Quantcast
Channel: Truckstar
Viewing all 4475 articles
Browse latest View live

Vernieuwt interieur voor Renault Trucks D

$
0
0

De Renault Trucks D en D Wide zijn voorzien van een nieuw ontworpen ergonomisch en comfortabel interieur, nieuwe veiligheidsvoorzieningen en een verbeterde aerodynamica. Bovendien zijn de 2020 modellen 100% connected.

Renault Trucks heeft het interieurontwerp van zijn D en D Wide-modellen grondig onder handen genomen. Zo hebben de trucks een nieuw ontworpen dashboard met een nieuw stuurwiel en een nieuw zwart-wit instrumentenpaneel. Om het werk van de chauffeur makkelijker te maken zijn een tablethouder, een optionele houder voor een tweede smartphone en twee USB-C-poorten toegevoegd. De trucks worden ook geleverd met nieuwe radioapparatuur met USB en AUX aansluiting, compatibel met het DAB+.

Meer veiligheid
De Renault Trucks D en D Wide zijn standaard uitgerust met Adaptive Cruise Control (ACC). ACC handhaaft een veilige afstand tot het verkeer voor de truck en past automatisch de snelheid aan voor meer veiligheid en een soepeler rijgedrag. Voor een extra hoog comfortniveau biedt Renault Trucks het Comfort Pack als optie, hierin zijn opgenomen: een lederen stuurwiel, een chauffeursstoel met extra zijsteun, gesloten opbergvakken boven de voorruit, een tweede smartphonehouder en een elektrisch sun-roof (alleen voor de D Wide).

Voor betere zichtbaarheid zijn de Renault Trucks D en D Wide optioneel verkrijgbaar met LED-achterlichten. Ook optioneel is Hill Start Aid (wegrijhulp op een helling), Vision deur; een rechter portier met onderin een extra ruit en een achteruitrijalarm.

Dashboard D cab

Het nieuwe dashboard met tablethouder.

Connected voor verhoogde productiviteit
Dieselvoertuigen van Renault Trucks zijn uitgerust met Euro 6 Step D-motoren, die zowel zuinig als milieuvriendelijk zijn. Om de voertuigefficiëntie en productiviteit verder te verhogen, zijn de trucks continu connected (TGW 4G). Hierdoor is het mogelijk om met  Optifleet de voertuigactiviteit in realtime te beheren. Zo kunnen wagenparkbeheerders het brandstofverbruik monitoren. Met Optifleet Map is in realtime de locatie te volgen. Renault Trucks zijn heeft een Fuel Eco Pack als optie, met een verstelbare dakspoiler, (geremde) vermogensmodus, automatische motorstop na drie minuten, de Optiroll-functie, geoptimaliseerde Fuel Eco versnellingssoftware en een koppelbare luchtcompressor (alleen op DTI 11-motoren).

D Cab 2.1m stadsdistributie overdag LR

De 2020-modellen zijn ook verkrijgbaar als D Wide CNG (aardgas) en de D en D Wide Z.E. (100% elektrisch).

Het bericht Vernieuwt interieur voor Renault Trucks D verscheen eerst op Truckstar.


Iveco en Nikola onthullen Nikola TRE

$
0
0

In Turijn hebben Iveco en Nikola hun eerste batterij-elektrische voertuig (BEV) voor Europese markten, de Nikola TRE onthult. De onthulling kwam slechts drie maanden na de aankondiging van het partnerschap.

De batterij elektrische Nikola TRE, die is gebaseerd op de Iveco S-Way, integreert toonaangevende technologie. De truck wordt gelanceerd op de IAA 2020-tentoonstelling voor bedrijfsvoertuigen in Hannover. De eerste voertuigen worden in alle waarschijnlijkheid in 2021 aan klanten geleverd. De Nikola TRE is de eerste stap op weg naar het Nikola-brandstofcelmodel (FCEV), die tegen 2023 beschikbaar zal zijn voor klanten.

Geavanceerde technologie
De Nikola TRE integreert Nikola’s geavanceerde elektrische technologie en infotainmentsysteem van de nieuwste generatie. De integratie van het Nikola-ontwerp met de S-Way is gezamenlijk uitgevoerd door Nikola en Italdesign – in het hoofdkantoor in Turijn. De ontwerpintegratie is een natuurlijk gevolg van een partnerschap tussen de twee bedrijven dat dateert uit 2018.

Gerrit Marx is President Commercial and Specialty Vehicles bij Iveco. Hij vertelt: “De Iveco S-Way is een product, dat het concept van klantgerichtheid van Iveco belichaamt. Het markeert het begin van een nieuwe reis naar emissieloos transport. Met het platform waarmee we ontwrichtende mogelijkheden kunnen introduceren die de transportindustrie veranderen.”

Maquette
Het voertuig dat tijdens het evenement werd getoond, is een maquette van de Nikola TRE 4×2-trekker. In de toekomst moet deze een bereik tot 400 km hebben en dynamische prestaties gelijk of beter dan een dieselequivalent model. Het voertuig zal een modulair batterijsysteem krijgen met een totale capaciteit tot wel 720 kWh, dat kan worden afgestemd op de verschillende missies van klanten. De elektrische aandrijflijn levert continu 480 kW met 1.800 Nm piekkoppel.

De Nikola TRE krijgt een nieuw infotainmentsysteem dat is gebaseerd op het eigen besturingssysteem van Nikola. Deze integreert infotainment- en navigatiefuncties, evenals bedieningselementen voor het grootste deel van de voertuigfunctionaliteiten. Kenmerken van het systeem zijn onder meer klimaatregeling, spiegelverstelling, aanpassing van de ophanghoogte, 360 graden camerasysteem, navigatie, Bluetooth audiosysteem, uitgebreide voertuiginstellingen en voertuigdiagnostiek. Ook beschikt de truck over een slim sleutelloos toegangssysteem. Dat maakt het mogelijk om de truck te ontgrendelen wanneer de bestuurder het voertuig nadert. Het systeem kan zelfs instellingen zoals rijhoogte en klimaattemperatuur naar voorkeur van de bestuurder aanpassen.

De brug naar zwaar elektrisch transport met brandstofcellen
Nikola’s brandstofcel zal het beginpunt zijn voor het ontwerp van de elektrische batterij. Op deze manier kan de Nikola TRE BEV worden omgezet in een truck met brandstofceltechnologie. Hiermee nemen beide partners technologieën in gebruik om BEV en Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) aan te bieden in de komende jaren.

Het bericht Iveco en Nikola onthullen Nikola TRE verscheen eerst op Truckstar.

Dag van de Vrachtwagenchauffeur

$
0
0

Het wordt de hoogste tijd om vrachtwagenchauffeurs in het zonnetje te zetten. Daarom is het volgende week donderdag, 12 december, Dag van de Vrachtwagenchauffeur!

Tal van bedrijven en organisaties ondersteunen dit initiatief al: BP, Action, Albert Heijn, Jumbo, TVM, Truckstop Fran op den Bult, Volvo, Lidl, Randstad, Mercedes, Plus, Scania, Etos en Gall & Gall en Renault. De teller van deelnemende bedrijven staat al bijna op 200 en dat worden er iedere dag meer.

