Quantcast
Channel: Truckstar
Viewing all 4483 articles
Browse latest View live

Litouws transportbedrijf beboet voor mogelijke onderbetaling

$
0
0

Een Litouws transportbedrijf heeft van de Inspectie SZW een boete gekregen van € 89.000,-. Het bedrijf heeft niet voldaan aan de vordering van de Inspectie SZW om gegevens over betaalde loon en gewerkte uren van de werknemers te verstrekken. Om die reden is het beboet voor mogelijke onderbetaling.

Hierdoor konden de inspecteurs niet nagaan of vijftien vrachtwagenchauffeurs die vooral in Nederland werkten wel voldoende loon kregen. Het transportbedrijf is van mening dat het Litouwse arbeidsrecht van toepassing is op de chauffeurs.

Schijnconstructies komen binnen de internationale transportwereld regelmatig voor. Doel van de bedrijven is dan bijvoorbeeld om minder loonkosten te betalen door loonheffing en SV-premies te ontduiken. De Inspectie SZW zet zich in, eventueel in samenspraak met ILT, om deze constructies te ontrafelen, wat in verhouding vaak veel tijd kost.

Inspectie in Litouwen
Zo startte de Inspectie SZW in december 2016 een onderzoek bij een transportonderneming in Nijmegen. Daar troffen de inspecteurs veel Litouwse chauffeurs aan. Enige maanden later werd samen met de ILT een tweede controle gehouden bij het bedrijf aangezien de eigenaar geen gevorderde inlichtingen over de chauffeurs had verstrekt. De inspecteurs besloten daarna om contact op te nemen met de Litouwse inspectiedienst. Samen met de Litouwse inspectie werd in augustus 2017 een inspectie uitgevoerd in Litouwen. Zowel de transportonderneming in Nijmegen als die in Litouwen bleek dezelfde Nederlandse eigenaar als grootaandeelhouder te hebben.

De constructie die de inspecteurs zien is dat de 15 werknemers een arbeidsovereenkomst hadden getekend met de Litouwse transportonderneming. Vervolgens kwamen de werknemers naar Nederland om als vrachtwagenchauffeur te werken. Uit verklaringen en onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat de chauffeurs de opdrachten van een Nijmegens transportbedrijf kregen. De ritopdrachten werden dagelijks verstrekt aan de chauffeurs en ook de aansturing vond plaats door het Nijmegens bedrijf. De chauffeurs vertrokken met de vrachtwagens vanuit Nijmegen en keerden in de meeste gevallen ’s avonds weer terug naar Nijmegen. Ze overnachtten dan ook op de parkeerplaats bij de transportonderneming in Nijmegen. Verder blijkt uit onderzoek dat ze meer dan de helft van de ritten voornamelijk in Nederland reden en de rest van de ritten voornamelijk in België.

Werkland Nederland
De vraag is dan welk arbeidsrecht van toepassing is. De Inspectie SZW vindt dat het Nederlands arbeidsrecht hier gevolgd moet worden en niet het Litouws arbeidsrecht. Omdat Nederland gezien kan worden als het gewoonlijk werkland, is de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) van toepassing. Om na te gaan of het bedrijf de betreffende chauffeurs die werken vanuit Nijmegen niet heeft onderbetaald, heeft de Inspectie aan het Litouws bedrijf bescheiden gevraagd waar onder meer het uitbetaalde loon en vakantiebijslag, en de gewerkte uren uit zouden blijken. Het bedrijf heeft echter deze gegevens niet willen delen met de Inspectie.

Voor de Inspectie is het dan niet mogelijk om vast te stellen of de chauffeurs het juiste loon hebben gekregen en of sprake is van onderbetaling. Dat is een overtreding van artikel 18b, tweede lid, van de Wml. Hiervoor heeft het Litouwse transportonderneming nu een boete gekregen van € 89.000,-. Tegen deze boete kan het bedrijf nog in bezwaar en beroep.

Bron: Inspectie SZW

Het bericht Litouws transportbedrijf beboet voor mogelijke onderbetaling verscheen eerst op Truckstar.


Praktijktest: we rijden de Renault D Wide 320

$
0
0

Met zijn gestileerde panter op de laadbak is de Renault D Wide een opvallende verschijning. Wat ook opvalt, is hoe prettig hij rijdt.

De Renault D Wide is een echte palettenpanter. Hij mag zelfs 20,5 ton laden en zit daarmee midden in de range van trucks waar chauffeurs een hele dag door het hele land rijden. Dat vinden we ook terug in de gebruikte cabine: geen smalle D-Cab waarvan de body in white ook door DAF, Volvo en Mack gebruikt wordt, maar de brede uitvoering daarvan. Fijn is dat Renault de auto gewoon met zonneklep en al in de test heeft gezet. De spoiler kreeg dit jaar een nieuw ontwerp en sluit nu nog beter aan op de laadbak.

Renault D Wide

Geen tijger in de tank; wel een panter op je laadbak.

De D Wide heeft een beleefde maar modern ogende grille met daarin prominent een stevig en in reliëf uitgevoerd versie van het Renault wybertje. We nemen de heldere lexan koplampglazen en de moderne radarunit in de stevige uit drie delen bestaande bumper in ons op. We aaien eens over de fraai vormgegeven fenderdelen die de zijkant inclusief de deurhandels schoonhouden. En we zien dat het goed is. Eigenlijk verraden alleen de gedateerde toplampjes links en rechts boven de spiegels dat we hier te maken hebben met een cabine die al in de jaren negentig van de vorige eeuw op de markt kwam. Kan daar nu niet eens een modern LEDje voor komen?

Premium typeaanduiding

Grote dode hoek
Het zicht vanaf de bestuurdersstoel naar voren is goed. Op rechts zit het bekende veilige ‘fietsersdetectieruitje’ dat Renault destijds als eerste truckmerk lanceerde. Maar waar in die tijd geen chauffeur iets van moest hebben. Tijden veranderen en nu is het één van de meest prettige en actieve veiligheidsmiddelen van deze cabine. De rechterspiegel geeft een iets minder grote dode hoek dan bij de T-cabine maar het zicht tussen spiegel en A-stijl blijft beperkt voor een truck die toch veel in de stad te vinden zal zijn. Gelukkig heeft deze Renault een Brigade Backeye 360ᵒ monitor met zicht rondom de auto, ook van boven. Daartoe zitten er vier cameraatjes op elke zijde van de auto één. Als je de auto in de achteruit zet, zie je op het grootste deel van het splitscreen de achterkant. Het werkt goed, is duidelijk zichtbaar en mag van ons verplicht worden op elke distributieauto. Typisch Renault is ook de satelliet aan het stuur waarmee de boordcomputer en de radio bediend wordt. Op de handle van de versnellingsbak kun je ook even studeren. Maar als je dat eenmaal weet, geeft die verder geen problemen.

gordels

Rode gordels, dan ziet de politie van buitenaf op je ze draagt.

We noemden al het neerklapbare bed. Dat is in twee delen en hangt normaal plat tegen de achterwand. Wil je er op liggen, dan moet je eerst je hele cabine opruimen en de twee stoelen naar voren klappen voor je de beddelen kunt laten zakken. Daarna kun je er vanaf de tunnel opkruipen. Rust zacht. Als je nog niet moe was toen je aan het begin van je pauze aan deze exercitie begon, dan heb je dat extra comfort die het bed biedt inderdaad hard nodig om bij te komen gedurende de resterende tijd van je pauze. Maar er schijnen chauffeurs te zijn die zo hun driekwartier maken of er zelfs, hopelijk incidenteel, een hele nacht mee overstaan. Ons doet het denken aan een soortgelijke contraptie in een DAF uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Dat was toen een hooggewaardeerde luxe. Maar dat is inmiddels 60 jaar geleden.

Lees ook onze praktijktest met de Renault T High 480.

Een kleine acht liter
Onder de prominent aanwezige maar wel vlakke tunnel huist een zescilindermotor met een 7,7 liter motor van 320 pk. Het Euro 6 step D blok is verder modern opgezet met vier kleppen per cilinder, common railinjectie met een inspuitdruk van 2.000 bar en een turbo met een variabele geometrie. Dat is goed voor 1.200 Nm koppel over een lekker breed gebied tussen 1.050 en 1.600 omwentelingen. Binnen je maximale koppel werken er maar tussen de 140 en 196 van de beschikbare paarden. Eigenlijk zouden we eens moeten afstappen van het vermelden van het aantal pk’s op de deur. Dat doet geen recht meer aan de prestaties van een truck. De hoeveelheid koppel is anno 2020 veel belangrijker. En zeg nu zelf, wat staat er nu mooier naast die deurklink: 320 of 1.200?

Renault D Wide Renault D Wide

Luchtgeveerde vooras
Met net geen 11 meter tussen twee muren en 10,20 meter tussen de stoepranden laat de auto zich prachtig manoeuvreren. De volwassen bandenmaat 315/70 x 22,5 draagt op papier bij aan een rustige rit daarbij geholpen door een luchtgeveerde 7,5 tons vooras. Voor de veiligheid is ons voertuig behalve het verplichte ABS, LDW en EBA (noodrem) ook voorzien van een stabiliteitscontrole, een anti-rolloversysteem en een waarschuwingsinstallatie die aangeeft of je wel hard genoeg remt. Kortom, er is niets dat onze test verder nog in de weg staat.

Renault D Wide

Met 360 graden beeld en splitscreen moest dit camerasysteem verplicht worden op elke distributieauto.

