Quantcast
Channel: Truckstar
Viewing all 4475 articles
Browse latest View live

Vernieuwd DAF Museum officieel geopend

$
0
0

Onder grote belangstelling werd gisteren door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven het vernieuwde DAF Museum in Eindhoven officieel geopend.

De openingsceremonie betekende het einde van een anderhalf jaar durende, ingrijpende verbouwing en modernisering. Bij binnenkomst valt onmiddellijk de compleet nieuwe entree op, het vernieuwde restaurant en de nieuwe winkel. De grootste vernieuwing wordt echter pas zichtbaar bij een bezoek aan de expositieruimte: die is namelijk uitgebreid met een compleet nieuwe vleugel met een oppervlakte van maar liefst 1.100 m2.
“Dankzij deze fantastische uitbreiding hebben we letterlijk alle ruimte gekregen om de hoogtepunten uit de rijke historie van DAF nog mooier en beter te presenteren”, aldus Marc van Doorne, voorzitter van de Stichting Vrienden van het DAF Museum en kleinzoon van DAF-oprichter Hub van Doorne. “Zeker zo belangrijk is dat we nu ook de mogelijkheid hebben de geschiedenis van DAF tot vandaag de dag door te trekken. Met ook aandacht voor het belang van het hedendaags transport en de recente ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld motorenontwikkeling. De Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek en later de Van Doorne’s Automobiel Fabriek heeft altijd bekend gestaan om haar innovatieve oplossingen. Dat resulteerde in een indrukwekkende serie aanhangwagens, personenauto’s, vrachtwagens – ze zijn allemaal in het DAF Museum te bewonderen.”Dank aan vrijwilligers
“Ik ben er zeker van dat mijn grootvader Hub en zijn broer Wim van Doorne ook bijzonder trots zouden zijn als zij zouden kunnen zien wat er met dit nieuwe DAF Museum is gerealiseerd”, aldus Marc van Doorne, voorzitter van de Stichting Vrienden van het DAF Museum. “We zijn bijzonder veel dank verschuldigd aan onze meer dan 160 vrijwilligers – voornamelijk enthousiaste oud-DAF-medewerkers – die de vernieuwing mede mogelijk hebben gemaakt en die ervoor zorgen dat het museum er elke dag weer perfect bij staat, klaar om onze bezoekers te ontvangen.”

In zijn nieuwe vorm hoopt het DAF Museum te kunnen doorgroeien van 60.000 naar 80.000 bezoekers per jaar.

Het bericht Vernieuwd DAF Museum officieel geopend verscheen eerst op Truckstar.


Twee MAN trucks voor Van der Stoel

$
0
0

Aannemings- en Transportbedrijf Roel van der Stoel uit Wijdewormer nam onlangs twee nieuwe MAN TGS trucks in gebruik. Het gaat om een 8×6 met een HMF autolaadkraan en een HTS afzetsysteem en een 10×8 met kipperopbouw. Beide trucks rijden inmiddels al vier maanden naar volle tevredenheid van zowel de chauffeurs als van directeur/eigenaar Erik van der Stoel.

Het bedrijf werd in 1936 opgericht als transportbedrijf voor grond, zand en puin. Later kwam daar het aannemingswerk bij en breidde het machinepark zich gestaag uit. Vandaag de dag is Roel van der Stoel vooral gespecialiseerd in natte en droge ontgravingen ten behoeve van nieuwbouw. Het machinepark omvat twee wielladers, negen hydraulische graafmachines en vier zware trucks. Twee daarvan werden onlangs vervangen door nieuwe MAN-trucks.
Directeur Erik van der Stoel: ”We zochten echte terreinauto’s met een maximaal laadvermogen en daarvoor kwamen we uit bij MAN trucks dealer BTS in Wognum. Een bedrijf waarmee we al jaren tot volle tevredenheid zaken doen. De keuze voor MAN werd ook ingegeven door de chauffeurs die er dagelijks mee moeten werken. Zij roemen vooral de ruime cabine en de stilte aan boord. Hun mening is voor ons erg belangrijk.’’ De keuze viel op een MAN TGS 50.500 10×8 WSA-H en een TGS 43.500 8×6 WSA-L. De 10×8 is de bekende wide-spread vijfasser met een extra tussen-as zoals Wierda Voertuig Techniek die bouwt voor MAN. Met zijn hydraulische vering met waterpasregeling en een 25 kuub grote Hyva kipper is het een hele stabiele auto die zijn mannetje staat in het terrein.

Erik van der Stoel: ”Voor de vierasser wilde ik beslist een 8×6 met een triple as-opstelling in verband met de aslasten. Ook dit is een WVT-aanpassing op het standaard MAN-chassis. Dit voertuig is echt onze alleskunner en daarvoor wilden we een compact en wendbaar voertuig voor een relatief lange bak op een afzetsyteem en een autolaadkraan. Die lange bak is ideaal voor bijvoorbeeld het vervoer van rijplaten. Om die reden kan de laadbak aan de linkerkant ook open voor het laden en lossen.’’ De truck is voorzien van een HTS kabel-afzetsysteem met daarvoor een 16 ton/meter HMF-autolaadkraan die door HSW werd opgebouwd. “De totale lengte was voor ons belangrijk omdat we deze MAN ook inzetten in combinatie met onze dieplader- aanhangwagen. Daarmee vervoeren we onze eigen machines waarbij het totaalgewicht met speciale vergunning op kan lopen tot 70 ton. Daarmee is ook meteen verklaard waarom we kozen voor de 500 pk uitvoering van deze truck’’, aldus Van der Stoel.

“We zijn er in nauwe samenwerking met opbouwer HSW in geslaagd om alles zo compact mogelijk op te bouwen en dankzij de triple as-opstelling hebben we de optimale verdeling van de last over de assen bereikt. Verder zijn de trucks voorzien van alle luxe voor de chauffeurs met onder meer luxe stoelen, een airconditioning en een prima audio-installatie. Voor het werken op saneringslocaties zijn de trucks bovendien uitgerust met een overdruk systeem’’, aldus Erik van der Stoel.

Het bericht Twee MAN trucks voor Van der Stoel verscheen eerst op Truckstar.

Van Groningen gaat voor Scania

$
0
0

Van Groningen Nieuw-Vennep BV kreeg onlangs twee Scania R580 8×2 trucks met een hoge cabine afgeleverd. Het is voor het eerst in ruim 50-jarig bestaan van de IJzer- en Metaalhandel en tevens onderaannemer in de sloop, dat het bedrijf nieuwe Scania’s koopt.

 “Als we het dan doen, doen we het goed”, vertelt directeur William van Groningen over de aanschaf van beide 580 pk sterke trucks met V8-motor. “Ik geloof niet dat we ook maar één vinkje hebben overgeslagen op de bestellijst.” Om er vervolgens direct aan toe te voegen dat hij persoonlijk ‘helemaal niets met vachtauto’s heeft’. “Ik vind het mooi om naar te kijken. Maar verder? Als ze maar niet stilvallen en de logistiek in de war gooien. Dat moeten de nieuwe Scania’s bij ons gaan bewijzen. Wij hebben nu 14 trucks. Dat is niet uit weelde maar omdat wij onafhankelijk willen zijn van anderen. Onze core business is de handel in metalen. Dat gaat altijd door. Maar we breken ook af en slopen. In dat werk moet je ervan op aan kunnen dat je wat je afbreekt ook snel weg krijgt. Dat gaat het beste met je eigen vloot.”

Al zegt hij dan geen liefhebber te zijn, Van Groningen weet wel precies waarom hij iets koopt. “Ons soort transport is met zijn open containerbakken zo’n beetje het minst gestroomlijnd van alle branches. Daarbij zijn wij altijd tot de max geladen. Dan is de stap naar zware motoren ook niet zo groot meer. Dat verklaart deze 580-tigers. Zeker met een aanhanger erachter zitten wij echt continu op 50 ton. Dan is 580 pk naar verhouding niet eens zoveel.”