Het beroep van vrachtwagenchauffeur wordt vaak onderschat. Je moet fit zijn, hard werken, maakt soms lange dagen, hebt veel verantwoordelijkheid en bent een onbisbare schakel in onze intensieve goederenstroom. Deze dag is dé kans voor magazijnchefs, planners, logistiek medewerkers, garagebedrijven, wegrestaurants, pompstations, douaniers etc. om hun dank en waardering over te brengen aan vrachtwagenchauffeurs.

Dag van de Vrachtwagenchauffeur

Samen maken we er een mooie dag van
Met de Dag van de Vrachtwagenchauffeur willen de werkgeversorganisaties TLN en VVT en vakbonden FNV en CNV een traditie in gang zetten om chauffeurs in een welverdiend zonnetje te zetten. Eerlijk. Oprecht. Vanuit het hart. Vol warmte. Waardering overbrengen. En tegelijkertijd de aantrekkingskracht van het beroep vergroten. De uitvoering is in handen van Truckstar en Sectorinstituut Transport en Logistiek.

Dag van de Vrachtwagenchauffeur

Ieder bedrijf kan een leuke activiteit doen
Ieder bedrijf kan een handje helpen om chauffeurs op 12 december in het zonnetje te zetten: koffie met een taartje bij lossen van de vracht, leg de rode loper uit, verrassingslunch onderweg, alles kan. Jij kan invullen hoe je dat voor je ziet. Een onvergetelijke dag voor vrachtwagenchauffeurs, dat is het doel!

Meer informatie vind je op dagvandevrachtwagenchauffeur.nl.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het bericht Dag van de Vrachtwagenchauffeur verscheen eerst op Truckstar.

Hogere PFAS-normen geen oplossing voor grondtransport

$
0
0

De hogere normen voor PFAS zullen het grootste deel van de grondtransportsector niet uit de problemen halen. Die conclusie trekt TLN na een rondgang langs de leden.

De minister besloot vorige week de PFAS-norm te verhogen van 0,1 naar 0,8 microgram per kilo grond. Maar veel betrokken bedrijven vrezen dat de vrachtwagens voorlopig toch aan de kant moeten blijven staan, met alle gevolgen voor bedrijven en hun werknemers. TLN-leden hebben grote twijfels of de versoepeling van de norm zal helpen. De schade is alleen al in de transportsector inmiddels opgelopen tot tientallen miljoenen euro’s. Wat de totale schade voor de sector uiteindelijk zal zijn, hangt sterk af van de snelheid waarmee de problemen worden aangepakt.

TLN vindt het ook jammer dat het kabinet niks gezegd heeft over compensatie van gedupeerde bedrijven. ​Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weigert ​werktijdverkorting toe te staan aan bedrijven waarvan werknemers door de crisis werkloos thuis moeten zitten.


Het bericht Hogere PFAS-normen geen oplossing voor grondtransport verscheen eerst op Truckstar.

Overname A. van Overveld Transport door Jan de Rijk

$
0
0

Jan de Rijk Logistics neemt per 6 januari de transportactiviteiten over van A.v. Overveld Transport uit het Brabantse Zegge. Laatstgenoemde verzorgt distributie in de Benelux. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt.

De activiteiten van Overveld worden voortgezet binnen de Benelux-operatie van Jan de Rijk, dat zijn hoofdkantoor in het nabijgelegen Roosendaal heeft. De chauffeurs, trekkers en trailers gaan mee over naar de nieuwe eigenaar.

‘Met de overname van deze activiteiten onderstrepen we onze verdere groei-ambities voor distributie binnen de Benelux’, aldus het bedrijf in een toelichting. Door de transactie ‘ontstaat een uitgebreider netwerk waarvan de klanten na de deal onmiddellijk gebruik kunnen maken’.

DAF A. van Overveld Transport

Wagens van A. van Overveld Transport.

A. van Overveld Transport is aanbieder van transportdiensten in het distributievervoer. Zowel voor deelladingen als full-truckloads. Ze rijden nationaal en in België, voornamelijk dagritten. Volgens de website van het overgenomen bedrijf werken er ongeveer dertien personeelsleden.

Jan de Rijk Logistics
Jan de Rijk Logistics verzorgt wegtransport- en intermodale diensten, contractlogistiek en retaildistributie. Het bedrijf heeft 27 vestigingen in 14 landen, een personeelsbestand van veertienhonderd medewerkers en beschikt over een vloot van meer dan duizend voertuigen.

Het bericht Overname A. van Overveld Transport door Jan de Rijk verscheen eerst op Truckstar.

MAN start productie elektrische eTGM-trucks

$
0
0

MAN begint – kleinschalig – met de productie en verkoop van een elektrische truck: de MAN eTGM. Al meer dan een jaar zijn er met de MAN e-truck bij een aantal Oostenrijkse bedrijven uitgebreide praktijkproeven uitgevoerd. Nu komt de truck officieel op de markt.

De volledig elektrische MAN eTGM  wordt aangeboden als een 26 tons drie-assige distributietruck met gestuurde naloopas en volledige luchtvering. Voor de elektrische aandrijving zorgt een 264 kW sterke elektromotor met een maximumkoppel van 3.100 Nm. De energieopslag zit in krachtige lithium-ion accupakketten, die zich boven de vooras bevinden, waar bij gewone trucks de dieselmotor zit. Aan de zijkant van het chassis zijn extra accupakketten geplaatst. De actieradius bedraagt maximaal 200 kilometer.

Links en rechts achter de vooras zitten de aansluitingen om de accu’s te kunnen opladen. Dit kan op meerdere manieren; met de 150 kW aansluiting is de truck volgens MAN in korte tijd weer op te laden.

Om de overstap naar e-mobiliteit zo eenvoudig en succesvol mogelijk te laten verlopen, biedt MAN zijn klanten een team van experts om te helpen bij de aanschaf van een eTGM. Bovendien krijgen de MAN eTGM-chauffeurs een rijtraining die is afgestemd op de eisen van het rijden met een volledig elektrisch voertuig. Wat de truck gaat kosten, is niet bekend.

Het bericht MAN start productie elektrische eTGM-trucks verscheen eerst op Truckstar.

Truckfabrikanten willen strengere milieueisen EU

$
0
0

De huidige regels om het wegtransport te vergroenen, zijn niet streng genoeg. Om een grootschalige transitie te realiseren, zijn dan ook hardere maatregelen nodig. Dat zegt ACEA, de belangenvereniging voor truckbouwers.

De brancheorganisatie denkt onder meer aan maatregelen die zorgen voor een goed netwerk van laadpunten voor vrachtwagens. Zoals we allemaal weten is dat netwerk er op dit moment nauwelijks. Tevens moet de herziening van de Eurovignet-richtlijn een overstap naar CO2-arme of -neutrale trucks stimuleren.

Er moeten dus meer prikkels komen voor transportbedrijven om daadwerkelijk duurzame vrachtwagens te kopen. Die prikkels zijn er nu veel te weinig, vinden de fabrikanten. De meeste vervoerders kiezen dan ook nog steeds voor dieseltrucks.

