Quantcast
Channel: Truckstar
Viewing all 4483 articles
Browse latest View live

Raab Karcher neemt 100ste Scania in gebruik

$
0
0

Onlangs nam Raab Karcher in Vriezenveen de honderdste Scania in gebruik. Door omstandigheden zat er een vrij lange tijd tussen nummer 99 en nummer 100. “Soms gaan dingen anders dan je achteraf zou willen”, licht directeur Jan Koppelman toe.

“We hebben de oude draad weer opgepakt en zijn weer in contact gekomen met Jan Beukers van de Scania-dealer in Deurningen en dat is wat telt. We hebben hoge verwachtingen van deze nieuwe Scania.”

Het betreft een Scania G410 6×2*4 portaalarmwagen met een gestuurde naloopas. “Omdat we zo lang geen Scania meer in ons wagenpark hadden, heb ik links en rechts geïnformeerd bij collega’s. Die waren allemaal heel enthousiast over het spaarzame verbruik van de 410 pk zescilinder. Dat sprak mij aan. Want een lager verbruik betekent ook een lagere CO2-uitstoot. Dat heeft zeker meegeholpen bij de besluitvorming want het terugdringen van onze carbon-footprint is één van de speerpunten binnen ons bedrijf. We hebben niet voor niets Leanworks opgericht om vrachten zoveel mogelijk gebundeld op een bouwplaats te krijgen. Dat scheelt kilometers en uitstoot en spaart het milieu.”

Raab Karcher

Onlangs nam Raab Karcher in Vriezenveen de honderdste Scania in gebruik.

Daarnaast vindt Koppelman het lage chassis van de Scania in dit werk een pre. “We hebben bewust voor een verlengde G dagcabine gekozen met de normale dakhoogte. Het had met een P gekund, maar we rijden in veel gevallen met een aanhanger erachter en daarom wilde ik een wat stoerdere uitstraling,” licht Jan toe.

Ook de veiligheid kreeg de nodige extra aandacht. “Vanwege het feit dat we vaak in de bebouwde kom zitten, hebben we aanvullend op de standaard veiligheidsvoorzieningen van de truck nog enkele camera`s gemonteerd die de hele rechterzijde laat zien en zelfs zit er één achterop. Dat is makkelijk bij het op- en afzetten van de containerbakken en aan- en afkoppelen van de aanhangwagen.” Het Hiab Multilift Futura portaalarm systeem is in samenwerking met Brinks carrosserieën tot stand gekomen.

Enthousiast
De chauffeur is ook heel enthousiast over het voertuig en het voldoet dan ook volledig aan zijn eisen. “Die kan er nog lang van genieten want wij rijden doorgaans acht jaar met een truck”, meent Koppelman. “Dat kan ook makkelijk want als er dan zes ton op de teller staat, is het normaliter voor ons veel. Mogelijk dat deze wat meer gaat doen want we gaan hem breed inzetten.”

De aflevering van de jubileumtruck werd een onverwacht feest voor directeur Jan Koppelman. Hij ontving namelijk de sleutels van de nieuwe truck uit handen van Alexander Vlaskamp, die op het Zweedse hoofdkantoor van Scania de functie van Senior Vice President bekleedt. Het gebeurt maar zelden dat een Scaniadirecteur op een zo hoog niveau dat doet. Maar de twee kennen elkaar heel goed. Vlaskamp liep namelijk ooit stage bij Raab Karcher en kwam er vervolgens in dienst. Volgens Koppelman is hij echt “een man uit de praktijk”.

Het bericht Raab Karcher neemt 100ste Scania in gebruik verscheen eerst op Truckstar.


Fileleed neemt nog steeds toe

$
0
0

Fileleed neemt nog steeds toe. Alle Nederlandse vrachtwagenchauffeurs samen staan jaarlijks 9,3 miljoen uur lang in de file. In 2018 was het erger dan ooit. Helemaal filevrij worden is een illusie.

Werkgeversorganisatie TLN slingerde vorige maand het bericht de wereld in dat de files het transport in 2018 maar liefst 1,4 miljard aan schade berokkenden. Dat is veel meer dan het loon van de chauffeurs die 9,3 miljoen uur in de file staan. Nieuwsgierig als wij zijn, vroegen wij aan TLN hoe die nu zoiets berekent. Die verwees ons door naar Panteia, een groot onafhankelijk onderzoeksbureau in Zoetermeer dat gespecialiseerd is in dit soort vraagstukken.

fileleed

Files zijn geen nieuw verschijnsel: reeds in de jaren zestig stonden er regelmatig dikke bij Oudenrijn. (foto ANP)

Filespecialist
We ontmoeten adviseur Eline Jonkers. Zij is filespecialist. Zo vertelt ze dat Rijkswaterstaat in Nederland data bijhoudt van de vertragingen op de autowegen en de grote doorgaande N-wegen. En ook leren we dat de files in 2018 vergeleken bij het jaar ervoor inderdaad veel heftiger waren.

File specialist Eline Jonkers: “Er zal altijd file blijven. Dat is de wet van behoud van reistijd.”

Jonkers: “Je kunt fileleed op verschillende manieren berekenen. Wij kijken naar het aantal voertuigverliesuren omdat dat goed in geld uit te drukken is. En dat waren er afgelopen jaar 66,3 miljoen. Dat betekent dat heel Nederland in 2018 66,3 miljoen uur aan tijd verloren heeft door in een file te staan. Dat is vijf procent meer dan in 2017. En dat is veel. Want Nederland heeft vorig jaar slechts twee procent meer voertuigkilometers gemaakt. Je ziet dus dat het afgelopen jaar een relatief kleine stijging van het aantal verreden kilometers synchroon gaat met een veel grotere stijging van het aantal files. Dat zou erop kunnen wijzen dat de rek er uit is. Zeker op een aantal trajecten in de Randstad is het zó vol op de weg dat elke kleine verstoring daar meteen alles laat vastlopen.”

Wie maakt de file
Eind 2018 waren er 8,5 miljoen personenauto’s in Nederland, 1,9 procent meer dan het jaar ervoor. Dan waren er nog eens ruim 915.000 bestelauto’s en een kleine 140.000 trucks, speciale voertuigen niet meegerekend. Wie dus de ochtend- en avondspits veroorzaakt, is duidelijk.

economische schade

Na een flinke dip door de crisis neemt de economische schade als gevolg van files weer stevig toe.

Wat opvalt, is dat de ochtendspits vaak minder zwaar is dan de avondspits. Veel recreatief verkeer vertrekt pas na de ochtendfile maar gaat wel om een uur of vijf naar huis. En zit er dan wel middenin. Dat zal overigens ook voor een deel van de trucks gelden. Die vertrekken vaak wel voor de file uit. Maar raakt op weg naar huis toch vaak gevangen in de steeds vroeger startende avondspits.

De kosten
Toch kun je van de 63,3 miljoen uur maar slechts 14 procent of wel 9,3 miljoen uur toewijzen aan een vrachtwagen. Daar kun je een geldbedrag aan hangen en dat willen TLN en Evofenedex dan ook erg graag. Hun doel is immers de overheid ervan te overtuigen dat die meer aan filebestrijding moet doen. Voor de statistieken rekenen de geleerden voor een truck met een uurprijs van 47 euro (€ 46,96 om precies te zijn). Dat noemen ze de ‘value of time’. Dat levert maal 9,3 miljoen uur een schadepost op van 436 miljoen euro. Veel geld, maar nog lang geen 1,4 miljard. “Dat bedrag vertegenwoordigt alleen het zuivere reistijdverlies,” legt Eline uit. “Daarnaast zijn er nog veel andere, vaak afgeleide kostenposten. Dat noemen we uitwijkkosten. Ook zijn er nog kosten vanwege de onbetrouwbaarheid van de reistijd. En indirecte kosten. Dat is allemaal verwerkt in een wiskundig model.”

fileleed

Het aanleggen van meer wegen is geen garantie dat files zullen verdwijnen. (foto ANP)

Extra voertuigen
“Daarnaast is de gekozen methodiek van toepassing op ál het verkeer en niet alleen op de trucks. Het kan dus heel goed zijn dat specifieke kosten voor het vrachtverkeer niet dezelfde zijn als bij het personenverkeer. Denk hierbij aan het inzetten van extra voertuigen om goederen op tijd te kunnen leveren, het aanpassen van ritplanningen, aanvullende logistieke kosten voor vertragingen in het productieproces, het aanhouden van extra voorraden en het gebruik van alternatieve vervoerwijzen.”

Dat bedrijven meer auto’s inzetten om maar op tijd te leveren, kun je wellicht ook terugvinden in de verkoopstatistieken. Zo werden er in 2018 bijna vier procent meer trekkers en 3,5 procent meer bestelauto’s verkocht dan het jaar ervoor. Tegelijkertijd hoorden we van de truckindustrie dat die afgelopen jaar tot wel 1.500 trucks meer had kunnen verkopen. Maar dat transportbedrijven massaal pas op de plaats deden omdat ze nóg meer werk niet aan konden qua tijd en personeel. Hier had minder vertraging dus veel gescheeld.

file

Top-10 duurste files van 2018. De absolute nummer 1: A4 tussen knooppunt Burgerveen en knooppunt Prins Clausplein.

