Quantcast
Channel: Truckstar
Viewing all 4475 articles
Browse latest View live

Internationaal: met twee Macks op een missie

$
0
0

Stichting Kinderen in Nood stuurt regelmatig een vrachtwagen naar Hongarije. Deze keer zelfs twee Macks. En geen gewone: het zijn Mack youngtimers uit 1989. Wij reden mee.

Je vindt het complete verhaal in Truckstar editie 12.

Op een donderdagmorgen zwaaien rond de 60 mensen twee Macks uit. Vanuit Bussum vertrekken de Amerikaanse vrachtwagens naar Hongarije. De chauffeurs zijn vrienden die met plezier ‘even’ 3.000 kilometer rijden. Als leuk uitstapje met hun hobby, maar bovenal voor het goede doel. De lading is namelijk afkomstig van Stichting Kinderen in Nood en bestaat uit hulpgoederen voor kansarme kinderen en gezinnen in Hongarije en Oekraïne. Al sinds 1990 verzorgt de stichting, die volledig op vrijwilligers draait, ongeveer tien transporten per jaar naar Oost-Europa. Meestal wordt hier een transportbedrijf voor ingehuurd en rijdt er één vrachtwagen. Maar deze keer zijn het er twee: allebei Macks uit 1989.

Twee Macks

De Twee Macks, allebei uit 1989 en met 350 pk.

Volgend jaar weer
De man achter dit transport is Tjeerd van Rijn (34). Met zijn onderneming, Autobedrijf T. van Rijn, is hij al jaren sponsor van de stichting. Vorig jaar was het tweehonderdste transport en vanwege dit jubileum bood hij aan om met zijn eigen Mack een trailer naar Hongarije te brengen. Wat hij daar aantrof, raakte hem. “Het is ongelofelijk wat je ziet. Je denkt dat er geen armoede is, maar dan zie je al die mensen in slechte omstandigheden. Ook kinderen die zichtbaar hulp nodig hebben. Ik heb zelf kinderen, dus het deed me echt wel wat. Eén ding zal ik niet snel vergeten en dat is de dankbaarheid en gastvrijheid van die mensen. Echt geweldig. Ik heb toen gezegd: volgend jaar ga ik weer en dan met twee vrachtwagens.”

En zo vertrekken deze morgen met de Mack Ultra-Liner MH600 en de Mack Super-Liner RW613 richting Hongarije. Het doel voor vandaag is Oostenrijk. Via Arnhem gaan we naar de Duitse grens en daar rijden we de A3 op. Deze Autobahn zullen we de hele dag blijven volgen. Hopelijk staan er niet al te veel files, want de planning is strak. De volgende dag worden we namelijk aan het eind van de middag al verwacht op ons eerste losadres in Tiszaderzs: een dorp met 1.387 inwoners op 150 kilometer ten oosten van Boedapest. Daarom rijden we met dubbele bemanning. Naast Tjeerd en deze verslaggever zijn dat Paul Wallenburg (40) en Hendrik-Jan van Loo (43).

Dashboard Mack Uitzicht vanuit Mack Amerikaanse klokken

Oorspronkelijke staat
Beide vrachtwagens hebben 350 pk vermogen tot hun beschikking en zijn uitgerust met een ongesynchroniseerde versnellingsbak. Ze verkeren nog geheel in oorspronkelijke staat. Alleen de spiegels op de Ultra-Liner zijn vervangen: in de originele, platte Mack-spiegels zie je namelijk heel weinig en dat vindt de Nederlandse wetgever niet prettig. De huidige spiegels komen van een Scania. Ook de huidige brandstoftank onder de Super-Liner zat er eerst niet onder. Achter de originele tank hing nog een reservewiel. Om esthetische reden is hier voor in de plaats een brandstoftank gekomen met een inhoud van maar liefst 1.500 liter.

Scania spiegels op Mack

Scania spiegels in plaats van de originele, platte Mack-spiegels. Die tonen vooral het kopschot.

De rit verloopt voorspoedig en aan het eind van de middag begint het chauffeurs-gepuzzel. Aan de rijtijden ligt het niet, die hebben we voldoende. Dit keer is het een rijverbod voor ‘vervuilende’ vrachtwagens dat ons aan de kant zet. Na 22.00 uur mag je met een vrachtwagen met minder dan Euro 6 niet meer door Oostenrijk rijden. Dan moeten we dus bij ons hotel staan, want alleen in de Ultra-Liner zit één bedje. In de ruime sleeper van de Super-Liner staat een driezitsbank uit een bestelwagen. Als Tjeerd met zijn gezin op vakantie gaat, zitten hier zijn drie kinderen op. Daarom moeten we elke avond op zoek gaan naar een hotel. Vanavond vinden we er een net over de grens in Oostenrijk. Met een klein beetje manoeuvreren lukt het om ook de vrachtwagens een plekje voor de nacht te bezorgen.

Verkeersbord

Tsjechië, Slowakije of Hongarije: bij Wenen kun je nog alle kanten op.

Brief van de minister
De volgende morgen zijn we getuige van een schitterende zonsopkomst. Het uitzicht over Wenen vanaf de A1 is geweldig. Zonder problemen rijden we naar de grens. Die kunnen we passeren zonder ons druk te maken om de tol, want Hendrik-Jan heeft een brief op zak van niemand minder dan Sándor Pintér – de machtige minister van binnenlandse zaken in Hongarije. In de brief verklaart de minister hoogstpersoonlijk dat deze twee Nederlandse Macks geheel tolvrij door Hongarije mogen rijden.

Verlaten dorp
Na een reis van 1.600 kilometer rijden we om iets over 17.00 uur het kleine dorpje Tiszaderzs binnen. Hier zouden ergens 25 mensen klaar staan om een trailer te lossen, maar het dorpje lijkt verlaten. Dan zien we in de achteruitkijkspiegels een man achter de kerk vandaan komen. Hij zwaait met zijn armen. We zijn op de juiste plek en hoeven alleen even achteruit het straatje naast de kerk in te draaien. Daar staan zeker veertig mensen met een kleurrijk spandoek op ons te wachten.

Het lossen begint al snel. Via een ‘treintje’ geven de mensen de zakken met kleren aan elkaar door en via een open raam worden ze naar binnen getild. Grote spullen worden direct op een klaarstaande kar gezet. Het gaat in sneltreinvaart en binnen een uur is de trailer helemaal leeg. Voordat we weer kunnen vertrekken, komt de burgemeester aanfietsen met vier tasjes, bungelend aan haar stuur. Ze is ons heel, heel erg dankbaar – daar komt het op neer. En overhandigt ons, begeleid door een dikke zoen, een tas met aardigheidjes uit de omgeving van Tiszaderzs.

Lossen Motor checken Goederen lossen

Toeristen in Praag
Zondag om 13.00 uur gaat ook in Tsjechië een rijverbod in. We hebben een geschikt hotel gevonden net voorbij Praag. Maandagmorgen hebben we dus geen last van de ochtendspits bij de stad. Wat ook prettig is: vanaf het hotel rijden we in 20 minuten per taxi naar het centrum van de Tsjechische hoofdstad. Als volleerde toeristen lopen we over de Karelsbrug en drinken een biertje aan de oever van de Moldau. Een mooie afsluiting van een, tot nu toe, geslaagde rit.

Trailer Mack

Op de zijkant van de trailer de sponsoren van deze rit. Daarvoor de dankbare Hongaren.

Na een voedzaam ontbijt beginnen we de volgende morgen aan de 850 kilometer lange rit terug naar Nederland. Als we de snelweg opdraaien, zien we aan de andere kant een enorme file richting Praag staan. Geluk met files hebben we de hele dag. Op de hele terugweg naar Nederland komen we er niet één keer in te staan. Tot onze eigen verbazing staan we al aan het begin van de avond bij de Tweede Steeg in Amersfoort. Nog één keer samen een hapje eten – zonder palinka! – en dan komt er een einde aan deze geslaagde noodhulprit van ruim 3.000 kilometer lengte.

Twee Macks

Een bijzondere rit, dat is een understatement.

Het hele verhaal over deze bijzondere missie lees je in Truckstar 12. Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee!

 

Het bericht Internationaal: met twee Macks op een missie verscheen eerst op Truckstar.


Zes nieuwe bakwagens voor Kuijpers Transport

$
0
0

Bij Kuijpers Transport VOF uit Veghel krijgt DAF een steeds groter aandeel in het wagenpark. Dat komt door een optelsom van factoren. Het bedrijf heeft daarom onlangs vier DAF LF 210 bakwagens en twee DAF CF 230 bakwagens aangeschaft.

