Quantcast
Channel: Truckstar
Viewing all 4472 articles
Browse latest View live

Bedrijfsportret: meer vrachtwagens dan chauffeurs

$
0
0

Het bedrijf van Hein Poelvoorde heeft vijf vrachtwagens en drie chauffeurs. Toch is Hein niet op zoek naar nieuwe chauffeurs, een paar reserveauto’s is best gemakkelijk.

Bestel Truckstar editie 13 hier.

Hein Poelvoorde is een jonge ondernemer, hij is net een paar jaar bezig met het opzetten van zijn bedrijf. Zoals bij veel ondernemers bouwt hij het langzaam op, hij begon met een tweedehands MAN. Hein: “Ons werkgebied ligt in België en het noorden van Frankrijk. In Nederland komen we bijna nooit. We rijden vooral met houtsnippers. Die laden we in het bos. Dan staat er een machine die hele boomstammen versnippert, dat heet een ‘breker’. Die breker stort de chips gelijk in onze Walking Floor. We brengen de houtsnippers naar handelaren in biomassa.”

Poelvoorde Volvo

De Volvo is de nieuwste aanwinst van het bedrijf.

Bij het bedrijf van Hein Poelvoorde rijden drieënhalve chauffeur, naast Hein zelf zijn dat Filip Van Kerkhove en Sven Moreau. En die halve, dat is Luc, de vader van Hein. Luc: “Ik rijd bijna nooit, alleen in noodgevallen, dan spring ik in. Mijn schoonouders hadden een varkenshouderij en die hebben mijn vrouw en ik overgenomen.”

Hein Poelvoorde Filip van Kerkhove Luc Poelvoorde

Filip Van Kerkhove is een echte chauffeur. Filip: “Eerst heb ik een paar jaar van alles en nog wat gereden. Maar daarna was ik tweeëntwintig jaar trouw aan één werkgever. Voor Filip raakte het internationaal rijden steeds minder interessant. “Ik was dus op zoek naar iets anders. Ik woon ook in Wielsbeke en ik kwam Hein tegen. Hij zocht een chauffeur. Van het een kwam het ander, en nu rijd ik al weer bijna twee jaar voor hem.”

Scania Torpedo

Een torpedo zoals een torpedo bedoeld is.

Hein zelf droomde al vanaf kleins af aan dat hij chauffeur wilde worden. Dat is best gek, want in zijn omgeving was er niemand die op de vrachtwagen zat. Hein: “Ik heb een technische opleiding mechanica gedaan, met als laatste jaar de specialisatie ‘garage’.  Maar dat trok me toch niet, ik wilde chauffeur worden. Nadat ik mijn CE gehaald had heb ik eerst bij een bedrijf gewerkt. Ik reed toen al biomassa met een Walking Floor. Na die drie jaar kocht ik mijn eerste eigen vrachtwagen, een MAN TGX. Maar dat was geen succes er ging veel aan stuk. Toen heb ik twee nieuwe MAN’s gekocht.”

Volvo FH Volvo FH

Twee auto’s tegelijk, dat klinkt ambitieus, maar toch nam Hein niemand in dienst. “Vrachtauto’s zijn mijn hobby, maar daarnaast is het ook praktisch om twee auto’s te hebben. Ik heb veel trailers, en als je dan twee trekkers hebt, hoef je niet zo vaak af en aan te koppelen.” De MAN’s bewezen ruim drie jaar hun dienst, en toen gingen ze er uit. Het was het verkeerde merk. Hein: “Ik ben een Scania-gek, en vanaf dat moment ben ik dus overgestapt van MAN op Scania.”

Maar als je naar het wagenpark kijkt, dan staat er toch echt een Volvo tussen. Toen Filip bij Hein kwam werken gaf hij direct al aan dat hij een Volvo-man is. Maar Hein had een overschot aan Scania’s. Toch beloofde Hein dat hij Filip direct een Volvo zou geven als er een auto bij zou moeten. Filip vertelt: “Het is een auto met Full-Options. Alles zit er op, airconditioning in de stoel, een frigo en microwave. En verder is hij rondom luchtgeveerd. En aan de buitenkant heb ik alle mogelijke verlichting opgehangen. Ik ben content als een klein kind met deze Volvo. Als je een fan van Volvo bent, dan zit dat tussen je oren. Dat kan je niet uitleggen.”

Scania R500

De twee staande pijpen maken het plaatje af.

En zo blijft er bij het bedrijf van Hein een overschot aan trekkers. Maar een kniesoor die daar op let, want het zijn stuk voor stuk mooie auto’s. En vader Luc kijkt met zichtbare tevredenheid naar zijn zoon en zijn wagenpark: “Hij doet dit graag!”

In Truckstar 13 lees je het volledige bedrijfsportret van Hein Poelvoorde. Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee!

 

Het bericht Bedrijfsportret: meer vrachtwagens dan chauffeurs verscheen eerst op Truckstar.


Euser viert eeuwfeest met nieuwe Actros-trekkers

$
0
0

Euser Transport heeft onlangs haar vloot versterkt met tien Actros-trekkers van de nieuwste generatie. De trucks werden gepresenteerd tijdens het feest ter ere van het honderdjarig bestaan van het bedrijf uit Barendrecht. Met de jongste aanwinsten komt het aantal Mercedes-Benz trucks in het wagenpark op meer dan honderd.

In de zoektocht naar versterking voor het wagenpark, viel de keuze van Euser op de nieuwste truck van Mercedes-Benz. Het werden tien luchtgeveerde Actros trucks met brede StreamSpace-cabine, die werden aangeschaft door middel van lease via Mercedes-Benz Financial Services.

Veilig en zuinig
Met de Mercedes-Benz Actros, maakt Euser een keuze voor veiligheid én brandstofverbruik. Zo zijn de trekkers uitgevoerd met alle mogelijke veiligheidssystemen. De MirrorCam vervangt de zijspiegels, verkleint de dode hoek en zorgt ervoor dat de chauffeur constant de hele combinatie in beeld houdt. Sideguard Assist waarschuwt de chauffeur wanneer een persoon of object zich in de dode hoek bevindt. Active Brake Assist 5 reageert sinds de nieuwe Actros generatie ook op voetgangers, fietsers en objecten. Deze systemen zijn een investering in onze chauffeurs, benoemt algemeen directeur Bas Euser. “Zij moeten hun werk zo veilig mogelijk kunnen doen. Daar hebben zij het juiste gereedschap voor nodig. De nieuwe Actros, met al haar veiligheidssystemen, past bij de standaard die wij daarvoor stellen.”

Euser

Met tien Actros 1842 LS maakt het nieuwste Mercedes-Benz truckmodel zijn entree in de vloot.

Mercedes-Benz app
Mede door de Multimedia Cockpit is de cabine van de Actros met recht een moderne werkplek. Daimler heeft diverse apps ontwikkeld om de chauffeur te ondersteunen bij zijn werkzaamheden. Zo geeft de Fleetboard Driver app geeft tips om zuinig te rijden. De wagenparkbeheerders krijgen realtime inzicht in de gegevens van voertuigen in het wagenpark. Samen met Mercedes-Benz Trucks Nederland gaat Euser kijken hoe ze aan de hand van de Fleetboard de efficiëntie van het wagenpark kunnen vergroten.

Euser is een specialist in distributie uit het Zuid-Hollandse Barendrecht. Het familiebedrijf verzorgt het vervoer voor winkels en horeca. Daarnaast is de logistiek dienstverlener ook actief in het transport van medicijnen en pallets.

Het bericht Euser viert eeuwfeest met nieuwe Actros-trekkers verscheen eerst op Truckstar.

Eerste in serie geproduceerde Volvo FE Electric voor Renewi

$
0
0

Als eerste organisatie, wereldwijd, heeft Renewi een order voor een elektrische Volvo-truck geplaatst. De Volvo FE Electric 6×2 met elektrische kraakpersopbouw wordt ingezet voor het inzamelen van bedrijfsafval in binnenstedelijke gebieden.

Het actief kunnen terugdringen van emissies. Het verder verduurzamen van de vloot. Het leveren van een concrete bijdrage. Voor Renewi zijn dát de voornaamste redenen om te investeren in een zwaar elektrisch voertuig.

Renewi

Voorjaar 2020
De Volvo FE Electric voor Renewi heeft een GVW van 27 ton. Het is daarmee het zwaarste elektrische voertuig dat door een OEM af fabriek en in serie geproduceerd wordt. Na het opbouwen van een kraakpers rond de zomer op de Nederlandse wegen verwacht.

Renewi’s elektrische Volvo wordt ingezet voor afvalinzameling in binnenstedelijke gebieden. Het voertuig is voorzien van vier lithium-ion accupakketten van 50 kW elk. De accu’s laden ook tijdens het remmen op wat de Volvo FE Electric zeer geschikt maakt voor inzet met veel stop-and-go. Opladen gaat met 400 V AC-opladen  met 22 kW gedurende de nacht of DC-snelladen tot max. 150 kW. De bekende CCS/Combo2-aansluitingen worden toegepast.

Volvo Electric

Volvo Electric.

Circulaire economie
Als waste-to-product bedrijf geeft Renewi dagelijks nieuw leven aan gebruikte materialen. Het aanschaffen van het elektrische voertuig waarmee de recycler nog verder de emissies kan terugdringen en de vloot kan verduurzamen, komt dan ook niet als een verassing.

Het bericht Eerste in serie geproduceerde Volvo FE Electric voor Renewi verscheen eerst op Truckstar.