320 pk voor 19 ton is natuurlijk volkomen verwennerij. De auto trekt pittig de snelweg op en op de afrit naar Driebergen merken we dat motorrem ook echt iets toevoegt. Het is geen retarder maar het helpt duidelijk. De auto stuurt mooi licht op lage snelheid en voelt stevig als je wat harder rijdt. Wat ook opvalt is dat het bijzonder stil is in de cabine. De waarde van 62 DbA bij 80 km/h is dezelfde als die we bij de langeafstandstrucks meten. Waarbij de grote jongens veel minder toeren draaien dan de 1.220 omwentelingen die deze truck vanwege zijn eindreductie van 1:3.08 bij 80 km/h aanhoudt. Maar dat iets hogere toerental is wel lekker om de auto vlot te laten reageren op het verkeer. Als je het gas intrapt, gebéurt er tenminste wat en hoeft de truck niet eerst na te denken en vervolgens terug te schakelen.

‘Het siert Renault dat de D Wide zo volwassen aanvoelt’

Rotondes
Over het verbruik kunnen we niet zo heel veel zeggen. Daarvoor was de test te laat in het seizoen en was het te koud. Toch lijkt de 1:4,24 die wij maten op het binnendoorgedeelte nog niet zo heel gek. Zeker als je daarbij bedenkt dat we maar liefst 13 procent van de tijd dat de motor liep, stationair gedraaid hebben. Dat komt door het maken van de foto’s. En hoewel dat niet goed is, kent de distributie ook heel wat procenten stationairtijd. Dat maakt het cijfer wel realistisch.

De conclusie moet dan ook zijn, dat je als chauffeur niet gestraft bent met een D Wide. Alleen die spiegel op rechts. Daar zou echt eens een exemplaar voor moeten komen die meer ruimte heeft tussen de binnenkant van de spiegel en de A-stijl. Katachtigen staan bekend om hun goede zicht. Maar deze is op rechts een beetje blind.

Het bericht Praktijktest: we rijden de Renault D Wide 320 verscheen eerst op Truckstar.

Zestal Pacton schuifzeilopleggers voor Gesink Zelhem

$
0
0

Transportbedrijf Gesink BV uit Zelhem zet sinds kort een zestal nieuwe Pacton schuifzeilopleggers in. Het betreft drie tweeassers in City-uitvoering en drie drieassers met een lengte van 13,64 meter.

Directeur Stephan Keuter van Gesink vertelt: “We hebben gekozen voor korte én lange opleggers, ten behoeve van ons nationale én internationale kooiaap-transport. We verzorgen transporten in stedelijke omgevingen in Nederland, maar rijden ook naar Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Daar stemmen we ons wagenpark op af.”

Gesink

De opleggers zijn, compleet uitgevoerd met Gesink-schuifzeilen en -bedrijfskleuren door Pacton afgeleverd.

“We hebben in een ver verleden wel eens een aantal Pacton-opleggers aangeschaft. Voor deze uitbreiding van ons wagenpark kozen we wederom voor Pacton vanwege de kwaliteit”, vertelt Keuter. “Pacton is niet de goedkoopste, maar het zijn degelijke trailers met een lange levensduur. Daarbij kun je alles op maat specificeren, inclusief de rongen, de draaicirkel, de kooiaap-aansluiting, de assen en de binnenverlichting. Zo’n oplegger gaat vervolgens zeker een jaar of 15 mee en daarna is eventueel zelfs nog een tweede leven mogelijk. Wij gaan in onze materieelkeuzes duidelijk voor de lange termijn.” De zes trailers werden volledig naar wens van Gesink gespecificeerd en via Tip Trailer Services aangeschaft. Keuter: “Tip bood ons hiertoe een interessante constructie aan.”

De zes trailers zijn vergelijkbaar gespecificeerd. Ze zijn allemaal voorzien van een aansluiting voor een meeneemheftruck met pneumatisch uitschuifbare draagbalken. De City-trailers – type TBD.235.TS – hebben een lengte van 11,60 meter en twintigtons assen voor een totaal toelaatbaar gewicht van 35 ton. De drieassige opleggers – TBD.342.TK – bieden een totale asdruk van 27.000 kg, voor een totaal toelaatbaar gewicht van 42 ton. “De voorste as van alle trailers is liftbaar en de achteras is gestuurd. Het levert maximaal wendbare en manoeuvreerbare trailers op, zeker onbeladen met de eerste as omhoog”, aldus Keuter.

Schuifkap
De nieuwe trailers voor Gesink zijn ruim voorzien van rongkokers, met negen stuks in de hartlijn en aan beide zijden drie vrij plaatsbare schuifrongen met plankhouders. Er zijn tweetons TÜV-gecertificeerde bindogen in het randprofiel, een stophoutbak voor het assstel en kunststof kisten in de wielbasis. Tevens zijn de nieuwe Pacton led-achterlichten (Eco-LED II) toegepast, wat redelijk nieuw is voor dit type trailer. De schuifkap van de zes trailers kan zowel naar voren, met meeschuivende achterbalk, als naar achteren opengeschoven worden. De zwaarder belaste onderdelen – randprofiel, achterbalk en carrosseriedelen – zijn geschoopeerd voor extra duurzaamheid. De opleggers zijn, compleet uitgevoerd met Gesink-schuifzeilen en -bedrijfskleuren door Pacton afgeleverd.

Gesink

Meeneemheftrucks specialiteit
De combinaties met meeneemheftruck zijn cruciaal voor de logistieke uitvoering, aldus Keuter. “Ze worden nationaal én internationaal – in korte en lange traileruitvoering – ingezet op plaatsen waar bereikbaarheid een uitdaging is en waar het lossen met een pompwagen via de laadklep onmogelijk is. We zetten zowel 2- als 4-weg meeneemheftrucks in. Die keuze is afhankelijk van de bereikbaarheid van de afleverlocatie en van de lengte van de goederen. Het maakt ons maximaal flexibel.”

Het bericht Zestal Pacton schuifzeilopleggers voor Gesink Zelhem verscheen eerst op Truckstar.

De grote Truckstar chauffeursenquête 2020

$
0
0

Het is in de afgelopen jaren een vast onderdeel geworden van onze jubilea: ‘De grote Truckstar chauffeursenquête’. Zo hielden we een enquête in 2010, ter ere van ons 30-jarig jubileum alsook in 2015 ter ere van ons 35-jarig jubileum.

Dit jaar vieren we ons 40-jarig jubileum en daar hoort wederom een enquête bij. Vul De grote Truckstar chauffeursenquête in en maak kans op 1 van de 5 Truckstar jubileum-schaalmodellen!

Vul hier de enquête in!

Het transport en het chauffeursvak gaan door woelige tijden. Er is veel veranderd sinds onze vorige grote Truckstar chauffeursenquête vijf jaar geleden. Waar staat het transport nu en waar gaat het transport heen? Dat we willen van jullie weten.

Vul de enquête in via bovenstaande link, zodoende help ons en je collega’s een goed beeld te geven van het chauffeursvak. Alsmede de beleving, de mooie dingen, de bedreigingen en de kansen die het vak bieden.

de grote truckstar chauffeursenquête

Vul de grote Truckstar chauffeursenquête in en maak kans op een Truckstar jubileummodel van WSI.

Alle persoonsgebonden antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld. Wij geven anderen geen enkele inzage in de gegevens van de deelnemers aan onze enquête.

Doe mee met De grote Truckstar chauffeursenquête 2020!

Het bericht De grote Truckstar chauffeursenquête 2020 verscheen eerst op Truckstar.

Gebruik 27MC tijdens rijden strafbaar in Duitsland

$
0
0

Met andere woorden: je mag tijdens het rijden de microfoon van je 27MC-bak niet meer in je hand houden. Dit wordt gezien als handheld mobiel telefoneren. Iets om rekening mee te houden dus.

Vanwege een aanpassing van de Duitse wegenverkeerswet mag per 1 juli 2020 een omroepinstallatie, in bijvoorbeeld een bus, niet meer gebruikt worden tijdens het rijden.

Als de bus bij de halte staat of er gebruik wordt gemaakt van een handsfree systeem, is het gebruik wel toegestaan. Het gebruik tijdens het rijden wordt gelijk gesteld aan het handheld mobiel telefoneren. Dat wordt dan ook hetzelfde bestraft, namelijk met een boete en – in Duitsland – een punt op het rijbewijs.

Mocht het gebruik aanleiding zijn tot gevaar, bijvoorbeeld het veroorzaken van een ongeval – dan dreigt zelfs een rijverbod. Door deze aanpassing wordt per 1 juli aanstaande dus ook het gebruik van de 27MC met losse microfoon strafbaar. Met andere woorden: je mag tijdens het rijden de microfoon niet in je hand houden.

27MC

Een trouwe Truckstar-lezer spotte deze waarschuwing in Duitsland.

Het bericht Gebruik 27MC tijdens rijden strafbaar in Duitsland verscheen eerst op Truckstar.

Throwback: de Amerikaanse Volvo van Stam Transport

$
0
0

We gaan elf jaar terug in de tijd en vinden daar Truckstar nummer 1 van 2009. Daarin schreven we over de ‘Amerikaanse primeur’ van Stam Transport uit Sprang Capelle. Zij kochten destijds een Volvo VN 670, mét I-Shift-automaat, en dat was een primeur.

Gerrit Stam zat bij Volvo-dealer BAS in Tilburg voor de aankoop van een aantal nieuwe trucks toen het gesprek kwam op de Amerikaanse modellen van het Zweedse merk. Ter plekke ontstond het idee om een VN te importeren. Er bleken nog enkele gegadigden voor zo’n ‘neus’ te zijn en dus werd het een serieuze zaak, waarmee BAS-directeur Bas van Heertum zich persoonlijk bezighield.

Volvo VN

Een indrukwekkende truck. De combinatie komt motorisch ook niets te kort.