Behoud van reistijd
Op de vraag of we ooit van het fileleed afkomen, antwoordt Eline met een kernachtig ‘nee’. “Fileleed gaan we nooit oplossen”, is haar statement. “Dus ook niet als we overal twee rijstroken bijleggen?” vragen we. “Nee, dat komt door de wet van behoud van rijtijd.” Het blijkt dat elke forens voor zichzelf een maximale hoeveelheid minuten heeft die hij of zij bereid is te investeren in woon/werkverkeer. “Staat er op dat traject altijd file, dan zoeken mensen werk dat dichter bij huis ligt. Kun je goed doorrijden, dan kom je in dezelfde tijd veel verder en ben je geneigd ook werk aan te nemen dat verder van je huis ligt. Als de reistijd maar hetzelfde blijft. Mensen denken dus meer in tijd dan in afstand.”

behoud van reistijd

Alle vrachtwagens bij elkaar staan jaarlijks 9,3 miljoen uur in de file. (foto ANP)

Slechts tijdelijk
“En dan is er nog de latente vraag”, vertelt Eline. “Als de weg overvol is, zoekt een deel van de mensen naar andere oplossingen. Bijvoorbeeld openbaar vervoer, buiten de spits rijden of thuiswerken. Maar het blijkt dat een groot deel van die mensen weer fluks in de auto stapt als de overheid de weg op hun woon/werktraject aanpakt en de opstoppingen verdwijnen. Daardoor wordt het weer drukker op dat traject en begint alles weer opnieuw. Ook als er een nieuw wegdeel bijkomt, werkt dat maar tijdelijk. Kijk maar naar het doortrekken van de A4 van Delft naar Rotterdam. Binnen een jaar stond alles weer vast en is er wederom fileleed.”

Dus als er ergens asfalt bijkomt, zuigt dat inderdaad verkeer aan zoals de milieubeweging altijd beweert? “Alleen meer asfalt leggen is inderdaad geen permanente oplossing. Of je verlegt de file naar een andere plek. Natuurlijk betekent dat niet dat je niet moet investeren in het wegennet. Echte knelpunten moet je wel oplossen en er kunnen ook andere redenen zijn om aanpassingen te doen. Bijvoorbeeld vanwege de veiligheid, het comfort en uiteraard ook om betere economische voorwaarden te scheppen. Maar het zal altijd maar tijdelijk werken. Fileleed blijft.”

Het bericht Fileleed neemt nog steeds toe verscheen eerst op Truckstar.

MAN teased naar nieuw vlaggenschip

$
0
0

De nieuwe truckgeneratie van MAN wordt op 10 februari 2020 gelanceerd. Het nieuwe vlaggenschip van de truckfabrikant vervangt de huidige generatie MAN-trucks, waarvan er wereldwijd miljoenen zijn verkocht sinds de introductie in 2000.

Deze nieuwe MAN truckgeneratie gaat nieuwe normen stellen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en connectiviteit. “Onze doelstelling bij de ontwikkeling van de nieuwe truckgeneratie was om het werk van onze klanten en hun chauffeurs nóg eenvoudiger, efficiënter en comfortabeler te maken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De nieuwe MAN-truck biedt veel meer dan enkel fysiek transport; het is een complete, geïntegreerde transportoplossing die is ontwikkeld op basis van efficiënte digitalisering en automatisering. Zónder afbreuk te doen aan de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid waar de trucks van MAN bekend om staan”, benadrukt Joachim Drees CEO van MAN Truck & Bus SE.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Duidelijk te zien zijn de nieuw vormgegeven koplampen.

De nieuwe generatie trucks is gebaseerd op een nieuw, modulair concept. “Met onze nieuwe configurator wordt het eenvoudiger om op basis van specifieke klantwensen een tailormade truck samen te stellen.”

Meer nieuws over de nieuwe MAN-trucks verwachten we tijdens de officiële introductie op 10 februari 2020. Truckstar houdt je op de hoogte!

Het bericht MAN teased naar nieuw vlaggenschip verscheen eerst op Truckstar.

Volvo introduceert de Volvo FH Unlimited Edition

$
0
0

Met een speciale versie van de Volvo FH legt Volvo Trucks de focus op chauffeurscomfort en luxe. Volvo Trucks introduceert nu de Volvo FH Unlimited Edition.

Zo’n speciale editie is natuurlijk erg leuk. En, volgens ons, ook een teken dat de nieuwe Volvo FH niet lang meer op zich laat wachten.

“Ons doel is om een veilige en comfortabele werkplek te bieden aan alle chauffeurs. Met de nieuwe Volvo FH Unlimited Edition willen we de chauffeurservaring en de sterke punten van onze truck nog verder verbeteren. We doen dit door nog meer te focussen op chauffeurscomfort en luxe. Deze speciale editie heeft daarom een exclusief uiterlijk, zowel qua exterieur als interieur”, verklaart Roeland Ruygt, verkoopdirecteur bij Volvo Trucks Nederland.

Volvo FH Unlimited Edition

Details van exterieur en interieur
De Volvo FH Unlimited Edition wordt geleverd met exclusieve verchroomde delen. Zo is de omlijsting van de opstappen in de grille en de portiergreep. Bovendien worden de zonneklep, spiegelkappen, bumper en instap standaard in de kleur van de cabine geleverd.  Daarnaast zijn speciaal voor deze editie emblemen en striping ontworpen.

Om de chauffeur een eersteklas werkplek te bieden, is de cabine van de Unlimited Edition uitgerust in een nog hoger comfort dan gebruikelijk. Zo beschikt het stuurwiel over een lederen afwerking en is het verstelbaar met kantelbare stuurkolom. Ook zijn de twee armsteunen op zowel de chauffeurs- als bijrijdersstoel standaard voorzien van leder. Bovendien kan de Unlimited Edition worden uitgebreid met speciaal zwart lederen bekleding.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Safety en brandstofpakket
Veiligheid is een van de kernwaarden van Volvo Trucks. Om de chauffeur een zo veilig mogelijke werkplek te bieden, kan het Unlimited Edition-pakket worden uitgebreid met een safety pakket (Safety first line Pro). Met onder andere Lane Change Support, statische bochtverlichting, Bi-Xenon verlichting en airbag. Ook uitbreiding met een brandstofpakket met Volvo I-Save met de zuinige Turbo Compound-motor behoort tot de opties (Fuel Hero Pro).

“De Volvo FH Unlimited Edition is de perfecte uitvoering voor wie zowel prestaties als exclusieve details belangrijk vindt”, besluit Roeland Ruygt.

Het bericht Volvo introduceert de Volvo FH Unlimited Edition verscheen eerst op Truckstar.

Gebroeders Peffer: van DAF naar Scania

$
0
0

Eigenrijders Ger en Wout Peffer uit Kerkdriel vervingen recent hun trucks voor twee nieuwe Scania S500 4×2 twee trekkers. De beide broers rijden veel voor NedCargo in de levensmiddelen.

“Wij hebben al jaren een shortlist van twee merken waar wij graag op rijden. Scania is daar één van, DAF is de ander,” geeft Ger een korte toelichting op de keuze. “Verder is het belangrijk dat wij de dealer dicht in de buurt hebben. Dat lijkt een kleinigheid, maar als je voor elke beurt of kleinigheid eerst een eind moet rijden, ben je zomaar een uur extra kwijt. Dat zijn toch uurtjes dat ik liever bij de familie ben.”

Dat de beide broers 500 pk onder de hoogste S-cabine kozen, komt omdat ze veel goeds over die motor gehoord hebben. “Je zoekt een balans tussen wat economisch verantwoord is en wat je prettig vindt. Wij rijden vaak behoorlijk zwaar en dat ook in België en Duitsland. Dan is het wel fijn als je wat over hebt als het er op aan komt.”

Peffer

Eigenrijders Ger en Wout Peffer gaan in stijl met twee nieuwe Scania’s S500.

Dat is ook de reden dat de gebroeders kozen voor een negen tons vooras onder de rondom luchtgeveerde trekkers. “We hebben nog een drieasser overwogen want we hebben wel eens eerder voorlopers gehad. Maar we hebben dat eigenlijk niet echt nodig omdat we meestal volle ladingen rijden. En als we meerdere adressen hebben, zitten we weer met het manoeuvreren. Dan werkt een 4×2 toch het beste.”

Even wennen
“Het is voor ons weer een tijd geleden dat we Scania’s hadden. En er is wel veel veranderd bij dit nieuwe type. Ik kende de geweldige stuurverstelling natuurlijk al maar het lijkt wel of die met dit model nóg beter is geworden. Verder is het weer even wennen. Bij een Scania zit je veel meer in het midden van de cabine dan bij ons vorige merk. Ook het matras op het bed is anders. Daar moet ik nog even aan wennen. Hoewel we over de afmetingen van het bed niets te klagen hebben: één meter breed hadden wij nog niet meegemaakt.”

DAF Peffer

De vorige auto’s van de broers waren DAF’s XF.

Wat Ger nu al helemaal super vindt, is de mate waarin de nieuwe Scania informatie geeft over het verbruik en rijstijl. “Dat dashboard is echt hightech. We kunnen nu zien hoeveel procent we uitrollen, hoeveel stationair we draaien, hoeveel we op de cruise control rijden, hoe het anticiperen is, het aantal beremmingen, enzovoort. Dat is informatie waar we wat aan hebben. Want dikke motor of niet, verbruik is bij ons een onderwerp waar we goed op letten. Op deze manier wordt je elke week opnieuw met de neus op de feiten gedrukt. Maar aan de andere kant, als je het zó mooi kunt analyseren, gaat het vanzelf een sport worden. Wat zeg ik? Een spelletje!”

De gebroeders Peffer rijden ieder zo’n 100 tot 110.000 km per jaar. “We hebben op deze trucks een full-service contract met flexibel onderhoud afgesloten. Wij hebben tenslotte geen trailers of ander rollend materieel waar we ook iets mee moeten. Dat maakt het leven lekker eenvoudig. In dat kader is een door de dealer geregeld en gemonitord onderhoud voor ons een verdere vorm van ontzorging.”

Het bericht Gebroeders Peffer: van DAF naar Scania verscheen eerst op Truckstar.

Scania voorstander van Super EcoCombi

$
0
0

Scania voorstander van Super EcoCombi: “Er staan voor 2025 en 2030 ambitieuze CO2-eisen voor de truckfabrikanten op de agenda en het kan niet zó zijn dat dat alleen een zaak is voor de truckleveranciers en de transportbedrijven. Alle betrokkenen zullen hieraan een bijdrage moeten leveren. Dan heb je het ook over brandstof- en energieleveranciers, bandenfabrikanten en overheden.”

Dat is de stellige overtuiging van Janko van der Baan, Managing Director van Scania Nederland. “Wij zijn vanuit Scania dan ook een groot voorstander van de recent door het Ministerie van I&W aangekondigde proef met de Super EcoCombi; de 32 meter combinatie waarbij één trekker twee volledige opleggers trekt. Binnen Scania hebben we daar overigens al uitgebreide ervaring mee en die is zeer positief.”