Kosten vervangend rijbewijs lopen per gemeente flink uiteen

$
0
0

De kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs zijn sterk afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Veel gemeenten rekenen bovenop de vastgestelde vervangingstarieven namelijk ook nog vermissingskosten. Ook deze verschillen flink per gemeente.

De totale kosten voor een nieuw rijbewijs variëren van 32,95 euro tot 102,45 euro. De tarieven voor spoedaanvragen zijn uiteraard hoger en liggen tussen 67,05 euro en 136,55 euro. Independer bracht voor alle Nederlandse gemeenten in kaart wat een nieuw rijbewijs kost bij verlies, inclusief bijzondere tarieven en aanvullende toeslagen.

Maximumtarief
Mensen die hun rijbewijs willen vervangen krijgen te maken met verschillende kosten. Zo is er een maximumtarief van 39,78 euro vastgesteld, dat gemeenten voor de standaardaanvraag van het rijbewijs mogen hanteren. Sommige gemeenten rekenen een lager tarief en een enkele gemeente hanteert zelfs een iets hoger tarief.

Daarnaast brengen gemeenten een ‘rijkskostencomponent’ in rekening. Dit is een vastgesteld bedrag van 9,70 euro.

Vermissingskosten
Ook in de zogenaamde vermissingskosten zijn grote verschillen te zien. Deze kosten voor vermissing of diefstal mogen gemeenten sinds 2014 niet langer in rekening brengen voor verloren of gestolen reisdocumenten en ID-kaarten. Maar bij rijbewijzen mogen gemeenten wel vermissingskosten in rekening brengen. Ongeveer een op de drie gemeenten doet dit ook. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe hoog die kosten zijn. In de gemeente Arnhem liggen de vermissingskosten met 63 euro het hoogst. De vermissingskosten in Deurne zijn met 10,15 euro het laagst.

Spoedaanvraag
De meeste gemeenten zitten op één lijn wat betreft de aanvullende kosten bij spoedaanvragen. Veel gemeenten rekenen hiervoor namelijk een toeslag die rond de 34 euro schommelt. Maar er zijn uitzonderingen. Zo rekenen de gemeenten Nijmegen, Hof van Twente en Etten-Leur hiervoor bedragen van boven de 40 euro.

Doordat gemeenten zelf verschillende kosten rekenen bij verlies of diefstal van een rijbewijs, lopen de totale kosten voor een nieuw rijbewijs flink uiteen. In Veldhoven krijg je voor een totaalbedrag van 32,95 euro een nieuw rijbewijs. In Arnhem kost het je in totaal 102,45 euro.  De totaalkosten voor een vervangend rijbewijs met spoed liggen in Veldhoven op 67,05 euro en in Arnhem maar liefst op 136,55 euro.

Verzekering
“Mensen die zonder geldig rijbewijs deelnemen aan het autoverkeer zijn in principe onverzekerd,” zegt Suzan Samson van Independer. Ze vervolgt: “Als je na een ongeval niet direct een geldig document kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. Wettelijk is rijden zonder geldig rijbewijs strafbaar en de politie kan je hiervoor een boete opleggen.”

Samson heeft ook nog een tip: “Als je rijbewijs uit huis gestolen is, dan kun je de kosten claimen via je inboedelverzekering. Is hij uit je auto gestolen? Dan kun je niet claimen op de autoverzekering maar je kunt dan meestal ook terecht bij je inboedelverzekering.”

Kijk hier voor het Rijbewijs Kostenoverzicht van Nederland.

Het bericht Kosten vervangend rijbewijs lopen per gemeente flink uiteen verscheen eerst op Truckstar.

150.000 elektrische kilometers met DAF CF Electric

$
0
0

DAF CF Electric rijdt 150.000 volledig elektrisch kilometers – bijna 4 keer rond de aarde. Dát is de uitgebreide praktijkervaring die DAF met haar CF Electric inmiddels bij klanten heeft opgedaan. De voertuigen met VDL E-power-technologie worden door klanten dagelijks ingezet voor het transport van onder meer levensmiddelen en containers.

De DAF CF Electric werd in juni uitgeroepen tot Green Truck Logistics Solution 2019, een prestigieuze onderscheiding voor de inzet van veelbelovende, opkomende technologieën voor innovatieve, duurzame logistiek in Europa. Steeds meer steden spreken het voornemen uit om in de toekomst in hun centra alleen emissie-loze en vrijwel geheel geluidloze voertuigen toe te laten. De DAF CF Electric is een antwoord daarop.

DAF CF Electric Simon Loosd

Verkoop in beperkte aantallen
Het is precies een jaar geleden dat de eerste CF Electric werd afgeleverd en in de afgelopen periode heeft DAF veel ervaring opgedaan met in totaal zes van deze, volledig elektrische trucks. Dat heeft onder andere geresulteerd in een versie die intern als ‘Fase 2’ wordt aangeduid en een nieuwe generatie software en een nieuw dashboard kent.

“We zijn nu zo ver dat we de CF Electric in beperkte aantallen kunnen gaan verkopen”,

aldus Richard Zink, lid van de Board of Management en verantwoordelijk voor Marketing & Sales. “Denk daarbij aan enkele tientallen stuks op jaarbasis. Om de kwaliteit te garanderen, willen we productie rustig opstarten. Tegelijkertijd kunnen we het servicenetwerk gedegen en stap voor stap opbouwen. De CF Electric-trekker is nu in beperkte aantallen beschikbaar voor klanten in Nederland, België en het Duitse Nordrhein-Westfalen. Afhankelijk van de lokale laadinfrastructuur en after-sales-mogelijkheden, zal verkoop in andere delen van Europa overwogen worden.”

DAF CF Electric

Jumbo Supermarkten, Rhenus Logistics, Simon Loos en Tinie Manders rijden een aantal routes inmiddels volledig elektrisch met een DAF CF Electric.

Business case
De inzet van de CF Electric heeft klanten geholpen om de business case van een elektrische truck te bepalen. Alsmede te ervaren wat het gebruik ervan, in de dagelijkse praktijk betekent. Waar zij met hun CF Electric de eerste weken een beperkt deel van de beschikbare range van 100 kilometer gebruikten, rijden sommige transporteurs nu al zo’n 250 kilometer per dag. “Het is een kwestie van het slim plannen van de ritten”, aldus Richard Zink. “De mogelijkheden om de accu’s snel te laden – met de juiste apparatuur zelfs volledig in ruim 30 minuten – betekent dat er desgewenst weer snel extra kilometers beschikbaar zijn.”

18 uur per dag, 7 dagen per week
DAF-klanten Jumbo, Simon Loos en Tinie Manders Transport uit Nederland en Rhenus Group uit Duitsland hebben een CF Electric in hun vloot. Bij onder meer Tinie Manders wordt de elektrische truck zeer intensief ingezet. De trekker heeft al meer dan 30.000 kilometer op de teller en rijdt 7 dagen per week van zes uur in de ochtend tot middernacht. Het zijn voornamelijk kortere ritten in de regio Eindhoven.

“De CF Electric is net zo betrouwbaar als elke andere DAF truck”, stelt Eveline Manders, mede-directeur van Tinie Manders Transport. “Het plannen en rijden met een elektrische truck vraagt wel een andere mindset. Je moet zorgen dat het traject bij de truck past – en niet omgekeerd. Bovendien is het belangrijk dat je kunt opladen tijdens het laden en lossen. Dan kan de elektrische truck voor stedelijke distributie een geweldig alternatief zijn.”

Recent hebben DAF en VDL Groep aangekondigd dat er vier volledig elektrische, 3-assige elektrische vuilniswagens op de weg komen. Deze worden ingezet voor het ‘zero-emissions’ ophalen van restproducten in stedelijke gebieden.

CF Electric

Jumbo Supermarkten, Rhenus Logistics, Simon Loos en Tinie Manders rijden een aantal routes inmiddels volledig elektrisch met een DAF CF Electric.

Over de DAF CF Electric
De DAF CF Electric is een volledig elektrische 4×2 trekker. Hij is ontwikkeld voor distributieverkeer in stedelijke gebieden met enkel- of dubbelassige trailers en GVW’s tot 37 ton. De truck is gebaseerd op de DAF CF en opereert volledig elektrisch, dankzij VDL’s E-Power Technology. De kern van de intelligente aandrijflijn is een 210 kilowatt elektromotor. Deze krijgt zijn energie van een lithium-ion batterijpakket met een totale capaciteit van 170 kilowattuur. De elektrische CF heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer. Hierdoor is hij geschikt voor het vervoer van hoge volumes binnen de stedelijke distributie.

Het bericht 150.000 elektrische kilometers met DAF CF Electric verscheen eerst op Truckstar.

Truckstar wenst jou fijne feestdagen

$
0
0

De feestdagen staan voor de deur. Zoals je van ons gewend bent, gaan wij er alles aan doen om je ook 2020 te laten genieten van het laatste nieuws, mooie reportages en achtergrondverhalen.

Naast de 13 reguliere edities maken we opnieuw een stoere Showtruck Special en Zwaar & Speciaal Transport Special. Kortom: er verschijnen komend jaar wederom 15 edities vol leesplezier. Truckstar bestaat in 2020 40 jaar! In het voorjaar kun je daarom een extra lekkere jubileumeditie verwachten omdat we dan ons 40-jarig jubileum vieren.