1 op 10.000 elektrisch
Dat blijkt ook uit cijfers die ACEA bekendmaakte in een rapport genaamd ‘Voertuigen in gebruik in Europa’. Van alle vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3,5 ton en vorig jaar op de Europese wegen reden, gebruikte 98,3% diesel als brandstof. 0,4% van de trucks in Europa rijdt op gas (lpg en lng). Het aandeel elektrische vrachtwagens is verwaarloosbaar klein, slechts één op de tienduizend vrachtwagens in Europa rijdt op stroom.

DAF CF Elektrisch Jumbo

Onder andere Jumbo rijdt in Nederland met een elektrische DAF.

De fabrikanten hebben er geen vertrouwen in dat dit aandeel snel groter wordt als het beleid ongewijzigd blijft. Daarom roepen ze de EU en vooral de lidstaten op om strengere maatregelen te nemen.

Uitstootbeperkingen
Eerder dit jaar heeft de EU uitstootbeperkingen ingevoerd. Deze regels houden in dat voertuigen in 2025 15% minder CO2 mogen uitstoten in vergelijking met de gemiddelde uitstootwaarden tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2020. In 2030 moet dit zijn gedaald met 30%.

Met de strengere milieueisen in Europa hopen de truckfabrikanten meer zere-emissie trucks op de weg te krijgen.

Het bericht Truckfabrikanten willen strengere milieueisen EU verscheen eerst op Truckstar.

Coverstory: met een Renault van Plospan in het zaagsel

$
0
0

Je kan hem niet missen, de Renault T High van Plospan. Deze maand staat hij namelijk op de cover van Truckstar. Sinds een paar maanden rijdt Rowdy Plomp met de T High 480. “Hiervoor had ik een Scania, maar na tien jaar was het tijd voor een nieuwe.”

Met trots toont Rowdy (30) het enorme terrein van Plospan in Waardenburg. Hier komt al het resthout samen. Er worden onder meer houtpellets voor in de kachel van gemaakt, evenals varianten voor in de kattenbak en grove houtvezels die in paardenstallen worden gebruikt. Rowdy is de vierde generatie in het familiebedrijf wat nu geleid wordt door zijn vader en diens drie broers. Aan alles merk je dat Rowdy hier is opgegroeid en er al zestien jaar werkt. Hij heeft erg veel kennis van de grondstof en de producten die ze ervan maken. Aan de houtkrullen kan hij voelen van welke boomsoort ze afkomstig zijn. Net als zijn vader vroeger deed, rijdt Rowdy op de vrachtwagen. Zijn broer verzorgt de techniek op het bedrijf en een neef en nicht zitten op kantoor. Het bedrijf en het rijden zijn er met de spreekwoordelijke paplepel in gegoten.

Truckstar editie 13

Op de cover van Truckstar editie 13 prijkt de slimme Renault T High van Plospan.

Specifieke eisen
Rowdy vertelt over de aanschaf van de nieuwe trucks: “Ik haal zaagsel en houtkrullen op bij houtzagerijen en schaverijen. Dat wordt allemaal in de Walking Floor-trailer gezogen, waarna ik het naar Waardenburg breng. Voor dat zuigwerk heeft mijn vader een eigen compressorsysteem bedacht en gebouwd. Dat is aan het chassis van de trekker bevestigd. Die compressor vraagt wel de nodige kracht van de PTO en dat kan niet elk merk leveren. Volvo en Renault wel. Nu hadden we al eerder ervaring opgedaan met Renault. We hebben verschillende Premiums en een Magnum gehad en dat is goed bevallen. Bovendien is er een uitstekende relatie met de dealer, dus de keuze was snel gemaakt.”

Compressor Renault T High Zaagselmuur Trailer

300.000 ton
De Renault van Rowdy is een low-deck trekker waarachter zijn vaste Walking Floor-trailer hangt. Hij doet er specifiek werk mee, net als drie andere chauffeurs. Ook zijn er diverse haakarmauto’s die containers vervoeren. “We hebben 700 van die containers. Ze staan bij houtbedrijven in heel Europa. Het zaagsel en de krullen worden daarin geblazen en als ze vol zijn, wisselen wij ze weer voor een lege”, legt Rowdy uit. “Jaarlijks verwerken we zo’n 300.000 ton resthout.”

Renault Plospan zaagsel

Dit span is een bijzonder slimme combinatie.

De wagens van Plospan zijn in een frisse groen-metallic kleur gespoten. Aan de rechter zijkant valt de grote compressor op. De techniek daarvan gaat schuil onder een afdekking van traanplaat. Het enig zichtbare deel is de ronde aanzuigbuis. Achter de cabine loopt die buis omhoog en met een flexibele hoes kan hij aan de oplegger worden gekoppeld.

In Truckstar 13 lees je het hele verhaal over een dag in de krullen met Rowdy Plomp van Plospan. Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee!

Het bericht Coverstory: met een Renault van Plospan in het zaagsel verscheen eerst op Truckstar.


Brandweer Twente neemt zes Renault Trucks D in gebruik

$
0
0

Brandweer Twente heeft zes nieuwe natuurbrandbestrijdingsvoertuigen in gebruik genomen. Na een uitgebreide oriëntatie koos de brandweer voor zes Renault Trucks D 280 4×4 met Gimaex-opbouw.

Het is voor het eerst dat dit type zogeheten Camion-Citerne Feux de Forêts door een brandweerkorps in Nederland wordt ingezet. De levering kwam tot stand in samenwerking met BMT Fire & Rescue uit Oss, Renault Trucks-dealer Nijwa Groep en Renault Trucks Nederland.

“Wij waren voor het blussen van natuurbranden op zoek naar een degelijk voertuig dat zich reeds heeft bewezen in de praktijk”, vertelt Ko van Wijland, projectleider aanbesteding bij de Brandweer Twente. “Dat is bij een 4×4-chassis van Renault Trucks met een BMT Fire & Rescue Gimaex-opbouw absoluut het geval. Deze voertuigen zijn afkomstig uit Frankrijk, waar men veel ervaring heeft met het bestrijden van natuurbranden.”

Brandweer Twenteland

Zes nieuwe brandweervoertuigen voor Brandweer Twente.

Gebouwd voor off-road gebruik
De Camion-Citerne Feux de Forêts (CCFM) biedt legio voordelen, vertelt Van Wijland. “De trucks zijn met 14 ton een stuk lichter dan de traditionele zwaardere 18-tons blusvoertuigen die we voorheen inzetten bij natuurbranden. In de praktijk liepen we er tegenaan dat de oude voertuigen te log en te zwaar zijn voor inzet in het terrein. Deze voertuigen zijn specifiek geschikt voor natuurbrandbestrijding. Ze zijn wendbaarder en gebouwd voor off-road gebruik. Zo hebben deze trucks bredere banden, die door het flexibele chassis altijd bodemcontact houden.”