Scania’s eigen SEC (Super EcoCombi)
Scania Transportlaboratorium is het eigen transportbedrijf van Scania wat het transport verzorgt tussen de verschillende fabrieken in Zweden en de hoofdassemblage-unit Scania Production Zwolle. Hier worden in de dagelijkse praktijk nieuwe technologieën en nieuwe concepten aan de tand gevoeld. Reeds in 2014 kreeg Transportlaboratorium ontheffing om op bepaalde trajecten in Zweden met een 32 meter combinatie te rijden. In de afgelopen 5 jaren zijn zo’n 4 miljoen kilometer aan data en ervaring bij elkaar gereden. In de praktijk blijkt dat neer te komen op een CO2-reductie van zo’n 25%.

Janko van der Baan

Janko van der Baan, MD Scania Nederland, is een groot voorstander van de inzet van de Super EcoCombi om de klimaatdoelstellingen te halen.

“Dit betekent dat dit concept alle potentie heeft om een serieuze bijdrage te leveren aan de overall CO2-doelstellingen,” vult Van der Baan aan. “De EU heeft voor de hele branche ambitieuze CO2-doelen neergezet. De bijdrage hieraan van de truckfabrikanten is een verlaging van de CO2-uitstoot met 15% in 2025 en zelfs met 30% in 2030. De inzet van de Super EcoCombi is complementair en vergt geen grote investeringen van de branche. Het kan daardoor relatief snel worden toegepast. Uiteraard staat de veiligheid van de chauffeur en de overige weggebruikers op nummer 1. Dat moet dan ook goed onderzocht worden voor de Nederlandse situatie. Op basis van de 5 jaar dat Scania Transportlaboratorium actief is met de Super EcoCombi is er één incident geweest met slechts materiële schade. En de aanleiding daarvan had bovendien niets te maken met de lengte van de truck.”

Scania

Scania Transport Laboratorium heeft al 5 jaar en 4 miljoen kilometer ervaring met de 32 meter lange combinatie.

Onlangs kondigde het Ministerie van I&W de start aan van een testtraject met de Super EcoCombi. Na een succesvol afgeronde test door o.a. de RDW zal voor een periode van twee jaar op bepaalde routes voor transportbedrijven die zich hebben aangemeld, een ontheffing gelden, Vanzelfsprekend zal de Super EcoCombi nooit in de binnensteden terug te vinden zijn. De (inter)nationale snelwegen zijn het dagelijkse domein van dergelijke voertuigen waarbij ze tussen warehouses en distributiecentra rijden.

Traject bespoedigen
Janko van der Baan hoopt dat meerdere (omringende) landen zich aansluiten bij de proef, maar is daar ook realistisch in. “We zien in de landen om ons heen dat men nu de eerste schreden zet in het standaard LZV-traject. Dus voordat zij toe zijn aan de volgende stap zijn we weer een paar jaar verder. Ik hoop wel dat zij echter niet allemaal weer het wiel willen gaan uitvinden en goed gebruik maken van de al bestaande ervaringen en documentatie. Vanuit Scania willen we deze graag delen om het traject te bespoedigen.”

Sinds 2018 vindt er in Spanje een test plaats met het ‘Twin Trailer’ concept, zoals ze het daar noemen. Daar heeft autoproducent SEAT, samen met haar logistieke partner, een ontheffing gekregen voor een Scania 32 meter combi voor het transport tussen de fabriek, nabij Barcelona, en Zaragoza. Dit ca. 300 km lange traject voert geheel over de snelweg. Naast Zweden heeft ook Finland uitgebreide ervaring met de Super EcoCombi.

Scania Twin Trailer Super EcoCombi

Voor Van der Baan is de Super EcoCombi een logisch vervolg op de LZV. Overigens spreekt hij zelf liever over ‘Lang en Efficiënt’ dan over ‘Lang en Zwaar’ voor de normale EcoCombi. “Deze combinatie heeft zich in Nederland ruimschoots in de praktijk bewezen en heeft een vaste plek binnen de logistieke concepten; zelfs met (bio)LNG of HVO als brandstof. Daardoor is dit een uiterst efficiënte en snelle oplossing om kosten en CO2 te sparen per ton gereden kilometers. Uiteraard is dit alleen mogelijk op trajecten die zich daarvoor lenen, maar die zijn er in Nederland voldoende. De focus op het gewicht is hierbij verplaatst naar efficiency. Wij kunnen onze ogen niet sluiten voor de impact op de infrastructuur. Niemand wil nog een keer een situatie zoals met de sluiting van de Merwedebrug bij Gorinchem.”

Het bericht Scania voorstander van Super EcoCombi verscheen eerst op Truckstar.

Het zijn de vrachtwagenchauffeurs die Wuhan een beetje draaiende houden

$
0
0

Duizenden vrachtwagenchauffeurs houden Wuhan draaiende, nu de Chinese stad op slot zit vanwege het coronavirus. Deze vrijwilligers vervoeren zowel mensen als voedsel en medicijnen. Maar de tekorten groeien. Dat meldt De Volkskrant woensdag.

Al dagenlang is Wuhan van de buitenwereld afgegrendeld, maar niet voor vrachtwagenchauffeur Chen Senjie (44). Hij rijdt iedere dag drie keer naar binnen, om ziekenhuisafval en uitwerpselen op te halen, en weer naar buiten, naar een speciale verbrandingsoven. Nu staat hij aan de controlepost te wachten om weer binnen te komen. Of hij niet bang is? Hij aarzelt even, en wijst dan op zijn witte beschermingspak. “Anders zou ik dit niet dragen.”

Chen, die normaal voor een transportbedrijf werkt, maakt deel uit van een enorm chauffeursnetwerk. Nu Wuhan al zes dagen in quarantaine zit en het isolement steeds strikter wordt, zorgen zij ervoor dat de stad toch blijft draaien. Want een lockdown betekent niet alleen lege wegen, maar ook lege bankautomaten, benzinepompen en supermarkten, artsen en patiënten die de ziekenhuizen niet kunnen bereiken, ontbrekende medicijnen en – niet te vergeten – zich ophopende, besmette poep.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Tweet Leen Vervaeke, De Volkskrant

Tienduizenden chauffeurs
Dus zijn er in Wuhan tienduizenden vrachtwagenchauffeurs ingeschakeld om voedsel, medicijnen en medisch personeel aan te voeren, en rond te brengen binnen de stadsgrenzen. Zij hebben allemaal een doorgangspas gekregen, waarmee ze langs de vele controleposten kunnen. Die staan aan de buitenring van Wuhan, en daarna op alle overgangen tussen stadsdelen. De sluipwegen zijn inmiddels geblokkeerd met aarde, hekken of gemetselde muren. Alleen met een doorgangspas kom je Wuhan nog in of uit.

“We controleren of de chauffeurs geen levende dieren bij zich hebben en of ze geen koorts hebben, want dan mogen ze niet binnen”, zegt He, die normaal de tolpoort bemant, maar nu als een soort grenswachter fungeert. “Als ze niet de juiste documenten hebben, dan laten we ze niet door. Wie het toch probeert, wordt gearresteerd.” En met een blik op de verslaggever: “Of ze nu Chinees zijn of buitenlander.”

coronavirus

Tunnel onder de Yangtze, die virusepicentrum Hankou met minder getroffen stadsdeel Wuchang verbindt, is afgesloten. (foto Leen Vervaeke, De Volkskrant)

Spookrijders
De spookrijders, zoals de Chinese media hen noemen, aangezien ze naar het epicentrum van het coronavirus toe rijden, voeren vooral voedsel en medicijnen aan, en beschermingsmateriaal. Qua voedselvoorraad lijkt dat prima te werken. Maar aan beschermingspakken en mondmaskers is nog steeds een enorm tekort. Het transport loopt dan wel gesmeerd, maar de productie kan niet op tegen de vraag, zeker aangezien mondkapjes elke dag moeten worden vervangen. Volgens de Chinese onderminister van Industrie heeft Wuhan dagelijks 100 duizend maskers nodig, maar zijn er maar 30 duizend per dag beschikbaar. De overheid probeert ze nu uit het buitenland te importeren, Ook komen er donaties vanuit de hele wereld.

Wuhan

Voertuigen die Wuhan binnen- en buitenrijden worden streng gecontroleerd. (foto Leen Vervaeke, De Volkskrant)

Anti-infectiepakken
“De medische middelen gaan allemaal naar de grote ziekenhuizen, maar wij vrijwilligers hebben nauwelijks beschermingsmateriaal”, zegt Gao Min (40), die als vrijwillig chauffeur aan een woonwijk is gekoppeld. “We hebben anti-infectiepakken gekregen, maar ze zijn veel te klein en ze lijken wel van papier. Een paar dagen geleden scheurde mijn pak toen ik in de auto stapte. Een andere vrijwilliger raadde me aan wegwerp-regenjas te dragen, maar die zijn overal uitverkocht.”

Volgens Gao is al een aantal vrijwilligers met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, en hebben anderen zichzelf in quarantaine moeten plaatsen nadat ze contact hadden gehad met een besmette passagier. “Sommige vrijwilligers zijn daar zo zenuwachtig van geworden dat ze ermee gekapt zijn”, zegt Gao, die zelf wil doorgaan zolang haar familie akkoord blijft. “Je doet een goede daad, maar het resultaat is dat je zelf het slachtoffer wordt.”

Het bericht Het zijn de vrachtwagenchauffeurs die Wuhan een beetje draaiende houden verscheen eerst op Truckstar.

Truckstars Throwback Thursday: MAN supertruck van De Waard

$
0
0

Supertrucks zijn per definitie unieke auto’s. Maurice de Waard wist zijn wagen nog een stukje unieker te maken, door te kiezen voor een MAN. In deze Truckstars Throwback Thursday blikken we eens terug op deze blikvanger.

In de Truckstar Supertruck Special 2016 schrijven we over deze dikke MAN TGX van Gebroeders De Waard & Pa.