In het komend jaar zullen wij in elke editie op serieuze of ludieke wijze stil staan bij ons jubileum. Daarbij kunnen wij jullie hulp gebruiken. Heb je iets bijzonders met het getal 40, laat het ons dan weten. Je bent bijvoorbeeld 40 jaar abonnee, er werken 40 familieleden van jou in het transport, je bent 40 jaar aan het werk, je hebt precies 40 collega-chauffeurs bij het bedrijf of er rijden 40 auto’s. Alles met het getal 40 dat verbonden is met het wegtransport kan een reden zijn voor een mooi verhaal. Heb je zo’n idee? Mail ons dan via redactie@truckstar.nl.

Het Truckstar Festival zal ook zijn 40ste editie beleven! Op 25 en 26 juli zal het TT circuit weer afgeladen vol zijn om het grootste transportevenement van Europa te vieren.

Namens alle Truckstar-medewerkers wensen wij je fijne feestdagen en veel gezondheid en veilige kilometers toe voor 2020! Voor ons geldt: wij zijn trots op onze chauffeurs en dankbaar dat we dit mooie werk mogen doen.

Het bericht Truckstar wenst jou fijne feestdagen verscheen eerst op Truckstar.

Nieuwe Nooteboom semi-diepladers voor Peinemann

$
0
0

Peinemann uit Hoogvliet heeft onlangs drie nieuwe Nooteboom-trailers aan het wagenpark toegevoegd. Het gaat om drie uitschuifbare hoogwerker semidiepladers, type MCO-48-03V, met hydraulische heftafel voor laden op de zwanenhals.

Peinemann uit Hoogvliet is al decennia lang een trouwe klant van Nooteboom. Het wagenpark bevat veel hydraulisch gestuurde Nooteboom MCO en Manoovr semi-diepladers, die vooral worden ingezet voor het vervoer van kraandelen en hoogwerkers. De nieuwste aanwinst zijn drie uitschuifbare hoogwerker semi-diepladers, type MCO-48-03V, met hydraulische heftafel voor laden op de zwanenhals. De semi-diepladers zijn uitgerust met allerlei opties, speciaal gericht op het vervoer van hoogwerker materieel. In de loop van volgend jaar komt daar nog een 6-assige Manoovr bij.

Peinemann semi-dieplader van Nooteboom

Een van de nieuwste 3-assige hoogwerker semi-dieplader is bestemd voor de 18-jarige chauffeur Dion Mieremet. Hij neemt het stokje over van zijn grootvader John de Hees, die ruim 28 jaar bij Peinemann in dienst is geweest. Al van kleins af aan ging Dion met zijn opa mee. Hij heeft hem alle fijne kneepjes van het vak heeft geleerd, zoals het laden en lossen van machines en het veilig zekeren van de lading. Met zijn 70 jaar kon John al langere tijd van zijn pensioen genieten. Echter kiest hij er bewust voor om langer bij Peinemann te blijven totdat kleinzoon Dion zover was om zijn functie als chauffeur over te nemen.

Het bericht Nieuwe Nooteboom semi-diepladers voor Peinemann verscheen eerst op Truckstar.

Eerste Dag van de Vrachtwagenchauffeur groot succes

$
0
0

Niemand kon er op 12 december 2019 omheen: de allereerste editie van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur.

Op megamasten langs de snelwegen. Op nationale en regionale radiozenders. In dagbladen. Maar ook op televisie als items bij Hart van Nederland en het Jeugdjournaal werd er aandacht besteed aan deze dag. Veel belangrijker, door heel veel bedrijven is de Dag van de Vrachtwagenchauffeur aangegrepen om iets extra’s te doen voor de hardwerkende chauffeur en een welgemeend ‘Bedankt!’ uit te spreken.

BP Purmerend

Bij de BP krijgen de chauffeurs een broodje bal en een Truckstar.

Mooi om te zien hoe een idee wat op de Truckstar-redactie is ontstaan, dankzij de medewerking van STL en haar sociale partners, zo massaal is omarmd. Een terugblik vind je in het komend nummer van Truckstar en zet voor volgend jaar 10 december maar vast in de agenda voor de tweede editie van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur! Meer weten over deze mooie dag? Klik hier.

Het bericht Eerste Dag van de Vrachtwagenchauffeur groot succes verscheen eerst op Truckstar.


Truckstar Throwback Thursday: blikvangers van De Kraker

$
0
0

Een spreekwoordelijke duik in ons archief brengt ons dit keer bij de lage auto’s van gebroeders De Kraker uit het Zeeuwse Clinge. In Truckstar editie 3/2015 schreven we over deze blikvangers.

Het eerste weekend van november is niet ideaal om te fotograferen. Toch valt het alleszins mee als ik in Clinge kom voor mijn afspraak met de gebroeders De Kraker. Ik wil hun wagenpark, bestaande uit drie Scania’s en een Volvo, vastleggen voor Truckstar. Naast het huis op het afgesproken adres is het een wirwar van tuinslangen, poetsdoeken en ander gerei waarmee je wagens in topconditie kunt brengen. Het is nog even wachten op de oudste broer, Lorenzo. Angelo, de middelste: “Hij is hier in de buurt op pad met een bandlosser. We maken een hoop tijd vrij voor shows en het bijhouden van de wagens, maar het werk gaat natuurlijk voor. Zelfs als er iemand van Truckstar langskomt.”

Gebroeders De Kraker Scania

Scania R 520 Streamline low roof, want dat vinden de broers mooier.

Miljonair
Lorenzo begon in 2003 voor zichzelf, vertelt hij, met een nieuwe Scania 164L 580 Topline. Het werk met de bandlosser en het koeltransport breidt zich uit en in 2007 is het tijd voor een tweede vrachtwagen. Op dat moment komt broer Angelo bij de zaak. In 2011 is het drietal compleet als ook de jongste, Pedro, mee gaat doen. Uit die tijd stamt de Scania 4-serie. Inmiddels heeft deze auto ruim 2 miljoen kilometer op de teller, maar Lorenzo stapt iedere week nog met even veel plezier in. “In de loop der jaren hebben we het spuitwerk en de opbouw aangepast. De lichtbak op het dak heeft plaats gemaakt voor Michelinpoppen en de bullbar is vervangen door een zwart gespoten grille. Verder is hij nog net zo als toen hij elf jaar geleden uit de fabriek kwam.”

Scania V8

De Scania met walkingfloor waarmee Lorenzo de Kraker in 2003 mee begon.

Topless
Toen de Scania Streamline er stond, kwam er een vertegenwoordiger van Volvo langs. “Die deed ons zo’n goed aanbod voor een Euro 6 met voorloopas, dat we het niet afkonden slaan.” Ook de FH 4 met 500 pk sterke zescilinder motor werd met een laag dak besteld. “Naast ons ouderlijk huis zat vroeger een transportbedrijf”, vertelt Pedro. Het was de tijd van de Volvo F88 en de cabines van de vrachtwagens waren helemaal grijs gespoten. Ze zijn ook enthousiast over de manier waarop Scandinavische vrachtwagens gespoten en opgebouwd zijn. “Vroeger kwamen er hier in de buurt veel van die wagens lossen. Aan elke wagen zat wel iets moois. Van al die ideeën en voorbeelden hebben we zelf iets mooi proberen te maken. Zo vind ik een laag dak met spoilerset veel mooier dan een Topline. Dat ik daardoor iets minder ruimte heb, neem ik graag op de koop toe.”

Volvo FH

Volvo FH 500 met voorloopas en, uiteraard, een laag dak.

Angelo: “Het was eerst even kijken wie er op de Volvo zou gaan rijden, maar uiteindelijk ben ik er zeer tevreden over. Voor de opbouw wilden we net zoiets als bij de F12-serie uit de jaren ’90, met een zeilenrek op het dak en een trappetje achterop de cabine. Maar ja, die worden voor het nieuwe model niet meer gemaakt. Daarom zijn we zelf aan de slag gegaan. Met montagebedrijf De Blaay uit Hulst hebben we veel details van de opbouw bedacht en uitgevoerd. Zo houd je de kosten een beetje binnen de perken en kun je de auto helemaal wens maken.”

Volvo striping Volvo achterkant

Festivals
Dat de Scania de nieuwe Streamline is, valt bijna niet meer te zien. “Zo zonder hoekschilden is het maar een kaal gezicht en past ook de rode ruit er niet mooi op. Na wat schroeven en proberen bleken de oude panelen met de hoekschildjes ook te passen, dus hebben we die vervangen.”

De Scania 164L 580 is natuurlijk ook een keer aan vervanging toe is. Toevallig zagen de gebroeders kort geleden een Scania R440 Highline te koop staan. “Een auto van net twee jaar oud met weinig kilometers. We hebben hem gekocht, op ons gemak opgebouwd en net als de andere wagens laten spuiten bij Van Aperen  uit Heikant.” Om de zijkant een klassiek uiterlijk te geven, is de nieuwe side skirt van onderen recht afgeslepen. “Zo kon er een lampenbalk onder en blijft het ook nog werkbaar.”

Trekker de Kraker

De Scania 164L 580 Topline heeft ruim 2 miljoen kilometer op de teller.

“Overal waar we stoppen, of het nu met de Volvo is of de Scania, komen mensen kijken. Iedereen is er heel positief over. Het afgelopen jaar zijn we op veel festivals geweest in Nederland en België. Overal kregen we enthousiaste reacties en prijzen. Soms voor de Volvo, en soms voor de Scania.”

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Dat kan! Word abonnee en mis nooit meer een verhaal. Ook losse edities bestellen behoort tot de mogelijkheden.