De Volvo-neuzen worden niet meer in Europa gebouwd en ook niet geleverd. Het leek Van Heertum dus een mooie kans om er een paar in Nederland op de weg te krijgen. En voorzien van een hier bekende automaat, de I-Shift, die echter voor de Amerika een geheel nieuwe optie is. De BAS-groep organiseerde een reis naar Amerika om de fabriek in Dublin, Virginia, te bezoeken, waar de VN’s voor de Amerikaanse markt worden gemaakt. “Ik was heel enthousiast en bezocht daar ook drie dealers om offertes aan te vragen,” vertelt Gerrit. “Bas van Heertum rondde later de deal af met één van die dealers. Dat was in oktober 2006. De productie van de auto zou in maart 2007 starten, maar door het I-Shift-verhaal duurde het drie maanden langer.”

Aanpassingen
Nadat de VN’s met I-Shift van de band liepen, werden deze aan een strenge controle onderworpen, wat nog eens een maand in beslag nam. In januari 2009 zijn de trucks afgeleverd bij de BAS-vestiging in Tilburg. Daar werden de auto’s aangepast aan de Europese wetgeving. Dat was een flinke klus. In totaal onderging de VN van Stam op 120 punten aanpassingen. Om te beginnen wordt de Volvo VN alleen als trekker gebouwd en dus kwam die als 4×2-trekker naar Nederland. Maar Gerrit had het idee om er een 6×2-bakwagen van te maken. Daarom werd de enkele achteras vervangen door een tandemstel met een gestuurde sleepas, afkomstig van een gecrashte brandweerwagen.

Stam Transport Stam Transport

De Volvo kreeg zo een wielbasis van 6,40 meter en 7,60 meter op de sleepas. De elektrische installatie is omgebouwd van 12 naar 24 volt. Daarvoor werd ook een nieuwe zekeringkast gemonteerd. Natuurlijk kwam er ook de onvermijdelijke digitale tachograaf in en moesten de verlichtingsunits worden vervangen door exemplaren met het E-keurmerk. Gelukkig leverde het remsysteem dankzij de inbouw van de Europese tandemas weinig problemen op. In totaal duurde het ruim zes maanden voordat de auto was omgebouwd en goedgekeurd. Eind juni 2009 mocht de eerste Volvo VN met I-Shift de Europese weg op.

Overgehaald
De truck is voorzien van een kipperopbouw van OVA uit het Belgische Ardooie. De bak heeft een lengte van 5,90 meter en een inhoud van 34,7 kubieke meter. De aanhanger is een geheel eigen product van dezelfde fabrikant en heeft een inhoud van 41 kuub. Met een technisch gewicht van 53,5 ton en een leeggewicht van 18,2 ton blijft er in Nederland 35,3 ton over voor de lading.

Stam Transport Volvo VN Stam

Carlo van Suylekom, die al achttien jaar chauffeur is bij Stam Transport, is de chauffeur van de fraaie Amerikaan. Carlo is duidelijk in zijn sas met de auto, die werkelijk van alle gemakken is voorzien. “Het boven- en onderbed in de 67″-sleeper heeft een gigantische afmeting van 220 bij 95 centimeter.” De stoelen zitten goed en er is volop ruimte aan boord. Het interieur is af-fabriek al voorzien van leren bekleding, een magnetron, een koelkast met vriesvak en voorbereidingen voor een laptop en een audio-installatie met tv. “De verplichte rusturen kan ik zo erg comfortabel doorbrengen in deze huiskamer,” glimlacht Carlo. “Dat wil zeggen: als ik niet in Frankrijk ben, want daar is het schering en inslag dat er chauffeurs op de treeplanken staan om de binnenkant van de truck te bewonderen. Ja, ze zijn daar gek op Amerikaanse trucks.”

‘In totaal onderging de truck van Stam Transport op 120 punten aanpassingen’

Even wennen
Voor de trotse chauffeur was het in begin achter het stuur wel even wennen. “Het rijden met een neus maakt wel verschil,”vertel Carlo daarover. “Je hoeft in een bocht echt niet verder door te halen dan een trekker met oplegger. In feite draait de motorwagen dankzij de optrekbare achteras heel precies door de bocht en blijft en blijft de relatief korte aanhanger ook in het spoor rijden. De totale draaicirkel zal iets groter zijn, maar je raakt snel gewend aan deze combinatie.” Motorisch komt de truck met de 480 pk sterke D13-motor ook niets tekort en verder schakelt het I-Shift-systeem goed. Opvallend is dat voor deze Amerikaanse Volvo-motor geen AdBlue nodig is, maar dat die gebruikt maakt van een EGR-systeem.

Stam Transport

Een I-Shift-automaat in een Volvo VN 670 was destijds een primeur. De eer was aan Stam Transport uit Sprang Capelle.

Genieten
Carlo moet in Moerdijk een lading ferromangaanerts lossen die afkomstig is uit Frankrijk. Daarna rijden we naar de Maassilo in het Botlekgebied voor een volle lading milletzaad, die we in Dordrecht moeten lossen. Voor Carlo zijn dit leuke ritjes voor de vrijdag, maar het liefst doet hij lange ritten naar Frankrijk. Meestal is dat met veevoeder heen en alle mogelijke losgestorte producten terug. “In Frankrijk zie je heel wat van deze trucks, maar vrijwel nooit als bakwagen,” zegt Carlo. “Ik heb erg veel bekijks onderweg. En dat is best leuk.”

Volvo VN

De Volvo neemt kuilen en hobbels in de weg, met zijn lange wielbasis en luchtvering rondom, zonder enig probleem. Na het wegen lost Carlo het milletzaad door de bak omhoog te zetten boven een trechter, waarna het via een transportband de silo in gaat. Intussen loopt hij om de wagen heen om alle lampen en de banden te controleren. Telkens als de truck of aanhanger verreden moet worden trekt Carlo zijn overall uit. Hij is erg zuinig op de truck. “Bij de FH-serie loopt de deur wat verder naar onderen door en kun je je schoenen op de trap achter de deur laten staan. Daarom heb ik mij schoenen  tijdens de rit in een plantenbak staan, voor mijn stoel. zo houdt ik het alsnog netjes in de cabine,” verklaart Carlo, die terecht zuinig is op zijn Volvo VN 670 I-Shift.

Het bericht Throwback: de Amerikaanse Volvo van Stam Transport verscheen eerst op Truckstar.

Mercedessen Met MirrorCam voor Van Zaal Transport

$
0
0

Logistiek dienstverlener Van Zaal Transport verstrekt zijn vloot met vijf Mercedes-Benz Actros LS1845 trekkers. De trekkers vervangen vijf oudere wagens en zijn recent geleverd door Mercedes-Benz Gomes uit Aalsmeer.

Vanwege deze vooruitstrevende technologieën heeft Van Zaal Transport voor dit merk gekozen. Vooral de veiligheidsopties spreken het bedrijf aan. Ook de ‘Active Brake Assist’ is voor het bedrijf een reden om voor Mercedes-Benz te kiezen. Dit systeem helpt bij het herkennen van een dreigend ongeval. Als het systeem langzaam rijdend of stilstaand verkeert herkent en merkt dat de chauffeur hier niet op anticipeert, dan geeft het hoorbare en zichtbare signalen. Reageert de chauffeur vervolgens niet of niet tijdig, dan grijpt het systeem in. Indien nodig zelfs met een noodstop. Ditzelfde geldt wanneer het systeem fietsers, voetgangers of een hekje in de dode hoek signaleert.

Mercedes Actros Van Zaal Transport

Van de vijf nieuwe trekkers, werd er één al vooruit geleverd. Van Zaal-chauffeur Robin Kruit mocht daarvan de sleutels in ontvangst nemen en een testrit maken naar TreeVention, de beurs voor kwekers uit de Euregio. Daar stond de Mercedes in onze stand, wat op veel enthousiasme van aanwezige bezoekers kon rekenen. Naast de trekkers, levert Gomes ook vijf nieuwe vijf 2-as gestuurde Leci koeltrailers. Deze zijn ter uitbreiding. Recent nam Van Zaal Transport ook al vijf nieuwe DAF trekkers in gebruik, ter uitbreiding van het wagenpark.

Het bericht Mercedessen Met MirrorCam voor Van Zaal Transport verscheen eerst op Truckstar.

Volvo FH16 750 8×4 voor Zwatra Transport

$
0
0

Zwatra Transport uit Delft heeft een Volvo FH16 750 8×4 zwaartransport trekker aan de vloot toegevoegd. De truck wordt ingezet voor exceptioneel transport. De goede ervaring die het bedrijf opdeed met een soortgelijke truck, was reden om weer voor deze configuratie te kiezen. De truck is geleverd door Volvo Group Truck Center.

“Alles wat hoog, breed en zwaar is, kunnen wij vervoeren”, vertelt commercieel manager Mark Heijdra van Zwatra Transport. “We beschikken over een divers wagenpark, waarmee we zowel open, gesloten als zwaar transport kunnen uitvoeren.”

I-Shift met kruipversnellingen
Zwatra Transport zet sinds kort een tweede Volvo FH16 750 8×4 zwaartransport trekker in. “Deze truck is qua uitvoering identiek aan de trekker die we twee jaar geleden in gebruik hebben genomen en waar we zeer tevreden over zijn”, vertelt Heijdra. “Deze trekkers zetten wij bijvoorbeeld in bij het vervoer van funderingsmachines, zware industriële goederen en bij industriële verhuizingen. Chauffeurs zijn onder meer zeer enthousiast over de Volvo I-Shift-versnellingsbak met kruipversnellingen. De I-Shift-versnellingsbak is ook uitgerust met Heavy Duty-schakelsoftware, voor optimale rijeigenschappen bij hoge treingewichten.”