 “Veruit de meeste trucks bij ons zijn inmiddels een DAF”, aldus directielid Bas Kuijpers. “Met name de LF en CF vinden wij ideaal voor onze werkzaamheden. Dat komt door de lage instap. Chauffeurs waarderen dat. Die bezoeken per dag tot wel 20 adressen voor de distributie van witgoed-artikelen en stukgoederen. Dan is een lage instap erg fijn. We hebben al 12-tons uitvoeringen van de LF. Nu hebben we gekozen voor 16 tons uitvoeringen. Dan heb je 8 ton laadvermogen en die hebben we in bepaalde situaties nodig. Voor nog zwaarder werk hebben we de CF-bakwagens waarin tot aan 9 ton mag.

‘Fijne truck om mee te werken’
“Met de nieuwe generatie van DAF halen we zeer gunstige verbruikscijfers. Bij de trekkers komen we op 1 op 4 tot wel 1 op 4,5. DAF heeft met de nieuwe serie duidelijk flinke stappen gezet om verbruik te verlagen.”

DAF LF bakwagens

De relatie tussen Kuijpers Transport en DAF dateert al van 1995. Toen is de eerste vrachtauto van dit merk aangeschaft. Prijsstelling en onderhoud zijn door de jaren heen gunstig geweest. Kuijpers: “Tel daarbij dat veel chauffeurs graag met een DAF rijden en dan is wat ons betreft de keuze snel gemaakt. De chauffeurs prijzen niet alleen de makkelijke instap, maar ook de ruimte in de cabine en het rijcomfort. Ze vinden het een erg fijne vrachtauto om mee te werken, zeker de nieuwste modelgeneratie.”

Het bericht Zes nieuwe bakwagens voor Kuijpers Transport verscheen eerst op Truckstar.

Lekker ruim: cabine van 6,5 meter

$
0
0

Veel chauffeurs zijn heel tevreden met de ruimte en het comfort dat moderne Europese trucks bieden. Maar dan hebben ze nog nooit gehoord van de producten die door ARI Legacy Sleepers worden gemaakt.

Dit Amerikaanse bedrijf in de staat Indiana leverde deze maand een van de langste cabines uit zijn bestaan af. Op een Kenworth W990 trekker met een wielbasis van 11 meter, bouwde het een cabine met een lengte van 6,5 meter. De leefruimte van 16 m2 komt overeen met die van een klein appartement. Het rijdersechtpaar, Mike en Monica, vindt dat helemaal niet veel als je bedenkt dat ze wekenlang onderweg zijn.

De cabine is van alle gemakken voorzien: een tweepersoons bed, een keuken met een inductiekookplaat en een dubbele ijskast, een ruime douchecabine, een airco, veel bergruimte en natuurlijk een comfortabele zithoek.

In de Verenigde Staten gelden geen beperkingen voor de lengte van de trekker; voor de oplegger geldt als eis dat deze niet langer mag zijn dan 13,2 meter.

 

 

 

 

Het bericht Lekker ruim: cabine van 6,5 meter verscheen eerst op Truckstar.

Nieuwe website voor TrucksNL

$
0
0

TrucksNL heeft een nieuwe website. Op de nieuwe website kun je nu gemakkelijker trucks en zwaar materieel verkopen of kopen.

De nieuwe site is gebruiksvriendelijker en overzichtelijker geworden en dat is een fijne vooruitgang. Enkele van de nieuwe functies zijn:

  • Contact opnemen met de adverteerder via WhatsApp
  • Gemakkelijk voertuigen vinden in de overzichtspagina’s van iedere categorie
  • Altijd de nieuwste advertenties bekijken op de gelijknamige pagina
  • Kiezen of u de advertenties bekijkt op lijst- of fotoweergave

Bovendien is de categorisering van de nieuwe website gebaseerd op hoe bezoekers zoeken naar voertuigen en zwaar materieel. Zodat dit het kopen en verkopen vergemakkelijkt. Bezoek trucks.nl.

Het bericht Nieuwe website voor TrucksNL verscheen eerst op Truckstar.

50 jaar Scania V8 Special: deze 142H leeft een tweede leven

$
0
0

De Scania 142H van Van der Gaag begon zijn leven ooit als leswagen, nu mag hij in een nieuwe gedaante mee met klassiekerritten en naar festivals.

Bestel de 50 jaar Scania V8 Special hier.

De lucht is wat grauw op deze herfstige fotodag maar de fraaie kleuren van de Scania 142H van Van der Gaag steken toch lekker af tegen de grijze achtergrond. Daarvoor zorgen niet alleen de twee tinten groen op de cabine maar vooral het rood van de bumper, de wielen en het chassis. De kleurcombinatie siert alle klassieke trucks van Jos van der Gaag. De familie gebruikt deze combinatie  overigens al heel lang: al toen opa Van der Gaag met transport van de eigen goederen begon, hadden de trucks deze kleuren. In de loop van de tijd werd er weleens wat gemoderniseerd maar de basis bleef. Het past in ieder geval erg goed bij de klassiekers. Als je er tussen staat, waan je je gewoon 30, 40 of misschien wel 50 jaar terug in de tijd.

Scania achterkant

Ook aan de achterzijde geen zware bumper maar gewoon zoals je het destijds zag.

Boogielift
Terug naar de 142, die werd een jaar of vier geleden aangeschaft. “Ik was eigenlijk niet echt op zoek naar zo’n auto maar toen Lewiszong liet weten dat hij er eentje had, ben ik toch gaan kijken”, vertelt Jos. De bewuste Scania kwam uit Italië en was daar gebruikt als lesauto. Daardoor was hij niet alleen technisch in goede staat, ook de cabine vertoonde weinig roest. “Hij is van 1981 maar heeft nog geen 450.000 km gelopen”, geeft Van der Gaag als verklaring. Toch ging er nog heel wat werk zitten in het restaureren van de Scania.

Boogielift Scania 142H Lichtbak Tank 142H

Oorspronkelijk was het een 4×2 trekker met daarachter een kleine trailer waar voor het lessen wat ballast in lag. Allereerst ging Van der Gaag in de eigen werkplaats met het chassis aan de gang. Daar werd er een 6×2 met boogielift van gemaakt. Uiteraard is het geheel bladgeveerd. “Dat merk je wel met rijden”, vertelt Tim. “Ondanks de liftas is ie nog behoorlijk springerig. Met een trailer erachter rijdt hij echt een stuk fijner. Vooral qua vering.”

Lesauto Scania

Zo begon de 142H zijn werkzame leven: als lesauto in Italië.

Om hem beter geschikt te maken voor lange afstanden werd ook de eindoverbrenging aangepast zodat het toerental bij constante snelheden wat lager ligt. Verder werd er aan de motor en bak niks gedaan. Die zijn nog origineel en verkeerden in goede staat. De schuifschotel zorgt ervoor dat er verschillende opleggers achter passen. Zo heeft Van der Gaag een mooi bijpassende Fruehauf zeilen trailer met widespread tandemstel. Maar ook de nog veel oudere gesloten Broshuis oplegger moest erachter kunnen.

Trots
Hoe dan ook, het resultaat mag gezien worden. De opbouw is relatief simpel gehouden met een dakrek, lichtbak en twee Michelin-poppen. Geen luchthoorns, staande uitlaten of te veel extra verlichting. Ook het chassis is niet extra dichtgebouwd. Dit is precies zoals je hem in de jaren 80 had kunnen zien rijden. Zelfs die vier vierkante verstralers in de bumper zijn helemaal time period. Ook het interieur met het strakke, zwarte dashboard, de simpele aflegbakken boven de voorruit en het met bruin beklede matras achter de stoelen ademt helemaal de sfeer van toen. Misschien staat hier wel een van de mooiste 142’s van Nederland. Tim is er in ieder geval maar wat trots op en rijdt de Scania met een grote grijns heen en weer voor de camera.

142H

Helemaal ‘time period’ met de vierkante verstralers en onderspoiler.

Het hele verhaal over de 142H lees je in de Truckstar 50 jaar Scania V8 Special. Deze special is een eenmalige uitgave ter ere van het 50-jarig bestaan van Scania’s achtcilinder. Hierin vind je alles over de iconische krachtbron van Scania. De geschiedenis, de techniek en de magie. Bestel ‘m hier!