Vlam- en hittebestendig
Met de CCFM-voertuigen kunnen natuurbranden effectiever en veiliger worden bestreden, vertelt Van Wijland. “Het voertuig heeft een watertank met een inhoud van 4000 liter, is ingericht voor vier personen, heeft vier straalpijpen en kan ook rijdend blussen door middel van een blusmonitor die vanuit de cabine bediend wordt. De brandstoftank is voorzien van een hitteschild. De remschijven en alle leidingen zijn uitgerust met een brandwerend materiaal. Nozzles beschermen de banden tegen de hitte. We kunnen hiermee zonder problemen over brandende of smeulende ondergrond rijden.”

Renault Trucks D

Brandweer Twenteland kiest voor Renault Trucks D.

Veiligheid in cabine
Het voertuig uitgerust met een buizenstelsel met sproeiers zodat het voertuig zichzelf, indien nodig, nat kan houden. “Mochten de manschappen ingesloten raken bij een natuurbrand, dan kunnen ze zich terugtrekken in de cabine. De cabine is onder meer voorzien van een ademluchtsysteem en een rolkooiconstructie, voor het geval de truck omrolt.”

Tankwagen
De zes trucks zijn gestationeerd in de kazernes in Nijverdal, Rijssen, Denekamp, Tubbergen, Delden en Wierden. Van Wijland: “We gaan deze voertuigen ook inzetten voor watertransport bij andere calamiteiten, bijvoorbeeld bij branden in landelijk en stedelijk gebied waar de bluswatervoorziening beperkt is. Deze voertuigen zijn dan een aanvulling op onze bestaande tankautospuiten en tankwagens.”

Het bericht Brandweer Twente neemt zes Renault Trucks D in gebruik verscheen eerst op Truckstar.

Nationaal: niet huilen, maar brullen

$
0
0

De Scania 143M 400 uit 1990 is op dit moment zijn favoriet. Peter van den Oord buldert er wekelijks mee over de landweggetjes. In Truckstar editie 13 lees je het complete verhaal.

Bestel hem hier!

Is het overdreven hem een Scania-fan te noemen? Peter (48), oprichter en eigenaar van transportbedrijf Transoord, gespecialiseerd in losgestort vervoer als aardappels, uien en champignoncompost, heeft enkel wagens van het merk uit Södertälje rijden. Tien om precies te zijn. Op één na allemaal dikke V8’s, de ene met nog meer pk’s dan de andere. “Een V8 gaat in ons werk langer mee dan een zescilinder. Die raakt sneller vermoeid. Maar natuurlijk: het is ook emotie, dat geluid van een V8.”

Scania 143 en R-serie

De Scania 143 is hobby, maar verdient ook nog gewoon geld voor zijn baas.

Scania-fan
Als hij op maandagavond klaar is met de administratie, struint Peter steevast internet af op zoek naar mooie gebruikte Scania’s met weinig kilometers. “Vind ik gewoon leuk om te doen.” Zo nu en dan koopt hij ook wat. In Nederland, maar ook in Noorwegen, Zweden en Denemarken: “Dat is niet zo moeilijk hoor.” Binnenkort verwelkomt het bedrijf de eerste NextGen. Een splinternieuwe dus, en daar kijkt Peter nu al naar uit. “Ik heb eigenlijk nog nooit met een ander merk gereden.”

Nee, het is niet overdreven Peter ‘Scania-fan’ te noemen; eerder het omgekeerde.

Wachten
De Scania staat in de garage al warm te draaien als ik om 09.00 uur het terrein van het transportbedrijf in Velddriel oprijd. Terwijl ik mijn auto parkeer, komt al grommend vanuit een blauwzwart rookgordijn de 143 naar buiten. Peter koppelt hem alvast aan de onderlosser waar de uien in moeten. Een beetje beteuterd komt hij op mij af gelopen. Hij houdt zijn smartphone omhoog. “De boer in Nederweert belt me net op dat we voorlopig niet kunnen laden. Het regent daar. Koffie?”

Interieur Scania 143 Typeplaatje Asbak Scania

Scania’s mooiste
De Scania 143M kwam toevallig op zijn pad. De trekker stond te verstoffen bij die andere Scania-gek die actief is in het agritransport, Verbeek. “Daarmee raakte ik in gesprek. Hij wilde hem wel aan mij verkopen, want hij wilde er toch niets mee doen.”

Peter ging in eerste instantie voor de wagen vanwege het bouwjaar, 1990. “Ik had al wagens uit 1970, 1980 en 2000. Het leek me wel geinig om er ook een te hebben uit 1990.” Bovendien is het de auto waar hij als beginnend chauffeur bij zijn vader mee ging rijden. “Misschien wel het mooiste model dat Scania gebouwd heeft.” Een van de weinige zaken die niet uit die tijd stamt, is de luchtvering. “Ik heb die van de 4-serie eronder laten zetten. Dat is veel comfortabeler.” En Peter heeft daar een goede reden voor, want de Scania doet gewoon dienst. Twee dagen per week rijdt de transporteur ermee; meestal op donderdag en vrijdag.

Scania 110 Super Torpedo

Peter heeft ook een Scania 110 Super Torpedo. Er zijn al mooie bedragen geboden, maar ze gaan nooit meer weg.

Snerpend geluid
Twee uur later dan gepland krijgt Peter het verlossende telefoontje uit Nederweert. Hij mag komen. Het raam van de 143 gaat direct open. Niet om de rook van zijn sigaret weg te laten waaien, maar om hét geluid naar binnen te laten. “Op de snelweg moet het raam wel dicht, anders krijg je dat geklapper niet meer uit je hoofd. Het geluid van deze V8 is nogal snerpend als je met open pijp rijdt. Bij mijn R620 is dat veel minder het geval.”

Laden bij de boer

De kipper staat al klaar met een lading uien. Peter hoeft zijn Scania er alleen onder te rijden

De boer komt direct op de Scania 143M afgestapt. Tegen zichzelf zegt hij, terwijl hij rond de truck wandelt: “Da’s nog een ouwe.” Dan, luid: “Potverdomme, wat een mooi ding. Die is verdomd goed gerestaureerd!.”

Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee! In Truckstar 13 lees je het hele verhaal over deze stoere achtcilinder van Peter van den Oord.

Het bericht Nationaal: niet huilen, maar brullen verscheen eerst op Truckstar.

Defensie verlengt onderhoudscontract met Scania Nederland

$
0
0

Onlangs is de handtekening gezet onder het nieuwe full-service onderhoudscontract voor de 555 Scania Vrachtwagens 165 kN/Wissellaad­systemen en Aanhangwagens (WLS) van Defensie. Het vorige contract liep in november 2019 af, het huidige contract heeft een looptijd van zeven jaar.

In 2005 rolde bij Scania Production Zwolle het laatste WLS voertuig van de band. Een jaar later is het onderhoudscontract ondertekend waarin Scania Nederland voor een periode van 13 jaar een unieke overeenkomst aanging met Defensie. Het nieuwe onderhoudscontract loopt tot 31 december 2026.