Als we bij Maurice de Waard op bezoek gaan, blijkt dat hij niet één, maar twee supertrucks in bezit heeft. De eerste is een TGX Euro 6 met D38-motor, maar sinds kort rijdt Maurice zelf rond in een Scania R580 Silver Griffin. Het is een bijzonder duo. Maurice vertelt graag over zijn auto’s en zijn bedrijf. “We hebben vier auto’s en zitten in drie takken van sport. Ik rijd vooral met uien, en dat is stoffig werk. Maar we rijden ook met containers en zitten in het geconditioneerd vervoer. Eigenlijk zijn we een MAN-bedrijf, want we zijn ooit met dat merk begonnen. In de loop der jaren hebben we een goede band opgebouwd met de dealer en de auto’s zijn ook gewoon goed. Dat we nu een Scania gekocht hebben is eigenlijk een uitzondering.”

supertruck

Strak en ingetogen, maar toch een supertruck.

“Ook van MAN’s kan je een supertruck maken, al moet je er wel ietsje meer aan doen. Als je een Scania of een DAF hebt, hoef je alleen maar met kleur aan de slag en het is al goed. Bij deze MAN was een lik verf niet voldoende. Ik hou heel erg van mooie auto’s, maar het zijn wel werkpaarden. Ik poets ook niet extra veel, ze worden één keer in de week gewassen, maar we slaan af en toe ook wel eens een weekje over. Het stof van de akkers ligt soms veertien dagen op het dashboard. En ook de uienbladen zitten soms een behoorlijke poos in mijn cabine.”

De Waard

De naam De Waard & Pa is ontstaan als geintje. Inmiddels prijkt deze op alle wagens.

& Pa
Er vallen een paar dingen op: twee grote uitlaten steken boven de cabine uit en op beide zijdes staan mooie airbrush portretten. Op de lichtbak staat de naam van het bedrijf: Gebr. De Waard & Pa. Dat is weer eens iets anders dan ‘De Vries & Zoon’. Maurice legt het uit. “Deze naam is eigenlijk ontstaan uit een geintje. Pa is gewoon mijn vader. Die is ook chauffeur, maar hij rijdt bij een andere firma. Ik heb twee broers, Mark is de jongste die rijdt bij mij en is chauffeur op de nieuwe MAN. En dan is er nog Gerrie, die rijdt net als pa elders.”

Aan de zijkanten staan vier figuren afgebeeld, voor de kenners zal het duidelijk zijn: het thema van deze truck is The Fast and the Furious. Maurice: “Dat heb je goed gezien, deze plaatjes komen uit Furious 7. Aan de ene kant zie je Vin Diesel met zijn vriendin. Aan de andere kant Paul Walker met zijn vrouwelijke wederhelft. Eigenlijk hebben al onze auto’s een film of tv-serie als thema. Maar dan moeten er wel stoere auto’s in zitten. Een van onze eerste vrachtauto’s had als thema The Dukes of Hazzard, die Dodge Charger had zo’n 700 pk.

The Fast and The Furious

Strak en werkbaar
We lopen nog eens om de auto, doen het portier open en werpen een blik naar binnen. Het interieur oogt luxe, maar tegelijkertijd ook sober. “Dat is precies de bedoeling. Ik houd van strak, en het moet werkbaar zijn. Hoe mooi je het ook maakt, er moet wel brood mee op de plank komen. Ik doe het ook niet voor iemand anders, het gaat erom dat ik geniet als ik mijn eigen auto’s zie rijden. En toch moet je het praktische niet uit het oog verliezen. Kijk hier aan de zijkant hebben we een 515 liter tank gemonteerd. De auto heeft een voorloopas, en daardoor is er minder ruimte voor een tank, deze tank is de grootste die nog wilde passen. Ook de Ad Blue zit aan de linker kant, dat is makkelijk met tanken. Daarom zitten de demper en de accu’s aan de rechterkant.”

voorruit

Aan de binnenkant zit een aluminium bak onder de bovenkasten bevestigd. Daardoor lijkt de ruit kleiner.

Kleine voorruit
Het zijn vooral de details die onze aandacht trekken, zo lijkt de voorruit een stuk kleiner dan bij een andere TGX, en de twee staande pijpen passen eigenlijk niet bij een Euro 6. “Die pijpen zitten er op voor de show, ze zijn niet aangesloten. Er zit een gaatje onderin zodat het regenwater er uit kan lopen. En ik vind zo’n enorme voorruit gewoon niet mooi. Daarom hebben we de zonneklep 25 centimeter laten verlagen. En aan de binnenkant hebben we een aluminium bak onder de bovenkast laten zetten. Daardoor lijkt die ruit kleiner. Die bak van binnen, die is loos. Er zitten alleen een paar apparaten in, zoals de tacho- en mautkast,” legt de Waard uit.

Natuurlijk is aan de achterkant van de MAN ook de nodige aandacht besteed. Traanplaten leggen de achterkant dicht, en ook een blokbumper kan niet ontbreken. Aan de voorkant valt het MAN-logo op. “Normaal zijn dit grote verchroomde letters. Wij hebben gekozen voor een detail uit de film. Daarin rijdt zo’n grote Amerikaanse slee, uit de motorkap steekt een deel van het motorblok, met daarin een paar luchthappers. Die luchthappers zie je hier, met de letters van MAN er in. Ik vind het wel geslaagd.” En dat zijn we met hem eens.

Scania Griffin

Silver Griffin
Dan willen we weten waarom Maurice de Waard ook een Silver Griffin heeft aangeschaft. Maurice legt uit: “Normaal doe ik heel lang over de aanschaf van een nieuwe auto, en daarna nog een poos over het opbouwen ervan. Ik was toe aan een nieuwe auto. Dat kwam met name vanwege de milieuregels op de Maasvlakte. Maar we hadden net die MAN opgebouwd, en om dat binnen een jaar nog een keer te doen was financieel zwaar. En dus was ik het kopen van een nieuwe auto aan het uitstellen. Tot ik op Facebook plaatjes van die Griffin zag. En toen dacht ik: dat wil ik ook. Ik ben gaan bellen en binnen vierentwintig uur zette ik mijn handtekening. Zo snel heb ik dat nog nooit gedaan.”

de Waard

Van de Scania Griffin zijn er maar 100 gemaakt; Maurice heeft nummer 80.

Het oude liedje
De Silver Griffin is van nature al bijzonder luxe aangekleed, maar deze Scania is niet ongeschonden de weg opgestuurd. Maurice: “Tjsa, toen hij op de zaak stond, konden we het toch niet laten: het oude liedje. Ik heb hem naar Steve’s Place gebracht voor de nodige extra accessoires. Zwaailampen in de spoiler, luchthoorns op het dak, verlichting in de grill, een platte lichtbakplaat voor het dak en nog wat meer. Maar het belangrijkste is toch wel van binnen gebeurd, dat heb ik samen met Royal Class gedaan. Ik heb het interieur van een oude Scania 4 serie gekocht en in deze auto laten plaatsen. En vervolgens heb ik de cabine helemaal bekleed, maar de onderlijn heb ik zwart gelaten. Ik doe niet het schoonste werk, en dan is zwart slimmer. Want het blijft een werktruck waarmee ik mijn geld moet verdienen. Hoe mooi hij ook is.”

Het bericht Truckstars Throwback Thursday: MAN supertruck van De Waard verscheen eerst op Truckstar.


Bedrijfsportret: Kaas en Scania’s bij G.G. de Vries & Zoon

$
0
0

Het is best bijzonder als een transportbedrijf meer dan negentig jaar bestaat. Maar familiebedrijf G.G. de Vries & Zoon uit Minnertsga heeft nog iets bijzonders: van elk type Scania dat het bedrijf in de loop der tijd heeft gehad, heeft het één exemplaar bewaard.

Lees het nu in de nieuwste Truckstar!

In 1928 begon Gerrit Gerrits de Vries met het vervoer van vis vanaf de zeedijk bij het Friese Sint Jacobiparochie naar Harlingen. De zaken gingen goed tot er door de aanleg van de Afsluitdijk geen haring meer gevangen werd en Gerrit de Vries sr. op zoek moest naar ander werk voor zijn Chevrolet. Dat vond hij in het vervoer van landbouwproducten zoals aardappelen, bieten, graan en stro.

Scania

Een Scania 143M (in de zilveren bedrijfskleur) geflankeerd door een Scania 111 en een Scania 110 Super in de vroegere bedrijfskleur.

Specialist in kaastransport
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de auto in een schuur verstopt en kwam het werk stil te liggen. Na de oorlog volgde al snel uitbreiding, want zoon Rients kwam in het bedrijf en er werd een extra opdrachtgever gevonden in de vorm van zuivelcoöperatie Frico in Leeuwarden, waarvoor het kaas ging rijden. Het vervoer van kaas gebeurde vooral per trein, maar langzamerhand zag men de voordelen van het transport per truck in.

Het vervoer van kaas is de specialiteit van De Vries gebleven. En dan vooral het vervoer van losse kazen. Per trailer worden, vier schappen hoog, ongeveer 2000 kazen geladen. En dat allemaal met de hand. Dat gaat echter veranderen. Het handmatig laden en lossen van kazen is fysiek zwaar werk en daarom, vanwege Arbo-regelgeving, binnenkort verboden. Automatisering heeft ook zijn intrede gedaan in het laden van kazen. Vandaag de dag gebeurt dat vooral met voorgeladen transportboxen.

G.G. de Vries

Scania Vabis
Van alle typen die De Vries op de weg heeft gehad, heeft het bedrijf er één bewaard. De oudste staan in een loods, maar met de meeste zijn nog in bedrijf. Ter gelegenheid van de verjaardag van Gerrit de Vries, die onlangs 65 is geworden, zijn ze nog eens netjes op een rij gezet: de 110 Super, 111, 92M, 113M, 143M, 114L, R1, R2 streamline en de allernieuwste, de Next Gen.

exemplaar

Van elk type Scania dat G.G. de Vries in de loop der tijd heeft gehad, heeft het één exemplaar bewaard. (foto Marijke van Dekken )

Moeilijk afscheid nemen
De perfect onderhouden Scania 110 Super torpedo uit 1973 is het pronkstuk van de collectie. Gerrit lacht: “We kunnen moeilijk afscheid nemen. Je kunt natuurlijk niet alles bewaren, maar we hebben hier wel de ruimte om van elk type Scania tenminste één exemplaar te laten staan.” Dus als er nu iemand komt die 100 duizend euro biedt, doe je hem weg? De Vries moet even nadenken, maar zegt dan: “Nee, dan doen we hem toch niet weg.”