Zware lading
Van Groningen: “Bij ons is belangrijk dat we achterop veel kunnen hebben. Ik heb wel voor 9 tons voorassen gekozen maar vanwege de slaapcabine kun je dat toch nooit helemaal benutten. Vandaar dat we kiezen voor een triplestel met de middelste as aangedreven en een hefbare achterste as met dubbellucht. Dat geeft ook de beste resultaten als je jarenlang zware containerbakken met schroot en puin op- en afzet. De voorste as van de triple is behalve hefbaar ook gestuurd. Wij hebben vroeger ook wel 8×4 gereden omdat wij zo dachten afbrekende steekassen te voorkomen door een betere verdeling van de tractie. Maar verder had het geen toegevoegde waarde dus dat doen we niet meer. Dit is wendbaarder.”

De royaal uitgeruste en zeer compleet aangeklede truck helpt Van Groningen ook bij het houden en vinden van personeel. “Het klinkt misschien wat arrogant maar ik heb nog nooit personeelsgebrek gehad.” Van Groningen rijdt gemiddeld vijf jaar met zijn trucks. “We doen in dit werk tussen de 100 en 110.000 km per jaar. Dus dan zijn ze technisch nog lang niet op maar vind ik het wel tijd voor iets nieuws en fris.”

Het bericht Van Groningen gaat voor Scania verscheen eerst op Truckstar.

Truckstars Throwback Thursday: de combi van Van der Heijden

$
0
0

Een terugblik op Truckstar editie 10/2017 brengt ons bij de blikvanger van Jos en Lex van der Heijden. Na de restauratie van een Scania torpedo trekker hebben de mannen de smaak te pakken. Een bijzondere Scania torpedo combinatie volgde.

Daar in de schuur in de achtertuin is het allemaal begonnen, wijst zoon Lex van der Heijden (19) aan. Het bedrijf van vader Jos vervoert eigen bouwmaterialen en de twee waren al een tijdje op zoek naar een mooi hobbyproject. Toen ze een Scania 4- serie torpedo trekker wisten te bemachtigen, gingen ze op de zaterdagmiddag en zondag aan de slag. Om te beginnen moesten ze de deur van de schuur verhogen, want anders kon hij helemaal niet naar binnen. De restauratie ging volgens plan en toen de truck een tijdje klaar was en een aantal shows had bezocht, begon het weer te kriebelen bij de mannen. “Lex heeft me aangestoken met die mooie wagen. Hij is er van jongs af aan al gek van”, legt vader Jos uit. “Ik vond een zeilencombinatie altijd al mooi. Met kleppen, elastieken en een TIR-koord, zoals ze vroeger hadden.”

Het idee om daar een moderne torpedo-versie van te maken, was geboren. Eind 2013, nog ver voor Lex op de openbare weg mocht rijden, kwam er een Scania R730 Topline chassis in de schuur in de achtertuin te staan.

Buigen en hechten
“Bijna acht maanden zijn we bezig geweest de frontstuur Scania om te bouwen tot een neus”, vertelt Lex. “Meer nog dan bij de 4-serie torpedo hebben we geprobeerd de neus helemaal af te stemmen. Zo zijn de scharnieren waarmee de neus kantelt, onzichtbaar weggewerkt. Ook de inlaat aan de zijkant van de neus is mooier. Die valt bijna niet meer op nu die is meegespoten. Verder zit er een nieuw type grille op.”

Scania T neus

Mooi: weggewerkte scharnieren en luchtinlaat op de neus.

Een geslaagde neuscorrectie, dat is het zeker. En met de neus helemaal naar wens, verkaste de Scania met dubbellucht sleepas naar Roefs carrosserie in Middelbeers. Daar werden de bakwagen en het Trias aanhangerchassis – eveneens met dubbellucht – uitgerust met een zeilenopbouw, compleet met de ouderwetse kleppen en elastieken om de zeilen te spannen. Wat wel modern is, zijn de schuifzeilen en het dak dat open kan. “We moeten er wel mee kunnen werken”, verklaart Jos.

Scania T zijbeplating

De zijbeplating maakten Lex en vader Jos helemaal zelf.

Toen de bakken voltooid waren, togen vader en zoon aan het werk om het chassis dicht te bouwen. “We hebben zelf een zetbank en andere apparatuur om platen in de gewenste vorm te krijgen, maar het heeft wel wat tijd gekost om alles in de juiste vorm te krijgen. De voorspatborden bijvoorbeeld staan iets naar binnen. Daar hebben we de zijplaat naar toe laten vloeien’’, laat Lex zien. ,,Dat was echt een klus om het in dezelfde vorm te krijgen. Iedere keer iets buigen en hechten tot het helemaal naar mijn zin was.” De zijkant sluit nu keurig aan op de bak en zelfs de tankdop is weggewerkt.

Nieuwe hobby
Met het hele span compleet verbouwd, moesten de motorwagen en de aanhanger nog gespoten worden. “Samen met Bart van Ham ben ik aan het ontwerpen geslagen. Een project dat vier weken kostte. Vaak gingen we tot in de late avonden door”, vertelt Lex. Het grijs van de eerste torpedo is verwisseld met een champagnekleur en bruine striping. “Dat heeft MW-design uit Schijndel gedaan, net als de airbrush schilderingen op de achterdeuren van de motorwagen en de hanger.” Op de motorwagen is een adelaar afgebeeld met in zijn klauwen een vaandel waarop ‘Chase Your Dreams’ staat, en op de aanhanger een paard met een mooie vrouw en de tekst ‘You Never Lose By Giving’.

Scania van der Heijden achterkant

Op de achterkant van zowel de motorwagen als de aanhanger is voorzien van een airbrush schildering.

Samen op pad
Voor Lex is de Scania torpedo-combinatie een mooie uitlaatklep. “Ik zit in het derde jaar van mijn HBO-studie technische bedrijfskunde. Als het kan, doe ik graag een ritje, maar ik heb niet zo veel tijd en mede daarom heeft de combi pas 35.000 kilometer op de teller staan. Alleen ik of ons pap rijden ermee. Zo houden we hem netjes.” Afgelopen augustus zijn ze samen naar Noorwegen geweest. “Heerlijk ontspannen rijden daar en heel leuk om samen met de neus op pad te zijn”, vertelt Lex als we terugrijden naar het bedrijfspand in Boxtel.

Scania T van der Heijden Lex en Scania Scania LZV

“We hebben nu een transportbedrijf met twintig eenheden, uiteenlopend van Tautliners tot open diepaders. We rijden door heel Europa en willen de komende tijd doorgroeien.’’ In een hoek staan nog een tweeassige dolly en de Tautliner die Lex en Jos kortgeleden van opbergkisten hebben voorzien. ,,Dat is mooi voor de foto’s’’, besluit Lex. Binnen een mum van tijd is hij omgetoverd tot een LZV. Het ziet er prachtig uit maar zal voorlopig, ook gezien Lex’ leeftijd, bij poseren blijven. Geen punt: de zesassige torpedo-combinatie is ook zo al een lust voor het oog.

Scania T neus

Van der Heijden heeft met deze combinatie een zeer fraai span op de weg gezet.

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Dat kan! Word abonnee en mis niets.

Het bericht Truckstars Throwback Thursday: de combi van Van der Heijden verscheen eerst op Truckstar.

44 Scania’s voor Jumbo Supermarkten

$
0
0

Supermarktketen Jumbo heeft bij Scania een order geplaatst voor 44 nieuwe Scania’s G410 en G450 trekkers met het hoge dak.

De voertuigen worden door Scania Veghel af-fabriek in het bekende gele design bij Jumbo Supermarkten in Veghel afgeleverd. Alle voertuigen zijn uitgerust met de G slaapcabine met het hoge dak. Deze biedt zowel veel ruimte voor de chauffeur als een makkelijke en comfortabele in- en uitstap. De lager geplaatste G-cabine biedt de chauffeur een optimaal zicht rondom het voertuig. Aangezien de trucks zich bij de bevoorrading van de supermarkten regelmatig in drukke stedelijk gebieden begeeft, is dit een belangrijk pluspunt.

Scania's

Van oud naar nieuw.

De exemplaren met de 450 pk motor zullen worden ingezet als LZV. De uitlevering van de nieuwe voertuigen is reeds gestart. Vorig jaar nam Jumbo twee Scania Hybrid trucks in gebruik.