De 4-serie WLS trucks vormen nu – veertien jaar later – nog steeds een belangrijke schakel in het logistieke proces van de Nederlandse strijdmacht. Men treft de voertuigen nog dagelijks aan bij het uitvoeren van hun taak. Ook zijn ze, voorzien van bepantsering, ook bij enkele belangrijke internationale missies, zoals in Afghanistan, ingezet. Alle uitvoeringen zijn all-wheel-drive 4-assers (8×8). De cabine, waarbij het interieur gemakkelijk is om te bouwen tot 2 comfortabele slaapplaatsen, biedt plaats aan 5 inzittenden. De voertuigen zijn standaard voorzien van vele veiligheids­voorzieningen.

scania defensie

Scania Nederland verlengt het onderhoudscontract met Defensie tot 31 december 2026.

Beide partijen zijn tevreden over het full-service onderhoudscontract voor de WLS voertuigen. Het heeft dan ook in hoge mate model gestaan voor het servicecontract voor de 2.037 Scania Gryphus voertuigen. Hiervoor is overeengekomen dat Scania en Defensie, op basis van een prestatiecontract, gezamenlijk het onderhoud van de trucks verzorgen. Onderhoud van de trucks vindt plaats in zowel werkplaatsen van Scania als Defensie. In het contract is ook opgenomen dat defensiemonteurs worden opgeleid door Scania. Zo wordt tijdens internationale oefeningen en missies de inzetbaarheid van de trucks gegarandeerd.

Het bericht Defensie verlengt onderhoudscontract met Scania Nederland verscheen eerst op Truckstar.

Nog meer elektrische concepts voor Volvo Trucks

$
0
0

Volvo Trucks is gestart met de verkoop van elektrische trucks voor stedelijk transporten en verwacht dat elektrificatie ook voor zwaardere trucks een concurrerend alternatief kan worden. De nu gepresenteerde concepttrucks moeten dat onderstrepen.

Het Zweedse merk heeft twee elektrische concepttrucks ontwikkeld voor bouwactiviteiten en regionale distributie. Ze vallen aan de buitenzijde op door hun bijzondere grille waarachter de techniek voor de elektrische aandrijving schuil gaat.

Wie echter verder kijkt en die grille weg denkt, ziet hier gewoon de nieuwe Volvo FM. Die komt dus als vanouds met de ruime Globetrotter cabine maar wordt uiteraard ook leverbaar met dagcabine. Daarbij is op een van de concepttrucks zelfs een nieuw ruitje in de rechter deur te ontdekken. Dat moet zorgen voor beter zicht en vermindering van de dode hoek. Vooralsnog gaan ze dus door het leven als concepts voor elektrische aandrijving.

“We zien op de langere termijn veel mogelijkheden voor zware elektrische trucks in regionaal transport en de bouw. Met onze concepttrucks willen we verschillende oplossingen voor de toekomst verkennen, demonstreren en bekijken hoeveel interesse er bestaat in de markt en in de samenleving. De infrastructuur voor opladen moet snel worden uitgebreid. Ook moeten er hogere subsidieregelingen worden gecreëerd voor transporteurs die als pioniers kiezen voor nieuwe voertuigen die minder impact hebben op het milieu en klimaat”, aldus Roger Alm, President Volvo Trucks.
Volvo elektrische concepttruck
Lars Mårtensson, Director Environment and Innovation zegt: “In Europa wordt een enorm aantal trucks gebruikt voor regionale goederentransporten. Met een gemiddelde jaarkilometrage van 80.000 km. Dit betekent dat een toenemend gebruik van elektrische voertuigen voor regionale distributie zal leiden tot aanzienlijke winst voor het klimaat, op voorwaarde dat deze elektriciteit fossielvrij is.”

Het plan van Volvo Trucks om zware elektrisch aangedreven trucks in te zetten voor de bouw en de regionale distributie begint met een pilot. Met een klein aantal voertuigen bij een aantal Europese klanten worden de trucks getest. Uitgebreidere marktintroductie volgt op een later tijdstip.

“De snelheid van elektrificatie hangt af van een aantal factoren. Enerzijds vraagt het om een uitbreiding van de infrastructuur voor opladen. Anderzijds moet ervoor worden gezorgd dat regionale elektriciteitsnetwerken uiteindelijk voldoende capaciteit kunnen overbrengen. Veel transportbedrijven hebben zeer kleine marges, dus elke nieuwe investering moet winstgevend zijn”, legt Mårtensson uit.

Volvo's elektrische concepttruck

Volvo’s elektrische concepttruck.

Volvo FM

Denk de grille even weg en je ziet hier gewoon de nieuwe Volvo FM staan.

Parallel aan de toenemende elektrificatie van de transportsector zal voortdurende verbetering van de efficiency van verbrandingsmotoren nog vele jaren een sleutelrol blijven spelen bij internationale transporten.
“De huidige truckmotoren maken zeer efficiënt gebruik van de energie. Ze werken op diesel of verschillende hernieuwbare brandstoffen zoals vloeibaar biogas of HVO. Deze technologie heeft nog steeds potentieel voor verdere ontwikkelingen”, aldus Mårtensson.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het bericht Nog meer elektrische concepts voor Volvo Trucks verscheen eerst op Truckstar.

Nieuwe Actros trekkers voor Van Veldhuizen Transport

$
0
0

Recentelijk heeft Van Veldhuizen Transport uit Veenendaal vier nieuwe Actros 1842 LS trucks in gebruik genomen. Met de in gebruikname van de nieuwe trekkers groeide het aantal Mercedes-Benz trucks in het wagenpark tot boven de veertig.

De nieuwe Mercedes-Benz Actros is uitgeroepen tot International Truck of the Year 2020. De truck wordt geroemd om zijn innovatieve karakter dat bijdraagt aan een laag brandstofverbruik en CO2-uitstoot. De MirrorCam zorgt met een verbeterde aerodynamica ook voor een aantoonbaar lager brandstofverbruik. Deze argumenten speelden voor mede-eigenaar Berth van Veldhuizen zeker een rol in de keuze voor Mercedes-Benz tijdens de oriëntatiefase: “Cijfermatig heeft de Actros ons opnieuw kunnen overtuigen. Bovendien hebben we door weer voor Mercedes te kiezen, een mooie uniforme uitraling in het wagenpark.”

Mercedes Benz Actros

Nieuwe trucks voor Van Veldhuizen Transport.

Veiligheid
Van Veldhuizen Transport koos bewust voor de smalle StreamSpacecabine met Multimedia Cockpit. De nieuwe Actros wordt standaard geleverd met de Mirrorcam en de noodstopassistent Active Brake Assist 5. Berth van Veldhuizen zag ook de meerwaarde van Sideguard Assist: “Als je iets kunt doen om ongelukken te voorkomen, dan is dat het altijd waard. Tegenwoordig kun je niet zonder.”

De transportwerkzaamheden van familiebedrijf Gebr. Van Veldhuizen Transport concentreren zich vooral op Nederland en België. De vloot bestaat uit 42 trekkende eenheden die bijna volledig uit Mercedes-Benz trucks bestaat. Vaste mobiliteitspartner is SternTrucks.

Het bericht Nieuwe Actros trekkers voor Van Veldhuizen Transport verscheen eerst op Truckstar.