Het volledige bedrijfsportret vind je in Truckstar editie 2/2020. Of word abonnee en krijg Truckstar automatisch thuisgestuurd.

 

Het bericht Bedrijfsportret: Kaas en Scania’s bij G.G. de Vries & Zoon verscheen eerst op Truckstar.

Bye bye Britain

$
0
0

Zo’n 3,5 jaar is ernaartoe gewerkt: de brexit. Vandaag is het zover. Na jaren van onderhandelen, twee premiers die sneuvelden en talloze Belangrijke Dagen in het proces stappen de Britten om klokslag 00.00 uur uit de Europese Unie.

Een goede reden om een portie Brits truckgeweld jullie kant op te sturen.

The Malcolm Group

John Templeton

bye bye britain

Coles & Sons

J. Davidson

Lowfield Transport

bye bye britain

James S. Hislop Haulage

Philip Judge International

Het bericht Bye bye Britain verscheen eerst op Truckstar.

12x Scania voor Kempen Transport

$
0
0

Kempen Transport kreeg onlangs de eerste negen Scania’s uit een order van twaalf stuks afgeleverd. Het betreft hier acht S500 6×2 trekkers met een gestuurde hefbare voorloopas en één Scania S540 6×2 trekker.

Daarmee heeft Kempen de primeur dat hij één van de eerste met de tot nu toe sterkste zescilinder SCR-only motor van Scania heeft. “Sowieso werken wij met echt dikke auto’s”, meent wagenparkbeheerder William Seuren van Kempen Transport. “Dat doen wij enerzijds omdat wij altijd zwaar geladen rijden. Met 500 pk en zeker nu met deze 540 weten we dat we altijd genoeg koppel hebben. Bij die zware motorisatie speelt verder ook nog een stukje geschiedenis mee. In de praktijk is de 500 is écht zuinig.”

180 tot 200.000 kilometer per jaar
Heel lang zal het niet duren voordat men zich een goed beeld kan vormen van de prestaties van het nieuwe 540 blok. Bij Kempen Transport doet een auto gemiddeld 180 tot 200.000 kilometer per jaar. “Ze staan eigenlijk niet stil. Overdag rijden onze binnenlandse chauffeurs overal door Nederland en België om de retourvracht van de vorige nacht te lossen en weer voor te laden voor nieuwe run. Al die vracht komt bij ons in Venlo en wordt dan gegroepeerd tot complete ladingen voor in hoofdzaak Duitsland en een beetje Zwitserland. Onze buitenland chauffeurs vertrekken dan weer in de vroege avond. Op die manier rijden wij in vijf jaar meer dan een miljoen kilometer met een truck.”

Kempen scania

Twaalf nieuwe Scania’s voor Kempen Transport uit Venlo.

Volgens het bedrijf is dat in meerdere opzichten gunstig. “De motoren van tegenwoordig kunnen makkelijk een miljoen of meer aan. En zeker bij een premium merk als Scania ziet zo’n truck er na vijf jaar dan nog steeds fris uit. Zo goed, dat we na zes jaar nog een tijdje binnenland laten doen.” Momenteel is iets meer dan 80 procent van de vloot Scania. “We vinden het goede auto’s waar doorgaans weinig malheur mee is. En om chauffeurs te vinden of te houden, helpt zeker als je een dik uitgeruste Scania voor ze neerzet.”

Dat Kempen de cabines zeer compleet uitrust, heeft nog een reden. “Dat deden we eerst wat minder maar toen kregen we nogal wat wildgroei in de uitrusting”, vertelt William. “Daarom namen wij een aantal jaren terug het besluit om de trucks rijkelijk van opties te voorzien met de boodschap “zo, nu alles zit erop dus er komt niets meer bij.”

Kempen

Wagenparkbeheerder William Seuren: “We vinden het echt goede auto’s waar doorgaans weinig malheur mee is.”

Kempen heeft geen onderhoudscontract op de auto’s maar laat al het werk wel door de Scania-dealer in Venlo verrichten. “Wij hebben zelf ook een werkplaats want met 100 plus voertuigen kan dat er nog steeds uit. Al was het maar omdat wij de trailers en de koelunits zelf onderhouden. Kleine dingen aan de trekkers willen we ook nog wel zelf doen. Vaak ook omdat de auto die avond weer weg moet. Maar het échte onderhoud zit bij de dealer. Die heeft ook de juiste apparatuur,” besluit hij.

Het bericht 12x Scania voor Kempen Transport verscheen eerst op Truckstar.

Elektrische trucks: de techniek is klaar, nu de politiek nog

$
0
0

Volvo liet vorige maand twee zware elektrische trucks zien die nog helemaal ‘concept’ zijn. Toch heeft het bedrijf er een goede reden voor.

De twee zware FM distributietrucks die Volvo in Göteborg presenteerde, waren speciaal gebouwd door de ontwikkelingsafdeling om er testen mee te doen. Normaal gesproken gebeurt dat in het diepste geheim en worden zulke auto’s pas aan de pers getoond als ze productierijp zijn. Volvo vond het zinvol de internationale pers te laten zien waartoe het in staat is. Die trucks produceren geen uitlaatgassen, waaronder CO2, en mogen daarom overal komen waar vrachtwagens met een verbrandingsmotor niet welkom zijn.

Tijdens de kennismaking in Göteborg konden de journalisten ook ervaren dat die trucks uitstekend met ladingen tot 40 ton uit de voeten kunnen en dat ze zowel snel als stil en gebruiksvriendelijk zijn. Sterker nog, ze zijn door het ontbreken van trillingen rijden ze veel prettiger en ontspannender dan de huidige trucks.

Elektrische Volvo

Elektrische trucks zijn stil en schoon. Dat is gunstig voor bijvoorbeeld het bouwtransport in de stad.

Stroomvoorziening
Volvo wilde duidelijk maken dat, wat haar betreft, binnen twee jaar het elektrische tijdperk kan beginnen. Maar waar men zich zorgen over maakt, is de vraag of de stroomvoorziening opgewassen is tegen de vraag als er honderden of misschien duizenden zware trucks op elektriciteit gaan rijden.

Is het elektriciteitsnet in staat om zoveel vrachtauto’s van stroom te voorzien? Zijn er voldoende laadpunten beschikbaar? En, heel belangrijk, is die stroom afkomstig uit klimaat-neutrale bronnen? Een ander punt van zorg: zullen we voor de productie van de accu’s niet te zeer afhankelijk zijn van mijnen in bijvoorbeeld China?

Allemaal vragen waar op dit moment nog geen duidelijk antwoord is. Volvo wilde er maar mee aangeven dat de techniek er is en dat de bal nu bij de beleidsmakers ligt. Roger Alm, President Volvo Trucks: “Als de vraag naar elektrische aangedreven vrachtwagens straks stijgt, moet de oplaadinfrastructuur er klaar voor zijn. Daarnaast zijn er hogere subsidies nodig voor transporteurs die als pioniers bereid zijn extra te investeren in trucks die minder impact hebben op milieu en klimaat. En dat moet snel gebeuren, want er is nog maar weinig tijd om de gestelde klimaatdoelen te behalen.”

laadstation Elektrische trucks

Zware distributie
De gepresenteerde trucks zijn geschikt voor gewichten tot 40 ton, dus het serieuze werk. Ze worden aangedreven door twee elektromotoren die samen 545 pk leveren. Deze motoren zijn gekoppeld aan een in eigen huis ontwikkelde tweetraps automaat.

De elektromotoren worden gevoed door vier pakketten met 50 kW lithium-ion accu’s waarmee de trucks tot 200 kilometer ver kunnen komen. De accupakketten wegen 500 kg per stuk en brengen dus twee ton op de schaal. Hier staat tegenover dat het gewicht van de elektromotoren en aandrijflijn 600 kg lager is dan bij conventionele diesels. De accupakketten zijn zodanig in het ontwerp opgenomen, dat ze gemakkelijk vervangen kunnen worden door nieuwe exemplaren met een grotere energiedichtheid. Volvo verwacht dat die binnen enkele jaren beschikbaar zullen zijn.

energieopslag Elektrische Volvo FM

Opladen
Volvo verwacht dat 70 tot 80 procent van de trucks ’s nachts op de thuisbasis zal worden opgeladen. Een andere optie zijn openbare laadstations langs de weg. Een snellader zal voor het volledig laden tussen de 30 en 90 minuten nodig hebben. Als er genoeg laadstations beschikbaar zijn, zou dit – met de juiste planning – tijdens de verplichte rust van de chauffeur kunnen gebeuren. Maar in Nederland is op dit moment nog niet een openbaar laadstation voor elektrotrucks. Volgens de vereniging van autofabrikanten (ACEA) zullen er rond 2030 toch zo’n 26.000 snellaadstations nodig zijn in heel Europa. Er moet dus nog wel wat gebeuren. In dit licht bekeken is het niet vreemd dat Volvo al in zo’n vroeg stadium haar nieuwe trucks aankondigt.

Het bericht Elektrische trucks: de techniek is klaar, nu de politiek nog verscheen eerst op Truckstar.

Bedrijfsportret: Kaas en Scania’s bij G.G. de Vries & Zoon

$
0
0

Het is best bijzonder als een transportbedrijf meer dan negentig jaar bestaat. Maar familiebedrijf G.G. de Vries & Zoon uit Minnertsga heeft nog iets bijzonders: van elk type Scania dat het bedrijf in de loop der tijd heeft gehad, heeft het één exemplaar bewaard.