Volvo Dynamic Steering en remvermogen
Een reeks andere functies ondersteunt de chauffeur onderweg, zoals het elektronisch geregelde stuurbekrachtigingssysteem Volvo Dynamic Steering. Heijdra: “Verder zorgen de Volvo Engine Brake Plus motorrem en de Volvo compact retarder voor extra remkracht. Dat komt vooral van pas als we over geaccidenteerd terrein rijden. Wij komen met deze trucks namelijk in heel Europa, al ligt het zwaartepunt in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.”

Zwatra Transport

Nieuwe huisstijl
De trekker is geschikt voor treingewichten tot en met 260 ton en is gespoten in de nieuwe huisstijl van Zwatra Transport, dat sinds 2016 onderdeel is van de Boerman Groep. CCH bouwde een kistenwand achter de cabine voor de opslag van materiaal.

Het bedrijf beschikt nu over drie Volvo FH16 zwaartransport trekkers. Naast de twee 8×4-configuraties werd onlangs ook een Volvo FH16 750 10×4-trekker in gebruik genomen, die eveneens is voorzien van de I-Shift-versnellingsbak en Heavy Duty-schakelsoftware. Bij de opeenvolgende keuze voor Volvo-trucks speelt behalve de kwaliteit van de trucks ook de ondersteuning van Volvo Group Truck Center een belangrijke rol. “De accountmanager adviseert ons uitgebreid over alle technische mogelijkheden, ook in relatie met toegestane aslasten en regelgeving in Nederland en het buitenland. Bovendien is onze ervaring dat de dealer altijd klaarstaat als wij ze nodig hebben. Is er op vrijdagmiddag iets met een truck die we op maandagochtend per se nodig hebben? Dan wordt er alles aan gedaan om het voor elkaar te krijgen.”

Het bericht Volvo FH16 750 8×4 voor Zwatra Transport verscheen eerst op Truckstar.


Verkeersschool Janssen start CE-opleiding met nieuwe Scania

$
0
0

Verkeersschool Janssen uit Horst nam afgelopen week een Scania R410 4×2 bakwagen in gebruik. Het is de eerste vrachtauto binnen het bedrijf en eigenaar Leon Janssen start daarmee een CE-opleiding.

“De Verkeersschool bestaat sinds 1967. En ik doe het alweer vanaf 1987. Maar tot nu toe hadden wij nog geen mogelijkheid tot het opleiden van chauffeurs C en CE of het geven van Code 95-trainingen”, vertelt Leon. “Het was transportbedrijf Cuppen hier in Horst die mij aan het denken zette. Marc Cuppen en ik zijn goed bevriend met elkaar en hij vroeg of ik de verplichte bijscholing Code 95 van zijn chauffeurs niet op mij wilde nemen. Als ontzorging eigenlijk. Daarvoor had ik een truck nodig.”

Verkeersschool Janssen

Scania R410 bakwagen voor Verkeersschool Janssen.

Met het opleiden van aspirant chauffeurs voor het rijbewijs C en CE zal de nieuwe Scania zich moeten bewijzen. “Ik weet zeker dat dat gaat lukken. Als rijschool hebben wij een goede naam. En Scania klinkt weer veel chauffeurs als muziek in de oren. Dus met de juiste uitmonstering moeten Verkeersschool Janssen en de Scania samen een goed team kunnen vormen,” vertelt Leon.

Nieuwste techniek
“Wij rijden maar 30.000 per jaar en een lesauto lijkt dan wel wat anders dan een gewone truck. Maar voor de service is er geen verschil: in beide gevallen zijn er klanten die erop rekenen dat de auto op de juiste tijd voor de deur staat. Daarom ben ik ook voor een nieuwe gegaan. Waar dan nog bijkomt, dat je je leerlingen wilt leren rijden met de nieuwste techniek. Nou dat zit er rijkelijk op. Ook mijn instructeurs moeten nog eerst op cursus bij Scania om écht de finesses te beheersen, “aldus de rijschoolhouder. De R-cabine met een hoog dak biedt dankzij een conversie van Estepe plaats aan vier mensen die allemaal op een veilige plaats kunnen zitten.

Verder heeft Leon de cabine zo lesproof mogelijk gemaakt. “Want geloof het of niet, in feite heeft de cabine meer te lijden dan de motor,” weet hij. “De motor wordt van 30.000 km per jaar niet moe. Maar in die cabine zitten continue vier man: dan slijt alles harder. Daarom heb ik gekozen voor leren bekleding. Dat staat niet alleen chique: het is net even meer stress- en lesbestendig. Ook wilde ik het grote premium display: dat geeft net even meer overzicht. Voor goed zicht heb ik gekozen voor het LED pakket. En af fabriek ook nog voor sideskirts. En gisteren heb ik er nog een tweede logo op de voorkant bij laten plaatsen. Want ik ben dan wel rijschoolhouder maar het is wél een Scania. En dan verander ik toch weer heel even in die chauffeur van vroeger.”

Het bericht Verkeersschool Janssen start CE-opleiding met nieuwe Scania verscheen eerst op Truckstar.

Internationaal: met J. de Groot Transport naar Ierland

$
0
0

Drie chauffeurs van J. de Groot Transport brachten een vracht sojameel naar Ierland. Vooral de rit door Wales werd een belevenis.

“Het lijkt wel een skischans”, zegt collega Edwin Spreeuw (49) vanuit zijn DAF over het bakkie tegen collega Alex (32), die voor hem rijdt. De skischans is een smerig heuveltje in de toch al veel te smalle, avontuurlijke B4313 in Wales. Het is eigenlijk geen geschikte weg voor vrachtwagens, constateren we. Alex had wel ergens een bord gezien maar wat dat daar precies op stond, had hij niet begrepen. Welsh is namelijk een Keltische taal en lijkt niet heel erg op Nederlands.

J. de Groot Transport

We rijden mee met chauffeurs van J. de Groot Transport.

‘Pan fo’r golau’n goch arhoswch yma’, las ik eerder op een ander bord. In het Engels is dat ‘Wait here when red light shows’, zag ik op een ander bord. Maar Alex en Edwin stuurden nietsvermoedend het avontuur tegemoet. De Welsh hadden ook op het bord moeten schrijven dat Walking Floors geladen met 27 ton sojameel deze route beter niet kunnen nemen. En wij, op onze beurt, hadden beter de normale route kunnen nemen naar de haven van Fishguard. Daar moeten we de veerboot pakken naar Ierland.

J. de Groot Transport Welsh

Soepele vierasser
Alex rijdt met een vierassige Walking Floor en dat viel een Engelse chauffeur eerder tijdens de reis op, want in het VK zijn voorlopers gebruikelijker. “Hoeveel we geladen hebben?”, vroeg hij mij. “27 ton”, antwoordde ik. Je zag hem rekenen. “Een truck met trailer met zes assen mag in Engeland 44 ton wegen”, legt Alex uit. “Deze vierasser draait korter dan een starre drieasser. De voorste drie assen staan iets verder naar voren. De Walking Floor volgt de trekker heel soepeltjes.”

Dat geeft vertrouwen op de B4313. Het landschap links en rechts is fenomenaal met glooiende grazige weiden, valleien en bergen. Dit is het groene Wales dat we kennen uit de folders. “Mensen gaan hier naartoe in hun vakantie. Wij krijgen er nog voor betaald ook”, zegt Alex.

B4313

Edwin passeert een tractor op de B4313. Het is centimeterwerk.

De toeristische route binnendoor was een strategische keuze voor deze reportage. We wisten dat we tegen de avond een donker Ierland zouden binnenrijden. En ook dat we Ierland een dag later in het donker weer zouden verlaten. Dat is niet gunstig voor de fotografie. Een ritje Ierland en dan geen foto’s waarop de trucks door een mooi groen landschap rijden, dat kan eigenlijk niet. Omdat we de tijd aan onszelf hadden in Wales, had Alex had een avontuurlijke route uitgestippeld met behulp van Google Maps. Konden we onze ‘kiekjes’ niet maken op de B4313..?

Verder lezen? Het volledige ritverslag van deze spannende rit door het kronkelende Wales lees je nu in Truckstar 3.

Het bericht Internationaal: met J. de Groot Transport naar Ierland verscheen eerst op Truckstar.

Vuilniswagen met MirrorCam voor Clean Mat Truckverhuur

$
0
0

Onlangs heeft Clean Mat Truckverhuur een Mercedes-Benz Actros 2533 L VLA 6×2/4 van de nieuwe generatie in gebruik genomen. De huisvuilwagen wordt door de specialist in reinigingsvoertuigen verhuurd aan bedrijven en gemeentelijke diensten in de afvalbranche.

“Onze nieuwe Actros-huisvuilwagen rijdt veel in drukke binnensteden, waar de chauffeur constant bedacht moet zijn op fietsers, voetgangers en obstakels. De Mercedes-Benz veiligheidssystemen ondersteunen de chauffeur en helpen risico’s verkleinen”, vertelt hoofd verhuur Martin Roos. Daarmee doelt Roos op onder meer de MirrorCam, het camerasysteem dat de zijspiegels vervangt. Samen met SideGuard Assist verkleint de MirrorCam de dode hoek significant. Met de standaard Active Brake Assist 5 beschikt de nieuwe Actros bovendien over een innovatief noodremsysteem. Niet alleen kan het onder bepaalde omstandigheden een noodstop uitvoeren wanneer stilstaande of bewegende objecten worden waargenomen. Ook herkent het systeem bewegende, onverwacht overstekende voetgangers en kan vervolgens bij een voertuigsnelheid tot 50 km/h een noodstop uitvoeren.

Clean Mat

Onlangs heeft Clean Mat Truckverhuur een Mercedes-Benz Actros 2533 L VLA 6×2/4 van de nieuwe generatie in gebruik genomen.