Truckstar rijdt ‘m zelf: Actros met MirrorCam

$
0
0

Steeds vaker zie je hem rijden, de spiegelloze Actros. De tot ‘International Truck of the Year 2020’ uitgeroepen truck valt vooral op door het ontbreken van de zijspiegels. Zijn MirrorCam-systeem werkt goed maar is nog wel voor verbetering vatbaar.

Digitale camera’s boven de portieren en displays in de cabine zijn in de plaats van reguliere zijspiegels gekomen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? We testen het in Truckstar rijdt ‘m zelf. Erik Groot Transport uit Nieuwerkerk aan de IJssel heeft voor ons lading geregeld: een 45-voets container moet naar het zuidoosten van Duitsland. Die arriveert om 09.00 uur in Zevenhuizen, Zuid-Holland. Pas de volgende morgen moet hij 740 kilometer verderop zijn, op het logistieke centrum van Dachser in Hof, vlakbij de Tsjechische grens.

Twee voordelen
Voordat we de A12 oprijden, moeten we enkele rotondes nemen. Hier maken we kennis met twee grote voordelen van het spiegelloze systeem. Nummer één: het beeld op de display draait aan de binnenkant van de bocht iets naar buiten. Het is niet dat de digitale camera meedraait, maar het beeld verplaatst zich iets meer naar buiten. Als je bijvoorbeeld rechtsaf de rotonde afdraait, blijven op die manier de achterwielen van de trailer goed zichtbaar. In krappe bochten zou de achterkant van de trailer uit je hoofdspiegel verdwijnen, maar met de MirrorCam niet.

Voordeel twee: je hebt heel goed zicht naar voren. De Mercedes Actros had altijd vrij grote zijspiegels waar op een rotonde gemakkelijk een auto, fiets of voetganger achter kan verdwijnen. Maar met die camera’s is het zicht perfect. Natuurlijk maken de camera’s de A-stijlen iets breder, maar niet zo veel dat het zicht belemmerd wordt.

mirrorcam camera mirrorcam met chauffeur mirrorcam display

Knipperende leds
Op de snelweg ervaren we een nadeel van het camerasysteem. Het beeld is in de verte wat onscherp. Korrelig, zoals een fotograaf zou zeggen. De resolutie van het beeldscherm is kennelijk onvoldoende en daardoor is het beeld niet kraakhelder. Op kortere afstand is het beeld van de displays wél haarscherp. De schermen hebben als neveneffect dat led-verlichting van achterop komende auto’s knippert. Dit heeft te maken met de verversingssnelheid van het beeld (interferentie). Als het voertuig dichterbij komt, neemt het knippereffect af, maar helemaal verdwijnen doet het niet.

Uit het raam
Het aandokken is wel even wennen met de MirrorCam. Je bent gewend om in je linker spiegel te kijken hoever je nog naar achteren kunt, maar nu moet dat met het beeld op de display. En ook al geeft het onderste lijntje de achterkant van de trailer aan, toch heb je de neiging om uit het raam te gaan hangen. Je hebt dan direct zicht op de achterkant van de oplegger, wat gevoelsmatig prettiger is. Het is een kwestie van wennen.

Binnen 40 minuten is de container leeg. Nu kunnen we verder naar het laadadres. Dat ligt drie uur rijden verderop in het plaatsje Gemünden am Main. We rijden een deel van de route binnendoor en dat geeft ons de kans om een andere innovatie van Mercedes-Benz aan de tand te voelen: de Predictive Powertrain Control (PPC).

Aandokken met Actros

Het aandokken is even wennen met de MirrorCam. Je hebt de neiging om uit het raam te gaan hangen.

Tikkeltje te snel
We naderen een dorpje en laten de PPC de snelheid bepalen. We raken, behalve het stuur, niets aan. Bij binnenkomst van het dorp rijden we keurig 50 km/u. Als we de kern van het dorp naderen, verandert het verkeersbeeld. De straat wordt smaller met aan weerskanten winkels, winkelend publiek en geparkeerde auto’s. Wettelijk is 50 km/u toegestaan, maar we grijpen toch in want in deze situatie is dat veel te snel. We zakken terug naar zo’n 35 km/u. De PPC weet dan wel wat mag en wat niet, maar mist het verkeersinzicht om te bepalen of het maximum toegestane ook verantwoord is.

Dashboard Actros

PPC bepaalt zelf de snelheid op basis van gps en topografische wegenkaarten.

Geen regendruppels
We bereiken het laadadres en melden ons op het kantoor. Als de heftruckchauffeur eindelijk komt, gaat het razendsnel. De 52 pallets glaswerk zitten er rap in en daarna kunnen we terug naar Nederland.

Goed en wel op de snelweg begint het te regenen. We zijn benieuwd wat dit betekent voor de camera’s. Maar wonderwel blijft het beeld helder. Er komen geen druppels op de lens door een kleine opening vlak onder de camera. Via deze spleet stroomt lucht en die voorkomt dat regendruppels of vuil op de lens belanden. Heel prettig.

Rotterdamse haven

De 45-voets zeecontainer wordt in de Rotterdamse Waalhaven afgezet.

Echt wel wennen
Weer terug in Nederland, na 1.400 kilometer rijden met de spiegelloze Actros, durven we voorzichtig wat conclusies te trekken. Het is wennen. Heel erg wennen, zelfs. Maar is dat niet altijd zo met nieuwe systemen? De resolutie van het beeldscherm is in het donker niet kraakhelder, daar ligt ruimte voor verbetering. Dit laat onverlet dat het systeem ook voordelen heeft waardoor de MirrorCam snel zal wennen. We praten dan over het verbeterde zicht op de trailer in scherpe bochten, het ontbreken van zicht-belemmerende spiegels opzij en de constante kwaliteit van het zich naar achteren, ook bij slecht weer.

Mercedes-Benz Actros met MirrorCam

De Actros 1848 LS Gigaspace rijdt heel prettig.

Het zijn punten die het werk van de chauffeur prettiger en veiliger maken. Maar dat niet alleen. De MirrorCams moeten, samen met de verbeterde aerodynamica van de cabine, deze Actros vijf procent zuiniger maken dan de vorige versie. Gezien de huidige brandstofprijzen is dat alleen al een belangrijke verbetering.

In Truckstar 13 lees je het volledige verslag van onze ‘rijdt ‘m zelf’. Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee!

Het bericht Truckstar rijdt ‘m zelf: Actros met MirrorCam verscheen eerst op Truckstar.

Gerard Ekdom meest populaire radio-dj onder vrachtwagenchauffeurs

$
0
0

Gerard Ekdom is de meest favoriete radio-dj onder Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. Ter ere van deze uitslag heeft hij op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur een speciale trofee in ontvangst mogen nemen in de vorm van een gouden vrachtwagen.