Lees het nu in de nieuwste Truckstar!

In 1928 begon Gerrit Gerrits de Vries met het vervoer van vis vanaf de zeedijk bij het Friese Sint Jacobiparochie naar Harlingen. De zaken gingen goed tot er door de aanleg van de Afsluitdijk geen haring meer gevangen werd en Gerrit de Vries sr. op zoek moest naar ander werk voor zijn Chevrolet. Dat vond hij in het vervoer van landbouwproducten zoals aardappelen, bieten, graan en stro.

Scania

Een Scania 143M (in de zilveren bedrijfskleur) geflankeerd door een Scania 111 en een Scania 110 Super in de vroegere bedrijfskleur.

Specialist in kaastransport
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de auto in een schuur verstopt en kwam het werk stil te liggen. Na de oorlog volgde al snel uitbreiding, want zoon Rients kwam in het bedrijf en er werd een extra opdrachtgever gevonden in de vorm van zuivelcoöperatie Frico in Leeuwarden, waarvoor het kaas ging rijden. Het vervoer van kaas gebeurde vooral per trein, maar langzamerhand zag men de voordelen van het transport per truck in.

Het vervoer van kaas is de specialiteit van De Vries gebleven. En dan vooral het vervoer van losse kazen. Per trailer worden, vier schappen hoog, ongeveer 2000 kazen geladen. En dat allemaal met de hand. Dat gaat echter veranderen. Het handmatig laden en lossen van kazen is fysiek zwaar werk en daarom, vanwege Arbo-regelgeving, binnenkort verboden. Automatisering heeft ook zijn intrede gedaan in het laden van kazen. Vandaag de dag gebeurt dat vooral met voorgeladen transportboxen.

G.G. de Vries

Scania Vabis
Van alle typen die De Vries op de weg heeft gehad, heeft het bedrijf er één bewaard. De oudste staan in een loods, maar met de meeste zijn nog in bedrijf. Ter gelegenheid van de verjaardag van Gerrit de Vries, die onlangs 65 is geworden, zijn ze nog eens netjes op een rij gezet: de 110 Super, 111, 92M, 113M, 143M, 114L, R1, R2 streamline en de allernieuwste, de Next Gen.

exemplaar

Van elk type Scania dat G.G. de Vries in de loop der tijd heeft gehad, heeft het één exemplaar bewaard. (foto Marijke van Dekken )

Moeilijk afscheid nemen
De perfect onderhouden Scania 110 Super torpedo uit 1973 is het pronkstuk van de collectie. Gerrit lacht: “We kunnen moeilijk afscheid nemen. Je kunt natuurlijk niet alles bewaren, maar we hebben hier wel de ruimte om van elk type Scania tenminste één exemplaar te laten staan.” Dus als er nu iemand komt die 100 duizend euro biedt, doe je hem weg? De Vries moet even nadenken, maar zegt dan: “Nee, dan doen we hem toch niet weg.”

Het volledige bedrijfsportret vind je in Truckstar editie 2/2020. Of word abonnee en krijg Truckstar automatisch thuisgestuurd.

 

Het bericht Bedrijfsportret: Kaas en Scania’s bij G.G. de Vries & Zoon verscheen eerst op Truckstar.

Spielwarenmesse Neurenberg 2020

$
0
0

Jaarlijks wordt in januari de Spielwarenmesse in Neurenberg gehouden. Op deze internationale speelgoedbeurs laten verspreid over twaalf enorme hallen vele fabrikanten hun nieuwste items zien. Dat gaat van bordspellen via games tot poppen, speeltoestellen, modeltreinen en uiteraard miniatuurauto’s. Hierbij een selectie van het nieuws op vrachtwagengebied.

WSI
Veel nieuws bij de Nederlandse fabrikant van vrachtwagens in 1:50 zoals de Scania Next Gen torpedo en de Scania Next Gen G met extra platte cabine. Die laatste kent toepassing voor onder meer zwaar transporttrekkers en autotransporters. Klassiekers waren ook vertegenwoordigd in de vorm van de Scania 111 torpedo. Die auto is er met en zonder slaapcabine en komt ook met de lange neus. Een andere leuke nieuwkomer is de Volvo N88/N89 en ook deze komt in twee cabinevarianten. Een bijzondere machine is de Spierings torenkraan die uiteraard ook helemaal uitgevouwen kan worden.

Eligor
Het aanbod aan vrachtwagens in schaal 1:43 blijft maar toenemen. Zo heeft Eligor zelfs de primeur met de nieuwe Iveco S-Way trekker. Het merk maakt twee versies, de normale turbodiesel en de LNG trekker met de kenmerkende ronde brandstoftanks. De afgelopen maand verschenen bij de Franse fabrikant eveneens de Scania NGS waarvan op de foto een limited edition ter gelegenheid van 50 jaar V8. Heel recent kwam men tevens met de Renault T die inmiddels in meerdere uitvoeringen leverbaar is. Fraaie modellen met tal van accessoires als extra daklampen en special paint.

NZG
Vorig jaar verraste NZG met een enorme Mercedes Actros in 1:18 met naar keuze een containerchassis erachter of een autotransporter. Nu staat er op de stand een nog grof handmodel van de volgende 1:18 trekker, de Scania Next Gen. Te zien is dat het om de hoge S-cabine gaat maar een typeplaatje ontbreekt. Volgens medewerkers moet er nog wat ontwikkelingswerk gebeuren maar men hoopt de Scania begin 2021 op de markt te kunnen brengen.

Schuco
In een van de vitrines bij Schuco was deze autotransporter te zien. Nog een handmodel van een klassieke Mercedes waarmee vroeger de racewagens naar de circuits werden vervoerd.

DieCast Masters
Ook in 1:50 is bij deze fabrikant weer het nodige nieuws te zien. Zo zijn er nieuwe varianten van hun USA trucks. We noemen hier onder meer de Peterbilt 579 day cab, de Peterbilt 579 ultraloft met grote sleepercab en de Kenworth T88 met triplestel achter voor extra zware inzet. Een minder bekend truckmerk is Western Star en daarvan is er de 4900 met slaapcabine en een Western Star 8×4 mixer met triplestel achter. En in de serie CAT trucks komt een zware dumper met eveneens drie assen achter.

Ixo Models
Nog zo’n fabrikant met een hele lijn bedrijfsauto’s in schaal 1:43 is Ixo. Hier bestaat het nieuws voornamelijk uit kleurvarianten van bijvoorbeeld de USA trucks die ook in de tijdschriftseries voorbij komen. Dat levert wel fraaie modellen op als de Kenworth K100 COE met aerodyne slaapcabine en de Freightliner FLA Cabover. De Peterbilt 359 is zo’n typische USA truck met veel chroom en lange neus. Hoewel hij er best klassiek uit ziet, wordt ie nog steeds nieuw geleverd al zijn de ronde koplampen inmiddels vervangen door vierkante. Wel klassiek is de Peterbilt 281 uit de jaren 50 met enkele koplampen en die ene luchthoorn in het midden.

Wat betreft Europese vrachtwagens is de Magirus Jupiter 6×6 een leuke aanvulling maar nog veel leuker is de DAF 2600 trekker. Racetransporters zijn er in de vorm van de Mercedes 1632 in de kleuren van Kremer Porsche en de Volvo F88 in het zwart met goud van het John Player Special team. Die laatste is er overigens ook in Martini Racing kleuren.

Marge Models
Deze Nederlandse fabrikant is het aantal vrachtwagens in schaal 1:32 lekker aan het uitbreiden. Na de Volvo FH en Mercedes Actros stonden er nu twee prototypes van een Scania NGS in de vitrine. Net als bij de andere trucks komt er een 4×2 trekker en een 6×2 met voorloopas. Marge kiest voor de R cabine met Highline dak. Ergens derde kwartaal van dit jaar zou hij op de markt moeten komen. Als vierde merk is een Renault T in ontwikkeling. Op het gebied van opleggers wordt er gewerkt aan een Knapen walking floor met echt afdekzeil. Ander nieuws is er in de vorm van een Nooteboom oplegger met of zonder dolly waar mooi de nieuwe vierassige zwaar transportvariant van de Volvo FH trekker voor past.

SSM
Op de Spielwarenmesse ontdekten we bij Herpa in de vitrine 1:43 modellen van SSM wat staat voor Start Scale Models. De Russische fabrikant brengt miniaturen van merken als Tatra en Kamaz, maar ook Skoda. Op de foto een Tatra 815 met kraan.

Tamiya
Ook radiografisch bestuurde trucks worden steeds mooier en gedetailleerder. Een goed voorbeeld is deze Volvo FH16 750 Globetrotter bergingsauto die op een testbaan zijn rondjes reed. De schaal is 1:14 dus het is een flinke jongen maar bijna niet van echt te onderscheiden.

Road Kings
Nog een fabrikant van trucks in de grote schaal 1:18. Het leveringsprogramma omvat inmiddels modellen van onder meer Scania, Volvo, Mercedes en MAN. Daar komt nu deze Iveco Turbostar bij. Men wilde hem op de Spielwarenmesse voor de foto niet uit de vitrine halen maar dit geeft toch een indruk.

OttoMobile
Nog zo’n fabrikant die flink aan de weg timmert met fraaie 1:18 modellen is OttoMobile uit Frankrijk. Naast hun personenauto’s kwam het merk enige jaren geleden met een 1:18 Renault Magnum. Die is er nu weer maar dan als facelift model. Wel snel zijn want de oplage is als altijd beperkt.

Het bericht Spielwarenmesse Neurenberg 2020 verscheen eerst op Truckstar.

Nationaal: elke dag snipperdag met de Volvo FH van Sinke Recycling

$
0
0

Geladen met houtsnippers staat de combinatie van Leon Snijder te blinken in de rijzende zon. Leon rijdt voor Sinke Recycling uit het Zeeuwse Kruiningen.

Het complete verhaal vind je in Truckstar nummer 2.