Het bericht 50 jaar Scania V8 Special: deze 142H leeft een tweede leven verscheen eerst op Truckstar.

Truckstars Throwback Thursday: de Volvo FH van JB Trading

$
0
0

Henry Berkhof haast zich te zeggen dat hij geen echte chauffeur-chauffeur is en daar helemaal niet mee zit. “Ik ben gek van vrachtwagens maar ik zou nooit in het normale beroepsgoederenvervoer willen werken. Ik werk bij JB Trading en ik rijd alleen als er werk is.” Voor dit verhaal duiken we in ons archief en komen vervolgens uit bij Truckstar 12/2017.

Henry vertelt: “Dat betekent dat ik soms alle dagen van de week op pad ben, maar het kan ook zo maar zijn dat ik twee weken op de zaak loop. En dat vind ik prima. Ik ben dan manusje van alles. De ene keer bouw ik iets, de andere keer sloop ik iets. Of ik ga er met een busje op uit om iets te halen. Juist die afwisseling maakt mijn werk zo leuk. Ik weet ‘s avonds nooit wat ik de volgende dag ga doen. Als ik rijd, dan is het meestal van Ede naar de Antwerpse haven waarna ik heel vaak leeg terugga.”

Volvo FH met semi-dieplader

Achter de platte FH hangt een Zwalve semi-dieplader.

Gebruikt spul
JB Trading handelt in tweedehands vrachtwagens. Daarnaast heeft het bedrijf ook gebruikte trailers en een kleine hoeveelheid machines zoals shovels, bulldozers en kranen op de lijst. De zaak wordt geleid door twee broers, Jack en Jeroen Brouwers. De meeste handel kopen ze in Frankrijk, legt Henry uit. “De andere chauffeurs halen de spullen op en brengen ze naar Ede. Daar worden alles nagekeken en eventueel gerepareerd. De meeste auto’s gaan naar Afrika en het Midden-Oosten. Dat loopt via de Antwerpse haven. Wij hebben niet veel auto’s voor de Nederlandse markt. Onze handelsvoorraad bestaat vooral uit oudere voertuigen en in Europa kom je dan al snel in de knel met de strenge Euro-normen. Dat geldt natuurlijk niet voor tweedehands trailers, die blijven vaker in Nederland.”

JB Trading Henry Oude DAF DAF's laden

We moeten op weg om twee oude DAF’s XF 95 naar Antwerpen te brengen. De wagens gaan naar Nigeria. Volgens Henry komen ze oorspronkelijk uit Tsjechië. De trekkers vertonen duidelijke sporen van intensief gebruik. Toch zijn ze er in Afrika nog heel blij mee. “Steeds vaker worden onze auto’s via internet verkocht; dan ziet niemand ze in het echt. Dat heeft vooral met vertrouwen te maken. We hebben veel vaste klanten. Er kan een keer een auto tussen zitten die wat minder is dan het leek. Maar als een klant te vaak een tegenvaller krijgt, dan zijn we hem kwijt. Eerlijkheid loont in deze branche. Soms komen de klanten juist wel kijken. De ene keer kopen ze een enkele vrachtwagen, de andere keer een hele serie. Daar kan je geen peil op trekken.”

FH geladen

Henry rijdt met drie vrachtwagens tegelijkertijd.

Bijzondere techniek
Bij het laden krijgt Henry hulp van een collega van JB Trading. Die komt met een karretje met een accu aanzetten. Als de collega de klemmen op de polen gezet heeft, start de DAF direct en loopt dan als een zonnetje. Met flink veel gas zet Henry de eerste XF achteruit op de trailer.

De trailer is een Zwalve semi-dieplader. Een bijzonder stukje techniek: “Die hebben we zelf laten bouwen bij Nijdam in Groningen. Precies naar onze wensen. Het grote probleem met het vervoer van vrachtwagens is de hoogte: je bent al snel hoger dan mag. Hoe lager de trailer, hoe beter. Maar je wilt de trucks er toch soepel oprijden. Daarom kunnen veel rijplaten op de trailer bewegen. Als alles omhoog staat, kun je eenvoudig tot op de hals rijden. En als het spul dan staat, kun je delen laten zakken. Er zitten ook nog wielkuilen in, zodat je betonmixers kunt laden en toch binnen de maximum hoogte blijven.”

Semi-dieplader

Verschillende delen van de dieplader kunnen omhoog en omlaag.

Kistenwand
De trailer is dus bijzonder, maar de trekker is ook niet standaard. Achter de cabine zit een complete kistenwand. Het ziet er gelikt uit, maar is toch vooral functioneel. Henry: “Ik berg er mijn gereedschap in op, zoals een voorhamer. Die heb ik nog weleens nodig om een onwillige truck aan de gang te krijgen. Verder zit de startbooster er in, compleet met startkabels. Mijn spanbanden hebben er een plekje, net als allerlei hulpstukken zoals een zwaailamp voor op de trailer. Ook de breedteborden en het bord ‘Uitzonderlijk Vervoer’ kan ik er in kwijt.”

Als de twee DAF’s goed gezekerd zijn, plaatst hij de borden en het zwaailicht op de voor- en achterkant. Daarna kunnen we op weg. “Vaak maak ik twee ritten op een dag, maar deze week is het rustig en daarom houden we het vandaag op één rit. Al moeten we misschien wel terugladen. Dat is nog niet helemaal zeker.”

Kistenwand Volvo FH JB Trading semi-dieplader JB Trading Volvo

Twee opties
Als we ons melden bij de het kantoor van de Antwerpse Euroterminal, is het even spannend. Henry heeft twee opties: zijn eigen Volvo voor de poort laten staan en met de DAF’s het terrein op, of met het complete span. Het eerste is niet aantrekkelijk, want het terrein is immens groot. Henry zou dan na het afleveren van de eerste DAF op een lift terug met personeel van de AET moeten wachten. Als Henry met het hele span zelf het terrein op mag, is het een kwestie van de juiste locatie zoeken en de DAF’s daar parkeren. In dat geval zijn we binnen een half uur weer weg.

Onmogelijke plek
Henry heeft geen woord gelogen: het terrein is van een onvoorstelbare omvang. Wij moeten helemaal aan het eind zijn, en dat is toch echt een paar minuten rijden. Ook bij het lossen krijgen de DAF’s een steuntje in de rug bij het starten. Henry heeft een booster bij zich die hij aansluit op de accu’s. De motoren slaan vervolgens meteen aan en de export-DAF’s staan snel in hun vak. Daarna rijden we het terrein weer af. Henry parkeert bij een leuk restaurantje, want het is even wachten geblazen. Even later komt er een telefoontje van de planning: wij mogen naar Heteren om daar twee vrachtwagens op te halen.

MAN laden

Zonder hulp komt deze schade-MAN echt niet van zijn plek.

Gekneusde MAN
In Heteren melden we ons bij Damen Trucks, een collega-bedrijf van JB Trading. We moeten er een trekker en een kipper ophalen. De MAN kipper is geen probleem, met een beetje hulp van een externe accu start hij moeiteloos. De andere MAN levert meer problemen op, de trekker zit vreselijk in elkaar en er zijn ook wat onderdelen verdwenen, zoals het stuur en de stuurstang. Henry parkeert zijn trailer met de achterkant naar de MAN gekeerd. Met een heftruck duwt hij de truck er vervolgens op.

Retourvracht geladen

De cabine van de slooptruck is aan alle kanten vastgezet.

Als alles muurvast zit, gaan we op weg. Zonder enige tegenslag bereiken we twintig minuten later JB Trading. Daar zijn ze niet zo blij met onze lading, want de planner had niet op twee MAN’s gerekend. Hij dacht dat we met minstens één Actros terug zouden komen, want daar zit een klant op te wachten. Henry baalt zichtbaar, maar maakt zich niet druk. Morgen is er weer een dag en die Actros komt er echt wel.

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Dat kan! Word abonnee en mis nooit meer een verhaal. Ook losse edities bestellen behoort tot de mogelijkheden.

Het bericht Truckstars Throwback Thursday: de Volvo FH van JB Trading verscheen eerst op Truckstar.

Numan Transport koopt Scania voor het zware werk

$
0
0

“De ideale truck, is de meest zuinige truck”, is de stellige overtuiging van Martin Numan. En toch nam Numan Transport BV uit Numansdorp recent
2 dikke Scania’s R520 6×2/4 V8 trekkers met voorloopas in gebruik.