Als vrachtwagenchauffeur zit je dag in dag uit talloze uren achter het stuur. Zo’n dag in de vrachtwagen wordt vaak net even leuker door naar de radio te luisteren. Naar aanleiding van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur riepen wij jullie op je stem uit te brengen op je meest favoriete radio-dj. Aan deze oproep is door ruim 1.300 vrachtwagenchauffeurs gehoor gegeven. Hieruit rolde de volgende top 5:

  1. Gerard Ekdom (Radio 10) 19,4 procent
  2. Hessel Wijkstra (RadioNL) 16,8 procent
  3. Frank Dane (Radio 538) 11,6 procent
  4. Rob van Someren (Radio 10) 10,8 procent
  5. Rob Stenders (NPO Radio 2) 6,9 procent

Naast Gerard Ekdom staat ook zijn collega radio-dj Rob van Someren in de Top 5. Hessel Wijkstra, radio-dj van RadioNL, heeft een mooie ereplaats tussen al deze toppers van de grote radiozenders bemachtigd. Gerard Ekdom, die als winnaar uit de strijd kwam, heeft speciaal voor de chauffeurs een spotje ingesproken waarmee hij alle vrachtwagenchauffeurs van Nederland bedankt. Niet alleen voor de verkiezing, maar vooral voor het belangrijke werk dat chauffeurs dagelijks doen. Zijn boodschap was te horen op verschillende radiozenders: Sky Radio, Radio 10, Radio 538 en Veronica.

award Gerard Ekdom

Award ‘favoriete radio-dj vrachtwagenchauffeurs 2019’.

Waardering voor chauffeurs
Op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur, die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd, is er in heel Nederland aandacht voor het beroep van vrachtwagenchauffeur en de grote bijdrage die zij leveren. “Lang niet iedereen staat er bij stil, maar we hebben veel te danken aan vrachtwagenchauffeurs. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de supermarkten gevuld zijn, pakketjes op tijd bezorgd worden en het huisvuil wordt opgehaald. Vrachtwagenchauffeurs zijn een onmisbare schakel in een land waarin distributie centraal staat. Hier krijgen onze chauffeurs echter niet altijd de waardering voor en daar willen we met deze dag verandering in brengen”, aldus Willem de Vries, Directeur van het Sectorinstituut Transport en Logistiek.

Het bericht Gerard Ekdom meest populaire radio-dj onder vrachtwagenchauffeurs verscheen eerst op Truckstar.


Land Transport Harkema kiest voor Volvo’s FH

$
0
0

Land Transport uit Harkema heeft twee nieuwe combinaties in gebruik genomen. Het gaat om Volvo bakwagens met 53 t/m Palfinger autolaadkranen en RAF aanhangwagens.

De zware Palfinger autolaadkranen werden opgebouwd bij Rondaan Carrosserie en Wagenbouw in Berlikum. Deze zijn van het type PK53002 met een capaciteit van 53 Ton/Meter. De plaatsing van de kranen achterop de motorwagens voldoet in de praktijk het beste volgens de chauffeurs die er mee werken bij Land Transport. Door die positie kan zowel de motorwagen als de aanhangwagen geladen of gelost worden zonder af te koppelen. Dankzij de meesturende 10-tons naloopas van Volvo blijft de combinatie rondom keurig binnen de toegestane aslasten. De Volvo FH trucks zijn voorzien van 9-tons voorassen.

Volvo bakwagen met Palfinger autolaadkraan

Volvo bakwagen met Palfinger autolaadkraan.

Oldskool look
Eigenaar Hennie Dijkstra van Land Transport: “Ik hecht waarde aan een fraaie gedegen uitstraling. De chauffeurs in dit werk zijn gemiddeld twee tot drie nachten van huis en dan volstaat deze cabine. De trucks zijn voorzien van airco, een koelkast en een extra kastenwand. Verder zijn alle Volvo veiligheidsopties aanwezig met onder meer de actieve dode hoek assistent, ACC, Lane Keeping Support en Volvo Dynamic Steering. Chauffeurs die daar één keer mee gereden hebben willen nooit weer terug.” Dijkstra koos voor Volvo vanwege de uitstekende ervaringen met dit merk en de relatie met Volvo Trucks dealer Nijwa.

Land Transport Harkema

De vloot van Land Transport Harkema telt inmiddels veertig trekkende eenheden waarvan het merendeel van het merk Volvo. Land Transport rijdt met name kozijnen en prefab- bouwelementen, maar ook containerunits, steigermateriaal en betonwaren zoals putten. Daarvoor zijn multifunctionele combinaties nodig en daar is in samenwerking met Volvo Trucks dealer Nijwa en Rondaan Carrosserie uitstekend in geslaagd.

 

Het bericht Land Transport Harkema kiest voor Volvo’s FH verscheen eerst op Truckstar.

Van Eck-luchtvrachttrailers voor bedrijf in Japan

$
0
0

Trailerfabrikant Van Eck heeft onlangs zeventien speciale luchtvrachttrailers afgeleverd aan de veelzijdige Japanse logistieke dienstverlener TransWeb.

“We vonden Van Eck op internet, bezochten ze op de IAA en na enkele vervolgafspraken hebben we diverse trailers besteld. De nieuwe order van zeventien stuks komt zo snel mogelijk de weg op in ons land”, aldus Takeshi Maesawa, president van TransWeb.

Speciale trailers
Deze werkzaamheden en diensten vragen om speciale trailers, en Van Eck leek Maesawa het juiste adres. Inmiddels werkt TransWeb al bijna zeven jaar samen met Van Eck. Onder speciaal moet worden verstaan dat trailers een grote inwendige laadhoogte hebben, als gevolg van een verlaagde laadvloer. “Met name in het vervoer van exclusieve auto’s hebben we dit bewezen. Maar ook bij trailers die we inzetten voor teams in de autosport, heeft Van Eck laten zien dat het creatief is en de bouwkwaliteit van een hoog niveau is.”

TransWeb is actief in de logistiek rond evenementen en de racerij. Bovendien voert hij autotransporten uit met een specialisme in exclusieve auto’s. “Dat ging zo goed, dat de Italiaanse producenten van sportwagens, ons vroegen om ook in Japan de Pre Delivery Inspectie voor hen uit te voeren. We beschouwen dat als een grote eer. Deze ontwikkeling leidde tot een speciale vestiging, die zich puur daarop richt”, legt Maesawa uit. Deze vestiging bevindt zich aan de buitenkant van Tokio. “Alvorens prestigieuze autobouwers zulke vragen stellen, hebben ze van te voren natuurlijk nauwkeurig onderzocht of aan TransWeb zo’n belangrijke stap in het kwaliteitsproces is toe te vertrouwen.”

Schip
De nieuwe speciale trailers gaan per schip naar Japan. De vorige twee trailers werden, samen met enkele nieuwe trucks, door Maesawa en enkele collega’s over land van Nederland naar het Russische Vladivostok gereden. Daar gingen ze de veerboot op.

Het bericht Van Eck-luchtvrachttrailers voor bedrijf in Japan verscheen eerst op Truckstar.

Pilot met super-ecocombi van 32 meter officieel van start

$
0
0

De pilot met een vrachtwagen van 32 meter is officieel van start gegaan, met een recente opdrachtverlening aan de RDW voor een test met deze zogenoemde super-ecocombi. Eerst wordt op een afgesloten traject getest, volgend jaar moet een pilot volgen op de openbare weg.