Klanten komen om verschillende redenen bij het bedrijf uit het Gelderse Andelst terecht. Denk aan het opvangen van piekbelastingen, ter vervanging van een defect voertuig uit eigen stal of ten behoeve van een overbruggingsperiode. Al deze organisaties hebben weer andere behoeften. “Als verhuurbedrijf moeten wij daar direct op kunnen inspelen”, vertelt hoofd verhuur Martin Roos.

Clean Mat

De huisvuilwagen is voorzien van Geesink Norba achterlader.

Geesink Norba heeft de achterlader opgebouwd. Deze is aangedreven via een power take-off (PTO) op de motor. De Actros is bovendien voorzien van een stuurbare voorloopas, waardoor de vrachtwagen beter kan manoeuvreren in de soms krappe binnensteden.

Het bericht Vuilniswagen met MirrorCam voor Clean Mat Truckverhuur verscheen eerst op Truckstar.

DAF’s XF voor farmaceutisch transporteur VTS Boxmeer

$
0
0

VTS Transport & Logistics in Boxmeer heeft recent twee nieuwe DAF XF 450 FT trekkers ingezet. Die zijn van alle gemakken voorzien. Dat was ook een vereiste, want de trekkers zijn continu op de weg met twee chauffeurs.

Zij rijden internationaal in temperatuur gecontroleerd transport van farmaceutische producten. VTS doet dat al jaren voor toonaangevende farmaceutische bedrijven in Europa. Het is het specialisme van dit bedrijf. De DAF trekkers zijn afgeleverd door Allers Bedrijfswagens Boxmeer BV.

De ruime cabine van DAF gaf de doorslag, zo blijkt uit de reactie van Joost Hafmans, directeur bij VTS Transport & Logistiek. “De cabine is geliefd bij de chauffeurs, omdat het een van de grootste is met de fijnste bedden. Dat laat zich waarderen als je met z’n tweeën zoveel tijd doorbrengt in de truck. Ze zijn bijna continu onderweg. 180.000 tot 200.000 kilometer leggen ze per jaar af. Ruimte en comfort zijn dan belangrijk.”

VTS Boxmeer

“De trucks zijn bijna continu onderweg. 180.000 tot 200.000 kilometer leggen ze per jaar af. Ruimte en comfort zijn dan belangrijk.”

De nieuwe XF 450 FT-trekkers zijn inmiddels al volop in bedrijf. Met deze jongste aanwinst groeit bij VTS het aantal trucks van dit merk naar acht binnen een wagenpark dat bestaat uit zo’n 170 voertuigen. Het gaat om vrachtautocombinaties voor internationaal transport en bestelbussen voor last mile-distributie naar onder meer apotheken. Hafmans: “Met DAF rijden we al langer. We hebben goede ervaringen met dit merk, ook met de service. Een verbruik van 1 op 4 is prima mogelijk, mede doordat we met relatief lichte vracht rijden. Het gaat veelal om medicijnen. In blisterverpakkingen zit veel lucht. In een volle trailer komen we tot ongeveer tien ton lading.”

Van Finland tot Portugal
Bij VTS rijden de vrachtauto’s naar verre bestemmingen. “Van Finland tot aan Portugal en van Polen tot diep in Italië. Eigenlijk komen we in heel Europa”, aldus Hafmans. “De trailers zijn specifiek voor vervoer van farmaceutische artikelen ontworpen met temperatuur gecontroleerde ruimtes. De kleinste afwijking wordt geregistreerd. De chauffeurs zijn getraind om adequate maatregelen te nemen. Ook de beveiliging van de kostbare lading is tot in detail geregeld en geborgd. Het is zeer specialistisch werk. De chauffeurs op deze internationale combinaties hebben veel ervaring.

Van alle gemakken voorzien
De nieuwe DAF trekkers zijn van alle gemakken voorzien. Ze zijn in de huiskleuren van VTS gespoten. De cabines zijn verfraaid met spoilers. De trucks hebben LED-koplampen voor beter zicht en veiligheid, de meeste luxe stoelen, stand airco en DAF Night Lock. Ook zijn grote brandstoftanks gemonteerd van 845 + 590 liter. Hafmans: “Een samenspel van luxe, fraai uiterlijk en functionaliteit, dat zie je bij deze DAF trekkers.”

Het bericht DAF’s XF voor farmaceutisch transporteur VTS Boxmeer verscheen eerst op Truckstar.

Dit is de nieuwe Volvo FM (en gefacelifte Volvo FH)!

$
0
0

Met haar nieuwste introductiefilm bereikt Volvo Trucks letterlijk nieuwe hoogten. Om het vermogen en de kracht van de nieuwe voertuigen te demonstreren, bouwde Volvo een kolossale trucktoren van 15-meter hoog en 58 ton zwaar. Alle vier nieuwe trucks (FMX, FH16, FH en FM) werden hiervoor boven op elkaar gestapeld. En CEO Roger Alm stond er bovenop.

In de trucksector is het uitbrengen van een nieuwe truck een enorm project. Maar het uitbrengen van vier trucks tegelijkertijd is uniek. Bij het vernieuwen van de volledige zware truck range koos Volvo Trucks voor een andere aanpak.

Volvo FH16 Volvo FH

De video speelt zich af in het holst van de nacht en begint met het tonen van de trucktoren die als een enorme rots in de verte oplicht. Bij het afspelen zien we wolven op de voorgrond en vangen we een glimp op van een vrouwelijke chauffeur. Naarmate de film het hoogtepunt nadert, compleet met rook- en lichteffecten, zien we dat Roger Alm, de CEO Volvo Trucks, bovenop de trucktoren staat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De film komt een dag eerder uit dan de officiële introductie in Europa van de zware range met de FH, FH16, FM en FMX. De vier trucks vertegenwoordigen ongeveer 90% van de leveringen van Volvo Trucks in Nederland.

Grootste introductie ooit
“Dit is onze grootste introductie ooit bij Volvo Trucks. De impact van deze trucks op de winstgevendheid en het concurrentievermogen van onze klanten zal enorm zijn. Zowel voor hun bedrijfsresultaten als in de strijd om de beste chauffeurs. Ik ben gewend om overal bovenop te zitten, maar voor mij was de fotoshoot met de trucktoren toch wel bijzonder. En eerlijk gezegd heb ik ook wel een beetje hoogtevrees. Maar ik maak me gelukkig niet zo gauw druk”, zegt Roger Alm, CEO van Volvo Trucks.

Volvo

De trucktoren en de meeste visuele effecten zoals de rook en de lichteffecten zijn echt, zoals blijkt uit een behind-the-scenes-film.

“We hadden ongeveer een maand nodig om de toren te ontwerpen, te bouwen en te controleren of deze veilig genoeg was om ermee te rijden. De FMX-bouwtruck met het nieuwe 38 tons-tandemstel was de is de basis van de truck-toren”, aldus Markus Wikström, ingenieur bij Volvo Trucks die deel uitmaakte van het technische team achter de toren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het bericht Dit is de nieuwe Volvo FM (en gefacelifte Volvo FH)! verscheen eerst op Truckstar.

Scania R650 V8 8×4 basis voor nieuwe bergingstruck Poort Hoogkerk

$
0
0

“Bij een zware bergingstruck, moet je voldoende vermogen hebben. Vandaar dat wij voor onze nieuwe Scania 8×4 wrecker voor een 650 pk V8 kiezen,” meent Hendrik Poort van het gelijknamige bergingsbedrijf in het Groningse Hoogkerk.

Het voertuig met een R Higline cabine is tevens de eerste Scania van de huidige generatie die het merk als vierassig zwaar bergingsvoertuig in Nederland levert.

“Als berger van zware voertuigen willen wij altijd voldoende kracht én een V8”, vertelt Hendrik Poort over de nieuwste aanwinst van het familiebedrijf waar hij samen met broer Chris eigenaar van is. “Ons bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar. Maar niet als bergingsbedrijf, want onze vader en opa begonnen pas in 1968 met een Willy’s jeep en een GMC-takeldoos uit het leger met bergen en afslepen. Dat is niet meer te vergelijken met wat wij nu doen. Onze andere V8’s hebben respectievelijk 530 en 500 pk. Wij hebben voor de nieuwe nog zelfs aan een 730 gedacht. De enige reden waarom wij dat niet gedaan hebben, is omdat we bang zijn dat de EGR-regeling die daar nog op zit, niet optimaal is voor de korte stukken die wij doorgaans rijden. Hier komen de stationaire PTO uren tijdens een berging nog eens bij. Bij een SCR-only speelt dat niet.”

Poort Hoogkerk

De nieuwe Scania van Bergingsbedrijf Poort uit Hoogkerk is een prachtig stuk gereedschap geworden.

Zwaar constructiechassis
De nieuwe heavy wrecker mag er zijn: het onderstel is opgebouwd met de zwaarste componenten die Scania af fabriek kan leveren. “Bij ons gaat het erom dat wij zowel ons materieel als het te bergen voertuig heel houden. Dat doe je in de eerste plaats met vakmensen. Die moeten dan over een ruime overmaat aan bergingsmiddelen beschikken. En de derde belangrijke eis is dat het materieel ook voldoende overbemeten is. Dan blijft het lang heel en kun je altijd veilig en verantwoord werken. Dus hebben wij voor een 13 tons aangedreven tandemstel met naafreductie gekozen (technisch 15 ton) en voor twee 10 tons sturende voorassen. De auto is verder rondom bladgeveerd met de zwaarste pakketten die Scania heeft. En uiteraard hebben wij het zwaarste constructiechassis met innerliner. Want het moet bij ons 20 jaar mee kunnen. Onze 530 is nu 19 jaar oud. Eigenlijk moest deze truck hem vervangen. Maar ik zie het nu als een uitbreiding en denk dat wij de 530 gaan reviseren. Dan mag hij nog een paar jaartjes mee. Verkopen wil ik hem liever niet: want dan rijdt hij ooit tegen je,” is Hendrik zijn overtuiging.