Scania in het geel van Jumbo

180 voertuigen
Met ruim 650 supermarkten en ca. 80.000 medewerkers is Jumbo één van de grootste retailorganisaties van Nederland. Ruim 32.000 artikelen worden door een wagenpark van 180 voertuigen door geheel Nederland gedistribueerd. Alles draait om 100% tevreden klanten is het uitgangspunt van het bedrijf en alle ondersteunende diensten, waaronder de supply chain, staat volledig in dit teken.

 

 

Het bericht 44 Scania’s voor Jumbo Supermarkten verscheen eerst op Truckstar.

Nationaal: de bijzondere FMX van Arie-Jan Guijt

$
0
0

In de allernieuwste Truckstar lees je onder andere ons ritverslag van Arie-Jan Guijt en zijn Volvo FMX. Rijplaten leggen is hard werken, maar niet erg stressvol. Toch werkt Arie-Jan vandaag meerdere keren onder hoogspanning. Letterlijk.

Het hele verhaal over deze bijzondere FMX lees je in Truckstar 12.

Met zijn 29 jaren is Arie-Jan Guijt relatief jong. Evengoed verraadt zijn rustige en zelfverzekerde rijstijl de jarenlange ervaring van een professional. Lijkt het. Want in feite is Arie-Jan pas twee maanden chauffeur. “Ik heb eerst deze Volvo FMX gekocht en toen ben ik pas echt begonnen met rijden. Maar mijn groot rijbewijs heb ik al veel langer”. Arie-Jan is opgeleid tot hovenier, al werd hij nooit tuinman. In plaats daarvan begon hij zijn loopbaan bij Peinemann, een bedrijf dat telescoopkranen en heftrucks verhuurt. “Ik heb dat acht jaar gedaan. Daarna werd ik operator op de APM containerterminal. Ik loste en laadde vrachtwagens met containers. Toen kwam ik mijn huidige vriendin tegen.”

FMX Arie-Jan Guijt FMX Guijt Volvo FMX

Bijzondere auto
De Volvo FMX is een bijzondere auto. Hij heeft aandrijving op twee van de drie assen. De achterste as kan gelift worden. Maar het mooiste trucje is het rij-systeem. Om rijplaten op te pikken, moet je met de vrachtwagen over het pad rijden tot aan het einde van de baan. Daar pik je de achterste twee rijplaten op met de autolaadkraan en legt ze op de trailer. Vervolgens moet de vrachtwagen een stukje terug, zodat je de volgende serie rijplaten kunt oppakken. Dat herhaalt zich tot je aan je laadgewicht zit of de rijplaten op zijn. Daarom heeft de FMX dat rij-systeem. Hiermee kan Arie-Jan zijn auto laten rijden zonder dat hij in de cabine zit. Besturen doet hij met de afstandsbediening die hij om zijn nek hangt. Hij kan vooruit, achteruit en de hoek om.

rijplaten laden

Het is een bizar gezicht om het stuur te zien draaien terwijl de auto manoeuvreert met een lege bestuurdersstoel. Arie-Jan: “Hij kan niet snel en er zitten allerlei beveiligingen op. Voorop controleert een aantal sensoren of er niets en niemand voor de auto staat. Als dat het geval is, dan stopt hij meteen. Kom ik echt te dichtbij, dan gaat de handrem erop. Vervolgens moet ik het hele systeem resetten voor hij verder kan.”

Het hele verhaal over deze bijzondere FMX lees je in Truckstar 12. Die kan je hier online bestellen of word abonnee en krijg de Truckstar maandelijks in de brievenbus.

Het bericht Nationaal: de bijzondere FMX van Arie-Jan Guijt verscheen eerst op Truckstar.

Eigenrijder Mark Klene: “verbruik Volvo I-Save verrassend laag”

$
0
0

Eigenrijder Mark Klene rijdt sinds een paar weken met een nieuwe Volvo FH460 I-Save. In het zware werk in de bouwlogistiek is het extra koppel van 300 Nm door de Turbo-compound techniek een uitkomst voor hem.

Klene: “Dat extra koppel merk je direct maar daarnaast is ook het verbruik verrassend laag. Deze truck is eigenlijk nog niet eens ingereden maar ik scoor er nu al hele mooie cijfers mee. Dat belooft veel voor de toekomst.”

Volvo FH I-Save Mark Klene

De Volvo FH460 I-Save is uitgevoerd als 6×2 voorloopas trekker met rondom luchtvering en een Globetrotter XL cabine. De trekker is uitgerust met een PTO en een hydrauliek set, een AdBlue tank achter de cabine en de accu’s achter in het chassis. Dankzij die slimme opbouw bleef er ruimte voor 550 liter brandstof in de standaard tanks. Mark rijdt voornamelijk binnen Nederland in opdracht voor Combex Bouwlogistiek met een Langendorf binnenlader. Daarmee worden sledes met prefab betonelementen voor de bouw geladen.

Weer Volvo
Mark Klene heeft enorm veel ervaring met Volvo trucks maar hij is niet ‘merkziek’ zoals hij dat zelf noemt. “Ik heb ook vroeger jarenlang met Volvo gereden en dat is me altijd prima bevallen. Mijn vorige auto was ook een Volvo FH en die heeft het goed gedaan. Belangrijk bij die keuze was ook mijn relatie met Volvo trucks dealer Nijwa. Daar komt bij dat er hoog opgegeven werd over de nieuwe generatie met I-Save en Turbocompound techniek. Ik moet zeggen dat deze trekker die beloftes nu al waarmaakt met een verbruik van rond de 1 op 3,6 in de eerste weken. Dat haalde ik met de vorige FH niet in dit werk, en dat terwijl deze nog niet eens los is.”

Volvo FH I-Save Mark Klene

Vennoot
Mark is vennoot bij KM Internationaal transport uit Drachten. Als eigenrijder bij KM Trucking maakt hij gebruik van de diensten van het centrale administratiekantoor ITS. Mark: “Die ontzorgen mij in alles, waardoor ik mij kan focussen op datgene waar ik goed in ben. Zij regelen de gemeenschappelijke administratie, inkoop van voertuigen, brandstof, verzekeringen etc..” Door het uitbesteden van al die zaken kan Mark zich volledig richten op zijn eigenlijke werk, het rijden. Mark Klene rijdt al ruim acht jaar tot volle tevredenheid voor deze organisatie.

Het bericht Eigenrijder Mark Klene: “verbruik Volvo I-Save verrassend laag” verscheen eerst op Truckstar.

Vaker boetes uitgeschreven voor parkeren op vluchtstrook

$
0
0

Het aantal boetes aan vrachtwagenchauffeurs voor parkeren op niet toegestane plaatsen is fors toegenomen. Alleen al tot en met oktober van dit jaar hebben weginspecteurs van Rijkswaterstaat 130 chauffeurs beboet. Twee jaar geleden waren dat er nog geen 50. Dat meldt NOS.

De toename wordt veroorzaakt door een tekort aan parkeerplaatsen, waarschuwt Transport en Logistiek Nederland. Veel chauffeurs zetten vrachtwagens noodgedwongen op de vluchtstrook, met allerlei veiligheidsrisico’s van dien. De vrachtwagenchauffeurs hebben voornamelijk langs de A15, A58 en A67 moeite met het vinden van een parkeerplek. Daar is veel internationaal verkeer naar de havens in Rotterdam en Antwerpen. Vooral doordeweeks worden veel meer plaatsen benut dan er eigenlijk zijn.

Volgens TLN is het probleem de laatste jaren steeds groter geworden. Provincies en het rijk investeren in de bouw van nieuwe parkeerplaatsen, maar er moeten er veel meer bij komen. “Er worden nu 800 parkeerplekken bijgebouwd, terwijl er minstens drie keer zo veel nodig zijn. Met de groei van de economie worden dat er meer en meer, 2500 is misschien te weinig”, zegt Paul Poppink van TLN.