De auto’s worden in combinatie met onderlosser trailers voornamelijk ingezet in het aardappel transport. “Agrarisch transport is een vast onderdeel van onze mix”, vertelt Martin over de specialiteiten van Numan Transport. “Daar liggen ook onze roots, want onze familie komt uit de aardappelhandel. Mijn broer en eigenaar Freek heeft zijn bedrijf door de jaren heen uitgebouwd naar een prachtige en veelzijdige onderneming die ook industrieel transport, kraanwerk en opslag biedt. We verzorgen nu dus ook veel transport- en hijswerkzaamheden, o.a. voor de food industrie, maritieme sector en de bouw. Onze dienstverlening is zeer divers, wij vervoeren plezierjachten, exceptionele transporten, tijdelijke behuizingen en zijn gespecialiseerd in industriële verhuizingen, het vervoeren, plaatsen (en opslag) van machines, maar ook het plaatsen van dakkappelen, mobiele units, zwembaden etc. Maatwerk, vaak met/over obstakels.”

Scania Numan

Twee keer nieuwe Scania’s R520 V8 voor Numan.

Deze V8’s echter worden voornamelijk ingezet voor het vervoer van aardappelen. Dat is, zeg maar,‘power voor in de piepers’. Dat het V8’s geworden zijn, gaf intern nog wel enige discussie. “Zelfs als je de ritten buitenland met een machine achterop meetelt, is dat niet écht meer nodig. Maar zo’n V8 is natuurlijk wél verlokkelijk. Een van de chauffeurs die er op is gaan rijden, is al bijna een kwart eeuw bij ons in dienst; het is ook een beloning. Hij stond na de eerste week al mooi met 1 op 3,4 op de dam. En dat terwijl wij in de aardappelen toch altijd met bijna 50 ton treingewicht rijden. Vandaar ook die derde as op de trekker.”

Een V8 als een soort jubileumuitgave dus. En ook rijk in de uitrusting. “Onze chauffeur rijdt er een 120.000 km per jaar mee; in de aardappelen is er bijna altijd werk. Als het geen oogsttijd is, rijden we met pootgoed of met aardappelen uit de opslag. Daar is deze auto dan ook op toegesneden. Dankzij de standaard ingebouwde Scania aslastindicator kan hij meteen de gewichten goed in de gaten houden. Onze ervaring is, dat die indicator heel accuraat is. Dat voorkomt echt problemen met de weeglussen.”

Het bericht Numan Transport koopt Scania voor het zware werk verscheen eerst op Truckstar.

Biergigant AB InBev bestelt eerste elektrische MAN

$
0
0

De biergigant AB InBev maakt geen geheim van haar ambitie om haar CO2-uitstoot zeer sterk te reduceren. In april aanstaande zal de Belgische vestiging de daad bij het woord voegen met de ingebruikname van de eerste 100% elektrische MAN eTGM.

Het prototype van dit voertuig werd vandaag in Leuven voorgesteld en het eerste geleverde voertuig zal deel uitmaken van de allereerste serie van tien 26 ton eTGM’s die MAN. Hij maakt gebruik van een 264 kW motor en twaalf Lithium-Ion accu’s voor een totaal van 225 kWh. Volgens MAN zou dit voldoende moeten zijn om een actieradius tot 165 kilometer te bereiken. En zelfs 200 kilometer wanneer de omstandigheden een maximale terugwinning van de remenergie mogelijk maken.

Voor AB InBev zal deze autonomie meer dan voldoende zijn. Dit nieuwe voertuig zal worden gebruikt om bier te leveren in stedelijke gebieden. De routes die het zal moeten maken, zullen soms niet langer zijn dan 20 kilometer. De MAN eTGM eTGM zal dus twee volledige ronden per dag kunnen uitvoeren. De door MAN aangekondigde oplaadtijden zijn 10 uur op een AC-contactdoos met 32 Ampère en 75 minuten met een snelle DC-lader.

Het bericht Biergigant AB InBev bestelt eerste elektrische MAN verscheen eerst op Truckstar.


Hogere PFAS-normen geen oplossing voor grondtransportsector

$
0
0

De hogere normen voor PFAS zoals minister Van Veldhoven ze vandaag bekend heeft gemaakt, halen het grootste deel van de grondtransportsector niet uit de problemen. Die conclusie trekt TLN na een rondgang langs de leden.

​​Veel betrokken bedrijven vrezen dat de vrachtwagens voorlopig aan de kant moeten blijven staan. Dit met alle gevolgen voor bedrijven en hun werknemers. TLN-leden hebben grote twijfels of de genomen maatregelen soelaas zullen bieden. De schade is alleen al in de transportsector inmiddels opgelopen tot tientallen miljoenen euro’s. Wat de totale schade voor de sector uiteindelijk zal zijn, hangt sterk af van de snelheid waarmee de problemen worden aangepakt. TLN mist in de besluitvorming dat gedupeerde bedrijven gecompenseerd zullen worden. ​Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weigert ​werktijdverkorting toe te staan aan bedrijven waarvan werknemers door de crisis werkloos thuis moeten zitten.

Volvo FMX

Foto ter illustratie.

Snelheid is geboden
Hoewel de PFAS-normen nu zijn aangepast, is het de vraag of dit op korte termijn voor bedrijven wat oplevert. TLN-leden geven aan dat naar hun verwachting het grondtransport dit jaar niet meer in beweging komt. De aankondiging van het kabinet is niet meer dan een eerste stap. Er zijn veel meer vervolgstappen nodig om de zaak weer op gang te brengen. Snelheid is geboden. TLN doet een dringend beroep op lagere overheden om in ieder geval de bodemkwaliteitskaarten op de kortst mogelijke termijn te actualiseren en vast te stellen.

Het bericht Hogere PFAS-normen geen oplossing voor grondtransportsector verscheen eerst op Truckstar.

Nationaal: Steyr, gewoon niet kapot te krijgen

$
0
0

Een boerenerf in het Friese Tjerkwerd is de thuisbasis van Gietema Fourage en Transport. Ze hebben vijf vrachtwagens en een Steyr. Twee jonge mannen komen op mij afgelopen. Ze stellen zich allebei voor als Anne Gietema.

Huh? Het blijkt geen grap. Het zit namelijk zo: De ene Anne (hierna aangeduid als Anne 1) is 34 jaar en zoon van Johannes Gietema, de andere (hierna aangeduid als Anne 2) is 28 jaar en zoon van Sietse Gietema. Johannes en Sietse zijn broers en runnen samen het fourage- en transportbedrijf.

Ze hebben ook al een planning voor vandaag gemaakt, de beide Annes. “Wij maken straks eerst een rondje langs Vollenhove, Heerenveen en Sneek”, kijkt Anne 1 vooruit, “dan komen we hier weer terug, gaan we lunchen en dan ga je met mijn neef verder.”

Zonneklep Steyr

Sommige accessoires op de Oostenrijker laten zien dat de wagen al op leeftijd is. De naam op de zonneklep is behoorlijk vervaagd.

Het transport wordt gedaan met een Steyr 11 S 14 bakwagen uit 1994. Anne 1 heeft ’m al voor de loods gerangeerd waar zes big bags met geplet gerst staan te wachten. Die zet Anne 2 er met een heftruck in. “Dit zijn nog de originele schuifzeilen”, zegt Anne 1, terwijl hij ze open schuift. Het geplette gerst is bestemd voor een veevoederbedrijf. Anne 1 legt uit: “Wij pletten het voor ze en zij verwerken dat in hun eigen recepten.” Gietema doet dit voor verschillende veevoederbedrijven in de omgeving.

Nadat de schuifzeilen zijn geopend, laat hij de laadklep naar beneden komen. Die is niet origineel meer. In 2013 is er een nieuwe van Anteo opgekomen. Eentje die meer gewicht kon hebben. Hij wijst op een van de big bags. “Die weegt gevuld toch gauw een ton.”

Anne Gietema Stuur Steyr Anne Gietema

Verzinkte cabine
Anne 1 gaat verder met zijn uitlegtour langs de Steyr. “De carrosserie is er een keer af geweest, toen is het chassis opnieuw gespoten.” De uitlaat is ook een keer vervangen. “Die is volgens mij van Mercedes.” Voor de rest is er in al die jaren weinig gedaan aan de BB-LP-62. De Oostenrijker ziet er uit om door een ringetje te halen, alsof hij net afgeleverd is door de dealer. Op de cabine geen enkel plekje roest. “Hij heeft een verzinkte cabine”, weet Anne 1. “Dat helpt natuurlijk wel.” Wat ook helpt: hij staat altijd binnen als er niet mee gereden wordt.