Poort Hoogkerk

De nieuwe Scania van Bergingsbedrijf Poort uit Hoogkerk is een prachtig stuk gereedschap geworden.

De auto is opgebouwd door Johan van der Zand. Met onder meer een wrecker installatie van Falkom, type FAW 25000. Uitgerust met twee 24 tons Sepson lieren in combinatie met een dubbel uitschuifbare hefboom. De lepelinstallatie heeft een powertilt en kan ook twee keer uitschuiven.

Er is goed nagedacht over de truck. Van de perfecte kastindeling, waarbij het meest gebruikte materieel een plek aan de rechterkant heeft. Dat is doorgaans de veilige kant van de auto. Achterop zitten kleine relinkjes: “Die zijn er niet alleen als extra grijppunt maar ook omdat bij het schoonmaken de slang vrij blijft van de bovenkant. Dat scheelt krassen,” weet Hendrik. “Als je goed kijkt, zie je dat de spatborden net iets buiten de carrosserie vallen: dat is expres want dan weet je tijdens het manoeuvreren altijd precies waar je wielen zijn. Het voertuig is verder achterop twee keer gestempeld voor de optimale stabiliteit  tijdens het lieren. Via twee ingebouwde haspels kan het gestrande voertuig voorzien worden van stroom en lucht zodat deze verlichting heeft en geremd kan worden tijdens het afslepen.

Het bericht Scania R650 V8 8×4 basis voor nieuwe bergingstruck Poort Hoogkerk verscheen eerst op Truckstar.

Throwback: de Renaults Magnum van Hannewijk

$
0
0

We komen het ene na het andere moois tegen in ons rijke Truckstar-archief. In deze editie van Truckstars Throwback Thursday gaan we terug naar 2012. In nummer 2 van dat jaar maakten we een reportage over de Renaults Magnum van Hannewijk Transporten.

Wie kent ze niet, de Magnums van Hannewijk. De Renault Magnum oogt na twintig jaar (dit verhaal is gepubliceerd in 2012, red.) nog steeds modern. Hij is ook betrouwbaar, comfortabel en zuinig. Voor Hannewijk Transporten reden om ook van de tiende weer iets bijzonder te maken.

Hannewijk

Twee Renaults Magnum uit de bouwjaren 2008 (rechts) en 2010.

Lang niet iedereen houdt van de eigenzinnige Renault. Toen de AE (zoals de Magnum heette) in 1991 op de markt kwam, kreeg de hoekige en van veel glas voorziene cabine al gauw de bijnaam ‘aquarium’. Ook de instap achter de vooras was nieuw voor de Europese chauffeur. Maar wie een kijkje in het interieur nam, raakte onder de indruk van de zee aan leef- en werkruimte. En alsof dit nog niet genoeg was, heeft Renault in 2008 het dak met nog eens 20 centimeter verhoogd. De AE/Magnum was ook de eerste truck met een geheel vlakke vloer. Hoewel de Franse zware trekker in de verkoopstatistieken in ons land ver achter de andere merken blijft, is er een trouwe groep vervoerders die niet anders wil. Een goed voorbeeld is Hannewijk Transporten uit het Zeeuwse Oudelande. Dat heeft zojuist nummer tien in bedrijf genomen: een Renault Magnum 520.

Eerste airbrush
Het bedrijf is in 1956 door Cees Hannewijk opgericht. Met een kikker-DAF met open laadbak vervoerde hij voornamelijk landbouwproducten en melkbussen in de regio. Nadat hij eerst een aantal jaren in vaders bedrijf als chauffeur had gewerkt, werd zoon Ko in 1972 medefirmant. De oude DAF trucks waren vervangen door jongere exemplaren en een Scania L80 trekker. Toen Pegaso zijn intrede deed op de Nederlandse markt, wist dealer Groosman Bedrijfswagens uit Sluiskil een paar trucks aan Hannewijk te verkopen. De Spanjolen voldeden goed maar toen de dealer in 1983 op Renault overging, besloot de Zeeuwse transporteur daarin mee te gaan.

Renault Magnum

Hannewijk: “Die eerste Renault trekker uit de R-serie beviel zo goed, dat we er al gauw een tweede bijkochten. Die werd metallic blauw gespoten en kreeg een kleine afbeelding van een vos op de zijkant. Toen airbrush op vrachtwagens door de kunsten van Wil van der Ouderaa uit Middelburg steeds bekender werd in de provincie, lieten we in 1986 een nieuwe R310 Turboliner rondom van special paint voorzien.” Toen Ko medezeggenschap in het bedrijf kreeg, werd het beschilderen van de Renaults een vaste gewoonte. “Eigenlijk begon het allemaal toen ik Wil van der Ouderaa een keer een schilderij van mijn auto had laten maken. Dat werd zo mooi, dat ik hem ook iets op de cabine liet doen. Eerst bescheiden, later steeds groter. In totaal hebben wij een stuk of tien trekkers zo laten beschilderen. De eerste AE kreeg in 1996 een airbrush-behandeling.”

Hannewijk

Het merk van de trucks prijkt in sierlijke letters op de grille van de Magnum.

Op de laatste aanwinst, een Magnum 520 EEV 6×2 trekker uit 2010, rijdt Ko’s schoonzoon Harold van den Dorpel (37). Sinds kort bestuurt die ook het bedrijf en trekt pa (inmiddels 60 jaar oud) met zijn eigen truck onder de vlag van Hannewijk ferrytrailers als vaste charter voor Van Bentum in Woudenberg. Dat doe ik al sinds 1984, legt hij uit. “En het bevalt uitstekend. Ik rijd vooral op Duitsland, Frankrijk en Engeland. Voor dit werk heb ik in 2008 heb een nieuwe Magnum met 460 DXi Euro 5-motor gekocht. Die heeft zonder echte problemen bijna een half miljoen gelopen.”

Vrouwen favoriet
De derde Magnum in Hannewijk-kleuren is een tien jaar oude 4×2 trekker met een 480 pk sterke zescilinder Mack-diesel. “Die heeft meer dan 1,2 miljoen kilometer op de teller en de motor is nog nooit los geweest,” zegt Harold niet zonder trots. “Daar rijdt mijn vader Jan op. Hij is eigenlijk met de vut, maar kan het leven langs de weg niet vaarwel zeggen.” Het familiebedrijf heeft in totaal drie AE/Magnums met Mack-motor gehad. “Van mij hadden ze die nog steeds mogen maken,” meent Ko. “Ik heb groot respect voor de Mack techniek. Daarom staat er achter op mijn cabine ook een airbrushtekening van een oude B-Mack.” Op de flanken staan geen bulldogs, maar mooie meiden en stoere adelaars.

“De zescilinder Mack-diesel heeft al meer dan 1,3 miljoen gereden”

Zijn schoonzoon lacht: “Er hebben al heel wat schoonheden op de wagens gestaan. Meestal naamloze modellen uit een plaatjesboek, maar ook een keer Blondie en Cher.” Verder prijkten er zeemeerminnen, roofvogels en tijgers op de dikke Renaults. Al het airbrushwerk is altijd in overleg met Wil van der Ouderaa gedaan. De cabine van een Magnum is volgens de mannen niet echt gemakkelijk te beschilderen. Harold: “Dat komt door de lange handrails op de zijkant. Daar moet je echt rekening mee houden, want je wilt natuurlijk niet dat het halve gezicht van Shakira er achter wegvalt.”

Renault Magnum Hannewijk

Sinds de eerste Turboliners uit de jaren ’80, heeft Hannewijk goede ervaringen met zowel de auto’s als met Renault-dealer Groosman in Sluiskil. “Een echt familiebedrijf waar je ook als kleine vervoerder nog gewaardeerd wordt. Bij een grote garage zeggen ze al gauw ‘zet hem daar maar neer, we bellen wel als hij klaar is’. Bij Groosman gaat dat anders. Als de reparatie wat langer duurt of de onderdelen niet voor handen zijn, mag je een trekker lenen.”

Specificaties
Groosman leverde in 2010 niet alleen de nieuwe Magnum 520, maar was ook nauw betrokken bij de opbouw. Harold: “Als basis kozen we de 520 pk sterke EEV-motor. Hiermee kunnen we eventueel ook Euro 6 bereiken. Omdat we veel zeecontainers rijden, is dat belangrijk voor op de Tweede Maasvlakte. Daar worden straks zeer strenge emissie-eisen gesteld. Bovendien scheelt het in Duitsland in de Maut. De 13-liter Volvo-motor is nu nog Euro 5, maar door aanpassing in de software van het motormanagement kun je dat veranderen. Erachter is een Optidriver+ transmissie met twaalf gangen gemonteerd. Ook die komt van Volvo. Vanwege de aslasten kozen we voor een 6×2 met een starre liftas. In Engeland zie je dit veel.”

De grote Fransoos doet niet onder voor de mooiste eigenrijderstruck. De accu’s zijn naar links onder de cabine verhuisd om ruimte te maken voor een extra tank. In totaal is er voldoende capaciteit voor 600 liter diesel. Verder is er een dekplaat op het chassis gemonteerd en er kwamen een speciaal slangenrek, RVS instaptreden, lo-bar, lampenbeugel, zonneklep en diverse andere glimmers. Er zijn weinig Magnums in Nederland die zo mooi opgebouwd zijn. En welke andere chauffeur ligt er ’s avonds in zijn kooi zo warmpjes bij als Harold, met aan de ene kant Belle Perez en Shakira aan de andere?

Het bericht Throwback: de Renaults Magnum van Hannewijk verscheen eerst op Truckstar.