Een van de overvolle parkeerplaatsen is in Venlo. De plek is twee jaar geleden geopend. “Per nacht is er vraag naar zo’n 1000 parkeerplekken. We hebben er op dit moment 225, dat zijn er dus veel te weinig”, erkent Birgit Knarren, adjunct-directeur van parking Venlo. Zij deelt de zorgen van TLN dat er nog veel meer parkeerplekken bij moeten komen.

Bewaakte truckparking

Bouwen nieuwe parkeerplaatsen niet makkelijk
Het bouwen van nieuwe parkeerplaatsen gaat alleen niet zo makkelijk. Het is lastig om locaties en financiering te vinden voor parkeerplekken die nog gebouwd moeten worden. De EU draagt bij met subsidies, maar een locatie mag niet verder dan tien kilometer van de snelweg af liggen. Het zijn bovendien flinke stukken grond van zo’n drie hectare. Er moeten voorzieningen worden gebouwd, veiligheidsmaatregelen worden genomen en goede lichtmasten worden geplaatst.

Om het parkeerprobleem op te lossen, wordt ook in Venlo naar alternatieven gekeken. Daar kijken ze over de grens: naar Duitsland, waar colonne parkeerplaatsen zijn: vrachtwagens staan achter elkaar ingedeeld op basis van vertrektijd. Dat scheelt al snel de helft van de grond. “In plaats van drie is dan maar anderhalve hectare grond nodig. Dat scheelt ruimte, maar er zitten ook nadelen aan. Chauffeurs willen vaak bij hun landgenoten parkeren. In de praktijk is het lastig uitvoerbaar”, legt Knarren uit.

Het bericht Vaker boetes uitgeschreven voor parkeren op vluchtstrook verscheen eerst op Truckstar.


Klassieker: de DAF 2200 van Everts & Zn

$
0
0

Vrachtwagens die het een halve eeuw bij dezelfde baas volhouden, zijn zeldzaam. De DAF 2200 van Rieks Everts is er zo één. Meer foto’s en het complete verhaal van de klassieker lees je in Truckstar editie 12.

Met het voortschrijden van de tijd lijkt de interesse van een groeiend aantal oldtimerliefhebbers uit te gaan naar vrachtwagens waar zijzelf of waar hun vader mee gereden heeft. Voor hen zijn deze auto’s uit de jaren zestig en zeventig nog herkenbaar. Dit in tegenstelling tot de Chevrolets, Dodges, Fords en andere ‘gebakkies’ van voor de Tweede Wereldoorlog. Zo’n truck van een halve eeuw geleden die nog een trouwe schare volgers heeft, is de zware DAF 2000 DO. Deze voorloper van de 2600 was een robuust gebouwde frontstuurtruck met een kenmerkend uiterlijk. Hij zag eruit als een uit zijn krachten gegroeide kikker-DAF met een klein neusje.

DAF grille

Vanaf 1968 kreeg de 2200 met verbeterde motor een DKD-badge op het front.

Toen transportbedrijf Everts & Zn uit Gieterveen in 1969 aan een nieuwe stukgoedwagen toe was, zagen men hier direct de voordelen van in. Geert Everts, de 53-jarige kleinzoon van de oprichter: “Mijn opa Geert begon in 1941 met paard en wagen in het turftransport te rijden. Na de oorlog kocht hij een oude GMC legertruck. Met een aanhanger erachter vervoerde hij aardappelen en suikerbieten. Er was genoeg werk en al gauw kwam er een tweede vrachtauto bij: een Franse Ford met open laadbak. Die werd voornamelijk ingezet voor het transport van vlas. De zaken liepen zo goed, dat het begin jaren vijftig tijd werd voor nieuw materieel. Er kwam onder andere een DAF torpedo. Met die laatste auto ontstond eigenlijk de liefde voor het merk uit Eindhoven.”

Dashboard DAF Rieks Everts DAF restauratie

In 1969 kwam een gloednieuwe DAF A2200 met DAF aanhangwagen in het wagenpark. Vaste chauffeur werd Jan Everts, de zoon van Geert sr. Later heeft Rieks Everts er ook nog op gereden. “De laatste jaren stond er vaak een afzetbare bulktank in de laadbak zodat we, naast stukgoed of zakken met mengvoer, ook losgestort konden vervoeren. Dit alles in opdracht van UTD. Dat had ook een fabriek in Hoogkerk en ik bracht de vracht dan naar de wederverkopers in het noordoosten van Nederland. Zwaar werk, zowel voor de truck als voor de chauffeur. Maar nooit mankeerde er wat aan de DAF. Ik kan me niet heugen dat er ooit iets vernieuwd is.”

DAF aanhanger

De originele aanhanger is verloren gegaan, maar Everts vond een prima vervanger.

In 1986 is de 2200 DKD aan de kant gezet in Gieterveen. Rieks: “We hadden toen al het plan hem ooit te restaureren. Dat gebeurde echter pas na de verkoop van het bedrijf in 2001, toen mijn zoon Geert zich er mee ging bemoeien.” Het hele project hebben de mannen als één groot feest gezien. Glunderend verklaart Geert, die tegenwoordig als transportcoördinator bij Fieten Olie werkt: “Tussendoor hebben we altijd de grootste pret gehad. Vaak met een hapje en een drankje erbij. En geloof me, de DAF is goed ingewijd! Rijden met de kleurige combinatie is een feest.” Dat wordt duidelijk wanneer we een stukje met Rieks in de 2200 meerijden. De gepensioneerde Drentenaar straalt van plezier bij iedere kilometer die we maken.

Het hele verhaal van vader en zoon Everts en hun DAF 2200 lees je in Truckstar 12. Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee!

Het bericht Klassieker: de DAF 2200 van Everts & Zn verscheen eerst op Truckstar.

Prijs Nederlandse tachograafkaart kan drastisch omlaag

$
0
0

De tarieven voor Nederlandse tachograafkaart zijn te hoog in vergelijking met andere Europese landen en liggen hoger dan de kostprijs. Dit blijkt uit benchmarkonderzoek dat na maanden vertraging door minister Van Nieuwenhuizen openbaar is gemaakt. Dat meldt TLN.

​TLN, evofenedex, KNV, BOVAG en RAI stellen al jaren dat deze tarieven omlaag moeten. De uitkomsten van dit rapport bevestigen wat de organisaties eerder via eigen onderzoek zelf al concludeerden. Zij roepen de minister van Infrastructuur en Waterstaat dan ook op om de prijs voor een tachograafkaart snel en drastisch te verlagen.

Uit de rapportage van het ministerie blijkt dat een tachograafkaart in Nederland 95 euro exclusief btw kostte in 2017. Terwijl dezelfde kaart in België, Spanje, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk tussen de 32 en 50 euro kost. Hieruit blijkt dat transportbedrijven en ondernemers die gebruik maken van eigen vrachtauto’s, met flink hogere kosten worden opgezadeld dan hun concurrenten uit deze landen. Inmiddels is het Nederlandse tarief zelfs al 100 euro.

70 procent hoger
TLN, KNV, evofenedex BOVAG en RAI Vereniging stelden deze zomer op basis van een eigen onderzoek al vast dat de prijs voor deze kaarten in Nederland tot wel 70 procent  hoger ligt dan het Europese gemiddelde. En al sinds 2010 vragen die organisaties onophoudelijk politiek aandacht voor het verlagen van de tarieven voor de tachograafkaart. Dit heeft onder andere geleid tot een Kamerbreed aangenomen motie uit 2014 die het kabinet hiertoe oproept.

De organisaties zetten ook vraagtekens bij de gehanteerde kostprijs, waarvoor Kiwa de kaart zegt te kunnen produceren. Die is ook veel hoger dan de prijzen van bestuurderskaarten in andere landen en van andere vergelijkbare producten, zoals het rijbewijs.

Nieuw tariefstelsel in 2020
Vlak voor de zomer gaf de minister zelf ook aan dat het tarief voor de tachograafkaart naar beneden moet. Nu kondigt zij aan dat in 2020 een nieuw tariefstelsel zal worden ingevoerd. Op basis daarvan gaat de prijs voor de tachograafkaart omlaag. De openbare consultatie voor dit nieuwe tariefstelsel moet nog dit jaar plaatsvinden, terwijl deze al in 2016 werd aangekondigd. Ook adviseerde Kiwa de minister onlangs doodleuk het tarief voor de tachograafkaart voor 2020 te verhogen naar 101 euro. Het nog langer wachten met het verlagen van de tarieven is wat ons betreft onacceptabel en verslechtert de positie van Nederlandse ondernemers ten opzichte van het buitenland alleen maar verder. Het tarief moet al dit jaar drastisch worden verlaagd. ​

Het bericht Prijs Nederlandse tachograafkaart kan drastisch omlaag verscheen eerst op Truckstar.