Het is een drukte van belang bij Sinke Recycling in Kruiningen. Containers met puin worden gelost naast een enorme berg groenafval. Verschillende machines staan opgesteld om de ingezamelde takken, bomen en ander groenafval klein te maken. “De snippers brengen we naar een verbrandingsoven die er energie mee opwekt”, legt Leon (38) uit. Hij is de gastheer voor vandaag en heeft zijn nieuwe Volvo FH 500 naast een andere berg geparkeerd. “Dat zijn houtsnippers van een hogere kwaliteit. Die worden gebruikt voor het maken van nieuw spaanplaat.”

Volvo FH

Het is nog vakantie en daarom moet Leon zelf met de kraan zijn combinatie laden. Maar eerst rolt hij een groot blauw gordijn uit, dat de zijkant van de bakken beschermt. “Er vallen bij het laden soms snippers uit de knijper”, legt hij uit. De cabine van de CAT overslagkraan gaat een paar meter omhoog voor een beter zicht tijdens het laden. Met de knijper plukt hij kleine hapjes uit de grote berg snippers. Als de eerste koppen boven de laadbak van de bakwagen uitkomen, stampt hij de boel een paar keer extra hard. Zo ontstaat er nog wat meer ruimte. “Dat is ook de reden dat we niet met een shovel laden”, legt Leon na afloop uit. “De snippers zijn licht en door ze nog eens extra aan te stampen, kunnen we per rit meer meenemen.”

Sinke

Alle wagens bij Sinke hebben een airbrush-tafereel, inclusief het wapen van Zeeland.

Gesneden koek
Als de lading afgedekt is, kunnen we naar de weegbrug rijden. Op een bord staat dat deze alleen voor trucks van Sinke is. Zodra we stilstaan, laat Leon zien waarom. Hij pakt er een tablet bij en veegt naar zijn rit. Nu komen het leeggewicht in beeld en het huidige totaalgewicht. “Alles is geautomatiseerd. Dat werkt gemakkelijker en scheelt veel papier. Bij mij valt het nog mee, maar bij de afvalcontainers is het erg handig.”

We zitten anderhalve ton onder het maximum voor België. “Het is licht spul. Daarom wilden we een zo groot mogelijke bakinhoud”, legt Leon uit als we naar de Westerscheldetunnel rijden. Voor hem is de route gesneden koek. Hij kent iedere lantaarnpaal en iedere hobbel en ook veel van de tegenliggers op het traject tussen Kruiningen en het Belgische Wielsbeke.

Extra kubieke meters
Zo’n 14 jaar geleden begon Sinke met het leveren van houtsnippers aan een fabriek in België. “Ik doe dat al bijna negen jaar. In het begin reed ik met twee 40-kuubs bakken heen en weer.” Maar het aantal wekelijkse vrachten werd steeds groter en daarom kwam er een Volvo FH met Walking Floor-oplegger. “Met die combinatie kon ik in één keer 92 kubieke meter meenemen.” In de loop der jaren werd de route naar Wielsbeke vaste prik voor hem. “Meestal maak ik twee ritten per dag en als het echt meezit, haal ik een derde keer lossen en terugrijden naar huis ook nog wel.”

Sinkegroep

De combinatie is goed voor 120 kuub grondstof voor de productie van nieuwe spaanplaat.

Nog vaker in de week op en neer was simpelweg niet haalbaar. Daarom ging het bedrijf op zoek naar een andere manier om het groeiende volume snippers de baas te blijven. Sinke ging met trailerbouwer Kraker aan tafel zitten en samen kwamen ze uit op een bakwagen-aanhangercombinatie die goed is voor 120 kuub. “Dat is mogelijk door een korte bakwagen met een lange aanhanger te combineren”, legt Leon uit. Ook is het chassis van de aanhanger 20 centimeter lager dan het toch al lage chassis van de Volvo. De extra lang en laag uitgevoerde aanhanger levert nog meer kubieke meters laadvolume op.

Lees het hele verhaal van Leon Snijder nú in Truckstar editie 2. Of word abonnee en verzeker jezelf dat je nooit meer een verhaal mist.

Het bericht Nationaal: elke dag snipperdag met de Volvo FH van Sinke Recycling verscheen eerst op Truckstar.


Gelekt: dit is de nieuwe MAN TGX

$
0
0

Het lijkt een onvermijdelijk iets. Foto’s van een truck die nog officieel onthuld moeten worden belanden al online voordat de onthulling heeft plaatsgevonden. We hadden er nog een week op moeten wachten, maar we weten nu al hoe de nieuwe MAN TGX er uit ziet.

Het is natuurlijk vervelend als zoiets gebeurt. Het ‘DIT IS HEM-moment‘ is hierdoor weg. De officiële onthulling van de nieuwe MAN, volgende week in Spanje, wordt toch net iets minder spannend door. Op 10 en 11 februari is deze onthulling en daar doen wij natuurlijk uitgebreid verslag van, houdt die datum onze kanalen in de gaten.

dashboard nieuwe man

Het dashboard is compleet vernieuwd en digitaal. Een vooruitgang wat ons betreft.

voorruit nieuw man

De voorruit lijkt een stuk kleiner te zijn. Ook zijn de ruitjes rondom het zijraam verdwenen.

Het bericht Gelekt: dit is de nieuwe MAN TGX verscheen eerst op Truckstar.

Scania G 320 met mobiele showroom voor Hako Autosmart

$
0
0

Met de aflevering van een Scania G 320 4×2 Euro 6 door Scania Gaanderen zet Hako Autosmart uit het Gelderse Drempt een forse stap richting de toekomst. Waar de Scania van buiten op een normale bakwagen lijkt, blijkt de binnenkant ingericht als een showroom annex werkplaats.

“Met dit nieuwe vlaggenschip kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn. Klanten kunnen letterlijk voor de deur hun inkopen doen. Voorin de laadbak zijn zes 220 liter tanks gebouwd. Vanuit daar worden, uiteraard passend binnen wet- en regelgeving, shampoos en allesreinigers overgepompt”, zegt Hans Kooij. “Autosmart noemt dat het barrel for life principe; het scheelt verpakkingsmateriaal en gesleep met volle en lege jerrycans en levert daarmee een positieve bijdrage aan de milieudoelstellingen,” verklaart Hans.

Hako Autosmart

Waar de Scania van buiten ogenschijnlijk op een normale bakwagen lijkt, blijkt aan de binnenkant een compleet rijdende showroom annex werkplaats te zijn ingericht.

Scania ter vervanging
Oorspronkelijk was de nieuwe Scania bedoeld ter vervanging van de huidige bakwagen, maar ook deze blijft voorlopig dienst doen voor zoon Sander, die al enige tijd actief in het bedrijf. Vader en zoon hebben inmiddels hun eigen specialisatie. Hans is voornamelijk actief bij dealer-, poets-, en schadebedrijven, terwijl Sander zich meer richt op de transport en agrarische sector. ARS Carrosseriebouw uit Doetinchem leverde de opbouw en interieur. Het spuitwerk werd verzorgt door Benny de Wilde uit Vaassen, tenslotte is de belettering ontworpen en aangebracht door Bordbusters uit Huissen.

Hans Kooij, oorspronkelijk afkomstig uit de schadebranche, is inmiddels bijna 15 jaar actief als franchisenemer van AutoSmart. In het Verenigd Koninkrijk is het de grootste producent en marktleider op het gebied van professionele reiningings- en poetsmiddelen.

Scania G 320

Aan details geen gebrek bij deze Scania G 320.

Service
“Eigenlijk begint onze service waar die van anderen ophoudt. In de praktijk betekent het dat we standaard een zeer uitgebreid assortiment aan producten bij ons hebben. Van borstels, poetsmachines, hogedrukreinigers tot aan nozzle’s en spuitlansen, Hako Autosmart heeft het. ‘One stop shopping’ in een optimale vorm.”

Het bericht Scania G 320 met mobiele showroom voor Hako Autosmart verscheen eerst op Truckstar.

Bij Truckstar staat de chauffeur al 40 jaar centraal

$
0
0

Chauffeurs met liefde voor hun auto en hun vak. Daar draaide het om toen Truckstar 40 jaar geleden begon. De film Convoy speelde ook een belangrijke rol.

Convoy (1978) veroorzaakte opschudding onder de Nederlandse chauffeurs. Het gevoel van vrijheid dat eruit sprak en de saamhorigheid van chauffeurs die zich spontaan aansloten bij het konvooi, sloeg in als een bom. Hoofrolspeler Kris Kristofferson werd, in zijn rol als vrachtwagenchauffeur ‘Rubber Duck’, een idool voor velen. Het saamhorigheidsgevoel bij de chauffeurs uit de film kreeg vorm door de manier waarop ze per radio contact met elkaar onderhielden, en doordat ze steeds weer bereid bleken elkaar op de meest onmogelijke manieren te helpen.

Een van mensen die echt geobsedeerd waren door deze film was Wim Woudenberg. Vanwege een probleem met zijn ogen – als gevolg van een ongeluk – was hij zelf geen chauffeur, maar hij voelde zich wel sterk verbonden met de chauffeurswereld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sterk clubgevoel
Tijdens talloze bezoeken aan chauffeurscafés en in gesprekken met chauffeurs herkende hij het clubgevoel dat in de film zo sterk tot uiting komt. In Nederland waren chauffeurs echter op geen enkele manier georganiseerd. Zo ontstond het idee om de Holland Duck Club op te richten. Voorbeelden waren goedkope verzekeringen en korting op zendapparatuur en truckparts, maar ook de organisatie van leuke dingen zoals behendigheidswedstrijden, mooiste-truckverkiezingen en andere evenementen. Het wij-gevoel moest verder versterkt worden door middel van een blad dat de leden van de Holland Duck Club gratis kregen: Truckstar.  De naam was snel bedacht. Woudenberg zei later tijdens een interview: “Ik vind iedere chauffeur een ster. In het Engels is dat ‘star’. Vandaar de naam Truckstar.”