Weegbrug

Voor vertrek even wegen op de eigen weegbrug.

Geografisch gezien komt het truckje niet verder dan Grou. Dat pas ook wel bij de kilometerstand van de bejaarde Oostenrijker. 350.000 kilometer staat er pas op de klok. Gedeeld door 25 betekent dat 14.000 kilometer per jaar.

Vertegenwoordiger en receptenmaker
Anne 2 is meer van de koeien dan van de vrachtwagens bekent hij gelijk als we na de huisgemaakte soep op pad gaan voor een rondje boeren in het noorden van Friesland. Op zijn visitekaartje staat ‘rundveespecialist’. Hij heeft HBO veehouderij gedaan en is gespecialiseerd in veevoer. Hij is dé receptenmaker bij Gietema, een zeer belangrijke functie in de veevoerbranche. “Elk veevoederbedrijf heeft zijn eigen recepten, daarmee onderscheid je jezelf”, legt hij uit. Als Anne 2 met de Steyr op pad gaat is hij niet alleen chauffeur, maar ook vertegenwoordiger. Misschien wel vooral dat laatste. Hij inventariseert nadrukkelijk tijdens deze ronde. Gaat het goed? Is er nog wat nodig? Kan ik ergens mee helpen? Het zijn vragen die Anne 2 standaard stelt aan zijn klanten.

Wagenpark Gietema

Het complete wagenpark van Gietema.

“Kijk, zo werkt het dus als ik langskom”, als hij weer in de cabine plaatsneemt, nadat we in Idaerd bij een boer een pallet kunstmest hebben afgeleverd. “Ik heb gelijk weer een order op zak. Dat is fijn voor de boer, want de lijnen zijn kort, en het is fijn voor ons, want het is omzet.”

Aan het einde van de middag, vanaf Leeuwarden rijdend over de N359, op de terugweg naar Tjerkwerd zegt Anne 2 over de positie van de Steyr binnen het wagenpark van Gietema. “Als men vraagt hoeveel vrachtwagens we hebben, dan antwoord ik altijd: we hebben vijf vrachtwagens en een Steyr. Omdat-ie klein is, maar ook omdat het een unieke wagen is geworden.”

In Truckstar 13 lees je het complete verhaal over de bijzondere Steyr van Gietema Fourage en Transport. Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee!

Het bericht Nationaal: Steyr, gewoon niet kapot te krijgen verscheen eerst op Truckstar.

Vos Logistics neemt Snel Logistics over

$
0
0

Europees Logistiek Dienstverlener Vos Logistics is voornemens haar marktpositie te verstevigen door overname van 100% van de aandelen van SNEL Shared Logistics in Woerden.

Deze overname past in de strategie van Vos Logistics om verder te groeien op het gebied van  distributie, warehousing en crossdocking van goederen. Met een locatie van 65.000 m2 in Woerden is SNEL Shared Logistics goed gepositioneerd in de randstad en in staat winkels, bedrijven en consumenten snel en efficiënt te beleveren. Daarnaast biedt de locatie mogelijkheid voor warehousing en orderfulfilment voor klanten. Peter de Vries, directeur en eigenaar van SNEL Shared Logistics wordt onderdeel van het management team van Vos Logistics en blijft verantwoordelijk voor de operatie in Woerden.

Duurzaamheid staat bij beide ondernemingen hoog in het vaandel; “Samen zijn we nog beter in staat antwoord te bieden op de groeiende vraag naar efficiëntere en duurzame mobiliteit en logistiek. Door de goederenstromen van beide organisaties te combineren vergroten we de bezettingsgraad van voertuigen. Dit verlaagt de CO2 en stikstof uitstoot. En stelt ons in staat tijdig in te spelen op de energietransitie,” aldus Frank Verhoeven, CEO Vos Logistics.

Ben Vos, CFO Vos Logistics: “Door schaalvergroting en digitaliseren van bedrijfsprocessen zijn we in staat sneller te leveren in de gehele Benelux, beter te integreren met de systemen van klanten en stijgende kosten onder controle te houden. Zo blijven we een aantrekkelijke partij om mee samen te werken.”

Vos Logistics

Peter de Vries, Directeur Snel Shared Logistics ziet in de overname het beste van twee werelden samenkomen. “Vos Logistics biedt een uitstekende basis voor de continuïteit en uitbouw van mijn onderneming. In combinatie kunnen we meegroeien met onze klanten. Hoewel onze posities op dit moment goed bezet zijn, ben ik ervan overtuigd dat we samen nog beter in staat zijn om voor medewerkers een aantrekkelijk perspectief te bieden.”

De transactie is in afwachting van goedkeuring door de ACM. De ondernemingsraden van beide ondernemingen hebben inmiddels positief geadviseerd over deze overname.

Het bericht Vos Logistics neemt Snel Logistics over verscheen eerst op Truckstar.

Nieuwe benaming voor Scania S-serie

$
0
0

Scania hernoemt haar vrachtwagens in de S-serie. In plaats van de letter S gevolgd door het aantal pk’s, wordt de nieuwe handelsnaam het aantal pk’s gevolgd door een S, zoals 450 S of 730 S.

De nieuwe naamgeving is alleen van toepassing op de S-serie slaapcabines; met een vlakke vloer. De achterliggende reden voor deze wijziging is een overeenkomst met Daimler AG, de moedermaatschappij van Mercedes-Benz. Scania’s huidige manier om trucks te benoemen aan de hand van de cabine-serie, gevolgd door het motorvermogen, werd in 2004 gelanceerd. Dit gebeurde met de introductie van de PGR-serie. De nieuwe typeaanduiding is geïntroduceerd op vrachtwagens van de S-series die vanaf nu besteld worden. Dit heeft geen invloed op andere trucks.

“Deze aanpassing voldoet aan een overeenkomst die we gesloten hebben met Daimler, aldus Alexander Vlaskamp, Senior Vice President, Head of Scania Trucks. We willen onze eigen merken graag beschermen en begrijpen waarom Daimler, gezien haar lange geschiedenis met de S-klasse personenauto’s, een probleem had met de handelsnaam van de S-series.”

S-klasse

Mercedes-Benz S-klasse.

Blijkbaar vindt Mercedes-Benz de handelsbenaming van Scania’s S-serie teveel lijken op de handelsbenaming van de S-klasse personenauto’s. Of dit al vanaf het begin van de introductie van de Next Gen, in 2016, speelt is ons niet duidelijk. Je kunt jezelf afvragen of er echt verwarring mogelijk is tussen beiden modellen. Rijdt er wellicht ergens een directeur rond in een Scania S-serie die eigenlijk een Mercedes-Benz S-klasse heeft besteld?

Het bericht Nieuwe benaming voor Scania S-serie verscheen eerst op Truckstar.

Nieuw: Truckstar Legends in samenwerking met Tekno

$
0
0

Om de herinneringen aan de bijzondere trucks uit de geschiedenis van Truckstar levend te houden, brengen we onder de naam Truckstar Legends in samenwerking met Tekno een serie unieke en exclusieve miniatuurmodellen op de markt.

Denk daarbij aan blikvangers, winnaars van de Mooiste Truck van Nederland en andere showtrucks. We trappen af met de bekende Mack F700 van Boots Transport. Tekno voorziet de de Mack uiteraard van de bijzondere vlammen op de cabine en maakt hem hem compleet met alle details als de lichtbak, zwaailampen en staande uitlaten.

Genummerd certificaat
De Truckstar Legends zullen worden geproduceerd in een beperkte oplage en worden geleverd in een speciale Legends-doos met een genummerd certificaat. De Truckstar Legends zijn te bestellen via tekno.nl/truckstarlegends.

Oudere lezers van Truckstar zullen ze wel kennen, de opvallende Mack’s van Boots Transport. In de jaren 80 waren het graag geziene gasten op het
Truckstar Festival. De firma Boots in Venhuizen reed destijds met twee Mack’s F700, allebei voorzien van de nodige accessoires en vlammen op de cabine. Ooit reed de firma met de Mack’s op het Midden-Oosten maar vanaf 1980 werden ze ingezet voor het containervervoer.

Mack F700 Boots Transport

Nadat het werk op het Midden-oosten stopte ging de Mack aan de slag in het containervervoer.