Volvo Trucks Nederland marktleider in bouwsegment

$
0
0

Volvo timmert hard aan de weg in het bouwsegment. De fabrikant is al vijf jaar marktleider. Naast tal van innovaties voor het zwaardere en off-road segment liggen vooral de maatwerkoplossingen die geboden kunnen worden hieraan ten grondslag.

“Wij zijn marktleider door maatwerk”, begint Imre Lörinc, Manager Constructie Sales bij Volvo Trucks Nederland zijn verhaal. “Al onze modellen kunnen worden gespecificeerd volgens de vereisten van de klant. Deze maatwerkoplossingen zorgen voor maximale productiviteit, veiligheid en efficiëntie, ongeacht de taak die ze moeten uitvoeren.”

Volvo Trucks

 

Als een van de grootste truckfabrikanten ter wereld wil Volvo zich inzetten om flexibele oplossingen voor de markt te leveren. Een maatwerk Volvo-truck is uitgerust met door de klant gewenste aanpassingen die geen onderdeel zijn van het standaardaanbod van de truckfabrikant. Bovendien zorgt het proces voor een kortere doorlooptijd en snellere levering van het voertuig. Al tijdens de offertefase kunnen carrosseriebouwers gebruik maken van de chassistekeningen en het voertuig samenstellen dat de klant voor ogen heeft.

Volvo kraanwagen

“We proberen elke aanvraag aan te passen aan de eisen van onze klanten. De kracht zit hem in het samenspel tussen de klant, opbouwer en leverancier. We werken nauw samen met alle gerenommeerde opbouwers, onze fabriek en een aantal geselecteerde leveranciers voor chassisaanpassingen. Het doel is om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen”, vervolgt Imre.

Zo kan er maatwerk worden geleverd door de optimale verhouding te zoeken tussen de hijscapaciteit van een kraan, de gewenste lengte van zowel de kraan als het chassis en het GVW. Ook kan gedacht worden aan maatwerk op het gebied van laadvermogen, gewichtsverdeling, multifunctionele inzetbaarheid en chassispakketten.

“Ons doel is altijd om klanten de oplossing te bieden die ze nodig hebben. Dit maakt ons al vijf jaar lang marktleider,” besluit Imre Lörinc.

Het bericht Volvo Trucks Nederland marktleider in bouwsegment verscheen eerst op Truckstar.

50 jaar Scania V8 Special: de V8’s van C. Groenenboom

$
0
0

Je kunt ze niet te missen, de dertien Scania achtcilinders van C. Groenenboom. Elk weekend staan ze in een mooie rij op het industrieterrein in Ridderkerk.

Bestel de 50 jaar Scania V8 Special hier.

Op zaterdagmiddag is het nog gezellig druk bij transportbedrijf C. Groenenboom uit Ridderkerk. In de wasstraat wordt gewerkt om het wagenpark schoon de nieuwe week in te laten gaan. Ook moet er nog een aantal containers gewisseld worden in de haven van Rotterdam. Kees Groenenboom (57) staat te kletsen met een aantal chauffeurs. “Er lopen hier altijd wel een paar. Die komen een bakkie doen of rommelen nog even aan de auto.” Vandaag lopen er een paar meer, want alle Scania achtcilinders gaan op de foto. Kees moet even diep nadenken. Dertien heeft hij er, telt hij hardop. Van de 4-serie tot de huidige NextGen heeft hij er rijden. “Ik heb ook één van mijn 3-serie Streamlines aangehouden. Maar die ligt in zes containers te wachten op zijn restauratie.”

Scania V8

De evolutie van de Scania cabine in de afgelopen 20 jaar.

Mapje
Voor de eerste achtcilinder gaan we naar het kantoor van Kees. Uit een kast pakt hij een mapje. Er steken links en recht wat blaadjes uit en aan het omslag te zien, is het al een oud boekje. “Hier hield ik het hele wagenpark in bij”, zegt hij. Het geheel geeft een mooi beeld van de geschiedenis van Groenenboom. “Hiermee is het begonnen,” laat Kees zien.

Scania 141 V8

De eerste V8, een 141, werd in 1981 aangeschaft.

Achtcilinders op een rij
Net als op iedere andere zaterdag worden dertien auto’s uit het wagenpark keurig in de rij gezet op de hoek van de Nikkelstraat. De achtcilinders passen precies op het terrein. Van oud naar nieuw flankeren ze elkaar, met verspringende cabine en met dezelfde tussenruimte. “Daar zit jarenlange parkeerervaring in”, lachen de chauffeurs die ze neergezet hebben. “Niks geen touwtje, dat gaat op het oog.” Kees kijkt trots naar het rijtje. “Het liefst zou ik ze allemaal hetzelfde zien. Maar ik heb me erbij neergelegd dat de chauffeurs zich onderweg willen onderscheiden met verstralers in de grille of andere toplampen.”

Scania V8 NextGen V8 logo Scania 4-serie

Het complete bedrijfsportret van C. Groenenboom lees je in de Truckstar 50 jaar Scania V8 Special. Deze special is een eenmalige uitgave ter ere van het 50-jarig bestaan van Scania’s achtcilinder. Hierin vind je alles over de iconische krachtbron van Scania. De geschiedenis, de techniek en de magie. Bestel ‘m hier!

Het bericht 50 jaar Scania V8 Special: de V8’s van C. Groenenboom verscheen eerst op Truckstar.

14 keer Scania voor Van Straalen De Vries

$
0
0

Directeur/eigenaar Rober van Straalen nam onlangs de sleutels in ontvangst van de eerste zeven nieuwe Scania’s in de vloot van Van Straalen De Vries transport.

De overige zeven voertuigen uit de order worden later afgeleverd. De twee- en drie-assige R450 trekkers waren het resultaat van de goede ervaringen met de Scania’s die het bedrijf een jaar eerder in gebruik nam. Met name het lage brandstofverbruik en de tevreden chauffeurs deed men nu wederom voor het merk met de Griffioen kiezen. Dankzij de lage brandstofkosten en de hoge inzetbaarheid maken de trucks hun TCO meer dan waar.

Dik tevreden
De ruime en luxueuze R-cabine biedt de chauffeur een veilige en ergonomische werkplek. De trucks zijn rondom luchtgeveerd wat nog eens extra comfort levert. Bovendien vergemakkelijkt dit het aankoppelen en docken. Met Scania Opticruise, Scania Retarder, ACC, LED verlichting en stand-airco komen de chauffeurs niets te kort. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat deze dik tevreden zijn. Twee trekkers betreffen 6×2/4 voorloopastrekkers. Deze worden ingezet voor toepassingen waarbij de deellasten dat noodzakelijk maken.

Van Straalen De Vries is een bedrijf met meer dan 415 trekkende eenheden, 540 getrokken eenheden en 640 medewerkers. Het bedrijf beschikt over 8 vestigingen in Nederland en 1 in Spanje. Men is zeer gevarieerd in transport: geconditioneerd, winkeldistributie, ADR distributie, LZV transport, agrarisch transport, afzetcontainer transport en bloemen transport. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zwaagdijk, nabij de vestiging Scania Zwaagdijk. Deze heeft dan ook de aflevering van de nieuwe trekkers verzorgd en staat garant voor een maximale inzet van de trucks.

Het bericht 14 keer Scania voor Van Straalen De Vries verscheen eerst op Truckstar.

De mooiste Renault Trucks op de ambassadeursdag

$
0
0

Afgelopen zaterdag vond in Utrecht bij DUS, De Utrechtse Stadsvrijheid, alweer de vierde editie plaats van de Renault Trucks-Ambassadeursdag. Daar waren veel mooie Renaults te zien en werd de mooiste Renault trucks van 2019 bekendgemaakt.