Truckstar Holland Duck Club

Rubberen mascotte
Als bindmiddel tussen de chauffeurs wilde Woudenberg een eigen mascotte. Daarom werd er een eend (rubber duck) ontworpen, die je als een Michelin-pop op de cabine van de vrachtwagen kon bevestigen. Een transportondernemer die het ontwerp onder ogen kreeg, was zo enthousiast dat hij meteen zestien stuks voor zijn wagenpark bestelde. Dat prikkelde Woudenberg om door te gaan met de mascotte. Bovendien wilde hij een soortgelijk konvooi organiseren als in Convoy. Dat plan werd uiteindelijk gerealiseerd op 17 februari 1979 op een stukje van de nieuwe A27 dat nog niet voor het verkeer was opengesteld. Niet minder dan 150 chauffeurs kwamen met hun vrachtwagens (de duck op het dak) opdagen. Een paar jaar later werd er op soortgelijke wijze een konvooi georganiseerd dat naar het toen nog communistische Polen reed om daar de noodlijdende bevolking door de ijskoude winter te helpen.

Konvooi

Geïnspireerd door de film Convoy organiseerde de Holland Duck Club een konvooi op de A27.

Eerste Festival
De redactie van Truckstar (waartoe onder andere ook Henk Wijngaard behoorde) besteedde het eerste jaar aandacht aan allerlei activiteiten die door de Holland Duck Club georganiseerd waren. Vaste prik waren verder ritverslagen waarbij een redacteur een dag of langer meeging met een chauffeur. Het idee was om de chauffeur, ‘die je anders alleen achter het stuur ziet of over het bakkie hoort, ook eens op een andere manier aan je voor te stellen’. De Holland Duck Club had een eigen voetbalteam en sponsorde zelfs een team dat meedeed aan de Ford Formule 200-autoraces op het circuit van Zandvoort.

Truckstar Festival henk wijngaard

Het eerste jaar werd meteen al besloten een festival te organiseren. Het allereerste Truckstar Festival vond plaats op 25 oktober 1980 in Leidse Groenoordhallen. Er kwamen 7.000 chauffeurs op af, waarvan een groot deel met de eigen vrachtauto: een onverwacht groot succes.

40 jaar jong
Dat alles is geschiedenis. Maar uit de Holland Duck Club kwam een prachtig, zelfstandig chauffeursblad voort. Inmiddels is Truckstar al 40 jaar lang het lijfblad van menig chauffeur. En net als toen staat de liefde voor het vak en de truck nog altijd centraal. Een prachtig jubileum!

Iets bijzonders met het getal 40?
Ter ere van het 40-jarig bestaan van Truckstar willen we dit jaar aandacht besteden aan allerlei onderwerpen die op de een of andere manier te maken hebben met het getal 40. Daarbij willen we volop ruimte geven aan ideeën van jullie, de lezers van Truckstar. Heb jij iets bijzonders met het getal 40, laat het ons dan weten. Je bent bijvoorbeeld 40 jaar abonnee, er werken 40 familieleden van jou in het transport, je bent 40 jaar aan het werk, je hebt precies 40 collega-chauffeurs bij jouw bedrijf of er rijden 40 auto’s in dezelfde bedrijfskleur – verzin het maar. In het voorjaar willen we dan een extra dikke, lekkere jubileumeditie uitbrengen. Mail je idee naar redactie@truckstar.nl.

Het bericht Bij Truckstar staat de chauffeur al 40 jaar centraal verscheen eerst op Truckstar.

Zware jongen voor De Gier Rotterdam

$
0
0

De Gier Rotterdam heeft een zware jongen in gebruik genomen. Het betreft een Mercedes-Benz Actros SLT met BigSpace-cabine. Met deze vierassige zwaartransporttrekker maakt Mercedes-Benz na bijna tien jaar haar rentree in het wagenpark van de specialist in exceptioneel transport.

Vooral de aanwezigheid van de Turbo-Retarder Koppeling viel in de smaak. Deze slijtagevrije koppeling, die in samenwerking met Voith is ontwikkeld, maakt een maximale belasting mogelijk bij het wegrijden en rangeren én dient tegelijkertijd als retarder voor extra veiligheid. “Warmlopen is verleden tijd. Met de slijtagevrije koppeling kan de truck van Mercedes in iedere situatie veilig optrekken, manoeuvreren en remmen. En in de praktijk blijkt dat de trekker goed kan manoeuvreren en rangeren met een treingewicht van 100 ton.”

De Gier Rotterdam

“Deze SLT-trekker maakte een erg goede indruk”, vertelt directeur-eigenaar Jan de Gier

De Gier Rotterdam is een specialist in exceptioneel transport, met voornamelijk Nederland en België als werkveld. Het bedrijf is actief in het lengte-, breedte-, hoogte- of zwaartransport. Met 12 trekkers, 22 opleggers en 20 kranen beschikt de logistiek dienstverlener over een uitgebreid wagenpark.

Uitzonderlijk vervoer
Het transportbedrijf uit de havenstad is gespecialiseerd in industriële verhuizingen, het transport en verhuur van onder meer mobiele hijskranen,  transport van kraanballast, en het transport en plaatsing van tramrails. Met het oog op deze werkzaamheden is de Actros SLT aangeschaf. “Deze SLT-trekker maakte een erg goede indruk. Ondanks dat we op dat moment geen truck nodig hadden, is deze toch blijven hangen”, vertelt directeur-eigenaar Jan de Gier.

Het bericht Zware jongen voor De Gier Rotterdam verscheen eerst op Truckstar.

DAF positief over prestaties in 2019

$
0
0

DAF Trucks kijkt met tevredenheid terug naar de gehaalde prestaties in 2019. Met een marktaandeel van 16,2% in het zware (16+ tons) segment, behoort de onderneming tot de top 3 van grootste truckmerken van Europa.

In het lichte segment groeide DAF’s marktaandeel van 9,0% naar 9,7%. “Met eersteklas trucks en services en een excellent dealernetwerk staan we uitstekend gesteld voor verdere groei”, aldus Harry Wolters, president-directeur van DAF Trucks.

Harry Wolters

Harry Wolters, president-directeur DAF Trucks

De Europese truckmarkt in de klasse boven 16 ton kwam in 2019 uit op ruim 320.000 trucks, waarmee deze vrijwel gelijk bleef ten opzichte van het jaar ervoor. “De Europese economie was het afgelopen jaar sterk. Dat zorgde voor een hoge transportvraag, waardoor de behoefte aan trucks groot was”, stelt Harry Wolters. “Ons marktaandeel van 16,2% in het zware segment is het op één na beste resultaat in de geschiedenis van DAF.”

DAF marktleider in het zware segment
Net als in de afgelopen jaren was DAF in 2019 in het zware segment marktleider in Nederland (31,8%), het Verenigd Koninkrijk (29,4%), Polen (22,0%) en Hongarije (23,8%). Bovendien was de Nederlandse truckproducent de grootste in België en Luxemburg (19,4%) en in Bulgarije (23,6%). In Tsjechië, Litouwen en Griekenland was DAF de nummer één in zware trekkers, terwijl DAF in Frankrijk, de een-na-grootste truckmarkt van Europa, het grootste trekker-importmerk was.

DAF

DAF Trucks heeft een prima jaar achter de rug en het marktaandeel van 16,2% in het zware segment in Europa is het op een-na-beste in de geschiedenis van de onderneming.

Flinke groei marktaandeel in 6-16 ton segment
De totale Europese markt voor lichte trucks (6 – 16 ton) groeide vorig jaar van 51.900 naar ruim 53.600 eenheden. DAF’s marktaandeel steeg naar 9,7% (dit was in 2018: 9,0%). In deze lichte klasse is DAF marktleider in het Verenigd Koninkrijk (34,8%) en marktleider onder de Europese merken in Ierland (19,1%).

Verdere groei buiten Europa
DAF verkocht 7.900 vrachtwagens buiten Europa. Het bedrijf uit Eindhoven introduceerde de nieuwe generatie Euro 5 en Euro 6 trucks in Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Latijns-America, Australië en Nieuw-Zeeland. In Taiwan bleef DAF in het zware segment marktleider onder de Europese merken. In Zuid-Afrika namen de verkopen met meer dan 20% toe en in het Australische Bayswater werd de productie van de veelzijdige DAF CF gestart in de fabriek van moederbedrijf PACCAR. Daarnaast verkocht DAF meer dan 3.000 PACCAR-motoren aan toonaangevende fabrikanten van touringcars, bussen en speciale voertuigen over de gehele wereld.

‘Record op record’
“In 2019 verkochten we een recordaantal DAF MultiSupport Reparatie- en Onderhoudscontracten, koos een recordaantal klanten het DAF Connect online fleet-managementsysteem en kreeg een recordaantal DAF Used Trucks een nieuwe eigenaar”, aldus Richard Zink, lid van de Board of Management en verantwoordelijk voor Marketing en Sales. “Aan ambities geen gebrek. Daarom hebben we samen met onze dealers strategisch verder gebouwd aan ons netwerk van ruim 1.100 professionele dealers en servicepunten. Zo startten we afgelopen jaar een nieuw, eigen dealerbedrijf ten noorden van Parijs en openden onze onafhankelijke dealers in totaal meer dan 50 nieuwe dealerbedrijven elders in Europa, maar ook in Zuid-America, Azië en Afrika.”

Richard Zink

Richard Zink, lid van de Board of Management en verantwoordelijk voor Marketing en Sales van DAF Trucks.


Klaar voor verdere groei
In 2019 produceerde DAF 52,746 CF- en XF-trucks en 11,344 distributievoertuigen uit de LF-serie. “In Europa blijft de vraag naar trucks sterk vanwege de stabiele, economische groei”, aldus Harry Wolters. “We verwachten dat 2020 voor de Europese bedrijfswagenmarkt opnieuw een uitstekend jaar wordt met een grootte van tussen de 260.000 en 290.000 eenheden. We zijn klaar voor verdere groei: de markt prijst de betrouwbaarheid, de lage operationele kosten en het hoge chauffeurscomfort van onze geweldige trucks. Bovendien hebben we met een compleet programma trekkers en bakwagens voor elke transportoplossing de perfecte oplossing op maat.”

Het bericht DAF positief over prestaties in 2019 verscheen eerst op Truckstar.

Viewing all 4483 articles
Browse latest View live