Volvo introduceert nieuwe FH, FH16, FM en FMX

$
0
0

Volvo Trucks introduceert vier nieuwe trucks, met een sterke focus op de chauffeursomgeving, veiligheid en productiviteit. De vier zware trucks Volvo FH, FH16, FM en FMX vertegenwoordigen in Nederland ongeveer 90% van de leveringen van Volvo Trucks.

De trucks komen later dit jaar op de markt. Wat meteen opvalt aan de gefacelifte FH zijn nieuw gevromde koplampunits en ook het dashboard van de truck is gewijzigd. De FH16 heeft een stoerder voorkomen met nieuwe grille, maar blijft 750 pk als topvermogen houden.

Het vernieuwde ontwerp van de Volvo FM zit boordevol verbeteringen in de chauffeursomgeving en innovaties die een hoger niveau van comfort, veiligheid en productiviteit bieden. En hoewel de cabine van de Volvo FM ruimer is, is de instap met twee treden laag gebleven. “De nieuwe Volvo FM biedt extra ruimte en een uitzonderlijk goed zicht. Het is de ultieme bedrijfspartner voor alle segmenten”, zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks.

Volvo Trucks

Volvo Trucks introduceert nieuwe generatie zware trucks.

“We zijn echt trots op deze grote toekomstgerichte investering. Ons doel is om de beste zakenpartner van onze klanten te zijn door hen nog concurrerender te maken en hen te helpen de beste chauffeurs aan te trekken in een markt die steeds moeilijker wordt”, aldus Roger Alm.

Een verwachte groeiende vraag naar transport zet de beschikbaarheid van bekwame chauffeurs wereldwijd onder druk. In Europa tonen schattingen bijvoorbeeld aan dat ongeveer 20% van alle vacatures voor chauffeurs niet kunnen worden ingevuld. Volvo Trucks wil klanten helpen bij het werven en behouden van de beste chauffeurs. Daarom ligt de focus op de ontwikkeling van nieuwe trucks die veiliger, efficiënter en aantrekkelijker zijn voor gekwalificeerde chauffeurs.

“Chauffeurs die veilig en efficiënt met hun truck omgaan, zijn van onschatbare waarde voor elk transportbedrijf. Verantwoord chauffeursgedrag kan helpen bij een reductie van de CO2-uitstoot en de brandstofkosten en een verminderd risico op ongevallen, letsel en ongeplande stilstand. Onze nieuwe trucks helpen chauffeurs om nog veiliger en productiever te werken en geven onze klanten sterkere argumenten in de concurrentiestrijd om de beste chauffeurs”, vervolgt Roger Alm.

Tweede huis

De nieuwe Volvo-truckmodellen zijn verkrijgbaar in verschillende cabinevarianten en kunnen worden geoptimaliseerd voor een breed scala aan toepassingen. In trucks voor internationale transporten is de cabine vaak het tweede huis van de chauffeur. Bij regionale transporten dient de truck vaak als mobiel kantoor, terwijl trucks in de bouw robuuste, praktische werktuigen zijn. Daarom vormden zicht, comfort, ergonomie, geluidsniveau, wendbaarheid en veiligheid belangrijke aandachtspunten bij het ontwikkelen van alle nieuwe truckmodellen. Het exterieur van de truck is ook opgewaardeerd om de eigenschappen van de nieuwe trucks te weerspiegelen en een aantrekkelijk ontwerp te creëren.

Volvo FH FH FM FMX Volvo FM Volvo FM Volvo FM Volvo FH Volvo FH16

De nieuwe Volvo FM en Volvo FMX hebben een gloednieuwe cabine en veel van dezelfde instrumentendisplayfuncties als hun grotere Volvo-tegenhangers. Hun binnenvolume is met maximaal een kubieke meter vergroot, voor meer comfort en werkruimte. Het zicht is nu nog beter dankzij grotere ramen, een verlaagde deurlijn en nieuwe spiegels.

Met het nieuwe verstelbare stuur met kantelbare stuurkolom kan de chauffeurspositie in hogere mate individueel worden aangepast. Het onderste bed in de slaapcabine is hoger geplaatst dan voorheen, biedt meer comfort en beschikt over extra opbergruimte eronder. De dagcabine heeft een nieuw 40-liter opbergvak met binnenverlichting aan de achterwand. Het cabinecomfort wordt verder verbeterd door extra isolatie die helpt bij het buitensluiten van koude, hitte en geluidsoverlast, terwijl een sensorgestuurde klimaatunit met koolstoffilter onder alle omstandigheden een goede luchtkwaliteit bevordert.

Digitaal dashboard

Het dashboard heeft nu een volledig nieuwe interface voor informatie en communicatie. Chauffeurs kunnen gemakkelijker overzichten maken en verschillende functies beheren, wat minder stress en afleiding veroorzaakt. Het instrumentendisplay is volledig digitaal, met een 12-inch scherm waarmee de chauffeur op elk gewenst moment eenvoudig de benodigde informatie kan kiezen. Binnen handbereik van de chauffeur bevindt zich een extra 9-inch secundair display voor infotainment, navigatie, transportinformatie en camerabewaking. De functies kunnen worden bediend via knoppen op het stuur, met spraakbesturing of via het touchscreen en het bedieningspaneel van het display.

FH FM FMX Volvo FM Volvo

De veiligheid is verder verbeterd met de introductie van adaptief grootlicht in de Volvo FH en Volvo FH16. Dit verlichtingssysteem verbetert de veiligheid voor alle weggebruikers doordat automatisch geselecteerde segmenten van het LED-grootlicht worden uitgeschakeld wanneer de truck tegenliggers of een ander voertuig van achteren nadert, zodat deze niet verblind worden. De rest van de omgeving blijft wel goed verlicht. Het grootlicht wordt aangepast wanneer de camera en radar andere voertuigen detecteren of wanneer de camera veranderingen in de hoeveelheid licht rond de truck detecteert.

Het rijden wordt ook gemakkelijker door een verbeterde Adaptive Cruise Control (ACC) met Stop & Go voor snelheden tot 0 km/u en een Downhill Cruise Control die automatisch de wielremmen activeert wanneer extra remkracht nodig is om een constante snelheid omlaag te behouden.

Veiligheidssystemen

Uiteraard zijn de vereiste veiligheidsvoorzieningen als EBS (Electronically controlled Brake System, oftewel elektronisch remsysteem), Forward Collision Warning met noodremfunctie, Lane Keeping Support en Electronic Stability Control (ESP) aanwezig. Daarnaast is Volvo Dynamic Steering, met de veiligheidssystemen Lane Keeping Assist en Stability Assist, als optie beschikbaar. Ook Lane Change Support en Driver Alert Support behoren tot de aanvullende mogelijkheden.

Volvo FM

Een ruimere cabine, maar nog steeds een lage instap.

Een verkeersbordherkenningssysteem detecteert verkeersborden, zoals inhaalbeperkingen, wegtype en snelheidsbeperkingen, en geeft deze weer op het instrumentendisplay. Het zicht kan verder worden verbeterd door een dodehoekcamera aan passagierszijde toe te voegen die een aanvullend beeld van de zijkant van de truck biedt op het secundaire display.

FH16

De kenmerkende V-LED dagrijverlichting blijft.

Zowel duurzaamheid en zorg voor het milieu als financiële haalbaarheid zijn belangrijke factoren voor transportbedrijven. Omdat er niet één enkele energiebron is die alle problemen van klimaatverandering aanpakt, en omdat verschillende transportsegmenten en opdrachten een verscheidenheid aan oplossingen vereisen, zullen er in de nabije toekomst verschillende typen aandrijflijnen parallel blijven bestaan.

CO2-uitstoot

Zo zijn de Volvo FH en Volvo FM ook verkrijgbaar met een LNG-motor. De brandstofefficiency en prestaties van deze motor zijn vergelijkbaar met die van gelijkwaardige Volvo-trucks op diesel, maar hebben een veel lagere klimaatimpact. De motor werkt op vloeibaar biogas, waardoor de CO2-uitstoot tot 100% wordt verlaagd, of op vloeibaar aardgas waarbij de CO2-uitstoot met 20% afneemt in vergelijking met equivalente Volvo-trucks op diesel. Hierbij gaat het om de uitstoot tijdens het gebruik van het voertuig, ook wel tank-to-wheel genoemd

De nieuwe Volvo FH kan ook worden geleverd met een nieuwe efficiënte Euro 6-dieselmotor met Turbo Compound-techniek. Die is opgenomen in het I-Save-pakket, voor een aanzienlijke reductie van brandstofverbruik en daarmee CO2. De nieuwe Volvo FH met I-Save en de nieuwe D13 TC-motor kan op internationale transporten brandstofbesparingen tot 7%* opleveren.


Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het bericht Volvo introduceert nieuwe FH, FH16, FM en FMX verscheen eerst op Truckstar.

Rood met een gouden randje bij Vallem Transport (DK)

$
0
0

Een zwaartransportcombinatie met tweekleurige wielen, dat zie je niet vaak. Wel bij Vallem Transport uit Denemarken.

Lees dit verhaal in onze Zwaar & Speciaal Transport Special. Bestel hem nu!

Op vrijdagavond laat Danny Vallem uit het Deense Svinninge oude foto’s zien van zijn wagenpark. Tussen de vele Scania’s met bulktrailer of kipper valt één Volvo op. Het is een vierassige zwaartransporttrekker met grote dieplader. De Volvo, nog van het eerste type FH, moet allang met pensioen zijn. Danny zegt dat die inderdaad niet meer rijdt, maar vervangen is door een nieuwer exemplaar met een nog grotere dieplader. Hij toont foto’s op zijn telefoon. “Wacht”, zegt hij dan, “ik vraag de chauffeur wel of hij maandag geen mooi ritje heeft”.