De ambassadeursdag was ook dit jaar weer een groot succes. Zo’n 170 ambassadeurs en introducees kwamen naar het event om elkaars truck te bewonderen onder het genot van een hapje en een drankje.

Renault Trucks lampjes

Nadat de zon onderging maakten de lampjes het pas echt sfeervol.

Nadat de ruim 70 trucks waren geparkeerd zijn alle genodigden welkom geheten door Jerome Berthelet, Managing Director van Renault Trucks Nederland.
Traditiegetrouw zijn tijdens deze editie alle twaalf winnaars van de ‘Mooiste Renault-truck verkiezing 2019’ in het zonnetje gezet. Ardie Bull, eigenaar van Bull Pallets, en zijn chauffeur Willie van Dijk gingen er dit jaar met de winst vandoor. Deze fraaie T-High was ook te bewonderen op het Truckstar Festival.

Renault Trucks-kalender 2020
De twaalf trucks mooiste trucks zijn het komende jaar te bewonderen in de nieuwe kalender van het merk.

De top 3 van de ‘Mooiste Renault-truck verkiezing’ van 2019:
1. Willie van Dijk & Ardie Bull – Bull Pallets
2. Bas van Herk – B.A. van Herk Transport
3. Arie de Jong – Arie de Jong Transport

Renault T High

De mooiste Renault Truck van 2019 is van Ardie Bull.

De verkiezing
De verkiezing ‘Mooiste Renault-truck van Nederland’ is gestart in 2016. De eerste keer heeft Wim Yland gewonnen. Het jaar er na, in 2017, wist Arie de Jong de eerste plaats te behalen en in 2018 ging Bjarne Bol met de inmiddels befaamde bokaal aan de haal.
Dit jaar hebben maar liefst 111 Renault-trucks meegedaan voor de titel ‘Mooiste Renault-truck van 2019’. Alle deelnemers zijn beoordeeld op Facebook, door de winnaar van het voorgaande jaar en door Renault Trucks Nederland zelf.

Deze vierde editie van de Ambassadeursdag werd afgesloten met een buffet en een spectaculair optreden van coverband Session. Waarna alle ambassadeurs voldaan en met een grote glimlach naar huis zijn gegaan.


Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het bericht De mooiste Renault Trucks op de ambassadeursdag verscheen eerst op Truckstar.

Nationaal: DAF LF opgebouwd tot stoere truck

$
0
0

Niet alledaags: een DAF LF opgebouwd als een stoere truck. Je leest het complete verhaal nu in Truckstar editie 12. Joeri Smits ontwierp de unieke opbouw voor een DAF LF uit 2005. De minitruck van Vleeshandel Willems uit Druten trekt veel bekijks.

Waarom zou je een LF niet opbouwen met extra lampen, luchthoorns en een dikke uitstraling? De DAF LF 45.150 uit 2005 van Vleeshandel Willems uit Druten is hooguit zes meter lang, maar doet niet onder voor bijvoorbeeld een stoere XF. Het vooroordeel van het kleintje dat wil meedoen met de grote jongens, dringt zich al gauw op. Niet terecht, want dit is duidelijk een geval van ‘klein én fijn’.

DAF LF 2005

Klein én fijn.

In principe is Ruud Smits de trotse chauffeur, maar de opbouw van de DAF is geheel ontworpen en uitgevoerd door zijn zoon Joeri (23) met zijn vriendengroep. Joeri is student HBO Bouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast werkt hij al enige jaren in de ambachtelijke vleeshandel van zijn neef Mark Willems, waar vader Ruud al enige jaren chauffeur is. “Ik werkte in de bouw”, vertelt vader Ruud in de vroege ochtend als vader en zoon samen de eerste bestellingen in de gekoelde truck laden. “Maar in de nasleep van de crisis verloor ik mijn werk en toen kon ik hier aan de slag als chauffeur.”

Roestige bumper
Wat direct opvalt, is bovenal de kleine truck zelf. Overal, werkelijk overal – op iedere straathoek, de provinciale en rijksweg, in elk dorp, stad en gehucht – heeft Joeri het naast het rijden, druk met zwaaien. Geboren en getogen in Millingen aan de Rijn kent hij de regio uitstekend, maar dat geldt ook voor de mensen die er wonen. “Dat is die en die. Met die heb ik daar en daar gewerkt”, klinkt het steeds. Het is alsof dit deel van Gelderland een klein dorp is, vol bekenden. Ook leuk om te zien: alle mensen die omkijken als ze het gepimpte Dafje zien. Joeri beschouwt het terecht als compliment.

DAF LF spatlap Vader en zoon Smits Uitlaat DAF LF

“En dan te bedenken dat het begon met een roestige bumper”, vertelt hij onderweg. “In ruil voor de klus om de bumper te spuiten, mocht ik de werkplaats van de bevriende spuiter een weekje gebruiken van om te sleutelen. Ik heb er toen spatlappen, dagrijlampen, breedtestokken en een treinhoorn opgezet.” Alles zonder overleg met de werkgever, maar Mark vond het prachtig. “Hij stond iedere keer weer versteld van onze updates. En om mijn vader te verrassen, mocht ik van hem een rvs dakbeugel met vier verstralers bestellen. Die hebben we later met een groepje vrienden gemonteerd. Tot diep in de nacht waren we er mee bezig!”

DAF LF

Zeker in de binnensteden is zo’n compacte LF fijn.

Truckshow
Vanaf dat moment liep de reparatie van de roestige bumper compleet uit de hand. Er kwamen side skirts, hamburgerlampen en bestickering op. “Vrienden zeiden dat ik me moest inschrijven met de LF voor Nog Harder Lopik maar ik dacht dat ze zo’n kleintje nooit zouden uitnodigen. Daar staan allemaal dikke Scania’s en Volvo’s.” Hij liet zich toch overhalen en na enige maanden kwam daar opeens de uitnodiging van binnen. Apetrots verscheen Joeri met ‘zijn’ opgebouwde DAF op het festival. “Wie weet kan ik ook eens op het Truckstar Festival komen staan”, sluit hij af.

Het hele verhaal van Joeri en de DAF LF lees je in Truckstar 12. Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee!

Het bericht Nationaal: DAF LF opgebouwd tot stoere truck verscheen eerst op Truckstar.


DAF CF Electric met 6×2 bakwagenchassis

$
0
0

DAF Trucks biedt de CF Electric nu ook aan als 6×2 bakwagenchassis. Binnen een veldtest worden de eerste exemplaren nog dit jaar als vuilniswagen in gebruik genomen door de Nederlandse publieke afvalinzamelaars HVC en ROVA.

De gemeente Rotterdam en Cure volgen begin 2020 met een volledig elektrische vuilniswagen met laadkraan. Al deze voertuigen hebben een VDL E-Power aandrijflijn. De volledig elektrische opbouw komt van VDL Translift.

DAF CF Electric

DAF Trucks komt met de CF Electric 6×2 bakwagen. De eerste exemplaren worden binnen een veldtest in gebruik genomen.

Sinds eind 2018 rijden de eerste DAFs CF Electric als 4×2 trekker bij verschillende Nederlandse vervoerders. Peter Appel, Simon Loos, Tinie Manders en supermarktketen Jumbo hebben deze trucks rijden voor een veldtest en rijden reguliere transporten van en naar onder meer supermarkten en distributiecentra. Het Duitse Rhenus heeft twee CF’s Electric in gebruik voor regionaal containervervoer.

Hoge wendbaarheid
Omdat de truck tijdens de inzet geen emissies heeft en bovendien geluidarm is, leent de CF Electric zich bij uitstek voor stedelijke distributie. Maar ook voor het inzamelen van onder meer restafval. Speciaal daarvoor ontwikkelde DAF een drie-assige bakwagen met een gestuurde naloopas voor een hoge wendbaarheid en een extra hoog laadvermogen. Het GVW van de CF Electric 6×2 bedraagt 28 ton.