Het bericht Truckstar Throwback Thursday: blikvangers van De Kraker verscheen eerst op Truckstar.

Actros met MirrorCam voor distributie Elite

$
0
0

Elite B.V. uit Neede heeft een nieuwe Actros in gebruik genomen. De fabrikant van salades, snacks en sauzen zet de truck in voor de distributie van haar producten. De bakwagen is geleverd door Mercedes-Benz dealer Baan Trucks uit Hengelo.

Het bedrijf was op zoek naar een truck die goed uitgerust is om aan de uitdagingen van het nationaal en distributie vervoer te voldoen. Uiteindelijk kwam Elite B.V. uit bij de nieuwe Actros, stelt logistiek coördinator Harold Moes. “Veiligheid is voor ons enorm belangrijk. In dorpen, steden en op industrieterreinen heb je te maken met fietsers en voetgangers, die je niet altijd goed kunt zien. De MirrorCam biedt daarbij écht uitkomst. De chauffeur heeft een veel beter zicht op de hele combinatie en de dode hoek is erg verkleind.”

Elite Mercedes-Actros

Het is een van de eerste nieuwe Actros trucks in Nederland die ook ingezet wordt in de binnenstedelijke distributie.

Geconditioneerd transport
Carrosseriebouwer Heiwo heeft de tweecompartimenten laadbak gerealiseerd. In combinatie met de door Groot RMO Techniek uit Waddinxveen opgebouwde Frigoblock is de truck klaar voor koel- en vriestransport. “Daarbij is het een groot voordeel dat Mercedes-Benz en Frigoblock samenwerken”, begint Moes. “De truck is af fabriek voorzien van een PTO, waardoor het koel- en vriessysteem aangedreven kan worden. Hierdoor was de Frigoblock eenvoudig gemonteerd en konden we de truck snel in gebruik nemen.” Een andere af fabriek gemonteerde functionaliteit is het safe start-stopsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de motor van de Actros en dus ook de Frigoblock automatisch starten wanneer de temperatuur in de laadbak boven een vooraf ingestelde grens dreigt te stijgen.

Het bericht Actros met MirrorCam voor distributie Elite verscheen eerst op Truckstar.

Praktijktest: Scania R 540, turbo met ballen

$
0
0

Meer koppel en zuiniger. Dat belooft Scania voor de 540 pk-versie van zijn 13 liter-blok. Ondanks de lange eindoverbrenging komt dat er slechts deels uit. De complete praktijktest lees je in Truckstar editie 13.

Dat Scania dit blok aanbiedt, heeft te maken met de Zuid-Amerikaanse markt. Daar is een achttons vooras het maximum en dat wringt als je een V8 wilt hebben die 300 kilo zwaarder is dan de 13 liter zes-in-lijn. In die situatie is 540 pk uit zes cilinders heel interessant; zeker als je die extra 40 pk er via de software uithaalt. En inderdaad, in sommige branches is het laadvermogen heel kritisch. Dagelijks 300 kilo te veel is dan niet bevorderlijk.

Uitlaatspruitstuk
De 540 komt tegelijk met de aankondiging dat alle zescilinders nu twee procent zuiniger zijn dan hun voorgangers. Die winst, zegt Scania, wordt behaald uit het verminderen van interne wrijvingsverliezen en de toepassing van slimme aggregaten zoals water-, lucht-, en oliepompen die hun vermogen aanpassen aan de vraag. Het is techniek die we ook van andere merken kennen. Verder is bij alle zescilinders – dus van de 370 tot de nieuwe 540 pk – het uitlaatspruitstuk gewijzigd, met een verbeterde flow van de uitlaatgassen tot gevolg. Die komen nu met een hogere snelheid in de turbo en dat verbetert zowel de respons als de efficiëntie. De 500 pk en de 540 pk kregen daarnaast ook nog andere (stalen) zuigers en een turbo waarvan de as van het schoepenrad niet in glijlagers draait, maar in kogellagers. Dat maakt de R540, in ieder geval technisch gezien, tot een turbo met ballen.

Scania 540

Zonder zonneklep: het blijft kaal, maar scheelt druppels.

Prettig vooruitzicht
Waar dat vermogen dan ook vandaan mag komen, op papier ziet het er fantastisch uit: een motor die tussen 1.000 en 1.300 omwentelingen een vette en vlakke 2.700 Nm afgeeft. Dat is net zoveel als de 520 V8, want beide koppelkrommes zijn identiek. Hier profiteert de V8 natuurlijk van twee extra cilinders, wat – vergeleken met de 120° van de zescilinder – een kortere verbrandingsafstand van 90° oplevert. Ook de vermogensafgifte is nagenoeg gelijk voor beide blokken. Nu is dat tamelijk theoretisch. Aan het einde van het maximale koppel bij 1.300 toeren leveren beide motoren 505 pk. Pas helemaal bovenin zit de 540 theoretisch ‘al’ bij 1.700 toeren aan zijn top van 540 pk en de V8 bij 1.800 toeren aan zijn 520 paarden. Alleen rijd je nagenoeg nooit met zoveel toeren. Wel loopt de vermogensontwikkeling van de 540 pk iets scherper op. Hij zou dus onderin iets bijteriger kunnen zijn.

interieur

De R-cabine kennen we inmiddels uit en te na. Een fijne werkplek.

Lange eindreductie
Maar het is zeer de vraag of we dat merken. Het grootste verschil tussen de 540 en de V8 520-uitvoering is dat deze 540 een voor Scania ongekend lange eindreductie heeft van 1:2,35 tegenover 1:2,59 voor de V8. Dat houdt het toerental bij 80 km/u op slechts 1.000 per minuut, maar kost wel trekkracht en responstijd. Op het vlakke deel van onze test zullen we er brandstoftechnisch voordeel van hebben, maar op de hellingen van de Ardennen kunnen de prestaties wel eens tegenvallen. Voor we dit ervaren, lopen we eerst ons rondje rond de truck. Voor onze test heeft Scania de nieuwe motorvariant verstopt onder een gewone R Highline-cabine en die kennen we inmiddels uit en te na. Ook deze truck heeft de fijne, elektronisch aangestuurde handrem annex hill holder, een vrijloop-retarder en ACC. Er zit een enkel bed in de cabine en een kastenwand. Dat is mooi voor de bergruimte, maar standairco zit er dan weer niet op. En uiteraard heeft Södertälje ons weer bedeeld met een voorruit zonder zonneklep. Want dat ziet er zóveel beter uit op de foto … Maar goed, alles voor de wetenschap en die klep zou zomaar een paar tienden kunnen schelen.

540 logo tankdop met alarm

Twee procent
Wat die twee procent betreft, daar gaat voor 540-blok toch een probleem in schuil. Scania had immers nooit eerder een zescilinder 540-tiger waarmee het vergeleken kan worden. Wel weten we wat de 500 destijds bij ons gedaan heeft en met de 520 reden we dan niet op onze testroute. Maar over een afstand van 800 kilometer tussen München en de thuishaven. Om met de deur in huis te vallen: de 107 liter die we in 2017 met het 500-blok uit en thuis reden, en daarnaast (omgerekend naar onze route) de 108 liter van de 520, hebben we met deze 540 niet gehaald. Die blijft, gecorrigeerd voor het verschil in brandstoftemperatuur en een file, steken op 111 liter. Helemaal niet slecht, want er zijn verzachtende omstandigheden voor het extra verbruik. Ten eerste is het de sterkste motor van de drie. Verder zijn er de weersomstandigheden: de 500 en 520 V8 reden we met prachtig weer en de V8 ook nog eens met de super gestroomlijnde trailer van Scania zelf. De 540 echter kreeg een straffe tegenwind schuin op de kop te verduren bij een temperatuur van slechts 9° C. Bovendien kregen we nog een bui onderweg en stonden we helling-op in de file. Die zorgde voor acht stops waar we er tijdens de test met de 500 maar vijf hadden. Dit is het gevaar van testen in oktober: als het weer tegenzit, ben je zo een paar liter extra kwijt.

Motorblok

Het DC13 blok met 540 pk is waarschijnlijk de laatste échte 13 liter Scania-motor.

Een beetje tam
Maar meer nog dan dat heeft de lange eindreductie het verbruik in de heuvels negatief beïnvloed. Daar lustte de 540-tiger 68 liter op 146,2 km. Zelfs als we daar drie liter voor de file vanaf halen, komt dat neer op 1:2,25 l/km. De lichtere 500 pk-broeder had daar destijds 51 liter voor nodig, ofwel 1:2,87 l/km. Nu is onze testroute heel zwaar omdat je op een relatief kort traject – tussen Maastricht en Baraque de Fraiture – 450 meter stijgt. Op de terugweg naar beneden win je dit nooit helemaal terug en dat merk je aan meer dan één ding. Ten eerste het gevoel met een beest op pad te zijn. Als je al van een 500 pk verwacht dat het van brullen met die spullen omhoog gaat, dan zou een 540 het nóg beter moeten doen. Maar nee: je voelt dat je veel vermogen hebt, alleen is het een beetje à la DAF 530. Het staat op de deur en dus zal het wel waar zijn, maar als een kanonskogel door de heuvels vliegen was er niet bij. Zo van: ‘sorry baas, maar als ik hard moet trekken zonder dorstig te doen, dan zit die sprint er niet in’.

praktijktest

Zuinig rijden dankzij een hoog koppel om een lange eindreductie.