Vallem Transport

Van de bouwplaats naar de snelweg rijdt het transport door het kleine dorpje Næstved.

Blinkend gepoetst
En zo beland ik op een maandagochtend in het dorpje Næstved. De begeleidingsbus staat al te wachten en ook de bouwplaats is niet moeilijk te vinden. Boven de akker steken al enkele torenkranen uit. Een breed grindpad leidt naar de laadlocatie. Daar is de Junttan PMX 24 gereed voor zijn volgende klus in Kopenhagen. Rustig komt Johnny Wirenfeldt Sørensen (37) aanrijden. “Ik wil niet te veel stof maken, want ik heb van het weekend de trekker en trailer helemaal gewassen”, zegt hij. Het doorkomende zonnetje doet de bordeauxrode combinatie met gouden accenten goed.

“Rood met een gouden randje”

Johnny laat het bed van de Faymonville trailer geroutineerd tot op de grond zakken. In de tussentijd worden de oprijbokken door twee anderen van de trailer gehaald. Op aanwijzingen van Johnny leggen ze die neer en dan kan de heimachine met zijn rupsbanden de trailer beklimmen. Er kraakt wat als de 74 ton zware machine draait op het trailerbed. De heistelling is uitgevoerd met een korte mast en daardoor hoeft Johnny de trailer niet uit te schuiven. Hij laat de machine helemaal tot tegen de drieassige dolly rijden. De mast zakt over het vijfassige achterdek maar steekt aan de achterkant nog twee meter over. Johnny hangt er een zwaailamp aan. Als hij de machine heeft vastgesjord, is er nog even tijd om iets over zijn combinatie te zeggen.

Trots op zijn wielen
Johnny is trots op zijn wielen: “Die zijn allemaal in twee kleuren gespoten”. Op de trekker had hij ze al, maar toen de nieuwe trailer besteld was, vertelde Johnny zijn werkgever dat een trekker met gespoten wielen en een trailer met standaard grijs staal echt geen gezicht was. “Ik hoefde niet veel moeite te doen om hem te overtuigen, maar het was wel een hoop werk!” Onder de trailer zitten namelijk 32 wielen, maar alleen de buitenste zijn rood gespoten met een gouden rand. “Dat zie je niet veel, een zwaartransportcombinatie met wielen in twee kleuren”, lacht Johnny. “Natuurlijk is het een hele klus om ze schoon te houden. Nu is het droog, maar als het even regent, verandert het hier direct in een enorme modderpoel.” Hij tracht zijn combinatie elk weekend te wassen om de wielen goed uit te laten komen.

Zwaar & Speciaal Transport Special Vallem Transport

Over de stoffige bouwweg rijdt hij met de geladen combinatie heel kalmpjes. Eenmaal op het asfalt, is het oppassen geblazen voor het tegemoetkomend verkeer. De begeleider zet het verkeer stil en zo kan Johnny alle ruimte pakken die hij nodig heeft op zijn route naar de snelweg. Waar hij straks bij het lossen terechtkomt, weet hij nog niet. “Maar nu heb ik in ieder geval plezier gehad van een schone auto!”

Lees het hele verhaal in de Truckstar Zwaar & Speciaal Transport Special. Of word abonnee en mis nooit meer een verhaal.

Het bericht Rood met een gouden randje bij Vallem Transport (DK) verscheen eerst op Truckstar.

DAF CF Hybrid in veldtest bij Peter Appel Transport

$
0
0

Om praktijkervaring op te doen met de CF Hybrid is DAF met transporteur Peter Appel een zogenaamde veldtest gestart. Appel heeft twee van deze innovatieve trucks in gebruik genomen voor de bevoorrading van supermarkten in centraal Nederland. De DAF CF Hybrid rijdt volledig elektrisch in stedelijke gebieden en maakt daarbuiten gebruik van dieseltechnologie.

De DAF CF Hybrid trucks zijn uitgerust met de  10,8 liter PACCAR MX-11-dieselmotor (450 pk), een ZF elektromotor (75 kW/100 pk, piek: 130 kW/175 pk) en een speciale ZF TraXon-versnellingsbak voor hybride aandrijflijnen.

Opladen tijdens rijden of via laadstation
De elektromotor wordt gevoed door een 85 kWh batterijpakket. Dat wordt opgeladen tijdens het rijden op de dieselmotor. De elektromotor fungeert dan als generator en levert energie aan de batterijpakket. In de toekomst kan de batterij ook worden opgeladen bij een (snel)laadstation. Wanneer de batterij volledig is opgeladen heeft de DAF CF Hybrid – afhankelijk van het totaalgewicht van de combinatie – een volledig elektrisch bereik van 30 tot 50 kilometer, ruim voldoende om stedelijke gebieden mee in en uit te rijden, zonder dat er emissies uit de uitlaat komen.

Slim energie-management
Buiten de stedelijke gebieden wordt de CF Hybrid aangedreven door de schone en efficiënte PACCAR MX-11-dieselmotor. Daarbij zorgt de hybride-technologie dankzij slim energie-management voor extra brandstofbesparing. Energie die wordt geregenereerd bij het gebruik van de motorrem en Down Hill Speed Control, wordt door de elektromotor namelijk gebruikt bij de ondersteuning van de dieselmotor. Dat komt het brandstofverbruik – en daarmee de CO2-uitstoot – ten goede.

Ook voor de langere afstand
“Samen met onze opdrachtgever Albert Heijn kijken we voortdurend naar mogelijkheden om onze CO2-footprint verder te verbeteren”, stelt Marcel Pater, wagenparkbeheerder van Peter Appel Transport, dat een vloot heeft van in totaal 680 trucks. “Daar waar elektrische vrachtwagens vooral geschikt zijn voor binnenstedelijke distributie, biedt de hybride-technologie mogelijkheden voor inzet op ook langere afstanden. In de steden rijden wij met de DAF CF Hybrid volledig elektrisch en door de aanwezigheid van de dieselmotor zijn ook ritten tussen de verschillende distributiecentra in binnen- en buitenland geen enkel probleem.”

Het bericht DAF CF Hybrid in veldtest bij Peter Appel Transport verscheen eerst op Truckstar.

Scania koppelt L-serie aan 7-litermotor

$
0
0

De L-serie met knielfunctie van Scania beschikt over alle capaciteiten die nodig zijn voor een truck die is ontworpen voor stedelijke gebieden. Met de introductie van de DC07-motor voor de L-serie neemt het draagvermogen nu toe met ongeveer 360 kilo. Hij is verkrijgbaar in drie verschillende vermogens: 220, 250 en 280 pk.

 Met de introductie van de cabines uit de L-serie in 2017 drukte Scania een stevig stempel op het segment van stedelijke zware voertuigen. Dit was iets nieuws. Een gemodulariseerde vrachtwagen met lage instap en alle mogelijkheden die Scania karakteriseren. Maar die de chauffeur – en het instappen – naar straatniveau bracht. De L-serie biedt een uitstekende toegang tot de cabine en verlicht de fysieke belasting van de bestuurder. Terwijl die ook in staat wordt gesteld om in omgevingen met druk verkeer oog in oog met anderen te communiceren.

Lees ook over de Scania L-serie die Den Ouden Tanktransport onlangs in gebruik nam.

“Door de L-serie aan te bieden met onze 9-liter vijfcilinderlijnmotoren, richtten we ons aanvankelijk voornamelijk op bepaalde, iets zwaardere toepassingen,” zegt Stefan Lindholm, Senior Product Manager, Scania Trucks. “Maar wat echter al vanaf het begin werd aangenomen, werd later bevestigd. Er is ook vraag naar oplossingen op basis van de lichtere en flexibelere 7-litermotor.”

7-litermotor

Scania is nu begonnen met het aanbieden van de 7-liter motoren met zescilinders in lijn. Ook voor de cabines van L-serie met een lage instap. De combinatie is een perfecte match voor toepassingen waarbij vrachtwagens werken in dichtbevolkte stedelijke gebieden.

Het bericht Scania koppelt L-serie aan 7-litermotor verscheen eerst op Truckstar.

Snelheidsverlaging naar 100 km/u kost miljoenen

$
0
0

De operatie om overdag maximaal 100 km/u te mogen rijden kost de overheid naar schatting negentien miljoen euro. Om de snelheidsverlaging te realiseren worden ruim 4000 borden vervangen of aangepast, ook moet veel software vernieuwd worden. Dat meldt De Telegraaf.

De krant heeft vragen gesteld aan Rijkswaterstaat over de kosten van de snelheidsverlaging. Rijkswaterstaat komt nu, na een nieuwe berekening, op een bedrag uit van een kleine 20 miljoen euro.  Eerder was nog uitgegaan van een bedrag van circa 7 miljoen euro.

“Maar dat waren de eerste inschattingen van de kosten tot half maart, ook daarna moet er nog het nodige gebeuren. Zo worden er dan nog hectometerbordjes met snelheidsaanduiding geplaatst, draaiborden bij de spitsstroken aangepast, zijn er aanpassingen in de verkeerscentrales en komen er nog extra verkeersborden”, vertelt Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat aan De Telegraaf.

Snelheidsverlaging

Ook na maart worden nog werkzaamheden uitgevoerd, zo worden bij de spitsstroken de draaiborden vervangen, komen er 130 km/u-borden bij en worden de hectometerbordjes aangepast. Foto: Rijkswaterstaat

Politiebaas Van Hasselt laat weten niet extra te gaan handhaven als op 16 maart de snelheidsverlaging van kracht wordt. “Wij kunnen onze capaciteit wel ergens anders gebruiken.”

Het bericht Snelheidsverlaging naar 100 km/u kost miljoenen verscheen eerst op Truckstar.

Viewing all 4483 articles
Browse latest View live