Reguliere routes
De elektrische VDL E-power aandrijflijn van de truck beschikt – net als bij de CF Electric-trekker – over een vermogen van 210 kW en levert een koppel van 2.000 Nm. De aandrijflijn wordt gevoed door een batterij-pakket van (bruto) 170 kWh; voldoende voor het rijden van reguliere afvalinzamelingsroutes. Na enkele uren inzet lossen vuilniswagens bij het afvalinzamelingsstation. Daar kunnen de elektrische trucks in 30 minuten weer tot 80% van de accucapaciteit opladen.

Vanwege zijn efficiëntie en brede, praktische inzetbaarheid won de DAF CF Electric in Duitsland eerder dit jaar de felbegeerde ‘Green Truck Award’.

Het bericht DAF CF Electric met 6×2 bakwagenchassis verscheen eerst op Truckstar.

Truckstars Throwback Thursday: de Actros van In ’t Veen

$
0
0

Terug naar 2015. In ons jubileumnummer (Truckstar editie 5/2015) schrijven we over de Mercedes-Benz Actros van Kees In ’t Veen Tanktransporten. Tussen de vele Volvo, Scania en DAF trekkers is de Actros een bijzonderheid.

Chauffeur Dennis Troost (35) en collega Peter van Kleef hebben dezelfde daginvulling: een lege tankcontainer opzetten bij het aangrenzend gelegen ITT Transportservicecentrum om deze vervolgens te gaan laden bij de Jupiler-fabriek in Jupille-sur-Meuse, vlak over de grens bij Maastricht.

In 't Veen Scania en Mercedes

Dennis en Peter, vrienden op de weg.

Het opzetten van de 29-kuubs containers verloopt vlot. Dennis en Peter melden zich op het kantoor, ontvangen een reinigingscertificaat en parkeren hun trucks. Vrijwel aansluitend verschijnt een container handler met de juiste tankcontainer en niet veel later staat deze vast op het chassis. “ITT staat voor In ’t Veen Total Maintenance & Tanksilo,” vertelt Dennis. “Dit is een samenwerkingsverband van een aantal bedrijven, veelal gericht op het tanktransport. Zo vindt hier cleaning, keuring en onderhoud, maar ook de opslag en verkoop van tankcontainers plaats. Verder is hier een bandenleverancier, een truckdealer en een lunchroom gevestigd.”

Bierwerk
Rond half negen moet ook Dennis er aan geloven en stuurt hij, gevolgd door Peter, zijn acht maanden oude Actros de Moezelweg op. “Vandaag ziet er wat anders uit dan normaal, hoor”, verklaart Dennis. “Ik rijd altijd wel met tankcontainers – we hebben ook tanktrailers – maar meestal vervoer ik freon, een gas. Dat moet veelal naar Hongarije en Tsjechië en het is ADR klasse 2 werk. Passagiers meenemen is dan geen optie.” Om Truckstar toch de gelegenheid te geven om een rit met Dennis mee te maken, is hij vandaag in het bierwerk ingepland. En die term dekt precies de lading: er worden namelijk vrachten bier geladen bij fabrikanten in Nederland, België en Duitsland en ze zijn allemaal voor het Verenigd Koninkrijk bestemd.

Bier laden

Op het laadadres zijn meer collega’s van In ’t Veen te vinden.

De Engelsen zijn niet vies van een Belgisch biertje, zo blijkt want naast Dennis en Peter laden er vandaag nog acht In ’t Veen-collega’s in Jupille. “Er wordt hier volgens afspraak geladen en wij staan er voor 12.00 uur op. Dat is wel wat ruimer gepland dan normaal, zodat we vandaag extra tijd hebben.” Onderbroken door af en toe een kort praatje met Peter over de bak, legt Dennis uit dat In ’t Veen veel meer biedt dan transport alleen. “Vanaf 2006 zitten we in de Europoort en levert ons bedrijf een totaalplaatje. Een aantal onderdelen daarvan zie je ook terug in deze rit: de tankcontainer stond bij ons opgeslagen, is toen gereinigd en onder koolzuur gezet. Nu laden wij hem voor de klant.”

Actros
“Het heeft wel wat teweeg gebracht hoor, twee Actrossen bij In ’t Veen,” lacht Dennis. “Ik heb eens met het oude type demo gereden en was toen al prima te spreken. Dat waren ze niet vergeten en vorig jaar werd me gevraagd of ik belangstelling had voor een nieuwe Actros.” Dennis verruilde zijn verse Scania Topline voor de Benz en heeft daar nog geen moment spijt van gekregen. “Alleen het vermogen valt wat tegen, dat is echt een minpuntje”, zegt hij.

Als we rond 11.30 uur in Jupille arriveren, rijdt collega Michel Noorthoek net met zijn nieuwe Volvo FH van het terrein af. Hij is al geladen en Dennis en Peter mogen beiden naar de laadplaats. Er wordt een vloeistofslang aan de tankcontainer gekoppeld en via de retourleiding kan het koolzuurgas de tank uit. “Het laden onder koolzuurgas heeft vooral met hygiëne te maken”, legt Dennis uit. “Als een tankcontainer gereinigd is, wordt hij volgespoten met dit gas om bacteriën geen kans te bieden.” Volgens de papieren krijgt Dennis Stella Artois bier mee.

Jupiler Bier laden in België

Het strakke lakwerk en de fraaie gepolijste RVS kisten en tankbanden zijn daar de meest herkenbare onderdelen van. Maar ook de lichtbakken, verstralers en sierverlichting zijn op vrijwel alle In ’t Veen wagens te vinden. Dennis en Peter zijn echter nog wat verder gegaan in de aankleding van hun trucks en dat maakt beide trekkers tot echte blikvangers. Ze zijn er dan ook regelmatig mee op shows te vinden. Het moge duidelijk zijn: de mannen zijn meer dan alleen collega’s en Dennis wacht dan ook uiteraard even op Peter tot hij ook geladen is. Rond 14.30 uur zijn beide tankcontainers tot de rand toe gevuld en gaan we naar de poort. Papieren opmaken schijnt heel secuur te gaan, want per wagens duurt dit minimaal twintig minuten.

Glimmend plaatwerk

Uniformiteit: alle In ’t Veen wagens beschikken over deze kisten.

Actros Bumper

Fraaie details maken de Actros af.

Gekieteld
Peter verkneukelt zich ondertussen op de klim die gaat komen. En inderdaad: als we Maastricht uit zijn, komt zijn Scania ons met groot gemak voorbij. “Zijn 480 is wel wat gekieteld”, verklaart Dennis, “maar van deze Benz valt gewoon meer te verwachten.” Peter zit al bijna twintig jaar bij In ’t Veen en heeft zelfs nog op een Mercedes-Benz Eurocab gereden. “Daar hebben we er twee van gehad. Eén in de eigen kleuren en één in de kleuren van Kemira, toen en nu een heel belangrijke klant van ons.” Tussen de aanschaf van de Eurocab en de Gigaspace- trekker heeft een aantal decennia gezeten. Dennis vermoedt dat een eventueel volgende aanschaf van Mercedes trekkers ook weer een tijd zal duren: “Mijn collega’s hebben nu eenmaal wat minder met Mercedes en wat meer met Volvo en Scania.”

Mercedes lampjes

Ook in het avondlicht is de Actros een opvallende verschijning.

Chinees
Toch beperkt de voorkeur zich niet tot Scandinavische merken, zo blijkt. Want juist vandaag worden er twee nieuwe DAF XF Super SpaceCab trekkers afgeleverd. “Er wordt straks Chinees gehaald om dat te vieren. Eet je ook mee?”, vraagt Dennis. Voordat we kunnen aanschuiven, moeten de containers nog gewisseld worden. Dat gebeurt op het terrein van Cobelfret, vlak voor de Thomassentunnel aan de N15. Een verreiker pakt in de beginnende schemer de gevulde containers op en Dennis krijgt een container opgezet met tallow oftewel talg. “Die wordt op de zaak opgestoomd zodat het goed vloeibaar is en vervolgens gelost kan worden.” Aan de Moezelweg aangekomen staat collega Sander van der Maat met een glimlach van oor tot oor bij zijn nieuwe DAF.

In 't Veen DAF

De voorkeur beperkt zich niet tot Scandinavische merken, zo blijkt ook uit de keuze voor DAF.