Fantastische roffel
Dat zien we ook terug in de hellingtest. Die hebben we liefst vijf keer gedaan: één keer in de aanbevolen setting ‘standaard’ en nog vier keer met de demochauffeur achter het stuur in de standen eco, standaard en – twee keer – in power. En wat blijkt? Waar eco bij de 500 pk destijds een hele minuut (20 procent) sneller én een liter zuiniger was dan power, maakte het hier relatief veel minder uit. In eco reed de auto met 48 km/u en bij 1.175 tpm in de negende versnelling langs het meetpunt. Dat zou 54 km/u moeten zijn, dus zes kilometer trager. Hij verbruikte over vijf kilometer 6,22 liter diesel en deed hier 4.54 minuut over. In standaard steeg de snelheid op het meetpunt tot 51,5 km/u bij 1.220 tpm in zijn negen; daarbij dronk hij 6,32 liter diesel en was hij met 4.40 minuut 10 seconden sneller boven. In power klonk er een fantastische roffel onder de vloer en tijgerde de truck met 54,5 km/u langs het meetpunt in de achtste versnelling bij 1.700 toeren! De tijd was toen 4.31 minuut en het verbruik steeg tot 6,56 liter. Alles bij elkaar is dat maar 20 seconden sneller bij een halve liter extra verbruik en dus niet echt de moeite. Dit werd onderstreept toen we de helling nog eens in power omhoog gingen, maar vanwege het toerental van 1.700, nu met de hand naar de negen schakelden. Dat nu trok Ferret, zoals de Zweden hun groene krachtpatser noemen, gewoon niet. We haalden de top wel, maar met hetzelfde verbruikscijfer én vier seconden later. Die 1.700 toeren had de boordcomputer dus wel degelijk goed berekend.

Vier stops meer
Maar ook het vlakke deel van de route is niet helemaal vlak. Weliswaar stijg je tussen Asten en Maastricht in totaal slechts 22 meter. Bij Ulestraten ga je over een richel van 112 meter hoogte voordat je naar het Maasdal afdaalt. Er is dus een behoorlijk vals plat. Theoretisch zou de 540 pk-motor hier door zijn lange eindreductie relatief harder moeten werken dan zijn minder sterke, maar sneller gegierde 500 pk-broertje. Alleen: laat dit nu precies het landschap zijn waar de 540-tiger zich het beste thuis voelt. Daar doet hij het juist beter dan de 500 en dat zie je terug in de cijfers. De 500 pk haalde de ingang van de tunnel voor Maastricht (99,1 km van Asten) destijds met 25 l, de 540 doet dit met 24,2 bijna een liter beter. Over het hele vlakke deel zie je het nóg duidelijker: hier had de 540-tiger over 239,6 km slechts 48,52 l nodig. Dat is, met 1:4,94, bijna één op vijf! Waarbij we ook nog eens vier stops meer maakten.

Truckstar praktijktrailer

De 540 voelt zich helemaal thuis in gebieden waar het lichtjes heuvelt.

Plek onder de zon
Daarmee lijkt er voor de 540 pk sterke zescilinder duidelijk een plek onder de zon: namelijk bij een inzet waar het lichtjes heuvelt. En afgezien van de Ardennen is dat, behalve in Nederland zelf, ook het geval in een groot deel van Europa. Het is ook wel te verklaren. Om een truck bij 80 km/u met 40 ton over een vlakke weg te laten rijden, heb je genoeg aan een beperkte hoeveelheid vermogen. Die is binnen een nauwe bandbreedte in feite voor elke truck gelijk. Ofwel: eenmaal op 80 km/u maakt het niet uit of je met 380 of 580 pk rijdt, zolang er geen tegenwind is en de weg niet stijgt. Natuurlijk zullen er in de praktijk wel verschillen in het verbruik zijn. Die ontstaan alleen doordat de ene truck nu eenmaal wat lichter loopt dan de andere. Rijdend op deellast valt er dus voor geen enkele fabrikant enorme winst te halen dan uit vermindering van de interne wrijving en een geoptimaliseerde stroomlijn door bijvoorbeeld zonder spiegels te rijden. De grootst mogelijke winst kan hier een goede chauffeur behalen, bijvoorbeeld door de auto goed uit te laten rollen.

tanken

Ook de 540 kan op HVO rijden. In Asten kost dit bij de pomp 25 cent de liter extra.

Wind op de kop
Anders wordt het als het tegenzit. Dan moet je met 380 pk eerder terugschakelen. En schakelen kost druppels. Ook optrekken gaat langzamer met 380 pk. Dus ben je langer met vol vermogen bezig. Meer druppels. De 380 pk zal bij 80 km/u ook sneller draaien omdat hij onvoldoende vermogen heeft voor een lange eindoverbrenging. Nog meer druppels! Daartegen helpt een hoog koppel, waarmee je gemakkelijker zonder terugschakelen kunt doorgaan. Dit zijn in feite bespaarmomenten. En het is goed nieuws voor de chauffeur. Want Scania laat hier in feite zien dat je, om in vlak of licht glooiend terrein zuinig te kunnen rijden, veel koppel en een lange eindreductie nodig hebt. Daarin volgt het merk DAF, die dat al langer propageert. Het enige is dat wij veel pk’s toch het liefst associëren met de pure beleving van al die rauwe kracht. En daarin stelt nu ook Scania ons ietwat teleur. Wie dat wil voelen, moet terugvallen op Scania’s standaard eindoverbrenging van 1:2,59 en het meerverbruik voor lief nemen. Maar er is wel iets dat het gemis een beetje goedmaakt: de 540 produceert een fraaie roffel die haast net zo mooi klinkt als vroeger bij de V8. En dat met twee potten minder.

Het bericht Praktijktest: Scania R 540, turbo met ballen verscheen eerst op Truckstar.

Openingstijden Roadcardshop

$
0
0

Tijdens de feestdagen zijn de openingstijden van onze Roadcardshop gewijzigd. Hieronder vind je meer informatie.

Locatie Breukelen

  • 24 december open tot 12:00 uur
  • 25 december tot en met 5 januari gesloten
  • de onlineshop is 24/7 bereikbaar via roadcardshop.nl

Locatie Geesbrug

  • 24 december open tot 17:00 uur
  • eerste en tweede kerstdag gesloten
  • 27 december open tot 19:00 uur
  • 28 december open tot 12:30 uur
  • 30 december open tot 17:30 uur
  • 31 december open tot 12:00 uur
  • de onlineshop is 24/7 bereikbaar via roadcardshop.nl

 

Het bericht Openingstijden Roadcardshop verscheen eerst op Truckstar.

Duo platte Pacton-opleggers voor Vogelzang Dakelementen

$
0
0

Vogelzang Dakelementen werkt sinds kort met een tweetal nieuwe, platte Pacton-opleggers. Met het eigen wagenpark van acht trucks en veertien opleggers verzorgt men het meeste transport van de geproduceerde bouwdelen zelf.

Omdat de combinaties ook veel in woonwijken – bij de particulier – leveren, is gekozen voor gedwongen gestuurde, twee-assige opleggers met een wielbasis van 8,60 meter. “Een gestuurde oplegger is noodzaak in ons werk; anders kun je niets”, aldus directeur Jan Vogelzang.

Het chassis is bij de koppeling 1,29 meter hoog, bij as 2 is de hoogte 1,15 meter en aan de achterzijde 1,09 meter. Een keuze die samenhangt met het bestaande wagenpark van het bedrijf. De Pacton twee-assige opleggers, van het type TPD.230.L, hebben een koppelingsdruk van 12.000 kg, een asdruk van 18.000 kg en een totaal toelaatbaar gewicht van 30.000 kg. Dankzij een relatief lage chassishoogte van minimaal 1,09 meter zijn de beide opleggers multi-inzetbaar voor grootvolume transport. Opvallend is dat het chassis van de opleggers aan achterzijde lager is dan aan voorzijde.

vogelzang

Schotelhoogte
Vogelzang: “De schotelhoogte van onze andere opleggers is hoger, van 1,24 tot 1,30 meter. Dat zijn, op twee na, allemaal semi-diepladers.  Omdat onze bouwdelen vrijwel nooit meer hoger zijn dan 2,70 meter, hebben we nu voor vlakke opleggers gekozen. Daarmee kunnen we prima uit de voeten. Vaak hebben we meerdere pakketten om te vervoeren. Dan plaatsen we bij de nieuwe Pacton-opleggers de hoogste achterop.”

Ook voor de aslift werd bewust gekozen. “We regelen wel ons eigen transport, maar we zijn in feite geen transportbedrijf. Retourvrachten hebben we nooit en daarom rijden we gewoon met één opleggeras terug.” Het was de eerste aanschaf van Vogelzang bij Pacton. “Via Oegema Transport kwam ik bij Pacton terecht”, zegt Vogelzang. De nieuwe trailers beschikken voorts onder meer over gesloten stalen zijafscherming voor het asstel, bindgaten in het randprofiel en een vetsmeersysteem van Groeneveld.

Het bericht Duo platte Pacton-opleggers voor Vogelzang Dakelementen verscheen eerst op Truckstar.

Bijtanken: De chauffeur centraal

$
0
0

Donderdag 12 december vond de eerste Dag van de Vrachtwagenchauffeur plaats. Zoals al eerder geschreven is dit een initiatief van Truckstar dat door de sociale partners in het wegtransport is opgepakt. Meer dan 300 bedrijven en instellingen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de chauffeur eens extra in het zonnetje te zetten. Dit gebeurde vaak met een hapje en een drankje maar er werden ook cadeautjes uitgedeeld.