Vlammen
De beide auto’s kregen enthousiaste chauffeurs die ook het uiterlijk van hun trucks wilden verfraaien. Vooral Harrie Nan, een van die chauffeurs, was daar de drijvende kracht achter. Boots senior ging erin mee en liet op verzoek van de mannen de opvallende vlammen op de cabine aanbrengen. De rest van de aankleding is door de chauffeurs zelf gedaan. Zo kreeg een van de twee Mack’s een extra staande uitlaat en werden op beide trekkers een lichtbak, extra verlichting en Michelin-poppen gemonteerd. Hierdoor ontstonden echte showtrucks die het Truckstar Festival, destijds nog georganiseerd op het circuit Zandvoort, jaar na jaar aandeden.

Truckstar Legends

Nieuwsgierig naar wat er allemaal nog meer komt in de Truckstar Legends reeks? We lichten alvast een tipje van de sluier op. Reken in 2020 in ieder geval op de Scania T142H Kikkermobiel van Maru Transport en de DAF 3600 van De Drieban Transport uit Hem. Mis er dus geen één en bestel ze nu!

Het bericht Nieuw: Truckstar Legends in samenwerking met Tekno verscheen eerst op Truckstar.

Coverstory: de Scania S520 van De Groen Transport

$
0
0

De Scania S520 van Mario Vroegop is een zeldzame verschijning op de Nederlandse wegen. Deze speciale zwaartransporttrekker komt standaard uit de fabriek, en er worden maar weinig van gemaakt. De stoere Scania prijkt op de cover van onze Zwaar & Speciaal Transport Special.

Bestel de Truckstar Zwaar & Speciaal Transport Special hier!

Op maandagmorgen begint Mario aan een tour die hem uiteindelijk zal leiden naar Zuid-Frankrijk. Ik maak maar een klein deel van de reis mee, die begint in Tholen. Het is aardedonker als ik de vier treden van de Scania beklim. Achterop neem ik iets waar, waarvan ik vermoed dat het imposant is. Maar de duisternis verhult veel. In het donker rijden we naar Dronten. Onderweg vertelt Mario Vroegop vol enthousiasme over zijn auto, zijn trailer en zijn werk. Het span is net vijf weken oud, en alles wat ik beet pak, is nog nieuw. De spanbanden zijn nog niet uitgepakt, rubbers zitten nog in de plastic zak en de nutteloze asbak staat nog in zijn houder.

Cover ZTSP 2019

De Scania van De Groen Transport prijkt op de cover van de Zwaar & Speciaal Special.

Onafhankelijk
Mario: “De trailer is een Faymonville Megamax, het is een drie-assige trailer met zes Pendel X assen. Dat wil zeggen dat de wielen geheel onafhankelijk zijn opgehangen. De trailer is uitschuifbaar, met een maximale lengte van 20,3 meter. Als het moet dan past in het bed van de dieplader een 40ft container. Ook in de breedte kan ik hem uitbouwen tot 3.30 meter. De wielen sturen gedwongen mee als ik rijd, en dat zorgt ervoor dat hij heel netjes meeloopt, hij stuurt heel direct, snel en scherp.” Als we door de polder rijden blijkt hoe soepel de trailer volgt. Op de weg tussen Almere en Dronten zitten een aantal rotondes en ondanks dat de trailer een stuk uitgeschoven is, hoeft Mario geen enkele moeite te doen om binnen de lijntjes te blijven.

Landbouwvoertuigen
Mario komt vaak op het erf van boeren. De Groen Transport uit Tholen is namelijk gespecialiseerd in het vervoer van grote landbouwvoertuigen. “We zijn nu 3,50 meter breed. Dat is niet zo heel spannend, de hoogte is meestal het probleem bij onze speciale transporten. Ik ga heel vaak over de vier meter hoogte, en dan moet je goed opletten.”

De Groen Transport

De aardappelrooier wordt bij de boer gelost.

We bereiken het buitengebied van Dronten als de zon net op is, maar veel hebben we daar niet aan, het is een grijze en natte ochtend. Mario rijdt de oprit naar de boerderij net voorbij en parkeert zijn lange wagen langs de kant van de weg. Nu kan hij mooi laten zien hoe makkelijk hij deze trailer achteruit het erf op kan sturen. De boer en zijn zoon begroeten ons hartelijk. Wat voor mij een Scania S520 is, is voor hen een AVR aardappelrooier, het neusje van de zalm, en nieuw niet te betalen. De boer legt me uit dat hij vannacht nauwelijks kon slapen van opwinding, deze machine gaat ze enorm helpen.

De Groen hydraulische beugel Scania V8 logo Dieplader dashboard

Speciale zwaartransporttrekker
Als de aardappelrooier netjes op het erf staat, koppelt Mario de hals weer aan de rest van de trailer en schuift het geheel in tot een normale lengte. De Scania is een speciale zwaartransporttrekker, met vier assen, waarvan er twee zijn aangedreven. De tweede as is een sturende lift-as. De achterste twee assen zijn aangedreven. Het chassis van de trekker is langer dan normaal, en dat geeft extra ruimte. De zij-fenders zijn verlengd, en tegen de achterwand van de cabine is ruimte voor de dieseltanks en twee groot uitgemeten kisten. Daarboven staan de luchttanks, maar aangezien de Faymonville Megamax nu ook weer niet enorm groot is, zitten er maar twee luchttanks in het rek.

Nagenoeg alles is standaard aan de trekker, alleen de schotel niet. Alleen met de verlichting heeft Mario zich een beetje uitgeleefd, er zit een fraaie lichtbeugel op het dak. Mario: “Omdat de dieseltanks hoog achter de cabine zitten, heb ik ruimte tussen het voorwiel en de voorloper, daar wil ik nog kisten hebben. Dat moet dus nog gebeuren.”

Dieplader Groen

Achter de cabine een rek met dieseltanks, kisten en luchtketels.

In zijn carrière heeft Mario drie Actrossen versleten en is hij aan zijn derde Scania bezig. “Scania is beter afgewerkt. En deze auto heeft prima rijeigenschappen. De zit achter het stuur is goed. Wat ik minder vind, is dat het interieur wel erg veel plastic heeft, veel meer dan in de R490 die ik hiervoor had. Die R was een zescilinder, nu heb ik een V8, dat loopt veel mooier. Die zescilinder was altijd aan het werk, zat steeds bovenin zijn toeren. Deze V8 heeft net iets meer over, hij tokkelt lekkerder.” En zo tokkelt Mario vrolijk verder richting Toulouse.

Faymonville Megamax

Hals en bed van de MegaMax worden gescheiden.

Nieuwsgierig naar het volledige verhaal? Je leest het nu in de Truckstar Zwaar & Speciaal Transport Special. Of word abonnee en mis nooit meer een verhaal.

Het bericht Coverstory: de Scania S520 van De Groen Transport verscheen eerst op Truckstar.

Poll: naar welke radio-dj luister jij?

$
0
0

Als vrachtwagenchauffeur zit je vele uren van de dag achter het stuur. De meesten van jullie luisteren daarbij dagelijks naar de radio. Bij Truckstar zijn we nieuwsgierig naar welke radio-dj jij het liefst luistert.

Zoek naar je favoriete radio-dj, selecteer hem of haar en scroll naar beneden om op verzenden te klikken. Staat jouw favoriete dj er niet tussen? Voeg hem of haar dan zelf toe! Laat hieronder je stem achter.

Het bericht Poll: naar welke radio-dj luister jij? verscheen eerst op Truckstar.


Twee keer 8×8 Scania’s G500 voor JC Dekker

$
0
0

JC Dekker uit Goes heeft onlangs twee nieuwe Scania’s G500 8×8 aan het wagenpark toegevoegd. De trucks zijn volop actief bij de aanleg van de nieuwe zeesluis in Terneuzen.

“Beide Scania’s maken elk zo’n 14 ritten per dag tussen de site van de nieuwe zeesluis en het depot en reken maar dat we elke rit maximaal geladen zijn. De trucks hebben allebei een vaste chauffeur en dat zijn echte Scaniamannen. De voertuigen presteren ook uitstekend. Met name onderin hebben ze veel power en dat is voor een zandrijder, die ook regelmatig offroad gaat, heel lekker,” vertelt Jan Kees Dekker. En hij kan het weten want hij heeft in het bedrijf al zo’n beetje alle disciplines doorlopen en moet zelf ook nog regelmatig aan de bak.