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Dat kan! Word abonnee en mis niets.

 

Het bericht Truckstars Throwback Thursday: de Actros van In ’t Veen verscheen eerst op Truckstar.

Koninklijke Rotra verkoopt haar wegtransport

$
0
0

Koninklijke Rotra te Doesburg verkoopt haar wegtransport- en logistieke activiteiten aan Kuehne + Nagel. Het bedrijf richt zich volledig op de uitbouw van zee- en luchtexpeditie en binnenvaart activiteiten.

Machiel Roelofsen, directeur Rotra, licht toe: “We zien al enige tijd ontwikkelingen in de markt die vragen om een doortastend antwoord. Het wordt op termijn lastiger om een goed dekkend Europees wegtransport partnernetwerk in stand te houden. Partners vallen weg door overname of gebrek aan opvolging. Daarom is het goed om nu de krachten te bundelen.” Deze transactie stelt Kuehne + Nagel in staat om het wegtransport netwerk te versterken in Nederland en België. Voor beide partijen betekent de transactie een win-win.

Scania klein

“In Kuehne + Nagel hebben we een partner gevonden die op dezelfde manier kijkt naar de toekomst.” De broers Machiel en Harm Roelofsen blijven betrokken bij de wegtransport- en logistieke activiteiten als directieleden van Kuehne + Nagel Nederland en België. De voormalige Rotra-bedrijfsonderdelen wegtransport en logistiek zullen in Nederland en België een leidende rol krijgen in het verder uitbouwen van de divisie ‘Overland’ binnen het Europese wegtransport netwerk van Kuehne + Nagel. De activiteiten worden op de huidige locaties voortgezet.

rotra directie

Machiel en Harm Roelofsen

Zee- en luchtexpeditie
Koninklijke Rotra gaat zich richten op het verder uitbouwen van zee- en luchtexpeditie, binnenvaart en het vervoer per zeeschip van windmolens. De zee- en luchtexpeditie-tak van Rotra blijft zich ontwikkelen en is het niveau van digitale expediteur zeer dicht genaderd. De focus blijft liggen op de hoge service- en innovatiegraad die Rotra al jarenlang kenmerkt.

ctd rotra

Container Terminal Doesburg

CTD
Container Terminal Doesburg (binnenvaart) wordt ‘preferred supplier’ van Kuehne + Nagel Ocean in Rotterdam, waardoor het volume zal stijgen. De ingang van de terminal is recent verbreed. Nu kan er met grotere schepen worden gevaren en de kosten per container zullen hierdoor afnemen.

Air & Ocean is winstgevend en er zijn voldoende partners beschikbaar om op lange termijn goede wereldwijde dienstverlening te blijven garanderen. Machiel Roelofsen kijkt vol vertrouwen uit naar de toekomst: “Met Kuehne + Nagel en onze medewerkers van wegtransport en logistiek willen we graag samen verder bouwen aan een mooie, duurzame toekomst. Met onze collega’s van Rotra Air & Ocean en Binnenvaart gaan we met ambitie en vertrouwen verder op de ingeslagen weg.”

Het bericht Koninklijke Rotra verkoopt haar wegtransport verscheen eerst op Truckstar.

Nieuwe Actros is International Truck Of The Year 2020

$
0
0

De nieuwe Mercedes-Benz Actros, Gen6, is uitgekozen tot de International Truck-of-the-Year 2020. De award werd woensdagavond door juryvoorzitter Gianenrico Griffini overhandigd aan Prof. Uwe Baake, head of product engineering bij Mercedes-Benz Trucks. Dat gebeurde op de beurs Solutrans in Lyon.

De Mercedes-Benz Actros was een van drie kandidaten die dit jaar om de titel ‘International Truck-of-the-Year 2020’ streden. Ook de Iveco S-Way en de Volvo FH I-Save waren genomineerd. De Actros kreeg van de juryleden 121 punten, de Iveco S-Way 113 punten. De Volvo FH I-Save kreeg 47 punten.

Actros gen6

International Truck Of The Year 2020.

De International Truck-of-the-Year award gaat elk jaar naar de truck die in de afgelopen 12 maanden is geïntroduceerd en de grootste bijdrage heeft geleverd aan efficiency in het wegtransport. Criteria die worden meegenomen in de beslissing zijn onder meer technologische innovatie, comfort, veiligheid, weggedrag, brandstofverbruik, milieu-impact en TCO.

Juryrapport
Mercedes-Benz heeft volgens de ITOY-jury voortgebouwd op de technische sterke punten van zijn huidige assortiment om een ​​nieuwe vrachtwagen te leveren die substantiële verbeteringen introduceert op cruciale gebieden, zoals gedeeltelijk geautomatiseerd rijden, uitgebreide cruise- en transmissiecontrolesystemen, een digitale mens-machine-interface en diverse state-of-the-art veiligheidssystemen.

Interieur nieuwe Actros

Onlangs reden wij zelf met de nieuwe Actros. Het uitgebreide verslag hiervan lees je in Truckstar 13.

MirrorCam-systeem
Bij die laatste hoort het prijzenswaardige MirrorCam-systeem, dat de traditionele buitenspiegels vervangt en de chauffeur helpt en ondersteunt bij het manoeuvreren, bochten nemen of van rijstrook wisselen. Bovendien verbetert de nieuwe oplossing niet alleen het zicht rondom, maar ook de aerodynamische efficiëntie. Ook de Predictive Powertrain Control van de Actros en de nieuwe Multimedia Cockpit van de Actros oogstten lof van de juryleden. PPC kan nu ook worden gebruikt in bergachtige gebieden, en het systeem kan dankzij GPS als het ware door de bocht heen kijken. Dat bespaart brandstof en vermindert het werk van de chauffeur.

MirrorCam

Het MirrorCam-systeem vervangt de spiegels van de truck.

Juryvoorzitter Gianenrico Griffini vat samen: “Met de introductie van de nieuwe Actros heeft Mercedes-Benz een ultramoderne heavy-duty truck.

Het bericht Nieuwe Actros is International Truck Of The Year 2020 verscheen eerst op Truckstar.

Volvo FH16 10×4 zwaartransport-trekkers voor Zwagerman

$
0
0

Zwagerman Exploitatie heeft twee Volvo FH16 750 10×4 zwaartransport-trekkers in gebruik genomen. De trucks worden ingezet voor exceptioneel transport van kranen, machines en installaties.

Het bedrijf uit Nederhorst den Berg koos onder meer vanwege de kracht en het rijcomfort in moeilijk begaanbaar terrein voor deze configuratie. De levering kwam tot stand in samenwerking met Volvo Group Truck Center in Almere.

“Volvo Trucks loopt voorop in het zwaartransport en biedt met de Volvo FH16 met 750 pk en een koppel van 3550 Nm de beste en meest krachtige truck”, vertelt eigenaar Cor Zwagerman. “We hebben goede ervaringen opgedaan met FH16-trekkers en daarom kiezen we nu ter vervanging van twee andere trucks weer voor dit type.”

Zwagerman Volvo FH16

Volvo FH16 750

Kruipversnellingen
De zwaartransport-trekkers zijn zeer goed manoeuvreerbaar door Volvo Dynamic Steering en de Volvo I-Shift-versnellingsbak met kruipversnellingen voor- en achteruit. “Dat is een van de redenen dat wij voor Volvo Trucks kiezen”, zegt Zwagerman. “Met deze trucks komen we heel vaak op minder goed begaanbaar terrein, zoals bouwplaatsen.”

Volvo Engine Brake Plus
Bij de configuratie was er speciale aandacht voor de remkracht. Zwagerman: “We moeten met deze trucks ook weleens over heuvels of bergen met een stijgings- en dalingspercentage van 10%. Het treingewicht van trekker, dieplader en lading kan oplopen tot 180 ton dus zeker bij het dalen is extra remkracht noodzakelijk. De compact retarder biedt in combinatie met Volvo Engine Brake Plus extra remvermogen.”

Het bericht Volvo FH16 10×4 zwaartransport-trekkers voor Zwagerman verscheen eerst op Truckstar.

Viewing all 4475 articles
Browse latest View live