Natuurlijk gaat het niet alleen om die cadeautjes. De Dag van de Chauffeur is bedoeld om iedereen even te herinneren aan het belangrijke werk dat chauffeurs doen. Zodat er wat meer respect voor jullie werk ontstaat en er op de weg meer begrip is.

Op social media kregen we wel een paar zure reacties van volgers die van mening waren dat de dag met opzet tijdens de CAO-onderhandelingen viel. Ik kan oprecht zeggen dat dit niet het geval is. Wij hadden de datum al lang geleden vastgelegd zelfs voordat wij met externe partijen in gesprek zijn gegaan.

Vrijwel alle chauffeurs die wij spraken waren zeer positief over de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Veertig van hen konden we extra blij maken door ze te belonen als we ze met een Truckstar-sticker zagen rijden. Dat aantal van 40 flappenwinnaars is bewust gekozen. Truckstar bestaat in 2020 40 jaar en het leek ons leuk om dit jubileumjaar af te trappen met deze stickeractie XXL, voor de chauffeur.

In het komend jaar zullen wij in elke editie op serieuze of ludieke wijze stil staan bij ons jubileum. Daarbij kunnen wij jullie hulp gebruiken. Heb je iets bijzonders met het getal 40, laat het ons dan weten. Je bent bijvoorbeeld 40 jaar abonnee, er werken 40 familieleden van jou in het transport, je bent 40 jaar aan het werk, je hebt precies 40 collega-chauffeurs bij het bedrijf of er rijden 40 auto’s. Alles met het getal 40 dat verbonden is met het wegtransport kan een reden zijn voor een mooi verhaal. In het voorjaar kun je een extra lekkere jubileumeditie verwachten.

Het Truckstar Festival zal ook zijn 40ste editie beleven. Op 25 en 26 juli zal het TT circuit weer afgeladen vol zijn om het grootste transportevenement van Europa te vieren. Wil je erbij zijn met je truck, vergeet je dan niet in te schrijven voor een baankaart. Dit kan tot eind januari.

Vanzelfsprekend kun je naast alle jubileumzaken genieten van de mooiste verhalen, reportages en praktijktesten. Genoeg om veel leesplezier te hebben. Ik wens jullie en jullie naasten namens alle Truckstar-medewerkers een voorspoedig 2020 met veel veilige kilometers toe!

Freek Mulder
Hoofdredacteur Truckstar

Het bericht Bijtanken: De chauffeur centraal verscheen eerst op Truckstar.

Fraaie Friese DAF voor Postmus Transport

$
0
0

Postmus Transport uit het Friese Sumar heeft een nieuwe DAF XF Super Space Cab in gebruik genomen. De motorwagen is voorzien van een 27 tons NCH afzetsysteem. Deze wordt ingezet voor het transport van veevoeders in combinatie met een Bulthuis aanhangwagen.

De nieuwe DAF is een logische opvolger van de vorige DAF motorwagen van het bedrijf. Dat was een 6×2 met een conventionele sleepas terwijl dit zogenaamde FAN chassis uitgerust is met een meesturende naloopas. Jan Postmus: “De meesturende naloopas scheelt echt heel veel in het dagelijkse gebruik. Ik heb er nu een week mee gereden en dan merk je dat het veel minder wringt. We lossen vaak op krappe en nauwe boerenerven en dan is dat een enorm voordeel. Met de vorige auto voelde je gewoon dat je de wringing van het tandemstel moest overwinnen terwijl deze soepel blijft sturen. Dat scheelt niet alleen banden, het zorgt er ook voor dat de ondergrond niet verstoord wordt.”

motorwagen en aanhanger

Handgeschakelde 16 bak
De nieuwe XF is voorzien van de 530 pk MX13 krachtbron in combinatie met een handgeschakelde 16 bak. “Met het manoeuvreren en vooral bij het op- en afzetten van de afzetbak heeft dat mijn voorkeur. Het is fijn dat DAF die keuze nog biedt.” De DAF is voorzien van een zware compressor en is aangedreven door een versnellingsbak PTO. Met de compressor kan het veevoer uit de laadbak in silo’s geblazen worden. Daarmee combineert Postmus losgestort werk met bulkvervoer. Ook is het NCH-kabelsysteem aangedreven door een motor PTO.

Postmus

Exclusive
De Super Space Cab is uitgevoerd in de ‘Exclusive’ uitvoering van DAF met onder meer lederen stoelen in twee kleuren en met fraaie stiksels. Verder is de truck voorzien van alle denkbare luxe en opties waaronder het ACC systeem. Jan is na een week al enthousiast over deze standaard voorziening in de nieuwe DAF: “Vooral ACC is een prachtige uitvinding. Het haalt veel stress weg doordat het systeem de snelheid aanpast en de afstand bewaakt.”

De nieuwe DAF XF is geleverd door Bedrijfswagen Service Friesland en de opbouw is verzorgd door Krijgsheld uit Bedum. Eigenaar Aize Postmus: “Met beide bedrijven hebben we uitstekende ervaringen opgedaan in de afgelopen jaren en ook deze keer wisten ze precies wat we nodig hadden.” Transportbedrijf A.J. Postmus uit Sumar rijdt met drie trucks in het vervoer van losgestorte lading met de nadruk op veevoeders.

Het bericht Fraaie Friese DAF voor Postmus Transport verscheen eerst op Truckstar.


Truckstars Throwback Thursday: Van den Broek Lienden

$
0
0

Op deze eerste donderdag van het nieuwe decennium gaan we precies een jaar terug. In Truckstar editie 1/2019 schreven over bosbouwbedrijf Van den Broek uit Lienden. Truckstars Throwback Thursday!

Van dik hout zaagt men planken, zo luidt het gezegde. Maar bij Van den Broek in Lienden doen ze al jaren veel meer met hout. Het toverwoord is tegenwoordig ‘biomassa’. Dat restmateriaal wordt gebruikt bij het opwekken van energie. Zo worden veel kassen in de tuinbouw verwarmd met houtsnippers. Daarnaast zijn er projecten waar biomassa vergist wordt tot gas. Nieuw is de grote biomassacentrale op industrieterrein Lage Weide bij Utrecht. Die moet tienduizenden woningen voorzien van stadswarmte. Bij Van den Broek kijken ze met veel genoegen naar die ontwikkeling; ze leveren er in de toekomst graag hun snippers.

Gerrit van den Broek is pas 21 en hij noemt zichzelf chauffeur, maar een groot deel van zijn werk heeft toch meer met bosbouw te maken. “We zijn eigenlijk vooral een bosbouwbedrijf. We kappen bomen en handelen in rondhout en biomassa. Rondhout, dat zijn boomstammen op een vaste lengte. Die brengen we naar zagerijen, waar er planken en balken van gemaakt worden. Of we brengen de stammen naar de papierindustrie. Maar we doen dus ook veel in biomassa. Dat is een markt die hard groeit.”

Van den Broek wagenpark

Voor de gelegenheid staan ze netjes naast elkaar.

Mooi wagenpark
Het bedrijf heeft een indrukwekkend wagenpark. Zo zijn er drie Renaults T, waarvan twee met een Walking Floor erachter en een met een dieplader. Dan zijn er drie stammenauto’s voor het vervoer van rondhout: twee DAF’s en een wat oudere Ginaf. De hagelnieuwe XF 530 van Gerrit is een snippercombi. De trekker heeft een laadkraan en erachter hangt een dieplader voor een mobiele versnipperaar op rupsbanden. Dan is er nog een groot aantal werkvoertuigen voor in het bos, zoals uitrijders, harvesters, rupskranen en mobiele kranen. En op het terrein van het bedrijf in Lienden staat ook nog een indrukwekkende Liebherr overslagkraan.

Van den Broek Rondhout DAF met zware aandrijving

Zodoende is het personeel een mix van chauffeur, kraanmachinist en bosarbeider. Pieter van de Woestijne (18) is het daar overigens niet mee eens. “Ik ben chauffeur!”, roept hij, “ik rijd op een Renault T460. Ik werk hier vanaf mijn zestiende en ben er ook opgeleid. Mijn taak is het om houtsnippers naar onze klanten te brengen en dat zijn meestal biomassacentrales. We hebben zo’n twaalf verschillende losadressen in het land. In de winter kom ik ook wel in het bos. Dat is het kapseizoen en dan is het hier heel druk. Dan werken we zes dagen per week. In die periode ga ik minstens één keer per week snippers halen.”

team

V.l.n.r.: Gerrit, Gerco, Robin, Wilco, Gerbert en Pieter.

Hechte band
Pieter is dus een chauffeur met ervaring, ondanks zijn geringe leeftijd. Dat geldt niet voor Gerco van Cleef; die is met zijn 37 jaar een stuk ouder maar heeft veel minder ervaring. “Het is maar hoe je het bekijkt. Ik werk pas sinds zeven weken hier. Hiervoor reed ik met losgestort oud brood of oud ijzer in afzetcontainers. Dit werk is wel anders, maar ik heb wel veel ervaring met het rijden op onverharde wegen. Het bevalt me hier prima en wat me meteen opviel, is dat er onderling een hechte band is. Daardoor voel ik me thuis.”

Ook Robin Visscher is een echte chauffeur: “Ik haal de snippers op; daarvoor heb ik een serieuze kraan aan boord. Die heeft een knijper en een in hoogte verstelbare cabine. Fijn in de winter, want dan zit ik altijd warm en droog. Maar vooral als je naast een versnipperaar staat is het prettig, want de cabine houdt veel stof tegen.”

boot

Als het moet, is Van den Broek ook per boot bereikbaar.