Scania

Eerste Scania
Hun eerste Scania was een 4×4 en daarmee kon men destijds door de Westerscheldetunnel rijden in plaats van, zoals voorheen, met een tractor en dieplader via de veerboot. “Onze eerste Scania 8×8 kwam in 2009 in het wagenpark. Dat was een Zweedse demo die op het Scania DemoCenter dienst had gedaan. In de eerste periode heb ik daar zelf nog op gereden, maar later heb ik hem aan een chauffeur overgedragen. Aan die truck heb ik veel plezier beleefd.”

De beide Scania’s zijn opgebouwd met een Ruizeveld kipperbak. De voorwielaandrijving van de trucks is uitschakelbaar en de volgorde van de sperren zijn naar wens van de klant te configureren. Het 8×8 chassis komt compleet af-fabriek van de band en is volledig voorbereid, inclusief verlengde innerliner, voor de carrosseriebouwer.

Het bericht Twee keer 8×8 Scania’s G500 voor JC Dekker verscheen eerst op Truckstar.

Coverstory: met een Renault van Plospan in het zaagsel

$
0
0

Je kan hem niet missen, de Renault T High van Plospan. Deze maand staat hij namelijk op de cover van Truckstar. Sinds een paar maanden rijdt Rowdy Plomp met de T High 480. “Hiervoor had ik een Scania, maar na tien jaar was het tijd voor een nieuwe.”

Met trots toont Rowdy (30) het enorme terrein van Plospan in Waardenburg. Hier komt al het resthout samen. Er worden onder meer houtpellets voor in de kachel van gemaakt, evenals varianten voor in de kattenbak en grove houtvezels die in paardenstallen worden gebruikt. Rowdy is de vierde generatie in het familiebedrijf wat nu geleid wordt door zijn vader en diens drie broers. Aan alles merk je dat Rowdy hier is opgegroeid en er al zestien jaar werkt. Hij heeft erg veel kennis van de grondstof en de producten die ze ervan maken. Aan de houtkrullen kan hij voelen van welke boomsoort ze afkomstig zijn. Net als zijn vader vroeger deed, rijdt Rowdy op de vrachtwagen. Zijn broer verzorgt de techniek op het bedrijf en een neef en nicht zitten op kantoor. Het bedrijf en het rijden zijn er met de spreekwoordelijke paplepel in gegoten.

Truckstar editie 13

Op de cover van Truckstar editie 13 prijkt de slimme Renault T High van Plospan.

Specifieke eisen
Rowdy vertelt over de aanschaf van de nieuwe trucks: “Ik haal zaagsel en houtkrullen op bij houtzagerijen en schaverijen. Dat wordt allemaal in de Walking Floor-trailer gezogen, waarna ik het naar Waardenburg breng. Voor dat zuigwerk heeft mijn vader een eigen compressorsysteem bedacht en gebouwd. Dat is aan het chassis van de trekker bevestigd. Die compressor vraagt wel de nodige kracht van de PTO en dat kan niet elk merk leveren. Volvo en Renault wel. Nu hadden we al eerder ervaring opgedaan met Renault. We hebben verschillende Premiums en een Magnum gehad en dat is goed bevallen. Bovendien is er een uitstekende relatie met de dealer, dus de keuze was snel gemaakt.”

Compressor Renault T High Zaagselmuur Trailer

300.000 ton
De Renault van Rowdy is een low-deck trekker waarachter zijn vaste Walking Floor-trailer hangt. Hij doet er specifiek werk mee, net als drie andere chauffeurs. Ook zijn er diverse haakarmauto’s die containers vervoeren. “We hebben 700 van die containers. Ze staan bij houtbedrijven in heel Europa. Het zaagsel en de krullen worden daarin geblazen en als ze vol zijn, wisselen wij ze weer voor een lege”, legt Rowdy uit. “Jaarlijks verwerken we zo’n 300.000 ton resthout.”

Renault Plospan zaagsel

Dit span is een bijzonder slimme combinatie.

De wagens van Plospan zijn in een frisse groen-metallic kleur gespoten. Aan de rechter zijkant valt de grote compressor op. De techniek daarvan gaat schuil onder een afdekking van traanplaat. Het enig zichtbare deel is de ronde aanzuigbuis. Achter de cabine loopt die buis omhoog en met een flexibele hoes kan hij aan de oplegger worden gekoppeld.

In Truckstar 13 lees je het hele verhaal over een dag in de krullen met Rowdy Plomp van Plospan. Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee!

Het bericht Coverstory: met een Renault van Plospan in het zaagsel verscheen eerst op Truckstar.

Nationaal: puinruimende krachtpatser van Van Berkel

$
0
0

Stel: je zegt tegen je baas dat de FH16 met 750 pk je droomauto is. Natuurlijk weet je best dat zo’n beest een godsvermogen kost, maar niet veel later staat hij er gewoon. Dat is in een notendop wat chauffeur Niels Degeling overkwam bij zijn werkgever van Berkel. Zijn verheel lees je nu in Truckstar 13.

Bestel Truckstar 13 hier!

Dat hij dol is op zijn spiksplinternieuwe Volvo mag een understatement heten. “Dan weet je toch dat je gewaardeerd wordt”, zegt hij terwijl hij in de vroege ochtenduren zijn span over de A7 langs Hoorn naar Amsterdam dirigeert. Het is 05.30 uur en begint al aardig vol te lopen. “Vooral werklieden”, zegt Niels. “Kijk maar, bijna alleen bouwvakkers en timmerlui in hun busjes.” Hij heeft gelijk. Amsterdam is één grote bouwplaats en blijkbaar profiteert een groot deel van MKB West-Friesland hiervan.

Niels werkt sinds twee en een half jaar voor het sloopbedrijf van Roy van Berkel in Winkel. Van Berkel begon rond 2002 voor zichzelf met twee man en een hamer. Dat bedrijf is in de tussenliggende jaren behoorlijk gegroeid. Men werkt er met veel plezier aan iets waar eigenlijk niemand een echte hekel aan heeft: slopen.

Volvo van Berkel

Het dak gaat eraf!

Hoofdbreker
Een van de lopende projecten is een Aldi supermarkt in de Bijlmer die, naast een uitbreiding, ook een modernisering ondergaat. Roy van Berkels mannen verzorgen het sloopwerk en de afvoer van het sloopafval. Een ingewikkelde klus, legt Niels uit, want ze hebben te maken met vele regels op het gebied van gezondheid en milieu. Een hoofdbreker voor de bedrijven die ermee te maken hebben, zo blijkt vandaag.

Niels en zijn FH16 Volvo FH 25 year edition Niels shovel

Niels brengt met zijn containerwagen met aanhanger twee lege puinbakken weg en haalt de volle op. Ze zijn gevuld met puin dat naar een verwerkingsbedrijf gaat waar alles met een breker tot kleine stukjes vermalen wordt. Het restant wordt gebruikt voor, onder meer, de wegenbouw. Maar het is al wekenlang behoorlijk buiig en het terrein van het recyclingbedrijf is één grote modderpoel geworden. “Ik had gisteren geen tijd om hem te wassen”, vertelt Niels grijnzend en wijst op zijn werkpaard. “Maar het had ook niet veel uitgemaakt!”

Limited edition
De Volvo FH16 750 ’25 Year Limited Edition’ heeft zijn werk met verve volbracht. Samen met een collega van een ander bedrijf organiseerde Niels een welkomstbarbecue en -feestje voor de truck. Leuk bedacht, maar zeg nu zelf: met deze Zweed is elke werkdag voor Niels een feestje.

Nieuwsgierig naar het volledige verhaal? Je leest het nu in Truckstar. Of word abonnee en mis nooit meer een verhaal.

Het bericht Nationaal: puinruimende krachtpatser van Van Berkel verscheen eerst op Truckstar.

Throwback: deze CF is een regionale schoonheid

$
0
0

Truckstars Throwback Thursday. Een erg leuke terugblik dit keer, in ons archief vinden een dikke DAF CF van aannemersbedrijf Henk van Alphen. Niels van Alphen is weliswaar geen kilometervreter. Sterker nog: zijn nieuwe vierassige DAF CF bakwagen zal omgerekend meer PTO-uren maken dan kilometers.

Toch weerhield dat Niels er niet van om van zijn DAF iets zeer bijzonders te maken. Het verhaal van Niels en zijn CF werd gepubliceerd in Truckstar 9/2016. Samen met zijn vader en broer heeft Niels van Alphen een aannemersbedrijf in Gameren, gespecialiseerd in de bouw van bedrijfshallen. Voor het vervoeren van het machinepark en de aan- en afvoer van materiaal hebben de mannen een bakwagen met kraan tot hun beschikking.