Dat heeft transportorganisatie TLN bekendgemaakt. Met 32 meter is de super-ecocombi (SEC) bijna zeven meter langer dan de reeds toegestane Lange Zware Vrachtwagen (LZV). Hij bestaat uit een trekker met twee standaardtrailers van 13,60 meter die met een dolly zijn verbonden. Bij de pilot zijn naast TLN ook de RDW en Rijkswaterstaat betrokken, evenals diverse vervoerders en verladers.

SEC

De Super Ecocombi bestaat uit een trekker met twee standaardtrailers van 13,60 meter die met een dolly zijn verbonden.

Venlo-Maasvlakte
De eerste fase van de pilot bestaat uit een reeks testritten op een afgesloten parcours. Medio 2020 moet een pilot volgen op een specifiek traject tussen Venlo en de Maasvlakte. Als alles goed verloopt, hopen de initiatiefnemers in 2021 de test uit te breiden naar vier trajecten, waarbij maximaal vier super-ecocombi’s betrokken zijn. Om welke trajecten het gaat, is nog niet duidelijk. De 32 meter lange vrachtwagen moet het wegtransport duurzamer maken. Het voertuig kan tweemaal zoveel lading meenemen als twee reguliere vrachtwagencombinaties, waardoor in totaal minder brandstof nodig is.

Tevens verlaagt het de filedruk en zijn er minder chauffeurs nodig, wat een bijdrage kan leveren aan het oplossen van het chauffeurstekort. Ook kan het zorgen voor minder personeelskosten. Het voertuig is bedoeld voor inzet op belangrijke goederencorridors op het hoofdwegennet. Het laden en lossen zal gebeuren vanaf hubs die dicht langs deze corridors zijn gelegen.

Finland
Tijdens de Nederlandse proef wordt in kaart gebracht wat de precieze impact is op de infrastructuur en het verkeer. In Finland is de super-ecocombi toegestaan op de openbare weg. In Zweden, Noorwegen en Spanje zijn ze al aan het testen met het nieuwe concept.

Het bericht Pilot met super-ecocombi van 32 meter officieel van start verscheen eerst op Truckstar.

25 nieuwe koeltrailers voor Müller Fresh Food Logistics

$
0
0

Logistiek dienstverlener Müller Fresh Food Logistics heeft onlangs 25 nieuwe Schmitz Cargobull koeltrailers in gebruik genomen.

Müller heeft een vloot van 400 trailers en 375 trucks die dagelijks voor tal van klanten in de foodsector op weg zijn in Nederland en daarbuiten. Die vloot wordt beheerd door Anton Müller. Hij bestelde onlangs een serie van 25 stuks. Het gaat om een serie 2-assige koeltrailers met een laadklep en een monotemp koelmachine. Een serie 3-assers voor ferrywerk en een serie 3-assers voor internationaal vervoer voorzien van een palletkist onder het chassis, een multitemp machine en verplaatsbare schotten in de laadruimte.

Müller Holten

25 Schmitz Cargobull koeltrailers Nederland voor Müller Fresh Food Logistics.

Servicepartner
Müller heeft het onderhoud van hun vloot in eigen beheer. Schmitz Cargobull stelde Müller European Truck en Trailer Care (METTC) in 2003 aan tot servicepartner in ons land. “Dat doen we niet alleen. Schmitz stelde al eerder soortgelijke bedrijven als het onze aan in Zeewolde en in Venlo. Gezamenlijk bouwen we vrijwel alle Schmitz Cargobull trailers op voor eindklanten, ook wanneer dat Müller Fresh Food Logistics is”, legt Anton Müller uit.Müller Fresh Food Logistics

Nieuwbouw
Inmiddels gaat het de werkplaatsactiviteiten van METTC dermate voor de wind, dat Müller heeft besloten tot een forse uitbreiding. Er komt een grote werkplaats bij die eind maart 2020 gereed moet zijn. Anton Müller: “Denk aan laadklepopbouw, maar ook aan bestickering. We hebben remmenbanken en er komen vier werkplekken speciaal voor elektrische voertuigen. De nieuwe werkplaats is gasloos en heeft 1250 zonnepanelen op het dak. Regenwater wordt opgevangen om trucks en trailers aan de onderkant te kunnen reinigen. Alle heftrucks worden elektrisch aangedreven en haal- en brengservice van de opleggers gebeurt met twee Euro 6 trucks.”

Het bericht 25 nieuwe koeltrailers voor Müller Fresh Food Logistics verscheen eerst op Truckstar.

DAF levert dodehoekdetectiesysteem af-fabriek

$
0
0

DAF Trucks vergroot de veiligheid van kwetsbare weggebruikers in steden met de introductie van de ‘DAF City Turn Assist’. Het dodehoekdetectiesysteem is vanaf nu als af-fabriek optie leverbaar op de 4×2 FT en 6×2 FTP trekkers. De DAF City Turn Assist wordt ook aangeboden als aftermarket-oplossing.

De City Turn Assist van DAF is ontworpen om chauffeurs te alarmeren met visuele en hoorbare waarschuwingen zodra zich andere weggebruikers – van voetgangers en fietsers tot auto’s en motorfietsen – in de dode hoek van de truck bevinden. Het bewakingssysteem waarschuwt niet alleen bij lagere snelheden in het stadsverkeer, maar detecteert op hogere snelheden ook weggebruikers op de naastgelegen rijstrook, bijvoorbeeld bij het wisselen van een rijbaan of tijdens het invoegen.

DAF City Turn Assist met trailer

Voor de optimale detectie van andere verkeersdeelnemers maakt de DAF City Turn Assist gebruik van radartechnologie. Dat werkt óók bij slecht zicht. De enkele radarunit is op of bij het achterspatbord aan bijrijderszijde gemonteerd. Het ontwerp is zo robuust dat het onder zelfs de zwaarste omstandigheden blijft werken.

LED-display
Waarschuwingen worden weergegeven via een strategisch geplaatst LED-display op de A-stijl aan de bijrijderskant, dicht bij de buitenspiegel. Zodra de richtingaanwijzer naar rechts is ingeschakeld, wordt ook een geluidssignaal gegeven. Bij de af-fabriek geleverde DAF City Turn Assist is het complete systeem (van radarunit, display en kabelboom) geïnstalleerd.

dodehoekdetectiesysteem

Waarschuwingen van DAF City Turn Assist worden weergegeven op een LED-display op de A-stijl aan de bijrijderskant.

Het dodehoekdetectiesysteem wordt als optie aangeboden op linksgestuurde Euro 6 4×2 FT en 6×2 FTP trekkers met MX-11 en MX-13 motoren. Ook is het leverbaar op de CF Electric. Voor de rechtsgestuurde CF- en XF-modellen biedt DAF reeds optionele camera- en sensorsystemen ter bescherming van kwetsbare weggebruikers. Daarmee is voldaan aan de wettelijke vereisten die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gelden

Het bericht DAF levert dodehoekdetectiesysteem af-fabriek verscheen eerst op Truckstar.

Viewing all 4475 articles
Browse latest View live