Afstandsbediening
De nieuwe DAF XF 530 6×4 is, zoals gezegd, het domein van Gerrit. “Ik ben sinds vier jaar in dienst van het bedrijf. Ik rijd met een dieplader naar een klus. Op de dieplader staat een mobiele versnipperaar en die moet naar het bos waar gekapt wordt. Met de kraan op mijn DAF pak ik de takken en boomstammen op en gooi die in de versnipperaar. Zo kan ik tot wel 1.800 kuub hout per dag verwerken. Aan het eind van de dag laad ik de versnipperaar weer op en ga terug naar huis. Mijn hele combinatie is 22,50 meter lang. Iets te veel en daarom heb ik een ontheffing.”

Over een maandje krijgt Gerbert van den Broek een nieuwe wagen: net als Gerrit een DAF XF 530 6×4. “Wij hebben altijd 6×4’s want dat heb je nodig in ons werk. Gemiddeld eens in de week zit er wel iemand vast en dat ondanks de vier aangedreven wielen. In het natte seizoen gebeurt dat vaker dan als het droog is.”

Sterk chassis
Wilco van den Broek is geen chauffeur, maar monteur. “Ik ben nu bezig met de nieuwe auto van mijn broer Gerbert. Die was vroeger monteur. Ik heb zijn baan overgenomen toen hij ging rijden. Wij bouwen onze auto’s hier zelf op. De XF 530 van Gerrit was mijn eerste auto. Ik ben nu met de tweede bezig. De grootste uitdaging is het verstevigen van het chassis. Een origineel chassis is niet sterk genoeg; met zo’n zware laadkraan achterop zou het gaan torderen.  De kunst is het om zo licht mogelijk te bouwen, maar toch een heel sterk chassis neer te zetten. Ik maak zelf de bak en leg het hydraulische systeem aan. Alleen de kraan krijg ik kant en klaar geleverd. Ik ben best trots op mijn werk!”

houtsnippers

Met houtsnippers worden hele steden verwarmd.

Ook Gerrit is erg blij met zijn nieuwe wagen. “Hiervoor reed ik op een Ginaf van achttien jaar oud, met 1,6 miljoen kilometer op de teller. Die was chronisch ziek en moest dringend uit zijn lijden verlost worden. De DAF is precies zoals ik hem hebben wilde. Robuust, want er mag niets stukgaan. En het geheel ziet er ook nog goed uit!”

Wil je meer van dit soort verhalen lezen? Dat kan! Word abonnee en mis nooit meer een verhaal. Ook losse edities bestellen behoort tot de mogelijkheden.

Het bericht Truckstars Throwback Thursday: Van den Broek Lienden verscheen eerst op Truckstar.

Blikvanger: Scania R 650 van Robert van der Linden

$
0
0

Met zijn nieuwe vrachtwagen wilde Robert van der Linden meer opvallen. In de kleurencombinatie die hij zijn nieuwe Scania Next Gen R 650 toebedeelde gaat dat zeker lukken.

Bestel Truckstar editie 1/2020 nu!

Tevreden kijkt Robert van der Linden (33) uit Arkel naar zijn net gewassen Scania. “Nu ik ermee rijd, ben ik het opbouwproces alweer vergeten”, zegt hij. De Scania is van top tot teen onderhanden genomen voordat hij tevreden was over het eindresultaat.

Al bijna heel zijn rijdende leven zit Robert in het transport van containers. Af en toe koppelde hij ook een koeltrailer of tautliner aan maar steeds kwam hij terug bij de grote stalen dozen. In 2014 besloot hij voor zichzelf te beginnen. “Ik heb in loondienst altijd DAF gereden. Maar toen ik zelf de keuze kon maken, werd het een Scania. Dat was een keuze die sommige mensen verbaasde”, vertelt Robert.

Scania R 650

Typisch oldskool: platte cabine en uitlaten die boven het dak uitsteken.

Knipselmap
Voor de opbouw van zijn nieuwe vrachtwagen ging Robert niet over één nacht ijs. “Ik heb een hele map met voorbeelden en details hoe ik het wilde. Steeds als ik wat moois zag op een show of bij een auto onderweg maakte ik een foto.” Ook mooie details van Next Gen’s die hij op het internet tegenkwam, sloeg hij op. Zo ontstond er een heel dossier.

Uiteindelijk kwam Robert voor de juiste kleur rood bij een groot personenautomerk uit. Samen met een vriend maakt hij op de computer een tekening hoe de kleurstelling moest worden. Robert koos voor rood en goud als hoofdkleuren en voegde nog een witte lijn onder op de deur toe. “De lijnen lopen in een punt naar elkaar toe.”

Grille Scania R 650 Interieur Opbouw

Oldskool
Voor de opbouw wilde hij een oldskool-look, met zeilenrek op het dak en grote staande uitlaten die boven de cabine uitsteken. Daarom koos hij voor een R-serie cabine. De zijplaat werd voorzien van ouderwetse tankbanden en er is een grote opbergkist gemonteerd. Robert is ook trots op de bumper. “Zonder mistlampen, dat vind ik mooi.”

Bijpassend bij de rood met goud gespoten cabine liet Robert de binnenkant bekleden met rood en wit leer gecombineerd met Deens pluche. Geen onderdeel in de cabine is onberoerd gelaten. De bovenkant van het dashboard en de deuren zijn voorzien van rood leer terwijl de rest van het dashboard en de deuren wit zijn gespoten. De stoelen en achterwand zijn bekleed met Deens pluche.

Pressure makes diamonds

Het motto van de Scania is gebaseerd op een nummer van Danny Vera.

Wil je het hele verhaal over deze blikvanger lezen? Dat kan in Truckstar editie 1/2020. Of word abonnee en verzeker jezelf dat je nooit meer een verhaal mist.

Het bericht Blikvanger: Scania R 650 van Robert van der Linden verscheen eerst op Truckstar.

Nieuwe televisieregistratie-vrachtwagens voor NEP

$
0
0

NEP The Netherlands heeft twee Volvo FH 460 4×2-trekkers aan haar wagenpark toegevoegd. De trucks worden ingezet voor het transport van apparatuur voor televisieregistraties.

De levering kwam tot stand in samenwerking met dealer Volvo Group Truck Center in Almere. NEP is een mediatechnologie-bedrijf dat haar opdrachtgevers voorziet van de technologie, de mensen en de kennis die het mogelijk maken content te registreren, te verwerken en te distribueren. “Wij verzorgen onder meer televisieregistraties van verschillende studioprogramma’s en evenementen”, vertelt senior buyer van NEP Willem Jan Boelhouwer. “Dan kun je denken aan de registraties van de Champions League en Europa League-wedstrijden van Ajax en PSV, de marathon van Amsterdam en Lowlands.”

NEP

De FH’s worden ingezet om de benodigde apparatuur voor de registratie van evenementen op de plaats van bestemming te krijgen.

NEP zet twee Volvo FH 460 4×2-trekkers in om de benodigde materialen en apparatuur voor de registratie van evenementen op de plaats van bestemming te krijgen. “We hebben onder meer twee trailers in onze vloot en daarvoor hadden we trekkers nodig”, vertelt Boelhouwer. “Eén trailer doet dienst als regiewagen: een oplegger vol hightech apparatuur om uitzendingen op locatie mogelijk te maken. Met een andere trailer vervoeren we materiaal, zoals camera’s en lenzen.”

I-Shift Dual Clutch
Aan de keus voor Volvo-trucks ging een uitgebreide oriëntatie vooraf, vertelt Boelhouwer. “Uiteindelijk viel de keus op Volvo vanwege de techniek, de uitgebreide veiligheidsopties en het servicenetwerk. Deze trucks hebben allebei een I-Shift Dual Clutch-versnellingsbak. De dubbele koppeling van de I-Shift draagt bij aan een stabieler rijcomfort. Verder zijn deze trucks uitgerust met een uitgebreid pakket aan veiligheidsaccessoires.”

Regiewagens NEP

Het zijn de eerste Volvo-trucks voor NEP in Nederland.

Volvo Action Service
Boelhouwer: “We komen met deze trucks ook veel in het buitenland. Wij kunnen het ons niet veroorloven om ergens te laat te komen dus als er wat is moeten we direct geholpen worden. Om die reden zijn de trucks ook voorzien van Volvo Action Service waarmee we in het geval van een calamiteit onderweg met één druk op de knop hulp kunnen inschakelen.”

Het zijn de eerste Volvo-trucks voor NEP in Nederland. “We rijden er nu een paar maanden mee en de chauffeurs zijn er zeer enthousiast over”, vertelt Boelhouwer. “Zij geven aan dat de trucks soepel en prettig rijden.”

Het bericht Nieuwe televisieregistratie-vrachtwagens voor NEP verscheen eerst op Truckstar.

Nationaal: historie en innovatie in het melktransport

$
0
0

In het melktransport gaan historie en innovatie hand in hand. Juist daardoor is Rick van Vuuren, chauffeur bij De Groot uit Leerbroek, zo verzot op zijn werk. Lees zijn hele verhaal nu in Truckstar.

Bestel Truckstar editie 1/2020 nu!