DAF van Alphen verlichting

Ondanks dat de CF meer PTO-uren maakt dan kilometers is het een echte blikvanger.

“Mijn vader heeft ook zijn grootrijbewijs, maar ik ben eigenlijk de enige die met de truck rijdt,” vertelt Niels, en hij vervolgt; “Toen onze oude bakwagen, een tweedehands DAF, aan vervanging toe was, ben ik op internet gaan zoeken naar een goeie vervanger maar deze waren of niet te vinden, of bijna net zo duur als een nieuwe.”

De zoektocht naar een tweedehands werd daarom gestaakt en Niels besloot een offerte aan te vragen voor een nieuwe vierassige bakwagen bij Scania, Mercedes en DAF.

Niels van Alphen

Niels van Alphen is erg trots op zijn DAF CF.

Goed gevoel
En dus koos Niels uiteindelijk voor de DAF FAC 8×2 bakwagen CF met 460 Euro 6 motor, waarbij de voorste as van het tandemstel aangedreven is en de achterste liftbaar is. De DAF trekt een vierassige Gheysen & Verpoort aanhanger met hydraulische oprijkleppen. “We gaan naar Brakel. Daar hebben we een kantoor en loods gebouwd bij een grondverzetbedrijf. De bouw zit er bijna op dus kunnen de verreiker, schaftkeet en ander gereedschap weer naar de thuisbasis worden gebracht.”

Via de N322 bereiken we binnen tien minuten de laadlocatie. Op het terrein koppelt Niels de aanhanger af, waarna hij met de bakwagen tot naast de schaftkeet rijdt. De PTO wordt ingeschakeld en met een druk op de knop rolt de platte container van het kabelsysteem. Uit de loods rijdt Niels een heftruck de bak op. Nadat deze is vastgezet met een ketting wordt de bak weer op het chassis getrokken. Door een hendel om te zetten gaat de kraan achter de dagcabine in werking. De haak wordt boven de schaftkeet gehangen en vanaf het chassis pakt Niels een ladder om de kettingen vast te maken. Geheel in stijl is ook de ladder in de bordeauxrode kleur van de onderlijn van de truck uitgevoerd.

Bumper DAF CF zijkant DAF CF Achterkant CF

Buurman
Dat de opbouw van de bakwagen zo geworden is heeft te maken met de buurman van Niels: Erjo truckstyling. “In overleg met Erwin zijn we tot dit resultaat gekomen omdat ik het chassis aan de zij- en bovenkant tegen het kabelsysteem aan dichtgemaakt wilde hebben.” Tussen de zijplaat en de plaat boven op het chassis naar het kabelsysteem is een kleine kier te zien. “Met opzet,” zegt Niels. “Daar achter zit een ledstrip, die zorgt voor een rode gloed rond de auto wanneer het donker is.” Ook van de steunpoten van de 22 t-m HMF kraan is iets bijzonders gemaakt. In ingevouwen staat is er niks te zien, maar bij het uitzetten van de stempels komt er een deel van de zijafscherming mee naar buiten. Ook voor het opbergen van het hijs- en spanmateriaal zijn grote kisten gemaakt. Functioneel en mooi.

Na het vastzetten van de schaftkeet rijdt Niels de bakwagen de nieuwe loods in. Als hij vervolgens het licht uitdoet, kunnen we de led-verlichting pas goed bewonderen.

Verlichting DAF CF

De ledstrip zet de auto rondom in een rode gloed.

Niet alleen het chassis, ook de cabine is door Niels aangepakt. “Doordat de DAF CF op de voorassen bladgeveerd is, lijkt het alsof hij wat hoog op z’n poten staat. Daarom hebben we daarvoor met Erjo en Verspui een onderspoiler voor de DAF CF ontwikkeld. Dit geeft de bakwagen een extra showeffect, het is alleen wel extra opletten als ik een bouwplaats op moet rijden.

Steunpoot DAF CF

Pas als de steunpoot uitschuift zie je dat die achter de zijplaat zit.

Regionale schoonheid
Na het maken van de nodige foto’s in de donkere loods koppelt Niels de aanhanger weer aan. Vervolgens wordt de verreiker geladen. Nadat alles vakkundig is vastgezet zetten we koers richting de thuisbasis. Voor de terugweg heeft Niels een andere route bedacht: binnendoor. “Zo kan ik laten zien wat er in de loop der jaren door ons is gebouwd.”

In het kassengebied staan bij veel bedrijven laaddoks, overslagloodsen en opslagtanks die door Van Alphen zijn gebouwd. Alles niet ver van Gameren.  En dat is best jammer want zo wordt de rest van Nederland de kans ontnomen de prachtige DAF CF van Niels ook eens van dichtbij te kunnen bewonderen.

Heftruck laden

Als de heftruck geladen is, kan de bak weer op de auto.

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Dat kan! Word abonnee en mis nooit meer een verhaal. Ook losse edities bestellen behoort tot de mogelijkheden.

Het bericht Throwback: deze CF is een regionale schoonheid verscheen eerst op Truckstar.

Na 18 jaar en een miljoen kilometer een nieuwe FM

$
0
0

Chauffeur Kees Zuidema van Simmeren Schroot in Groningen kreeg na 18 jaar een nieuwe Volvo FM420. Ruim een miljoen kilometers reed hij met name in- en rond de stad Groningen met zijn oude FM.

Voor Kees was er maar één opvolger mogelijk, namelijk een nieuwe Volvo FM. Weer een Globetrotter uitvoering, maar deze keer met 420 pk, een I-Shift transmissie en luchtvering.

Weer een FM
De nieuwe Volvo FM420 is net als zijn voorganger voorzien van een slaapcabine.
Kees mocht zelf zijn voorkeur aangeven en die ging na al die jaren weer uit naar de Volvo FM. “Ik heb er al die tijd prima mee gewerkt en ik vind vooral de lage instap en het overzicht erg fijn. En natuurlijk de ruime slaapcabine, want hoewel ik er nooit in slaap is dat wel puur comfort,” vertelt hij. De keuze voor de Globetrotter cabine was algemeen directeur Stefan van der Leij vooral om de uitstraling te doen: “Ik vind dit er gewoon mooier uitzien. We hechten veel waarde aan onze eigen huisstijl en met de lampenbeugel op het dak is het een enorm stoere auto geworden. Zo kom je met wat moois bij de klant voor de deur en dat vind ik belangrijk.”

Simmeren Volvo FM portaalauto

Milieu eisen
Voor Van der Leij is de nieuwe Volvo de eerste grote investering sinds hij het bedrijf een jaar geleden overnam. Een investering die niet over één nacht ijs ging. Van der Leij: “We zijn na een inventarisatie eerst met de chauffeur om de tafel gegaan en vervolgens met Volvo dealer Nijwa hier in Groningen. We hebben al jaren een prima relatie met Nijwa, ook voor reparatie en onderhoud. Samen kwamen we toen tot dit concept met de VDL opbouw met afstandsbediening en met de Volvo FM420 Globetrotter als basis. Met deze nieuwe aanwinst voldoen we aan de strengste milieu eisen waardoor ook milieuzones geen belemmering meer zijn.”

Simmeren is vooral bekend van de metaalrecycling, maar het bedrijf doet ook aan demontage, sloopwerkzaamheden en de levering van nieuw plasma & autogeen gesneden staal. Van der Leij: “Naast de inzameling van schroot en metalen leveren we ook nieuw, op maat gesneden plaat materiaal. Daarmee is de cirkel rond. Bij veel klanten waar we leveren halen we ook het restmateriaal weer op om te recyclen.”

Oud en nieuw

 

Voor dit werk zet het bedrijf drie eigen auto’s in die in Noord Nederland de klanten bedienen. De Volvo waar Zuidema mee reed werd een aantal jaar geleden inclusief chauffeur overgenomen. “Kees is sindsdien bij ons in dienst, maar hij reed nog altijd in de oude kleuren. Met de nieuwe Volvo FM420 rijdt hij voortaan in onze eigen huisstijl van Simmeren,” verklaart van der Leij.

 

 

Het bericht Na 18 jaar en een miljoen kilometer een nieuwe FM verscheen eerst op Truckstar.

Viewing all 4475 articles
Browse latest View live