“Aan deze weg hebben we er ook een stuk of vijf, maar die halen we allemaal in de nacht op.” Rick, getooid met retro trucker cap, plukt wat aan zijn baard. Ondertussen wijst hij naar één van de traditionele boerderijen. Omgeven door sloten en fruitbomen staan ze langs de weg tussen Meerkerk en Lexmond. Onder ons doet de 530 pk sterke 12,9 liter motor van zijn DAF XF rustig zijn werk. Het leeggewicht van de glimmende RMO is voor hem een lachertje. We zijn onderweg naar melkveebedrijf Verhoef in Schalkwijk, waar driemaal daags 335 koeien worden gemolken. De opbrengst gaat naar Vreugdenhil Dairy Foods, het bedrijf waar De Groot zijn melktransport voor uitvoert.

Rick van Vuuren

Rick van Vuuren: opvallende verschijning én gepassioneerde melkrijder.

Melkrijdersschema
In de stal van Verhoef klinkt het kenmerkende ritme van de melkmachine. We wachten even tot de laatste melkstellen van de roze spenen worden verwijderd. In de tussentijd legt Rick uit hoe zijn werkschema eruitziet. “De meeste boeren melken twee keer per dag. Na zes melkmalen, dus drie dagen, staan wij op het erf om de melktank te legen. Dit adres heeft een groot aantal koeien die ook nog eens drie keer per dag gemolken worden. Hier laden we daarom elke twee dagen een volle vracht.” Wanneer de Bartec-pomp de melk uit de opslagtank in de 36.500 liter grote tanktrailer overhevelt, staat de zojuist gemolken koeien een verrassing te wachten: ze mogen naar het frisgroene gras van de tegenoverliggende weilanden, tegen de Lekdijk aan. Rick schiet even toe en helpt de zwart- en roodbonte koeien over de landweg.

melktransport boerenerf

Als de centrifugaalpomp klaar is, voert Rick een zogenoemde charmtest uit. Hij pakt daarvoor het monsterflesje uit de pompinstallatie dat tijdens het laden automatisch gevuld is. Met een wegwerppipet brengt hij een paar druppels melk op een strip aan. Die plaatst hij vervolgens in een klein kastje, een incubator, in de cabine. Na een minuut of acht klinkt een signaal. Rick kan nu, een beetje zoals bij een zwangerschapstest, aan de streepjes op de strip aflezen of de melk vrij is van antibioticaresten. “RMO rijders zijn eigenlijk afgevaardigden van de melkfabriek. We voeren namens de fabriek een eerste test op locatie uit”, legt hij uit. “Wanneer de test positief is en er restanten antibiotica zijn gevonden, dan wordt de complete vracht melk vernietigd.”

melktank

Uit de melktank van de boer neemt Rick een melkmonster.

Eigengereide rijder
“Weet je dat dit mijn allereerste nieuwe auto is sinds ik in 2001 begon met rijden? En dat er exact 18 jaar zit tussen de dag dat ik begon te sturen en de eerste rit met deze combinatie in het melktransport?” In die kleine twee decennia reed Rick van alles, maar zijn hart ligt duidelijk in het melktransport. Wellicht omdat beide opa’s ook ooit melkrijders waren? Onderweg naar Gorinchem spreken we door over familie en over de mensen waar we om geven. Pa Van Vuuren, die als eigenrijder ‘te eigengereid is om in loondienst te werken’, vriendin Kell en broer Gerwin, die als chauffeur op 19-jarige leeftijd het leven liet door een ongeval. Na deze mededeling is het even stil en staren we voor ons uit. Het leven op wielen heeft een enorme aantrekkingskracht, maar deze schaduwzijde is te groot voor woorden.

koeien

De dames leveren de melk en Rick rijdt het weg. Dat zijn de werkafspraken.

Het lossen bij Vreugdenhil loopt vlot en efficiënt. Rick treft bekenden en praat bij met diverse collega’s, waaronder Roy de Groot. Voor onze derde ronde melk moeten we naar Noord-Brabant. “Drie boeren rondom Hilvarenbeek”, meldt Rick, terwijl hij weer eens door zijn woeste baard strijkt. Daarover doorpratend, geeft hij ook iets prijs van zijn karakter. “Toen ik mijn baard liet staan, zag ik er op een geven moment uit als een zwerver. Mensen begonnen er wat van te zeggen. Dat was voor mij een aansporing om door te gaan!” En, met een grijns op zijn gezicht: “Ik heb gewoon het idee dat ik er minder lelijk van wordt!”

Wil je het hele verhaal over Rick van Vuuren lezen? Dat kan in Truckstar editie 1/2020. Of word abonnee en verzeker jezelf dat je nooit meer een verhaal mist.

Het bericht Nationaal: historie en innovatie in het melktransport verscheen eerst op Truckstar.

Truckstars Throwback Thursday: een neus voor bloemen

$
0
0

Bertino Kooter heeft een neus voor bloemen. Letterlijk en figuurlijk. Samen met zijn twee zonen imponeren ze onze oosterburen met een Volvo NH12. Het is hun visitekaartje. We gaan, voor deze Truckstars Throwback Thursday, terug naar onze Supertruck Special van 2017.

De drie mannen rijden met bloemen en planten op Zuid-Duitsland. De trots spat af van de auto, maar ook van de mannen die er op rijden. Vader Bertino leidt het bedrijf samen met zijn zoons Danny en Rick. Danny: “Wij rijden met een neus vanwege de nostalgie. Mijn vader komt uit een gezin met negen kinderen. Zijn vader had een transportbedrijf annex foeragehandel. Opa reed met een Volvo N88. Sinds mijn vader zijn bedrijf heeft, wilde hij al een torpedo. Zo’n N88 zou je nu nog kunnen kopen, maar daarmee kom je niet op een prettige manier tot in Zuid-Duitsland. Daar is hij toch te ouderwets voor. Maar die neus moest en zou er komen. Dus werd het deze NH12 420. Hij is vijftien jaar oud en heeft al een hele geschiedenis achter zich. Hij is in Nederland begonnen en daarna naar België gegaan.”

details

Er is bijzonder veel aandacht geschonken aan de details van de NH.

Handelsmerk
De auto is een plaatje om te zien maar voor dat zo was, moest er een heleboel aan gedaan worden. Bertino Kooter en zijn zoons hebben eindeloos rond de tafel gezeten om plannen te smeden. Danny: “De auto is door de dealer volledig gecontroleerd. Alles wat niet helemaal goed was, is vervangen. Daarna zijn diverse bedrijven met de ermee aan de slag gegaan. Steve’s Place heeft de buitenkant gedaan, Special Interior de binnenkant. Het spuitwerk is van Visser uit Berkel en Rodenrijs. We wilden de kleuren van de buitenkant doortrekken in het interieur en dat is goed gelukt.”

Interieur Volvo NH12 Uitlaten Achterbumper

Dubbelbemand
Plafonds en wanden zijn afgewerkt met noppenleer en twee staande pijpen maken het plaatje compleet. “Maar er moet ook gewerkt worden met deze vrachtwagen”, vervolgt Danny. “We zijn lijnrijders en doen zaken in Zuid-Duitsland. We hebben in totaal drie trekker-opleggers. Mijn vader en Rick rijden dubbelbemand op een Volvo FH 500 XXL met verlengde cabine, ik rijd op een FH12 380. Als één van onze wagens uitvalt, moeten we de neus kunnen pakken. Ook tijdens feestdagen zetten we hem in, want dan is het extreem druk en rijden we met drie auto’s. Dan huren we een charter in. Vandaar dat er twee bedden in de NH zitten, en een koelkast met vriesgedeelte.”

familie Kooter

Rick, vader Bertino en Danny Kooter.

Bloemengeur
Behalve een werktruck is het ook een showtruck. De Volvo FH500 van Pa en Rick is al te zien geweest op het Truckstar Festival en op Nog Harder in Lopik. Danny: “Het probleem met Assen is dat we meestal met een grote groep gaan. Dan is het leuk dat onze auto bij de showtrucks staat, maar met de groep langs de baan is ook leuk.” De schone bloementrailer heeft een zijdeur met trap en binnenin ruikt het naar bloemen. “Drie keer raden in welke trailer de maten het liefste slapen. Juist, die van ons!”

Volvo NH12

Strakke verschijning, die NH.

Dikke glimlach
Alle drie de heren zijn blij met de neus. Danny: “Ook de klanten reageren positief. Deze auto is natuurlijk het visitekaartje van ons bedrijf. Klanten moeten hun ogen uitkijken op onze bloemen en planten en als ze dat ook doen bij onze truck, dan is dat mooi meegenomen. Wel moet je leren sturen met zo’n auto. Laat ik vooropstellen dat hij fantastisch rijdt. We stappen alle drie met een dikke glimlach op ons gezicht in en als we weer uitstappen, is die lach er nog steeds. Je geniet van elke meter. Maar je moet wel eerder gaan draaien omdat de as meer naar voren zit. Ook moet je zo’n auto ook niet kopen voor de zuinigheid. Bij ons speelt brandstofverbruik een ondergeschikte rol. Wij bezoeken liever twee klanten extra dan dat we aan het eind van de dag een paar liter diesel hebben bezuinigd.”

neus

De neus kan invallen als het nodig is.

Wil je meer verhalen lezen zoals deze over Bertino Kooter? Dat kan! Word abonnee, mis nooit meer een verhaal en ontvang onze specials automatisch thuis. Ook losse edities bestellen behoort tot de mogelijkheden.

Het bericht Truckstars Throwback Thursday: een neus voor bloemen verscheen eerst op Truckstar.

Viewing all 4472 articles
Browse latest View live